Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV Pārtikas un zāļu pārvalde apstiprina ģenētiski modificētu cūku izmantošanu pārtikā un medicīnā

    Jaunākie raksti

    Pārtikas un zāļu pārvalde (The Food and Drug Administration – FDA) apstiprinājusi ģenētiski modificētu cūku izmantošanu pārtikā un medicīnā. Skaidrots, ka šādas cūkas varētu būt noderīgas medikamentu izstrādē, orgānu un audu transplantācijā, kā arī gaļas produktu ražošanā, ko varētu ēst visi, arī cilvēki, kuriem ir alerģija pret gaļu.

    Šīs ģenētiski modificētās cūkas sauc arī par GalSafe cūkām, jo tām trūkst alpha-gal cukurs – molekula, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas. Alpha-gal molekula atrodama daudzos zīdītājos, retāk cilvēkos. Uzreiz jānorāda, ka GalSafe cūkas nav dzīvnieki ar kādām superspējām vai ko tamlīdzīgu. Principā vienīgais, kas tās atšķir no parastajām cūkām, ir tieši šīs cukura molekulas trūkums

    Reklāma

    Papildus drošākam gaļas patēriņam GalSafe cūkas var plaši izmantot medicīnas nolūkos. Piemēram, heparīna izstrādē, ko izmanto asins šķidrināšanai. Cilvēkiem ar alerģiju pret gaļu šāds medikaments līdz šim bijis bīstams veselībai. Šādas cūkas potenciāli izmantojamas arī orgānu transplantācijā, jo alpha-gal cukura molekula varētu būt jauno orgānu atgrūšanas cēlonis.

    Jāpiezīmē, ka šī nav pirmā reize, kad FDA apstiprina ģenētiski modificētu dzīvnieku lietošanu. 2009. gadā organizācija deva piekrišanu ģenētiski modificētu kazu izmantošanai medikamentu ražošanā. Līdzīgam nolūkam izmanto arī ģenētiski modificētas vistas, kuras FDA apstiprināja 2015. gadā. Tajā pašā gadā lasis kļuva par pirmo ģenētiski modificēto dzīvnieku, kuru atļauts lietot uzturā. Savukārt GalSafe cūkas ir pirmie dzīvnieki, kurus FDA apstiprinājusi un ļauj izmantot gan medikamentu ražošanā, gan uzturā.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    16.12.2020 11:49

    Ja šīs cūkas ir drošas, par to izmantošanu nav jāuztraucas.

    davix
    16.12.2020 12:05

    Arī par teflona pārklājuma pannām sākotnēji visi bija sajūsmā un visi apgalvoja, ka tās ir pilnīgi nekaitīgas, jo tas bija ļoti ienesīgs miljardu bizness.

    Vēlāk gan patiesība, kad acīmredzamais vairs nebija noslēpjams, izrādījās gaužām pretēja.

    Ikars
    16.12.2020 14:00
    Reply to  davix

    Ja pārbauda faktus par DuPont izgudrotā teflona kaitīgumu, tad tomēr izrādās, ka kaitīgums ir ražošanas procesā, nevis produktā. Bet protams tas nemaina faktu, ka cilvēki cieta dēl ši izgudrojuma. ”The chemical – called perfluorooctanoic acid, or PFOA – is used to make compounds called fluoropolymers, which are used in turn to make Teflon. When it comes to the non-stick products themselves though, DuPont says there is no risk to consumers. PFOA, says the company, is used the in the manufacturing process but is driven out during that process. There is no PFOA left in the non-stick surface in the final product. DuPont paid US$300 million as an out-of-court settlement to around 50,000 residents who lived near its West Virginia plant and who brought a class action against the company, claiming it was responsible for contaminating local water supplies with PFOA, causing birth defects and other health hazards. The company settled without admitting liability. Following this, in 2005, the EPA fined DuPont a total of US$16.5 million after finding the company had known for over two decades that PFOA is harmful, and kept quiet about it.” Daudzi ASV un pasaulē sabojāja veselību, lai mājsaimniecēm būtu ērtāk virtuvē un DuPont uzvārītos no ražošanas un… Read more »

    Reklāma