Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV Pārtikas un zāļu pārvalde apstiprina pirmo bezrecepšu glikozes monitoru

    Jaunākie raksti

    ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (Food and Drug Administration – FDA) ir apstiprinājusi pirmo nepārtraukto glikozes monitoru, ko būs iespēja iegādāties bez receptes. Ierīce darbojas kopā ar pavadošo lietotni, kas caur mobilo ierīci ļauj ērti sekot līdzi lietotāja glikozes mērījumiem, kuri atjaunojas ik pa 15 minūtēm.

    Uzņēmuma “Dexcom” izstrādātā glikozes biosensoru sistēma “Stelo” ir sensors, ko paredzēts nēsāt uz augšdelma. Mērījumi tiek veikti automātiski ik pēc 15 minūtēm, un vienu šādu sensoru iespējams nēsēt 15 dienas. Pēc tam tas jānomaina uz jaunu. Ierīce paredzēta pieaugušajiem no 18 gadu vecuma, kuri nelieto insulīnu, kuriem nav cukura diabēta, bet, kuriem var būt diabēta attīstības risks un vēlas kontrolēt glikozes līmeni asinīs. Līdz ar to tas arī varētu būt labs veselības uzraudzības rīks tiem, kuri saskaras ar vielmaiņas problēmām, kas palielina diabēta attīstības risku. Kopumā šis glikozes mērītājs varētu sniegt lietotājiem labu ieskatu un izpratni par to, kā ēdiens un ikdienas kustības ietekmē viņu vispārējo veselību.

    Reklāma

    Avots: Dexcom

    Lai gan nepārtrauktais glikozes monitors kā ierīce nav nekas jauns, tā ASV ir kļuvusi par visai iecienītu veselības uzraudzības iekārtu arī tiem, kuri nav diabēta slimnieki un nesūdzas par paaugstinātu glikozes līmeni asinīs. Savukārt FDA apstiprinājums šīs ierīces padarīs krietni pieejamākas.

    “Dexcom” pagaidām nav atklājis, cik maksās glikozes mērītājs “Stelo”, taču norādīts, ka tas pārdošanā ASV nonāks vasarā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    07.03.2024 12:40

    Tas sensors durstīs pacientu katras 15 min? Jeb viņš kaut kā caur ādu mēra to glikozi, bez duršanas?

    Krotow
    07.03.2024 13:52
    Reply to  Skābene

    Sitīs ar elektrību un pēc bļaušanas skaļuma noteiks glikozes daudzumu.

    Juris
    07.03.2024 13:05

    Sensoram ir adata apm 5mm. Iedurta miesā.

    Biteme
    07.03.2024 14:14

    Nekā personīga, tikai bizness. Ņemot vērā, ka oficiāli sensors jāmaina ik pēc 15 dienām (ir veidi, kā teju dubultot, bet negalvoju par precizitāti), noieta pieaugums ir izdevīgs ražotājiem.

    No otras puses – mūsdienās 2. tipa diabēts piemeklē arvien jaunākus cilvēkus.

    Vietnieks
    07.03.2024 20:15
    Reply to  Biteme

    Vienkārši nerij fast food un citu sūdu pārtiku, kā arī pēc iespējas mazāk cukurotus dzērienus lietot

    LAN
    07.03.2024 20:51
    Reply to  Vietnieks

    Diezgan svarīga arī ēšanas secība lai samazinatu glikozes pīķi – sāc ar tējkaroti citrona sulas vai etiķa, tad augļi vai dārzeņi, pēc tam viss pārējais un pēc ēšanas neliela fiziska aktivitāte. ;)

    Modris
    08.03.2024 12:06
    Reply to  Biteme

    Pats lietoju Dexcom ONE, kopš tas kļuva pieejams Latvijā. Pašam 1. tipa diabēts no 14 gadiem. Darbība sensoram 10 dienas, bet var restartēt laika atskaiti(protams – neoficiāli). Tad jau kā paveiksies… Iepriekšējais sensors bija rekords – “nogāja” 33 dienas!

    Reklāma