Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA robots “Perseverance” Marsa gaisu spēj pārvērst skābeklī

    Jaunākie raksti

    Lai arī NASA robota “Perseverance” galvenais uzdevums, atrodoties uz Marsa, ir seno dzīvības pazīmju meklēšana un izpēte, tas paralēli tam paveicis kaut ko zinātniski ļoti nozīmīgu. Robots veica eksperimentu, Marsa atmosfērā esošo oglekļa dioksīdu pārvēršot skābeklī.

    Izmēģinājuma īstenošanai, ko NASA nodēvējusi par Marsa skābekļa resursu izmantošanas eksperimentu, bija nepieciešams tostera izmēra instruments. Ar tā palīdzību  “Perseverance” robots, sildot gāzi aptuveni 800 grādos pēc Celsija un radot oglekļa monoksīdu kā blakusproduktu, varēja atdalīt skābekļa atomus no oglekļa dioksīda molekulām. Šis process nezinātājam var šķist sarežģīts, taču rezultāts ir skaidrs un novērtējams – tika saražoti apmēram pieci grami skābekļa. Tik daudz ir nepieciešams vienam astronautam, lai tas desmit minūtes varētu atrasties kosmosa vidē.

    Reklāma

    Pēc NASA domām, ieguvumi no šī izmēģinājuma paver daudzsološu nākotni kosmosa misijām, īpaši tām, kurās piedalās astronauti. Protams, skābeklis vajadzīgs ne tikai cilvēkam, bet sekmīgai darbībai arī raķetēm. Piemēram, vienai NASA raķetei, kas pārvadā četrus astronautus, vajadzīgi apmēram, 25 000 kg skābekļa, lai paceltos no zemes. Šādu daudzumu uz Marsu pārvadāt vismaz pagaidām nav iespējams, un šis eksperiments, šķiet, sniedzis potenciālu risinājumu šai problēmai.

    Jāpiezīmē, ka šis nav vienīgais NASA panākums pēdējās nedēļas laikā. Kosmosa aģentūras helikopters “Ingenuity” nupat pāršķīris jaunu lappusi aviācijas nozarē, kļūstot par pirmo lidaparātu, kas lido virs citas planētas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigars Axx
    23.04.2021 13:39

    Tad jau steigšus jāsāk darbināt šī ierīce uz Zemes! Tiksim vaļā no siltumnīcas efekta, saražosim skābekli, kuru mūsu tautsaimniecībā ātri vien izlietosim tik jautājums – ko iesākt ar vērtīgo blakusproduktu?

    Ansis
    23.04.2021 14:37
    Reply to  Aigars Axx

    Atdalot skābekļa (O) molekulu no oglekļa dioksīda (CO2) sanāk oglekļa monoksīds (CO), kas tautā pazīstams kā tvana gāze. Diez vai kāds par šo dikti priecāsies.

    Elektriķis
    23.04.2021 17:34
    Reply to  Ansis

    Procesu vajag uzlabot un atdalīt abas skādekļa molekulas, iegūstot O2 un dimantus. :)

    Aigars Axx
    24.04.2021 00:26
    Reply to  Elektriķis

    Nu re, tas jau ir variants! ;-)
    Bet būs labi arī grafīts. Tas tas mums lieti noderēs.

    Aigars Axx
    24.04.2021 00:27
    Reply to  Ansis

    Atomu, ne molekulu.

    24.04.2021 15:41
    Reply to  Aigars Axx

    vērtīgo blakusproduktu izmanto ražošanas procesos ķīmijā, metalurģijā un tiek pētīts medicīniskais pielietojums.

    Reklāma