Web Analytics
More
    Reklāma

    Visi svarīgākie Apple WWDC24 izziņotie programmatūras jaunumi

    Jaunākie raksti

    Atkal gads riņķī, un kā ierasti vasaras sākumā Apple rīko izstrādātāju konferenci. Nedēļu ilgais pasākums tiek iesākts ar prezentāciju par visiem gaidāmajiem programmatūras jaunumiem. Šajā rakstā var iepazīties ar būtiskāko šajā prezentācijā pastāstīto.

    Satīriskam ievadam šoreiz prezentācija tika sākta ar atskatu uz Apple TV+ straumēšanas servisu, kas svin savu piecu gadu jubileju. Tajā jau līdz šim radīts ļoti plašs oriģinālsaturs, un tas tikai turpinās augt.

    Reklāma


    Jaunā visionOS 2 operētājsistēma

    Vien dažus mēnešus pēc oficiālās Vision Pro paplašinātās realitātes briļļu iznākšanas februārī, ir pieejama to operētājsistēmas visionOS 2 versija, un tai nebūs pagājis pat viens gads.

    Jaunā versija ļauj pārveidot ikvienu bildi telpiskā formā, kas iepriekš bija iespējams vien ar iPhone 15 Pro uzņemtām bildēm. Tāpat tika izceltas 2000 speciāli pielāgotas lietotnes, kā arī dažādas gaidāmās īpaši pielāgotās lietotnes, piemēram Vimeo. Līdz ar to arī uzlabojumi video skatīšanās pieredzei.

    Kopumā gan nekas tāds īpašs, bet vairāk izskaistinājumi un uzlabota lietojamība, bet kopumā bez konkrēta mērķa, kā šis brilles lietot ikdienā. Kā jau tika baumots iepriekš, tad Vision Pro brilles tagad būs pieejamas plašākam lietotāju tirgum, oficiāli no 12. jūlija nonākot arī Vācijā un Francijā.

    Avots: Apple

    Jaunā iPhone operētājsistēma iOS 18

    Tā ir svarīgākā operētājsistēma, kura skar un skars visvairāk lietotāju. Kā tika baumots iepriekš, iOS 18 tagad ļaus lietotnes un logrīkus novietot jebkur uz ekrāna, tomēr izskatās ka joprojām saglabāsies 4 x 4 ikonu režģa princips, taču bez testēšanas to ir grūti pateikt. Attiecīgi ikonu nevarēs novietot pa vidu divām lietotņu ikonām. Tāpat jaunā iOS versija sniegs papildu vizuālās iespējas, kad tiek izmantots tumšais dizains. Papildus tam būs iespējams ikonu krāsu pielāgot manuāli, lai tā saskanētu ar fona attēlu.

    Gaidāmā operētājsistēmas versija ļaus vairāk rediģēt Control Center sadaļu. Būs iespējams pievienot vairāk kontroles kā atsevišķus ekrānus ar dažādiem izkārtojumiem. Principā Control Central ir ieguvis vairāku ekrānu režīmu, sadalot šīs kontroles pēc dažādām lietošanas grupām. Beidzot lietotāji varēs paši salikt to izkārtojumu, kas nebija iespējams iepriekš, jo tās tika saliktas automātiski. Tāpat beidzot varēs nomainīt neatbloķētā ekrāna sākuma pogas, proti, līdz šim uzreiz bija iespējams palaist kameru, bet tagad varēs izvēlēties arī citas lietotnes.

    Datu drošībai noderīga iespēja būs jebkurai lietotnei uzlikt biometrisko autentifikāciju, līdz ar to nevienam citam nebūs iespējams to atvērt un piekļūt informācijai, pat ja telefons jau ir atbloķēts. Būs iespējams izveidot speciālu mapi App Gallery sadaļā, kas ir noslēpta un pieejama tikai pēc atbloķēšanas. Jāsaka, ka šis tiešām liekas diezgan noderīgas iespējas, salīdzinot ar parasti daudziem izziņotiem nevajadzīgiem sīkumiem.

    Kā jau pēdējos gados pierasts, daudz tiek runāts par Messages lietotni, kas vismaz Eiropā nav pārāk populāra. Bet tagad būs iespējams ieplānot ziņu nosūtīšanas laiku un datumu, plašāk rediģēt tekstu ar dažādiem efektiem un iespējām. Piemēram, tekstam varēs uzlikt efektu, ka tas nedaudz lēkā, lai vizuāli izteiktu vārdā iekļauto emociju. Papildu tam būs iespējams nosūtīt ziņu, izmantojot tikai satelītu savienojumu, kas iepriekš ļāva sazināties vienīgi ar glābšanas dienestiem un nosūtīt ļoti vienkāršas ziņas. Jā, pavisam klusiņām tika pieminēts arī RCS atbalsts, par ko bija zināms jau iepriekš.

    Tikmēr Mail lietotne tagad piedāvās grupēšanu, balstoties uz e-pastu mērķi un saturu. Piemēram, mārketinga e-pasti un dažāda informācija par pirkumiem, kā arī apvienot visu saistīto informāciju par plānotajiem ceļojumiem. Būs iespējams veidot savas kategorijas. Galvenais, ka saglabāta iespēja redzēt visus e-pastus vienkopus ar All Mail sadalījumu bez nekādas grupēšanas.

    Apple Maps lietotne piedāvās pārgājienu kartes, bet tas attieksies vienīgi uz Ameriku. Apple Wallet tagad ļaus pārskaitīt naudu ar Tap to Cash funkcionalitāti, neliekot samainīties ar saistītajiem bankas datiem, bet tikai pieliekot klāt divus iPhone vienu pie otra. Ar iOS 18 iPhone saņems īpašu Game Mode, kas nodrošinās augstāko ekrāna atsvaidzi visu spēlēšanas laiku, kā arī nodrošinās stabilu bezvadu savienojumu ar ārējiem kontrolieriem un austiņām.

    Pēc Apple teiktā, Photos lietotne saņēmusi līdz šim lielākās vizuālās izmaiņas, bet jāsaka, ka tie ir lietošanas sīkumi, jo tagad bildes būs iespējams uzreiz sagrupēt pēc gada, mēneša vai dienas. Būs iespējams uzstādīt, kā bildes tiek kārtotas no standarta galerijas skata. Tāpat Photos lietotne pati veidos automātiskās kolāžas, balstoties uz dienu, kas bildes tika uzņemtas. Teiksim tā, vairāk daudz izskaistinājumu bez patiesām lielām lietošanas izmaiņām. Noderīga varētu būt iespēja izveidot piespraustās foto kolekcijas, lai tām varētu ātri piekļūt.

    Avots: Apple

    Uzlabojumi AirPods austiņām un tvOS jaunumi

    Nelielus uzlabojumus saņems arī AirPods bezvadu austiņas, kas tagad spēs atpazīt galvas kustību, lai ar māšanas palīdzību kaut ko akceptētu vai noraidītu. Piemēram, ienākošo zvanu varēs pacelt, apstiprinoši pamājot ar galvu. Uzlabota arī trokšņu slāpēšanas funkcija, kad AirPods tiek izmantotas zvaniem, lai otrā pusē skaidri dzirdētu runātāju.

    Tikmēr tvOS varēs parādīt papildu informāciju tiem seriāliem, kuri ir oficiāli pieejami TV+ servisā, nepārtraucot to skatīties. Izmantojot mākslīgo intelektu, jaunais tvOS centīsies izcelt seriālu un filmu runātāju balsis, lai varētu skaidri dzirdēt, neuztraucoties par fona trokšņiem. Tāpat tvOS atbalstīs 21:9 ekrāna malu attiecību, kas lieliski noderēs projektoriem, atgādinot kinozāļu ekrānus. Sagaidāmi nelieli vizuāli uzlabojumi ar jauniem ekrānsaudzētājiem.

    Avots: Apple

    Apple viedpulksteņu operētājsistēma watchOS 11

    Šoreiz uzsvars uz to, lai lietotājus motivētu būt aktīviem. Jaunums ir treniņa novērtējums pēc tā pabeigšanas, lai saprastu, cik lielu slodzi tas radīja ķermenim. Balstoties uz šo informāciju, varēs sekot līdz savas formas attīstībai, uz ko norādīs “training load” informācija. Tas veidojot dziļāku ieskatu par savām aktivitātēm un fizisko formu.

    Papildu tam būs iespējams pārveidot lietotnes Fitness izskārtojumu pēc saviem ieskatiem, lai sekotu līdz dažādiem rādītājiem. Tas gan attiecas uz iPhone lietotni. Ar jauno watchOS 11 versiju varēs uzstādīt dažādus mērķus katrai dienai, piemēram, noteiktu patērēto kaloriju skaitu.

    Jaunā Apple Watch operētājsistēma saņems jaunu lietotni Vitals, kurā vienkopus varēs redzēt visus galvenos veselības rādītājus kā pulsu, skābekļa daudzumu asinīs u.c. Šie dati tiks uzskaitīti un salīdzināti ar vēsturi, lai ziņotu par kādām izmaiņām, kad ir nepieciešams pārskatīt savu veselību. Papildu tam varēs sekot līdz informācijai par grūtniecības ilgumu.

    Uzlabojumus saņēms Smart Stack sadaļa, kas tagad spēs piedāvāt tās lietotnes un servisus, kuri ir nepieciešami konkrētajā brīdī. Piemēram, ceļojuma laikā tiks piedāvāts tulkotājs. Kā arī tagad būs vieglāk ziņot pat savu atrašanās vietu un otram iPhone lietotājam ātri paziņot. Piemēram, kad Apple Watch lietotājs ir beidzies nakts skrējiens un droši nokļuvis mājās.

    Jaunā Apple Watch operātējasistēma ļaus vēl plašāk izveidot un pielāgot sava pulksteņa ekrāna izkārtojumu, kurā izmantots kāds no uzņemtajiem attēliem. Vismaz kādas plašākas iespējams izveidot pielāgotu ekrāna izkārtojumu.

    Avots: Apple

    Nākamā iPad planšetdatoru operētājsistēma iPadOS 18

    Protams, liela daļa no iPad operētājsistēmas jaunumiem ir līdzīgi iOS 18, ļaujot veidot dažādus izkārtojumus. Tāpat pie vizuālajiem jaunumiem jāmin ciļņu izvēlne lietotņu augšējā daļā, kas ļaus tās ērtāk pārvaldīt. Tāpat šī ciļņu izvēlne itin viegli pārveidosies par sānu izvēlni.

    Jaunā iPadOS 18 ar SharePlay palīdzību ļaus pārvaldīt otra lietotāja iPad ekrānu, līdzīgi, kā tas ir visos videokonferenču rīkos. Lielākais jaunums bez liekas vilcināšanās ir kalkulatora lietotnes nonākšana iPad planšetdatoros, kas vairāk līdzinās zinātniskajiem kalkulatoriem, kuri tiek izmantot augstākās matemātikas aprēķiniem.

    Jāsaka, ka Apple tiešām šo iPad kalkulatora lietotni savā ziņā ir ņēmuši nopietni, piešķirot tai speciālu lietojamību ar Apple Pencil Pro. Piemēram, būs iespējams rakstīt dažādus vienādojumus ar roku, un uzzīmējot vienādības zīmi, tiks veiksti automātiski aprēķini. Tiešām pārsteidzoši sīkumi un idejas, pie kurām ir piestrādājis Apple, lai pārdotu savus jaunos iPad modeļus, īpaši Pencil Pro digitālo zīmuli. Speciālais aprēķinu veids pat ļaus automātiski ģenerēt dažādus grafikus. Jāsaka, ka šāda matemātikas apguve varētu ļoti aizraut tieši bērnus un jauniešus.

    Smart Script iespēja spēs noteikt un atdarināt lietotāja rokrakstu, kas ļaus tos veikt ātrāk, neuztraucoties par izskatu, bet radot sava veida piederības sajūtu, kā arī iespēju pēc tam tos ātri uztver. Papildu tam Smart Script ļaus vienkārši izsvītrot tekstu, lai tas tiktu automātiski dzēts. Šie jaunumi papildina notes lietotni pierakstu veikšanai kopā ar Apple Pencil.

    Avots: Apple

    Apple datoru operētājsistēma macOS 15 Sequoia

    Tas, kas tika jau iepriekš izziņots iOS 18 un iPadOS 18 daļēji atspoguļojas arī jaunajā macOS 15 versijā tieši vizuālajā ziņā.

    Continuity programma tagad spēs digitāli atspoguļot iPhone Mac ekrānā, ļaujot pilnībā pārvaldīt savu tālruni attālināti, it kā tas būtu rokās, un būs iespējams lietot visas lietotnes. Beidzot būs iespējams saņemt iPhone paziņojumus arī datorā, un uzreiz tos arī atvērt digitālajā iPhone attēlojumā, veidojot vienlaidu integrāciju starp šīm ierīcēm. Tikmēr iPhone paliks neatbloķēts, un neviens nevarēs tam piekļūt. Pretējā virzienā varēs ātri apstrādāt video un to ielikt telefonā, piemēram, izveidot ļoti kvalitatīvu saturu sociālajiem tīkliem.

    Jaunā macOS Sequoia versija beidzot sniegs iespēju automātiski ekrānu sadalīt taisnsūra logos jeb flīzēs ar vienādu izmēru. Tas jau sen ir izdarāms Windows operētājsistēmā. Kā jau mēs pavisam nesen ziņojām, macOS 15 ieradīsies ar jaunu Passwords lietotni, kurā tiks glabātas visu Apple ierīču paroles un lietotājvārdi.

    Dažādus ikdienas uzlabojumus ierasti saņems pārlūks Safari, kurus vieglāk pārskatīt pašā prezentācijā. Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, arvien vairāk tiek runāts par spēlēm Mac datoros, bet tas vairāk aprobežojas ar to, ka spēles ir vieglāk pielāgot macOS videi. Kā arī tagad būs iespējams vieglāk pārnest Mac spēles uz iPhone un iPad. Saistība ar šo, Ubisoft pārstāvis paziņoja, ka “Assassins Creed: Shadows” novembrī būs pieejams arī Mac datoriem un iPad, līdzās Windows operētājsistēmai un konsolēm.

    Visādi citādi ļoti daudz sīkumu bez lielas pievienotās vērtības, izņemot iPhone pārvaldību datorā, kas liekas ļoti noderīgi.

    Avots: Apple

    Apple Intelligence mākslīga intelekta serviss

    Uz prezentācijas nobeigumu tika atstāts saldais ēdiens, atsevišķu sadaļu veltot mākslīgā intelekta un ģeneratīvā mākslīgā intelekta modeļu izmantošanai, ko Apple savā veidā angliski dēvē par personal intelligence jeb Apple Intelligence, kas pielāgosies tieši lietotājam. Apple Intelligence ir personālais asistents, kas spēj saprast lietotāju un kontekstu viņa interesēs.

    Tas darbosies iOS, iPadOS un macOS operētājsistēmas. Šis risinājums spēs atpazīt tekstus, lai apkopotu dažādus paziņojumus, parādot to kontekstu nevis visu ziņu. Tāpat tas būs spējīgs piedāvāt e-pasta tekstu, balstoties uz lietotāja stilu. Protams, nekur neiztikt bez bilžu apstrādes ar mākslīgā intelekta palīdzību. Piemēram, radīt specializētas bildes, balstoties uz saistīto kontaktu, kuram lietotājs to vēlas nosūtīt.

    Šis risinājums būs spējīgs izpildīt dažādas darbības, balstoties uz uzdoto komandu. Piemēram, atskaņot podkāstu, kuru pirms pāris dienām kāds atsūtījis. Vairākas reizes prezentācija tiek uzsvērts un atkārtots vārds konteksts. Acīmredzot Apple liek kārti uz šādu MI atspoguļojumu, kas varētu to padarīt pievilcīgāku un labāk pārdodamu lietotājiem.

    Apple Intelligence fokusēsies uz drošību, daļu komandu izpildot lokāli, ko spēs nodrošināt M procesoru saime un jaunākais A17 Pro mobilais procesors. Tāpat daļa darbu tiks izpildīti ārējos serveros, kas pēc Apple teiktā arī aizsargās datus.

    Zinot slikto Siri darbību, tā tik un tā ikdienā saņem 1.5 miljardu vaicājumu, kas bija pārteidzošs rezultāts. Jācer, ka ar jauno Apple Intelligence šis asistents beidzot būs noderīgs un izmantojams. To izsaucot vairs nebūs redzams zilais burbulis ekrāna apakšā, bet ekrāna apmales būs nedaudz iekrāsotas. Siri beidzot būs spējīga atpazīt kontekstu, veidojot plašāku sarunu, balstoties uz iepriekšējo komandu vai jautājumu.

    Apple balss asistents būs papildināts ar informāciju par dažādiem Apple produktiem, servisiem un lietotnēm, sniedzot dažādas atbildes. Līdz ar to būs iespējams paprasīt instrukcija, un tā tiks parādīta uz ekrāna. Tikai mazs sīkums, ka plašāks pielietojums Siri asistentam parādīsies nākamajā gadā. Apple izceļ šo spēju saprast kontekstu arī Siri sakarā, piešķirot indeksus dažāda veida informācijai, kas ļauj saprast lietotāju. Jautājums paliek par ātrdarbību, jo prezentācijas laikā atbildes netiek sniegtas uzreiz, un, iespējams, ka Apple atsaucas uz reālo ātrumu, neradot kaut kādas ilūzijas, ka viss notiek nekavējoties.

    Apple Intelligence varēs integrēt ar dažādām trešo pušu lietotnēm, izmantojot API savienojumu. Tika pieminēti dažādi piemēri, kā šis risinājums uzlabos ikdienas darbu. Piemēram, tekstu rakstīšanai, balstoties uz dažāda veida vēstījumu un lietotāja stilu. Dažādi piemēri bija saistībā ar paziņojumu kontekstu attēlošanu, ko tagad spēs izdarīt Apple Intelligence, lai lietotājs saprastu, par ko ir runa. Principā jau zināmas lietas ir iepakotas Apple stilā. Piemēram, automātiskās e-pastu atbildes.

    “Jaunums” pēdiņās būs iespēja ar vaicājumu izveidot bildes ar mākslīgā intelekta palīdzību, kuras izmantot saziņā vai prezentāciju veidošanā. Tiesa, to būs iespējams veikt pa tiešo konkrētajā programmā. Jā, patiesība arī bija baumām par to, ka beidzot balss ieraksti būs spējīgi veidot tekstuālus atšifrējumus gan Notes lietotnē, gan telefona sarunas laikā.

    Apple Intelligece iekļaus integrāciju ar ChatGPT, un Siri būs spējīga sadarboties ar šo mākslīgā intelekta servisu, lai atbildētu uz dažādiem jautājumiem un prasībām. Visas iepriekš minētās iespējas tiek solītas šī gada laikā vai vēlāk, tomēr bez konkrēta palaišanas datuma. Izskatās, ka vismaz pagaidām šis viss būs bez papildu maksas.

    Avots: Apple

    Pašā nobeigumā atkal izcelts tas, ka visa prezentācija tikusi filmēta ar iPhone, bet apstrādāta ar Mac. Zemāk video vari noskatīties visu prezentāciju pilnībā.

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars
    11.06.2024 10:31

    Citi mūsu bāliņi raksta:
    “no viedtālruņiem “AI” darbināt spēs tikai “iPhone 15 Pro” (un “Pro Max”) un neviens cits vecāks “iPhone””

    tā ir?

    Name*
    11.06.2024 12:06

    Vai device language ir uzlikts uz U.S. English?

    Pīters
    11.06.2024 18:22

    Būs, būs tikai uz šiem. Apple to ir oficiāli pateicis gan prezentācijas laikā, gan mājaslapā ar norādīts.

    Bats
    11.06.2024 13:10
    Reply to  Kaspars

    Tā izskatās, jā. Uz MacBook un iPad’iem arī ies, ja tajos ir vismaz M1 vai jaunāks processors.
    Pluss protams tāds, ka lielākā daļa pieprasījumu nekad nepamet iekārtu un attiecīgi tiek nodrošināta lietotāja privātās informācijas neaizskaramība, tikai atsevišķos gadījumos pieprasījums prasa papildspēkus no mākoņservisa, tomēr garantējot, ka privātums tiek nodrošināt, dati netiek saglabāti un izmantoti citiem mērķiem, par ko tiek iedrošināti pārliecināties neatkarīgi auditori.

    Zemene
    11.06.2024 15:36
    Reply to  Kaspars

    Ja tā būs, tad ir jāsāk uztraukties par to, ka ar AI darbināma ierīce pastiprināti tērēs elektroenerģiju un uzkarsīs.

    Sandre4
    11.06.2024 21:38

    Beidzot būs T9 dialing, gandriz jau nomainiju apple uz android, tagad bus iemesls nedaudz ilgāk palikt pie apple

    Reklāma