Web Analytics
More
    Reklāma

    Xreal Air briļļu un Xreal Beam adaptera apskats – papildinātās realitātes skeptiķa pieredze

    Jaunākie raksti

    Kad dzīve kļūst nedaudz vienmuļa, tad tā piespēlē, kaut ko aizraujošu. Nesatraucieties, neesmu salasījies ezotēriku, manifestēt, skatīties afirmācijas spoguļos un saukt sevi par su*ku arī nelikšu. Vienkārši, pēc deviņiem šogad notestētiem viedtālruņiem, ir atsvaidzinoši, ka Kursors.lv redakcija piespēlējusi ierīci, kas izaicina manu ierasto apskatnieka rutīnu. Runa ir par AR brillēm. Teikšu godīgi, vienmēr uz šādām ierīcēm esmu skatījies ar latviskajai dzīvesziņai raksturīgo skepsi. Vienmēr licies, ka bez šāda brīnuma varu mierīgi dzīvot. Mani mulsina produkti, kas ikdienu nepadara ērtāku, un šī brīža izpildījumā ir pārāk sarežģīti, lai tos ieteiktu meinstrīmam. Un tomēr Xreal Air mani atsevišķos scenārijos pārsteidz un pat spēj manu skepsi nomainīt pret intrigas pilnu aizrautību.

    Šoreiz paldies jāsaka Bite, kas uz testu sagādāja gan Xreal Air, gan Xreal Beam. Pat ja papildinātās realitātes brillēm iznākusi jau atjauninātā versija, šie produkti pie mums atceļojuši vien tagad. Ražotājs pat paspējis nomainīt nosaukumu no Nreal uz Xreal, tādēļ nebrīnieties, ka attēlos redzēsiet brilles un to futlāri ar Nreal uzrakstu. Interesantā kārtā ražotājam izdevies uzbūvēt vienu no labākajām AR produktu reputācijām tirgū, tādēļ ļaušu savam iekšējam skeptiķim iemēģināt jaunus apvāršņus. Pie Bite šis prieks nav lēts. 530 eiro protams ir krietni mazāk par Apple cenšanos ielauzties papildinātās realitātes lauciņā, tomēr jāpačukst, ka Xreal mājas lapā ir iespējams šo produktu atrast lētāk. Tiesa gan, oficiāli uz Latviju brilles nesūta, tādēļ šoreiz jāuzticas Bite!

    Reklāma

    Xreal Air tehniskā specifikācija

    • Izmērs: 148.5 x 60 x 52 mm, 79 g
    • Ekrāns: 2x Sony ražoti Micro OLED, 46 grādu skata leņķis, 1920×1080, 120Hz ātrā atsvaidze (2D režīmā 120 Hz, 3D režīmā 90Hz), 400 nitu maksimālais spilgtums
    • Audio: stereo skaļruņi, 2x mikrofoni
    • Savienojamība: Ekrāna pārraidīšana – USB-C Video Output, HDMI, iPhone, Android, MacBook, Steam Deck, ROG Ally, Windows PC u.c. 3DoF: XREAL Beam
    • Komplektācija: Xreal Air, USB Type – C kabelis, pārnēsāšanas ietvars, tīrīšanas lupatiņa, deguna uzmavas (S/M/L), pamācība
    • Cena: 530 eiro Bite mājaslapā

    Glīts un funkcionāls dizains

    Kad Kristaps teica, ka man uz testu būs pieejamas papildinātās realitātes brilles, man uzreiz ienāca prātā, kaut kas tik liels un neseksīgs, kā Apple Vision Pro. Tomēr biju patīkami pārsteigts, ka Xreal Air ir patiesībā elegantas, vieglas un pat izskatīgas brilles. Tas protams manam iekšējam skeptiķim liek uzdot jautājumu, kur ir apgriezti stūri? Briļļu dizains eleganci iegūst, atsaucoties uz Ray-Ban ikonisko dizainu. Brilles protams nav tik smalkas, kā klasiskas Ray-Ban brilles, tomēr tās nav arī tik milzīgas un neveiklas, kā citas papildinātās realitātes ierīces, tādēļ var uzskatīt, ka dizains ir viena no Xreal Air priekšrocībām, ja salīdzina ar konkurentiem. Tās ir pietiekami vieglas, lai ilgāku laiku baudītu papildinātās realitātes priekus. Diemžēl, testa ierīci nesaņēmu ar pilnu komplektāciju, tādēļ jānorāda, ka oriģinālajā iepakojumā ir trīs deguna uzmavas. Iesaku izvēlēties īstās, jo tas tiešām uzlabo ērtumu un to, cik ilgi būs patīkami tās turēt uz snīpja.

    Konkrētajam modelim neatradu, kā mainīt kājiņu pozīciju, lai gan ārzemju apskatnieki rādīja, ka varot. Iespējams runa ir par atjaunināto modeli. Tikmēr Xreal Air kājiņas saņēmušas divus skaļruņus. Tie atrodas kājiņu daļā, lai būtu novietoti auss priekšā. Skaņa ir pietiekami skaļa, bet basu varēja būt vairāk. Ja klausās maksimālajā skaļumā, jārēķinās, ka daļu skaņas dzirdēs arī apkārtējie. Uz labās kājiņas ir ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzis un garš slēdzis, kas kontrolē ekrānu spilgtumu. Neatradu arī informāciju par briļļu mitruma noturību, bet cerams, ka vismaz ir šļakstu noturība, kas ļautu tās izmantot uz atsevišķiem trenažieriem.

    Komplektā ir iekļauts kvalitatīvs briļļu maciņš, kurā būs vieta arī USB vadam, kas savieno brilles ar viedtālruni, datoru vai spēļu konsoli. Maciņā atradīsi arī saules sargu. Tā es nosaucu briļļu priekšas formas aizsargu, kas rūpējas, lai ārējā pasaule netiek iekšā un Xreal Air pārvēršas par kaut ko līdzīgu VR brillēm. Par pašu pieredzi nedaudz vēlāk. Kopumā, dizaina lielākā priekšrocība ir tā, ka brilles ir vieglas, ērtas un pat samērā pievilcīgas. Šīs ir papildinātās realitātes brilles, kas patiešām nav tālu no parastu saules briļļu dizaina. Tiesa gan, vieglums un kompaktums panākts ar to, ka brillēs nav iebūvēts akumulators, kas nozīmē, ka tās barosies no viedtālruņa, konsoles, vai citas ierīces.

    Sony ražoti Micro OLED ekrāni

    Xreal Air izmanto divus Sony Micro OLED ekrānus. Ekrāni gan nav iestrādāti pašu briļļu stikliņos, bet to “uzacīs”. Tiek izmantots līdzīgs princips, kā periskopa palielinājuma kamerām un attēls tiek projicēts redzei saprotamā veidā un vietā. Ekrānu 1920×1080 izšķirtspēja ir pietiekama, lai pikseļi nebūtu redzami. Spilgtums ir piemērots iekštelpām. Īpaši, ja gadās skatīties pret sienu vai citu vienkrāsainu fonu. Pret sarežģītāku fonu attēls var izskatīties nedaudz izplūdis vai zaudēt detaļas, bet šeit jau atkal lieti noder saules sargs, ko pieminēju dizaina sadaļā.

    Diemžēl, darbībā ekrānus citādi nav iespējams nofotografēt

    Ārtelpās 400 nitu maksimālais spilgtums var nebūt pietiekams, lai tiktu galā ar vasarīgu saulīti, pat ja izmantots maksimālais spilgtums. Izšķirtspēja ir pietiekama, lai arī teksts vai cits attēls, kas prasa detalizētību, izskatītos pieklājīgi. Vienīgi jārēķinās ar nelielu pulsāciju un želejas efektu, ja pie satura sāk pastiprināti kustināt acu zīlītes. Citādi, ekrāni šķiet kvalitatīvi, lai saturs būtu patīkami baudāms.

    Gandrīz padevos, cenšoties pielaist Xreal Air

    Xreal Air savienošana ar ierīcēm notiek, briļļu kreisajā kājiņā iespraužot līdzi doto USB Type-C vadu, bet ortu galu pievienojot ierīcei, kam brilles kalpos, kā ārējais monitors. Protams, ka pirmo izvēlējos spoguļot tieši viedtālruni. Tā nu izvēlējos Youtube klipiņu un aiziet! Vilšanās bija, ka skaņa tiek padota, bet bilde tā arī neparādījās. Vairākas reizes izmēģinājos, bet nekā. Kad Kursora redakcijai izdevās sazināties ar Bite pārstāvi, man ieteica savienojumu veikt ar Xreal Beam (par ko pastāstīšu nedaudz zemāk). Un nu pienāk tas mirklis, kad jāatzīstas tizlībā – pat ja gadā testē vairāk kā 20 ierīces, katram var gadīties pa kādam ablomam, kas nemaz nav saistīts ar pašu ierīci. Proti, šobrīd testēju vidējās klases viedtālruni, kas atbalsta USB Type-C 2.0, tātad nenodrošina video izeju. Šis manam žirafes kaklam aizgāja tikai pēc visas epopejas ar aizdomām par defektētu ierīci, tādēļ no sirds atvainojos! Tomēr tas visai sašaurina ierīču klāstu, ar ko Xreal Air darbosies. Turklāt, tas neattiecas tikai uz Android vidējās klases ierīcēm, bet arī iPhone bāzes modeļiem. Xreal Air/Beam pircējiem iesaku būt uzmanīgiem un kārtīgi pārbaudīt, ar ko tās var savienot, ar ko nē, jo šajā ziņā arī ne visi Android ražotāji izdarījuši mājas darbu. Piemēram, Google Pixel 7, kas saņēmis USB 3.2, nav saņēmis DisplayPort, tātad savienojums vienalga nesanāks. Pirms nonācu pie šīs atklāsmes, biju noskatījies pāris turtoriaļus, kā palaist Xreal Air.

    Tajos visos tika norādīts, ka savienojumam jāizmanto Xreal Nebula lietotne, bet tad sekoja nākamais fiasko. Proti, tā nemaz netiek atbalstīta Latvijā. Tas ir iemesls, kādēļ šajā apskatā nav iekļauti ekrānšāviņi no lietotnes, izmēģinātas visas iespējas vai nodemonstrēts saskarnes ieraksts, ko ļautu veikt Nebula lietotne.

    Protams, ka pievienoties PC sanāca uzreiz, bet jāteic, ka tas būtu apšaubāmākais no Xreal Air izmantošanas scenārijiem. Tomēr savienoties sanāca ar līdzi doto Xreal Beam, par ko nedaudz zemāk.

    Lietošanas pieredze

    Xreal Air faktiski imitē 130 collu ekrānu, kas atrodas 4m attālumā no jums. Dīvainā kārtā, gana noderīgi šķita vērot atšķirīgu saturu no tiem, kas atrodas blakus uz dīvāna un skatās seriālu, kas reāli neinteresē. Neesmu dižs spēlētājs, bet, iedodot izmēģināt brilles spēļu entuziastiem, viņi atzina, ka pieredze ir reāli forša, bet kvalitāte nesasniedz monitora spējas, toties ir par kapeiku labāka, par dažu labu švakāku portatīvo konsoli. Reālu jēgu brillēm redzu lidojumos. Vienīgais, ka jārēķinās, ka Xreal Air nav saņēmis akumulatoru un savienojums notiek ar vadu. Tas nozīmē, ka jārēķinās ar lielāku slodzi pievienotās ierīces akumulatoram un to, ka, kāds aizrautīgāks papildinātās realitātes mirklis, var beigties ar sapīšanos vadā.

    Vēl viens interesants fakts, uz brillēm nevar baudīt pieaugušajiem domāto saturu. Kad mājiniekiem nodemonstrēju Xreal Air, vairāki asprāši ieteica tieši “kādas” filmiņas ar brillēm vajadzētu izmēģināt. Tā kā testiem ir jābūt pielāgotiem patērētāju vēlmēm, ņēmos šo vēlmi notestēt, bet izrādās, ka Xreal Air neļauj izmantot inkognito režīmu. Faktiski šo var apiet parastajā režīmā, bet negrasījos riskēt ar savu meklējumu vēsturi. Šo ierobežojumu Xreal laikam aizguvis no Apple Vision Pro.

    Xreal Beam paplašina iespējas

    Tātad savienot brilles ar viedtālruni man izdevās tikai ar Xreal Beam. Kas tas tāds? Tas ir adapters, kas savieno Xreal Air un satura ierīci, lai brillēm piešķirtu papildu iespējas. Pirmkārt, tas ļauj savienoties ar jau manis pieminētajām ierīcēm, kas neietilpst flagmaņu klasē. Beidzot es varēju izmantot iespēju izbaudīt 130 collu ekrānu vietās, kur tāds nav iespējams. Beam ir neliela ierīce ar divām USB ligzdām – vienu brillēm, vienu satura ierīcei. Beam iebūvēta 32 GB atmiņa, kas noderēs, lai ielādētu saturu lidojumos, ja negribēsi pievienot ierīci. Tiesa gan, jau atkal jānorāda, ka to var dabūt gatavu tikai ar lietotni, kas pie mums nestrādā.

    Xreal Beam ļauj izvēlēties dažādus skatīšanās veidus. Piemēram, mainīt satura izmēru, saturam sekot galvas pozīcijai vai palikt statiskā punktā. Ar Beam iespējams brillēm pievienot arī bezvadu austiņas, lai kvalitatīvāk baudītu skaņu un, lai tā paliktu tikai privātai lietošanai. Xreal Beam nav perfekts briļļu papildinājums, jo tas visai izteikti karst, akumulators visai ātri izlādējas, ierīcē iebūvētais dzesētājs ir diezgan dzirdams un ir visai manāma attēla aizture. Jāteic, ka šis aksesuārs visai palielina briļļu komplekta cenu, jo pie Bite to var atrast par 169 eiro. Tātad, lai tiktu pie pilnvērtīgas pieredzes, jāmaksā 699 eiro. Vēl viens trūkums, ka šis viss komplekts vienā brīdī ir visai neveikls, jo uz deguna ir brilles, kas ar vadu savienotas ar Xreal Beam, bet tas savienots ar ierīci. Diezgan neveikla pieredze.

    Nobeigumā – mans skeptiķis šoreiz uzvarēja, bet citi ir sajūsmā

    Jau nojaušat, ka mans iekšējais skeptiķis Xreal Air un Beam apskatā ir bijis gana čakls. Mans atzinums ir tāds, ka es noteikti neesmu šī produkta mērķa auditorija, kamēr tas lietošanā (ar Beam) ir tik neveikls un mūsu platuma grādos neatbalsta lietotni, līdz ar to arī daļu iespēju. Tomēr šis stāsts nav vienos vārtos. Dizains ir elegantāks, kā konkurentiem un ekrāni iekštelpās ir diezgan kvalitatīvi. Mazie spēlmaņi atzina, ka Xreal Air + portatīva spēļu konsole = riktīgi aizraujoša pieredze. Arī man patika baudīt 130 collu ekrānu vietās, kur tas nav iespējams. Žēl, ka testa laikā man nebija nekur jālido, bet lidojuma pieredzi Xreal Air varētu krietni uzlabot. Atstāj komentāros, kādam mērķim šādas brilles izmantotu Tu?

    Iepriecināja

    • Stilīgs, viegls, pārdomāts dizains
    • Kvalitatīvi Micro OLED ekrāni
    • 130 collu ekrāns nu ir pieejams tādās vietās, kur tas fiziski neietilptu

    Neiepriecināja

    • Pie mums nav pieejama lietotne un dažādas funkcijas
    • Brilles + Beam + vadi + satura ierīce = neērta lietošanas pieredze
    • Xreal Air nevar savienot ar vairumu vidējās klases viedtālruņu
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    05.06.2024 19:33

    Šis apskats atnāca kā brīnums. Vienīgās VR brilles, kuras “uzrunāja” bija šīs. Paldies, sapratu ka vēl jāpagaida :)

    Usinss
    06.06.2024 14:56

    Lasot šos apskatus vienīgais, kas raisa rūgtumu: HoloLlens2 ir ļoti tālu priekšā, izņemot vienu mazu detaļu…. CPU jaudau. Ir novecojuši dzelži, bet pārējais ir galvas iesu labāk. Integrācija ar Microsoft un ne tikai. Var projecēt hologrammas, ļoti labi saprot pozīciju telpā. Var piedalīties video zvana sapulcēs, kur zvanu dalībnieks var ievietot hologrammas zvana laikā un attēlot tās HoloLens velkātājam. Un nav jāsapāro ne ar kādu ierīci

    Sicram
    13.06.2024 10:44
    Reklāma