Web Analytics
More
    Reklāma

    Iepazīstamies ar QNAP TS-473A NAS un Z failu sistēmu

    Jaunākie raksti

    QNAP šoreiz uz testu mums ir sarūpējis QNAP TS-473A NAS jeb tīkla disku masīvu un arī vairākus pamatīgas ietilpības cietos diskus. QNAP TS-473A ir NAS ar četrām disku vietām, AMD Ryzen četru kodolu un astoņu pavedienu 2.2 GHz procesoru. Maksimālais TS-473A-8G operatīvās atmiņas apjoms ir 64 GB, turklāt ierīce atbalsta arī ECC atmiņu.

    TS-473A-8G iespējams aprīkot ar 5 un 10 gigabitu tīkla kartēm, bet standartā TS-473A-8G nāk jau ar divām 2.5 gigabitu LAN pieslēgvietām. Šo NAS var aprīkot arī ar diviem NVMe PCIe Gen 3 x4 kešatmiņas diskiem un, ja šaušalīgi vēlas, vari arī TS-473A-8G aprīkot ar Nvidia GT 1030 vai pat GTX 1650 videokarti, bet atbalstīto videokaršu saraksts ir aplam īss. Te gan ir jāsaprot, ka šāda vajadzība rodas reti, tamdēļ savietojamības sarakstā sertificēti ne pārāk daudzi videokaršu modeļi. Lietotājs vēl pirms NAS iegādes var sazināties ar QNAP un precizēt savietojamību ar konkrēto NAS.

    Reklāma

    TS-473A-8G pie mums atbrauca kopā ar četriem Seagate Ironwolf 8 TB cietajiem diskiem. Raksta tapšanas laikā katrs no tiem maksā ap 280 eiro. QNAP TS-473A-8G versija maksā ap 850 eiro, bet jāņem vērā, ka pilnas TS-473A-8G un Z failu sistēmas iespējas paveras tikai no 16 GB operatīvās atmiņas ievietošanas mirkļa. Plašāk ar QNAP TS-473A-8G aicinu iepazīties ražotāja mājaslapā.

    Z failu sistēmas vēsture

    Z File System (ZFS) izveidoja divi kungi Matthew Ahrens un Jeff Bonwick vēl 2001. gadā, lai tā kalpotu Sun Microsystems OpenSolaris vajadzībām. 2008. gadā ZFS tika portēta uz FreeBSD, kā arī tika strādāt pie Linux atbalsta ZFS. Diemžēl ZFS ir ar Common Development and Distribution License, kas nav izmantojama kopā ar GNU General Public License un nevar būt iekļauta Linux.

    Īsi pēc tam, kad Oracle iegādājās Sun Microsystems un OpenSolaris operētājsistēma pārtapa par slēgta koda programmatūru, ZFS veidotāji sadumpojās pret šo ideju. Divas trešdaļas no ZFS izveides komandas pameta Oracle, lai uzsāktu OpenZFS projekta realizāciju. OpenZFS tika aizsākts 2013. gadā.

    ZFS iespējas

    Bezgalīga mērogojamība – ZFS nav tehniski bezgalīga failu sistēma, taču tā ir 128 bitu failu sistēma, kas spēj pārvaldīt 265 kvadriljonus zettabaitu (viens zettabaits ir viens miljards terabaitu) datu. Katras datnes maksimālais izmērs ir 16 eksabaiti. Neatkarīgi no tā, cik cietajā diskā ir vietas, ZFS būs piemērots tā pārvaldībai.

    Maksimāla integritāte – viss, kas tiek darīts ZFS iekšienē, izmanto kontrolsummu, lai nodrošinātu datnes integritāti. Vari būt drošs, ka faili un to liekās kopijas netiks pakļautas nepamanītai datu bojāšanai. Kamēr ZFS ir aizņemta, klusi pārbaudot datu integritāti, tā veiks automātisko remontu jebkurā laikā.

    ZFS piedāvā līdz 90% mazāku datu apjoma glabāšana, kā arī iespēja jau priekšlaicīgi paredzēt HDD vai SSD darba cikla noslēgumu un to attiecīgi nomainīt.

    ZFS spēj apkalpot daudz un dažādus RAID līmeņus, vienlaikus nodrošinot veiktspēju, kas ir salīdzināma ar aparatūras RAID kontrolieriem. Tas ļauj ietaupīt naudu un atvieglot iestatīšanu.

    Copy-on-write ir vēl viena visai unikāla un interesanta ZFS iespēja. Copy-on-write Z failu sistēmā nozīmē to, ka jaunā informācija nepārraksta veco, tā tiek kopēta citā blokā. Pēc kopēšanas beigām sistēmas metadati tiek atjaunoti, lai sakristu ar jauno informāciju. Tādējādi, ja arī kaut kas nepareizi norit datu kopēšanas laikā, vecā informācija nekur nepazūd. ZFS pēc sistēmas negaidītas pārstartēšanās arī nav jāveic fsck (file system consistency check).

    Snapshots ir ar Copy-on-write saistīta iespēja – Snapshots seko līdzi visām izmaiņām, bet vienlaikus tiek saglabāta sākotnējā datnes versija. Snapshots neaizņem papildu nekādu vietu un Snapshots spēj atgriezt datnes sākotnējo versiju.

    Z failu sistēma prot apieties ar RAID slēgumiem bez papildu programmatūras RAID uzturēšanai vai dzelžu izmantošanas. Z failu sistēma izmanto RAID-Z, ko var uzskatīt par RAID-5 variāciju, bet RAID-Z necieš no problēmām, kas saistītas ar pēkšņu sistēmas pārstartēšanos vai elektrības pazušanu kopēšanas laikā.

    Zemāk var iepazīties ar ZFS un EXT4 failu sistēmu atšķirībām QuTS Hero un QTS operētājsistēmās. Jārēķinās, ka QuTS Hero ar ZFS prasa visai lielas jaudas, kā arī ZFS prasa vismaz 16 GB RAM, ja vēlies izmantot visas failu sistēmas iespējas.

    QNAP TS-473A

    QNAP pats ierindojis TS-473A-8G-EU NAS pie mazajiem un vidējiem uzņēmumiem domātiem tīkla disku masīviem. Un to arī var redzēt TS-473A uzbūvē – izmantoti visai pamatīgi, bet neinteresanti materiāli un dizains. Dārgākiem QNAP NAS modeļiem ir arī ekrāni, bet TS-473A ekrāna vieta visai uzkrītoši aizbāzta ar spīdīgu plastmasu.

    Te gan uzreiz atkal pieminēšu, ka šobrīd pārsvarā videonovērošanai paredzētajiem NAS ir ekrāni, jo šajā gadījumā apsargs (vai kāds cits darbinieks) tiešām arī sēž un skatās, kas notiek ar konkrēto ierīci objektā. Jebkura līmeņa NAS lietotājs/ administrators lieto Qfinder Pro, lai redzētu pamatinformāciju par NAS parametriem un darbību. Kā arī lieto Qmanager, lai telefonā pastāvīgi skatītu informāciju par NAS darba stāvokli. Pastāv arī ziņojumu izsūtīšanas sistēma, kas nosūta e-pastus, SMS, ja ar ierīci notiek kas neparedzēts.

    TS-473A vari ievietot četrus 2.5 vai 3.5 collu cietos diskus, kā arī divus NVMe kešatmiņas diskus un arī dažādas tīkla kartes un pat īstenu videokarti no visai īsa modeļu saraksta. Ierīcei ir trīs Type-A USB 3.2 Gen 2 (5V/1A 10 Gb/s) un viena Type-C USB 3.2 Gen 1 (5V/1A 5 Gb/s) pieslēgvieta. TS-473A izmēri ir 188.2 × 199.3 × 280.8 mm un NAS bez cietajiem diskiem sver ap 5 kilogramiem.

    QNAP TS-473A ir iespēja cietos diskus mainīt bez ierīces izslēgšanas. Cietie diski ievietoti nedaudz šaubīgas kvalitātes atvilktnītēs, bet to uzbūve izmainās, kad disku ieskrūvē atvilktnītē. Katram ievietotajam diskam ir neliela diode, kas ziņo par diska aktivitāti.

    Par disku un NVMe atmiņu dzesēšanu rūpējas trīs ventilatori, kas gan ikdienā ir ļoti klusi un arī aktīvas kopēšanas laikā cieto disku darbība nomāc ventilatoru radīto skaņu. TS-473A gan nebija ievietotas NVMe atmiņas vai kādas paplašinājumu kartes, attiecīgi nevar spriest par sistēmas skaļumu, kad tā ir pilnībā nokomplektēta ar dažādiem aksesuāriem. QNAP iesaka NVMe atmiņām uzstādīt siltuma novadīšanas radiatorus (heatsink).

    Iestatīšana

    QNAP TS-473A iestatīšana sastāv no divām daļām – no sākuma izvēlies vēlamo operētājsistēmu un pēc tam nākas izvēlēties sev piemērotāko RAID un noformatēt diskus. Kopumā šie darbi var aizņemt pusstundu vai pat vairāk.

    Talkā nāks arī Qfinder Pro lietotne, kas ļauj bez problēmām atjaunināt ierīces programmatūru, konfigurēt TS-473A un pat tikt klāt pie NAS saglabātās informācijas.

    Datu kopēšanas ātrumi

    QNAP TS-473A NAS ir 2.5 gigabitu LAN pieslēgvieta, ko arī izmantoju, lai NAS savienotu ar galddatoru. Datorā šobrīd ir MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI sistēmplate arī ar 2.5 gigabitu LAN. Teorētiskais 2.5 gigabitu savienojuma maksimālais ātrums ir ap 310 MB/s, bet QNAP TS-473A kopā ar datoru sasniedza nedaudz zem 280 MB/s gan datu ierakstam, gan arī nolasīšanai.

    Protams, daudz iespaidīgākus datu pārraides ātrumus var iegūt, ja izmanto 5 vai 10 gigabitu tīkla kartes un attiecīgi arī NVMe kešatmiņas diskus.

    Nobeigumā

    QNAP TS-473A ir mazajiem un vidējiem uzņēmumiem paredzēts tīkla disku masīvs, par to runā plašās iespējas un tās pavadošā noteikti ne zemā cena. Mums atsūtītais QNAP TS-473A un četru 8 TB HDD komplekts maksā ap 2000 eiro, un te ir jāņem vērā, ka QNAP TS-473A vajadzētu vēl aprīkot ar papildu 8 GB RAM, lai varētu uzsākt izmantot visas ierīces sniegtās iespējas.

    Z failu sistēma nodrošina dažādus ērtus risinājumus, lai bez pūlēm būtu iespējams papildināt kopējo atmiņas ietilpību, kā arī Z failu sistēma rūpējas par datu drošību gandrīz bez nekādas lietotāja iesaistes. Z failu sistēmas lielākā problēma ir tā, ka šo failu sistēmu neredzēsim uz vājākām mājas lietotāju NAS ierīcēm, jo Z failu sistēma prasa jaudīgu procesoru un pamatīgu operatīvās atmiņas apjomu. Mājas lietotāji šobrīd iztiek ar 1 GB līdz 2 GB RAM, kur 1 GB RAM NAS ierīces pilda pamata datu glabāšanas iespējas, kamēr vismaz 2 GB RAM būs vajadzīgi tiem, kuri vēlas turēt Plex serveri. Daži pat saka, ka Plex serverim un ātrākai video pārkodēšanai nepieciešami 4 GB RAM.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma