Web Analytics
More
    Reklāma

    Lielbritānija lemj – tev nebūs kopēt CD privātai lietošanai

    Jaunākie raksti

    Lielbritānijā ar likumdošanu dažbrīd ir vēl skarbāk nekā pie mums. Vēl 2014. gada oktobrī Lielbritānijas Augstākā tiesa nolēma, ka mūzikas ieraksts ir kopējams privātai izmantošana starp dažādiem datu nesējiem bez atlīdzības, tomēr šobrīd tiek ziņots, ka kopēšana atkal ir aizliegta. Tas tiek pamatots ar autoru interesēm.

    Nav nekāds pārsteigums, ka mūzikas darboņi jau uzreiz apsveikuši šo Lielbritānijas Augstākā tiesas jauno lēmumu, liedzot kopēt mūziku privātai izmantošanai starp dažādiem datu nesējiem un formātiem. Tika lēsts, ka kopiju veidošana nodara ap 90 miljonus eiro zaudējumos gadā, kas mūzikas industrijai tāds nieks vien ir. Diemžēl jaunās autortiesību normas nosaka, ka turpmāk skolotāji, pasniedzēji un pētījumu veicēji nedrīkstēs mūzikas ierakstus izmantot mācību procesā bez atlīdzības maksāšanas.

    Reklāma

    Netiek minēts, kā tas ietekmēs mūzikas straumēšanas servisus, kas pieļauj skaņdarbu glabāšanu viedierīcēs. Piemēram, Spotify un YouTube pieļauj saglabāt saturu noteiktu laiku savā viedierīcē, lai to varētu noskatīties vai noklausīties atrodoties bezsaistē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    34 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ksspars Lccis
    20.07.2015 12:52

    It kā jau viss pareizi, bet labdabīgie pircēji (man ir liela CD kolekcija) ne jau vienmēr kopē aiz skopulības: piemēram, es kopēju diskus mašīnai, jo tur tiem ir salīdzinoši īss mūžs – vibrācija, karstums…

    x
    20.07.2015 13:01
    Reply to  Ksspars Lccis

    Lai klausītos mūziku mašīnā, labdabīgajam pircējam tiek piedāvāts izmantot tīkla mūzikas servisus. Patiesībā tas nozīmē laikam jau tikai vienu – CD biznesa vēl ātrāku galu.

    No otras puses, labu mūziku pirks tāpat, sliktu mūziku piratēs joprojām. Ceru piedzīvot tos laikus, kad mūziķiem, lai izdzīvotu, tāpat kā senlaikos nāksies aktīvi koncertēt un nebūs veģetēšanas uz ierakstu tirdzniecības. Ne jau ka ieraksti izzudīs – vienkārši cilvēki nepirks ierakstus tik daudz, lai būtu reāli nospēlēt vienreiz un iekasēt par to visu atlikušo mūžu.

    Ksspars Lccis
    20.07.2015 13:07
    Reply to  x

    da negribu es nah nekādas straumēšanas.

    dfdf
    20.07.2015 15:59
    Reply to  Ksspars Lccis

    muzikas industrija apstasies, laacis negrib straumet.

    Ksspars Lccis
    20.07.2015 19:03
    Reply to  dfdf

    dāvi, norāvi orgasmu ar šo komentāru?

    Uldis M.
    20.07.2015 13:24

    Viss plūst un mainās – mainās klausītāju paradumi un mainās arī nesēji un atskaņotāji.
    CD formāta mūzikas albumi tik un tā pamazām izmirst un izmirs… Jo ja neskaita aptaustāmu CD vāciņu, tad nekādas īpašas citas pievienotās vērtības tiem nav… No iTunes pirkts AAC skan praktiski tikpat labi. Pie kam, pērkot internetā mūziku – mēs varam iegādāties tikai tās dziesmas kuras mums patiešām patīk. Pērkot CD – tu esi spiests samaksāt par visām dziesmām – arī par tām kurām pēc laika spiedīsi ‘Next’ pogu, un tādas ir praktiski jebkurā albumā.
    Arī pats vēl iepriekšējā gadu desmitgadē pirku audio CD jo uzskatīju tos par vērtību… nu ir jau bišku vērtība, bet vairāk tāda sentimentāla – komplektā ar stacionāro atskaņotāju. Ikdienā tik un tā ir ērtāk atvērt kompī mapi ar šo pašu CD “ripiem” un aidā…

    20.07.2015 14:36
    Reply to  Uldis M.

    Jep, es arī nevaru iedomāties, ka aiz laba prāta vēl pirktu mūziku kompaktdiskos. OK, es pēdējo 3 gadu laikā esmu nopircis varbūt max 2-3 CD, bet tikai tāpēc, ka izteikti gribējās atbalstīt izpildītājus. Katru noklausījos varbūt 1x un tā tie krāj putekļus kaut kur auto bardačokā. CD (vismaz man) ir noiets etaps. Ikdienā klausos mūziku tikai un vienīgi straumējot no kāda tiešsaistes servisa.

    Sandis Liepiņš
    20.07.2015 14:55

    Ja pilnīgi visā LV teritorijā būtu vismaz HSPA pieejamība, tad piekristu straumēšanai…

    20.07.2015 15:07

    Jā, tas katram pašam jāizvērtē. Rīgā un daļā lielo pilsētu ar sakariem viss ir labi (atliek tikai nopirkt neierobežotu datu plānu), bet reģionos nereti vēl pat balss sakari nav stabili. Vieta izaugsmei.

    Uldis M.
    20.07.2015 15:16

    Es ļoti ceru ka Latvijā tuvāko gadu laikā pamatīgi paplašināsies jaunais LTE 800MHz standarts – tas nodrošinātu daudz plašāku pārklājumu no viena torņa kā visi līdzšinējie 3G un 4G standarti… tad arī varētu brīvi starumēties pa visu LV esot kustībā…

    20.07.2015 16:27
    Reply to  Uldis M.

    Nu lauku reģionos operatoriem būtu jāatīsta 800 MHz sakari.

    davfreim
    20.07.2015 21:08

    LMT jau lēnām attīsta ari laukos, solīja ka būs arī tur kur man vajag, kopumā interneta attīstība notiek diezgan labi :)

    davfreim
    20.07.2015 21:07

    Pa šosejām veaucot ir ok ar internetu…

    Uldis M.
    21.07.2015 08:52
    Reply to  davfreim

    Nu ne visur, uz tās pašas jaunās Tīnūži – Koknese šosejas situācija ir diezgan švaka – sevišķi vairāk uz Kokneses pusi – Interneta radio paklausīties nereāli… Par tālākiem ceļiem pat nerunājot…

    21.07.2015 09:25
    Reply to  Uldis M.

    Tā kā es pats diezgan bieži pa šo šoseju braucu, tad esmu novērojis, ka Spotify prot kaut kā ļoti labi buferēt saturu un mūzika man neapstājas arī tajos gabalos, kad zona noslīd līdz edge līmenim. Ir mēģinātas citas radio aplikācijas un tām tik labi negāja, mūzika raustījās līdz vispār apstājās.

    Uldis M.
    21.07.2015 09:34

    Nu jā, ar Spotify varētu būt labāka situācija. Bet man iecienītāks ir tieši internetradio – un tam diemžēl EDGE ir par švaku…

    LOOK
    20.07.2015 14:06

    Interesanti kā tiks fiksēts fakts kad tiek nopirkts elektroniski hd-rez audio disks, kuru ir paredzēts klientam pašam ierakstīt. Un kādu mūziku paredzēts klausīties tiem kuriem ir atskaņotāji, kuri ņem pretīm tikai flash datu nesējus??? Vai likums paredz ka no tā stāšanās spēkā būtu jāiznīcina līdz šim legāli uztaisītās CD kopijas??? Un vai likums par kopiju aizliegumu atcels autortiesību nodokli uz datu nesējiem??? Liekas ka jautājumu ir vairāk, kā senatoru tajā angļu parlamentā.

    20.07.2015 14:19
    Reply to  LOOK

    UK ir tukšo datu nesēju nodeva?

    LOOK
    20.07.2015 14:25
    Reply to  Artis Abols

    Tāda nodeva ir visā eiropas kopienā, tikai nedaudz atšķiras %.

    20.07.2015 15:14
    Reply to  LOOK

    Paldies, nezināju šo niansi.

    x
    21.07.2015 00:57
    Reply to  Artis Abols

    manuprāt, diezgan jēdzīgi – pērkot datu nesēju, samaksā autortiesību nodevu un viss saturs tā sanāk, ir licencēts.

    protams, stulbi ka jāmaksā arī par paša radīto saturu, bet pie viena viss kas uz 2TB diska ir legāls. Par visu samaksāts!

    Māris Matisons
    20.07.2015 16:35

    Par CD nāvi runāja arī pirms 20 gadiem !!! Un CD joprojām ir un būs !!! Vēl vairāk , klāt nākušas plates kuras pērk uz nebēdu ( arī šeit Latvijā ) !!! Mūzikas bizness sadalīsies brālīgi starp fiziskiem nesējiem un streaming pakalpojumu sniedzējiem . Ja runājam par kvalitāti tad CD tā ir daudz augstāka vai pareizāk teikt savādāka ( gaumes lieta ). Nu paklausieties CD uz laba atskaņotāja un tad uzreiz to pašu dziesmu SPOTIFY !!! Esmu gan CD fans gan abonēju SPOTIFY !!!

    20.07.2015 16:44

    Mhm, digitālais (šoreiz – straumēšana) ir sinonīms ērtībai. Līdzīgi ir ar grāmatām un platēm. Ērtāk lasīt/klausīties no kaut kādiem digitāliem gadžetiem, bet sev mīļiem darbiem gribēsies nopirkt papīra grāmatu vai vinila plati. Kas par to, ka šiem fiziskajiem objektiem pieskaries varbūt pāris reizes visa mūža laikā. Toties sirdi sildīs apziņa, ka ar šo pirkumu vistiešākajā veidā esi atbalstījis mākslinieku. Plus, papīra grāmata lasās labāk un vinila plate skan siltāk :)

    Māris Matisons
    20.07.2015 17:44

    Tieši tā – streaming ir alternatīva platēm un CD kā arī ērti un kvalitatīvi. Un vēl viena nianse – ir tik daudz visādu underground grupas kuras Es zinu ka nekad nenopirkšu CD vai vinila formātā kaut arī būtu daudz naudas un tas arī fiziski nav iespējams bet SPOTIFY – vienkārši ņem to visu un klausies .

    bombelats
    21.07.2015 08:49

    Nu kārtīgu underground iekš Spotify neatradīsi, tāpat kā neangliskus un nezināmus izpildītājus, piemēram latviešus.

    Jānis
    21.07.2015 19:34

    Jā jā izsaki tikai savu videokli :D
    Es arī:
    Normāla lasāmviela ir tikai un vienīgi no grāmatas, “gadžeti un elektro grāmatas ir murgs(ja vien neceļo apkārt visu mūžu)
    UN kas attiecas uz cd un straumēšanu, tad tāpat 98% Latvijas iedzīvotāju mājās nav kvalitatīvas mūzikas atskaņošanas iekārtas:D

    x
    20.07.2015 17:06

    CD un plates – manuprāt, divas lietas, kas ir maz saistītas. Drīzāk pastāvēs plates kā nišas produkts, bet CD – kuru tie kārdina? Tie, kuri grib fizisko nesēju, drīzāk pavilksies uz plati un ķīniešu USB patafonu vai lampenieku par pāris stabiem. Cita lieta, ka daudzas plates tiek štancētas no ciparu ieraksta un jēga tam visam ir tikai terapeitiska.

    No otras puses, gan jau tirgū atradīsies vieta arī CD izdevējiem. Tāpat kā joprojām ražo fotofilmu, ir cilvēki kuri to pērk un izmanto. Tāpat arī CD nozudīs no lielo veikalu plauktiem, bet mazās spec. bodītēs un internetā joprojām varēs nopirkt.

    Māris Matisons
    20.07.2015 17:56
    Reply to  x

    Gan jā , gan nē . Manā paziņu lokā klausās tikai CD , esot mūzikas festivālos gan šeit Latvijā gan ārvalstīs secinājums ir viens īsti mūzikas fani klausās CD vai plates . Taču mūzikas biznesu nosaka pārējās cilvēku masas ( tā sakot mājsaimnieces ) kam ir pilnīgi vienalga kā klausīties mūziku ( piemēram zupu vārot ) radio , cd vai kas cits .

    x
    20.07.2015 18:23

    Būtībā jau visu progresu nosaka t.s. mājsaimnieces un tāpēc mums ir kompresēta mūzika, JPG fotogrāfija, androīda telefoni, kapsulu kafija un daudzas citas šausmas.
    Cita lieta ir tāda, ka t.s. interesentu ir tik maz, ka parasti viņi nevar nosegt sīkražošanas izmaksas. Tāpat kā asfaltētus ceļus var atļauties tie valstis, nevis sīkās komūnās dzīvojoši cilvēki. Un arī tad ne visas valstis un ne visus ceļus!

    Maris Krumins
    21.07.2015 09:00

    Jūsu apgalvojums man šķiet neprecīzs un/vai nepilnīgs.

    “Ja runājam par kvalitāti tad CD tā ir daudz augstāka vai pareizāk teikt savādāka ( gaumes lieta ). Nu paklausieties CD uz laba atskaņotāja un tad uzreiz to pašu dziesmu SPOTIFY”

    Spotify arī var klausīties ”uz laba atskaņotāja”, bet parasti lielais vairums lieto kāda veida datora skandas vai maximums caur austiņu izeju pieslēdzas kam smagākam.

    Te problēma veidojas šāda: “uz laba atskaņotāja” ražotājs parūpējas lai dati no diska pareizi nolasas, pareizi pārveidojas uz analogām svārstībām un pareizi tas tiek pastiprināts.
    Vai salīdzināšanas labad esat pārliecināts ka procesā no spotify līdz skandām pa vidam ir tik pat labas komponentes kā jūsu “uz labā atskaņotāja” liktajam CD?

    Man būtu ļoti interesanti redzēt salīdzinoša testa rezultātus kur teiksim būtu šāds setups:

    1)normālas skandas
    2)atbilstošs pastiprinātājs
    3) pieklājīgs DAC (digitāli analogais konverteris)
    4) cd lasītājs ar ciparu izeju, kompis ar spotify, kompis ar hi-res audio failiem

    15- 30 dažādu žanru mūzikas fragmenti 3 dažādos ierakstu veidos (CD, Spotify premium, Hi-res) un kādi 10 dalībnieki kas uz aklo mēģina noteikt labāko/ausij tīkamāko.

    Vai būtu maz nosakāma atsķirība? īpaši ja visus signālus ciparu veidā laidīsim caur vienu un to pašu DAC

    Māris Matisons
    21.07.2015 23:59
    Reply to  Maris Krumins

    Es savā komentārā arī norādīju ka skaņa varētu būt SAVĀDĀKA !!! Kāda nu kuram tā gaume . Es personiski varu klausīties SPOTIFY Ipadā kas pievienots 15 gadu vecam PIONEER pastiprinātājam ar QED 3,5 mm jack vadu , tas viss pieslēgts pie JAMO tumbām . Mani tas apmierina . Skan savādāk nekā CD bet visas nianses ir dzirdamas , nedaudz izteiktākas ir augšas .

    Skats
    22.07.2015 14:07

    Lundūnā un kur citur Britānijā nedzīvoju un dzīvot negrasos un miglainās Albionas likumi līdz ar to nav aktuāli…

    Edgars Labans
    27.07.2015 11:22

    Kamēr Spotify nav pārpildīts ar lokālām reklāmām – klausos mūziku tur bez maksas. Tāpat arī Youtube atrodamas pleilistes bez reklāmām. Atbalstīšu prāta Vētru apmeklējot koncertu.

    Artūrs Pupausis
    07.08.2015 17:03

    Tas ir apsurdi. Kāda jēga no CD ka to nedrīkst klausīties telefonā? Ir variants :D vajag USB-OTG kabeli savienot ar USB Disku lasītāju un tad staigāt tā apkārt :D

    Reklāma