Web Analytics
More
    Reklāma

    Pieaugošās metālu cenas varētu sadārdzināt datorus un to komponentes

    Jaunākie raksti

    Šis gads solās būt īpaši bagāts ar dažādu jaunu datoru komponenšu iznākšanu, līdz ar to piesaistot potenciālos pircējus. Tomēr pieaugošās metālu cenas šo procesu varētu padarīt arī ļoti dārgu.

    Cenu pieaugums ir tieši pašā piegādes ķēžu sākumā, jo tas skar izejmateriālus. Līdz ar to pieaugot ražošanas izmaksām, attiecīgi cenu pieaugums iet pa augšu ķēdīti, līdz par to visu samaksā gala patērētājs. Īpaši liels cenu pieaugums novērojams retajiem metāliem, kas ir nozīmīgi datoru un elektroierīču ražošanā.

    Reklāma

    Piemēram, vara cena ir augusi no 5000 USD līdz 8300 USD par metrisko tonnu, kas varētu ļoti ietekmēt datoru cenas. Arī zelts ir palicis dārgāks. Pagaidām gan nav zināma precīza informācija, cik liels šis sadārdzinājums varētu būt gala patērētājiem, bet Ķīnas komponenšu ražotāji ir norādījuši, ka viņu izstrādājumu cenas celsies par 10 līdz 20%.

    Nav precīzi paskaidrots, kas veicina reto metālu cenas paaugstināšanos, bet jau tagad ir skaidrs, ka tieši gada otrajā pusē tas ietekmēs elektronikas ierīču cenas. Īpaši jāatzīmē, ka tas varētu sadārdzināt elektronikas iegādi svētku laikā. Līdz ar to, ja plānojiet sava datora uzlabošanu, ir vērts atlikt naudu jau tagad.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Trx450
    07.05.2024 10:23

    Bitcoinu tas neietekmēs

    Pēča
    07.05.2024 14:01
    Reply to  Trx450

    Smagi kļūdies. Bez datoru komponentēm jebkura kriptovalūta izdzīvot nespēj. Jo tā nav taustāma fiziska viela, ko vari nolikt zem gultas vai aprakt dārzā, bet gan nullītes un vieninieciņi kas glabājas elektroniskajās komponentēs.

    Tādējādi gan pieaugot metalu cenām, pieaug komponenšu cenas, kā arī pieaugot elektības cenām TIEŠĀ veidā ietekmē kripto tirgus cenu! Ja viens un/vai otrs pienācīgi sadārdzinās, sadārdzinās itin viss kas ir par šo spekulācijas tēmu(jo gala lietotāji-ieguveji grib būt pēc iespējas lielākos plusos), tādējādi arī tavai iemīļotajai BTC cenai būs augšupejoša līkne! ;)

    Last edited 12 days ago by Pēča
    Ivis
    07.05.2024 10:43

    Piemetu: vara cena šobrīd metāla uzpirkšanas punktos – 300 EUR/t. tas sanāk 30 centi par kg. Tā ir cena, par kuru uzpērk lūžņus, nevis vairumcena, par kādu datorražotāji to iepērk (un kas būtu vēl jūtami zemāka). Viens desktop PC satur cik? minēšu 1 kg (max.) vara. Laptops, cik, max 200g. vara, tas ir attiecīgi 0.3 EUR par desktopa un 0.06 EUR pat laptopā izmantoto varu.
    Pieņemsim, ka šīs ir pagātnes cenas, un tās pieaug par minētajiem 60%, tātad attiecīgi vara cena iekš desktop PC pieaug par 0.18 EUR un laptopam 0.036 EUR. Savukārt cenas pieaugs 1000 EUR vērtai kastei par 100-200 EUR. Jā, ir vēl citi metāli, slinkums rēķināt, bet faktiskās pieauguma izmaksas būs tik pat smieklīgi niecīgas.
    Rezumē, ja ir vēlēšanās celt cenas, tad pamatojumu var piemeklēt pilnīgi jebkur, nav vērts pat iespringt.
    Piem. es vēlos algas paaugstinājumu, jo metāla cena ir augusi, un mani izdevumi ceļam uz darbu pieauguši uz auto bremžu disku nodiluma rēķina, jo, kā zināms, auto diski ir no metāla.

    Janis
    07.05.2024 15:01
    Reply to  Ivis

    Ātrumā uzmetot aci – par vara metāllūžņiem piedāvā 7 euro /kg

    Tudiš pīp!
    07.05.2024 15:24
    Reply to  Janis

    Acīmredzot, neesi spējīgs iebraukt tajā, ko Ivis vēlējās ar to visu patiekt!

    Janis
    07.05.2024 15:53
    Reply to  Tudiš pīp!

    Acīmredzot mēdz visu pieņemt caur savu iedomu prizmiņu par citiem. Es nokomentēju tikai cenu, jo redzēju acīm redzamu nesakritību.

    Par to, ka cenas mēdz celt būtiski pie minimāliem resursu pieaugumiem pilnībā piekrītu un nekomentēju.

    Ivis
    07.05.2024 16:07
    Reply to  Janis

    Ok, jā, vainīgs, kkur galvā bija tie 300 eur/t, tad jārēķina pie desktop kastes teiksim 4 EUR un laptopam 0.82 EUR materiālu izdevumu pieaugums. Tik un tā skrobe maksāst tos 150 EUR vairāk par gatavo produkti, zinot šo.

    Sergejs
    07.05.2024 15:26
    Reply to  Ivis

    https://tradingeconomics.com/commodity/copper
    Vara cena biržā, pa pēdējiem 25 gadiem ne pirmo reizi ir šajā līmenī, ņemot vērā ka 2011 g dolārs bija vērtīgāks kā tagad tad nav pat augstākā pa šo periodu, bet kā ir salīdzinot 4070Ti vai Ryzen 7600 ar to gadu analogiem es nezinu.
    Ar zeltu vispār ir interesanti. No vienas puses tā cena ir augšā, no otras puses tikai ap 10% no iegūtā zelta tiek izmantoti rūpniecībā, pārējo krauj čupiņā pēc būtības. Pēc būtības te drīzāk būtu sudrabs kā rūpniecisks metāls jāskatās, šim cena ir augšā, bet tikai 50% no 2011g līmeņa. Platīns un Palādijs vispār ir lejā, pārējie metāli arī so-so, ko katrs var paskatīties pēc šī linka.
    Kā tik mums te atkal lielie vīri ausī nebāž lai atrastu iemeslu vēl augšā cenas uzskrūvēt

    Ivis
    07.05.2024 16:38
    Reply to  Sergejs

    Saprotu, ka viens ražotājs paziņojot par cenu kāpumu aktivizē konkurentus līdzīgām darbībām. Izejvielu cenām krītoties, idejiski cenai vajadzētu pieregulēties atpakaļ uz leju veselīgas konkurences ceļā. Praksē, ja arī pazeminās izejvielu cena par šiem 60%, produkta cena pazeminās tikai pēc augstākminētā sadārdzinājuma aprēķina pirmās daļas – 4 vai 0.82 EUR :D
    Visi dalībnieki skatās viens uz otru, neviens nepazemina savu uzcenojumu, rezultātā visi joprojām saglabā savu tirgus daļu, bet peļņa lielāka, un nav pamata pazemināt cenu un šūpot ražotājam ērto tirgu.
    Protams, komunisms nav risinājums, bet ja pamatojums ir izejvielu sadārdzinājums, tad šo vajadzētu uzraudzīt konkrētām valsts institūcijām, kontrolējot, vai uzcenojums atbilst faktiskajam izdevumu pieaugumam, un attiecīgi, pēcāk, vai tiek samazināta cena atbilsatošī izejvielu kritumam, ja tāds seko.

    Sergejs
    07.05.2024 16:58
    Reply to  Ivis

    Ar to skatīšanos vienam uz otru ir diezgan precīzi pateikts. Ir jau arī tās uzraugošās iestādes visur, bet ir gan burvju vārds o****s gan birokrātiskās mašīnas lēnīgums. Un gala rezultātā sanāk šāda no 4 līdz 0.82eur “nipeļ sistēma” – tuda duj, ottuda fuj…
    Vienīgais kur redzu normālu biržas un veikala plaukta cenas korelāciju ir sulespuķu eļļa un cukurs.

    Eins
    09.05.2024 08:53
    Reply to  Sergejs

    Paga paga… kādas uzraugošās iestādes privātajā sektorā? Ja es gribu likt 1000% uzcenojumu tad lieku. Un, ja kāds muļķis to maksā, tad neviens pie tā nav vainīgs kā vien tas muļķis.

    Tudiš pīp!
    07.05.2024 15:30
    Reply to  Ivis

    Vēl jau pats labākais ir tas, ka krītoties cenai, nekad un nekas lētāks nav palicis!
    Maizītei cenu arī ceļ pie katra degvielas cenu kāpuma, bet, kad paliek lētāka, maizīte lētāka nav palikusi un pats labākais ir tas, ka atkal ceļot cenu degvielai, maizīte atkal paliek dārgāka, bet, pie degvielas cenu krituma, lētāka nepalika… 😁

    Xiamuimui
    07.05.2024 16:31

    Kārtējais bullshait.
    Cik tad kompī ir kapars? 150gr? Ko tas var ietekmēt?
    Un zelts nav ne grama, jau kopš Socket370 laikiem.

    Reklāma