Web Analytics
More
    Reklāma

    Pirmie iespaidi par Apple Vision Pro paplašinātās realitātes brillēm

    Jaunākie raksti

    Acīgākie interneta lietotāji, kuri seko līdz mūsu vietējiem elektroierīču veikaliem, noteikti būs pamanījuši, ka Latvijā jau ir iespējams iegādāties Apple Vision Pro paplašinātās realitātes brilles. Tad nu arī es devos uz Evelatus veikalu, lai tās uz vietas nedaudz izmēģinātu un saprastu, kas tad ir šis jaunais produkts, ko piedāvā Apple. Seko līdzi Evelatus komunikācijai un uzzināsi, kurā veikalā varēsi mēģināt pie šī jaunā produkta izmēģinājuma.

    Šis nebūs pilnvērtīgs apskats, kura laikā brilles tiktu lietotas vairākas dienas, bet drīzāk dalīšanās ar pirmajiem iespaidiem, uzvelkot šo ierīci veikalā un lietojot pirmo reizi.

    Ārējais izskats

    Apple Vision Pro realitātē izskatās tieši tāpat kā visos reklāmas materiālos un bildēs, kurās to var redzēt. Proti, priekšā būs redzams it kā melns stikls, bet, protams, tas ir displejs, kas paslēpts zem tā. Melno krāsu piedod komponentes, kas atrodas aiz priekšējā stikla. Briļļu rāmis ir veidots no alumīnija, lai iespēju robežās samazinātu svaru.

    Tālāk seko ļoti maigā auduma galvas turētājs, ko iespējams regulēt ar speciālu pogu. Starp pašām brillēm un lietotāja seju atradīsies dažādi mīkstumi, lai to lietošanu padarītu ērtāku. Sensorus, kas ir iebūvēti brillēs, nav iespējams redzēt. Ar to es domāju, ka tie nekādā veidā nekrīt acīs, ja vien nav vēlme tos speciāli atrast un ieraudzīt.

    Viens no zīmīgajiem vizuālajiem elementiem noteikti ir režģi, kuri paredzēti Vision Pro dzesēšanai un siltā gaisa izvadīšanai. Kopumā viss ir nostrādāts labākajās Apple tradīcijās, jo dizains ir salīdzinoši vienkāršs, kā arī brilles ir ērti uzvilkt un nofiksēt, pateicoties savilkšanas pogai.

    Lietošanas pieredze

    Pats svarīgākais noteikti ir tas, kādas iespējas paver Apple Vision Pro brilles un visionOS ekosistēma. Pati pirmā lieta bija pietiekami ērtā uzstādīšana jaunam lietotājam. Bija nepieciešams ieslēgt brilles, tad notika pieregulēšana acīm un roku atpazīšana. Pēc tam bija jāiziet neliela apmācība un treniņš, lai iemācītos pārvietoties saskarnē un apstiprinātu objektus, fiziski saspiežot savu īkšķi ar rādītājpirkstu.

    Tieši ar šādu darbību kombināciju tiek pārvaldība visionOS operētājsistēma. Jāsaka, ka acu atpazīšana ir ļoti precīza. Protams, varētu piekasīties, ka noteiktās mājaslapās vai situācijās nevar precīzi saprast, kur es skatos, taču jāsaka, ka precizitāte bija 99% līmenī. Es domāju, ka tas pat ir treniņa un ilgāka lietošanas perioda jautājums.

    Veicot šīs sākuma darbības, kas principā aizņem 1-2 minūtes, ir iespējams uzreiz ķerties vērsim pie ragiem. Pašā sākumā brilles atrodas caurspīdīgajā režīmā jeb ļauj redzēt to, kas ir apkārt, kā arī priekšā nav redzama lietotņu izvēlne. Pēc tam nepieciešams nospiest labajā augšējā stūrī esošo pogu, lai parādītos sākuma izvēlne. Jāsaka, ka pašā sākumā biju ļoti pārņemts ar jaunajiem iespaidiem, ka nemaz nepamanīju to, vai brilles rāda arī apkārtējo vidi.

    Tas, protams, saistīts ar fokusu, kuru tajā brīdī veltīju operētājsistēmas izpētei. Savu pirmo Apple Vision Pro pieredzi ieguvu ar skaisto dabas fonu skatīšanos. Tos ir iespējams vienkārši skatīties, kā arī uzstādīt, lai tie ir redzami, kad tiek lietotas citas lietotnes. Šajā fonu režīmā iespaidīgākais ir tas, ka tos var ieslēgt 360 grādu režīmā. Ir iespējams griezties ap savu asi, lai redzētu kas notiek gan priekšā, gan aiz muguras, kā arī skatīties augšā vai lejā. To visu papildina atbilstošās dabas skaņas.

    Jau no paša sākuma briļļu un visionOS operētājsistēmas lietošana ir ļoti intuitīva un vienkārša. Ar labās pogas spiedienu var atgriezties sākuma stāvoklī ar lietotņu izvēli, tālāk darbības veicot ar acīm un pirkstu saspiešanu. Tāpat var izcelt augsto izšķirtspēju, jo lietotojot to caurspīdīgajā režīmā, apkārtējā vide tiešām izskatās tik ļoti reāla un patīkama.

    Es gan uzreiz varu teikt, ka ja lietotājam nepieciešamas optiskās brilles, tad tomēr būs nepieciešams gaidīt, kad Vision Pro varēs oficiāli iegādāties Latvijā, lai ievietotu redzes korekcijas lēcas. Tāpat uzreiz iekrita acīs tas, ka šādā standarta komplektācijā mans deguns nebija pilnībā nosegts, līdz ar to brīžiem varēja redzēt grīdu un arī dienasgaisma ieplūda brillēs. Šādai situācijai īsti nebūtu jābūt, lai izbaudītu pilnvērtīgu Vision Pro darbību.

    Turpinājumā izmēģināju vairāku logu jeb lietotņu režīmu, jo kā zināms, tad Vision Pro brilles varētu tikt lietotas tieši šādam nolūkam. Arī šeit viss ir ļoti intuitīvi un vienkārši. Logus ir iespējams pielikt gan sev fiziski tuvāk, gan arī tālāk telpā, kur tie saglabās savu vietu. Vision Pro brilles atceras atvērto lietotņu novietojumu telpā, kā arī tās turpina savu darbību fonā.

    Tas nozīmē, ka ir iespējams skatīties pavisam uz citu pusi, bet paralēli notiks jau iepriekš iedarbinātie procesi, piemēram, taimeris. Saistībā ar vairāku logu atvēršanu, dabiski radās vēlme mainīt to izmēru. Šo darbību sākumā ir jāzina, jo izmēru maiņa notiek, skatoties katra loga labajā apakšējā stūrī un velkot to pa diagonāli. Kad tas ir apgūts, tad vairs nav lielu problēmu sakārtot vidi sev apkārt tā, kā nepieciešams. Jāatgādina, ka visionOS reāli atceras, kurā vietā apkārtējā telpā šie lietotņu logi ir novietoti.

    Nākamā pieredze sekoja ar teksta ievadi, par kuru bija dzirdētas dažādas atsauksmes. Līdz ar to izmēģināju teksta ievadi Safari pārlūkā, lai atvērtu jaunu mājaslapu. Līdz ko ar Vision Pro brillēm ir nepieciešams rakstīt, tā lejasdaļā jeb tuvāk lietotāja ķermenim parādīsies virtuālā tastatūra. Sākumā man īsti neizdevās ievade, jo rakstīšanu sanāk veikt ar ļoti izteiktām roku izstiepšanas darbībām.

    Proti, skatoties no brillēm, tiešām jāiedomājas, ka tā ir fiziska tastatūra un jāspiež taustiņi. Pēc tam piešaujoties, šis reflekss ir intuitīvāks un rakstīšana notiek raitāk. Otrs variants ir skatīties uz tastatūru ar acīm un izmantot pirkstu saspiešanu kā apstiprinājumu. Daļa apskatnieku uzskata, ka šis varētu būt ātrāks rakstīšanas režīms, tomēr es paliktu pie divu pirkstu spaidīšanas uz virtuālās tastatūras.

    Protams, ar šo tastatūru nebūs viegli un ātri rakstīt garus teksta gabalus, kādi tie ir šajā apskatā, bet pamata vajadzības var tikt nosegtas. Jāņem vērā, ka lietotājam vienmēr būs jāskatās uz virtuālo tastatūru, lai notiktu teksta ievade. Vēl viena opcija ir izmantot ārējo bezvadu tastatūru. Laikam rakstīšana man šajā pirmajā pieredzē ar Apple Vision Pro likās visneparastākā, bet reālā pieredze nedaudz atspēkoja manas šaubas.

    Teksta ritināšana arī notiek saspiežot rādītājpirktu ar īkšķi, un lapu velkot uz augšu vai leju. It kā prasītos divu pirkstu ritināšana, kā tas ir izdarāms iPad planšetdatoros, bet arī šis risinājums ir salīdzinoši ērts. Lai atkal pārslēgtos uz kādu blakus esošo lietotni ar citu atvērtu ekrānu, nepieciešams paskatīties tās virzienā un saspiest pirkstus, lai to aktivizētu.

    Šo visu es velku kopā ar to intuitīvo refleksu, ka ļoti daudz gribas kustināt galvu, lai izvēlētos noteiktas lietas. Taču realitātē tajā laukā, kas ir redzams, pietiktu vien ar acu skatienu pareizajā virzienā, un pirkstu saspiešanu. Šo kustību daudzumu noteikti var samazināt, pierodot pie briļļu lietošanas ikdienā.

    Viena no svarīgākajām lietām noteikti ir attēla un video kvalitāte. Par to tiešām nav daudz sūdzību un diskusiju, jo izsķirtspēja ir ļoti augsta. Tas nozīmē, ka apkārtējā vide izskatīsies gandrīz tik pat īsti un reāli, kā tas būtu patiesībā. Apple Vision Pro brilles nav caurspīdīgas, bet reālu apkārtējo vidi nodrošina sensoru darbība un iebūvētie displeji.

    Testa ierīcē video kvalitāti varēju pārbaudīt, skatoties YouTube video Safari pārlūkā. Jā, šobrīd visionOS platformai nav radīta atsevišķa lietotne YouTube saturam, tāpēc labāk video labāk būtu baudīt Apple TV vai citos servisos, kas piedāvā pilnu integrāciju ar jauno operētājsistēmu. Vienkārši sakot, video ir patīkami skatīties. Noteikti nav novērojama graudainība vai zema izšķirtspēja, bet gan ļoti reālistiska vizuālā pieredze.

    Es gan nelecu kājās no sajūsmas par attēla izšķirtspēju, jo tas ir tas, ko es sagaidītu no tik dārgas iekārtas. Tas ir balstoties gan uz jau iepriekš redzēto, gan Apple reklamēto. Tā kā YouTube pagaidām ir lietojams tikai šādā pārlūka režīmā, tad ir novērojami uzlabojumi pārvaldībā. Tā kā interneta lapā ir daudz dažādu pogu, ne vienmēr intuitīvi izdevās ar acīm fiksēt vēlamo funkciju un to palaist.

    Par briļļu ērtumu pēc pārdesmit minūšu lietošanas gan būtu neadekvāti spriest. It kā nelikās, ka tās būtu ļoti smagas, tomēr varēja just, ka svars ir uz sejas priekšējo daļu. Tāpat arī vads, kas nodrošina briļļu darbību un ir savienots ar ārējo akumulatoru, nelika par sevi manīt, bet to labāk novietot mugurpusē. Bez šī akumulatora brilles vienkārši nedarbosies.

    Pirmo emociju un pieredzes vilnis slāpēja to fizisko sajūtu, bet tās noteikti varēs pietiekami stingri pielikt pie sejas. Kā arī nevarētu teikt, ka brilles ir vaļīgas, jo tomēr notiek aktīva kustēšanās gan telpā vai ap savu asi, tās nekādā ziņā nemaina savu vietu. Tomēr domāju, ka par šādu lietu pat nebūtu jābūt diskusijām.

    Patīkams bija fakts, ka ārējo akumulatoru iespējams savienot vēl ar citu akumulatoru, lai nodrošinātu nepārtrauktu briļļu lietošanu, tāpēc ka ar vienu šādu bateriju Apple Vision Pro darbosies no divām līdz četrām stundām. Par šo laiku gan viedokļi dalās, tomēr tas nav ilgs, bet tā tas ir arī konkurentu produktiem.

    P.S. Tā kā brilles bija pieslēgtas portatīvajam datoram, lai nofilmētu ekrāna darbību, nebija iespējams pārbaudīt Vision Pro iebūvētos skaļruņus.

    Noslēgumā

    Skatoties dažādus apskatus pirms lietošanas, prātā bija izveidojies kāds sagaidāms rezultāts par ierīci. Līdz ar to varu teikt, ka mani pārāk nepārsteidza tās iespējas un pirmreizējā pieredze. Jā, bija forši, ka lietošana ir pietiekami intuitīva, kā arī attēla kvalitāte principā ir identiska īstajai realitātei. Arī rakstīšana kopumā bija pietiekami ērta un raita, no kā es baidījos sākumā.

    Taču katram potenciālajam interesentam jāuzdod jautājums, ko ar šo ierīci plānots darīt. Man pagaidām tā liekas spēļmantiņa, kuru sākumā varētu izmantot tīri uz jauno emociju viļņa, tomēr pēc laika vecais labais dators ar ekrānu izrādītos ērtāks. Apple noteikti ir pavēris jaunu vidi, kurā mēs nākotnē, iespējams, darbosimies, taču tai vēl ir jāapaug ar stabilu programmatūras piedāvājumu un lietotāju bāzi.

    Ja jums ir iespēja un interese, tad domāju, ka nevajag liegt sev šo iespēju iegādāties Apple Vision Pro jau tagad, kļūstot par angliski saucamo early adopter. Kādam taču ir jānodrošina atgriezeniskā saite, lai produktu uzlabotu nākotnē.

    Vēl atskatoties uz šo pirmo iespaidu apskatu un briļļu lietošanu, man pašam prātā iešaujas doma, ka es nerunāju par divu dažādu pasauļu nodalīšanu. Ar to es domāju, virtuālo un īsto pasauli, tāpēc domāju, ka tas jau labi paskaidro, kā šīs brilles var iekļauties ikdienā. Tas notika principā nemanot, un noteikti runā par paša produkta un radītās ekosistēmas kvalitāti.

    Papildus jautājumus rakstiet tepat komentāros vai Kursora Discord serverī! Paldies, Evelatus par iespēju notestēt šo jauno gadžetu!

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Chap
    20.02.2024 17:57

    Un daudzi jau atsakas no viņiem

    REALAIS
    20.02.2024 18:50
    Reply to  Chap

    Ja cilvēki nezin ko viņi pērk vai ir par slinku, lai iemēģinātu pirms pirkuma, tad tādas lietas notiek. Tā ir specifiska ierīce, kas noteikti nav piemērota visiem.

    xs1
    21.02.2024 09:46
    Reply to  REALAIS

    Pēc dažiem video spriežot, tad cilvēkiem sāk apnikt vislaik ar galvu sienās triekties :)

    Beka
    23.02.2024 11:01
    REALAIS
    21.02.2024 12:09
    Reply to  xs1

    Varbūt mazāk sēdi tiktokos :D

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    20.02.2024 22:45

    Katrs, kam ir viens bitcoin, var iegādāties 10 šādas brilles

    REALAIS
    20.02.2024 22:49

    Kāpēc ne 14?

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    20.02.2024 23:12
    Reply to  REALAIS

    Tik daudz nesanāk

    REALAIS
    21.02.2024 09:13

    Tu skaties uzpūstās LV cenas? 3500$ un bitcoin ir pāri 50k?

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    21.02.2024 09:46
    Reply to  REALAIS

    Nu jā, linkā rakstā norādīta cena €5,350.99

    Šopoholiķis
    20.02.2024 23:54

    Bet kad smalkajā veikalā ieslāj bārdains hipsteris, malkas cirtējs garajā mētelī un krokšos, tad darbinieki aktivizē geju porno saskarni 360 grādu režīmā. :D

    Trx450
    21.02.2024 03:01
    Reply to  Šopoholiķis

    Jup

    Popkorns
    21.02.2024 16:59

    Ko var darīt ar šādām brillēm? Tiešām jēdzīgu lietu, nevis porno ko citi te piemin, vai pa lielam dārga spēļmantiņa?

    Alberts Kviesis
    21.02.2024 17:50

    Attēlā 9/13 beidzot var redzēt, kur paslēpta akumulatora (enerģijas padeves) ierīce. Enerģija no p@kaļas :D

    Kārlis
    21.02.2024 18:33

    Tā screen-flicker mirgošana bija redzama arī caur brillēm, vai tā ir tikai ieraksta “fīča”?

    igors
    25.02.2024 10:24

    JA šādas brillles varēs lietot kā pilnvērtīgu monitoru tad ceļojumos vai citur kur nav līdzi lielais pc tā būtu laba fīča. Bet kamēr uz tā ekrāniņa var atvērt tikai vienu logu no maka tikmēr tas nekam neder

    KaliLinuxUser
    25.02.2024 11:35
    Reply to  igors

    Meta Quest 3 to lieliski nodrošina .

    Reklāma