Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA Marsa helikopters “Ingenuity” kļūst par pirmo lidaparātu, kas lido virs citas planētas

    Jaunākie raksti

    NASA veikusi jaunu pagrieziena punktu visā aviācijas vēsturē. Kosmosa aģentūra ir apstiprinājusi, ka helikopters “Ingenuity” vakar, 19. aprīlī, noslēdzis veiksmīgu testa lidojumu uz Marsa, tādējādi kļūstot par pirmo lidaparātu, kas jebkad veicis lidojumu uz citas planētas.

    “Ingenuity” pacēlās trīs metru augstumā un virs putekļiem klātās Sarkanās planētas virsmas lidinājās pusminūti. Tā kā šis lidojums pāršķīris jaunu lappusi aviācijas nozarē, tas kaut kā sevišķi arī jāatzīmē. Par godu tam Marsa teritorija, virs kuras lidaparāts veica šo lidojumu, nosaukta un būs pazīstama kā “Wright Brothers Field”, kas ir veltījums brāļiem Raitiem – amerikāņu izgudrotājiem, kuri 1903. gada 17. decembrī veica pirmo kontrolēto lidojumu ar lidmašīnu.

    Reklāma

    Protams, ka šis lidojums ietvēra ne vienu vien izaicinājumu gan NASA, gan pašam “Ingenuity”. Marsa gravitācijas spēks sasniedz tikai trešo daļu no tā, kāds ir uz Zemes. Savukārt ļoti plānā atmosfēra sasniedz tikai 1% no tā spiediena, ar ko sadzīvojam mēs. Līdz ar to lidošanas apstākļi, salīdzinot ar Zemi, uz Sarkanās planētas ir ļoti atšķirīgi. Tāpat būtiska loma bija tam, ka “Ingenuity” darbina Saules enerģija, kas visam šim pasākumam piešķir vēl papildus sarežģītību. Tāpēc šis lidojums bija triumfa mirklis arī NASA komandai.

    Jāpiezīmē, ka šis testa lidojums sākotnēji bija paredzēts 11. aprīli, taču to atlika programmatūras problēmas dēļ. Izskatās, ka nākamo izmēģinājumu ilgi jāgaida nebūs – tas plānots jau 22. aprīli. Tiesa, šis tests paredzēts nedaudz iespaidīgāks, cenšoties “Ingenuity” lidaparātu gaisā noturēt līdz pat pusotrai minūtei teju 50 metru augstumā.

    “Google” radusi jautru veidu, kā nosvinēt šo notikumu. Ja ieraksti meklētājā “Ingenuity” vai “Mars Ingenuity Helicopter”, lapas malā animācijas veidā parādīsies šī lidaparāta miniatūra. Noklikšķinot uz tās, lapa iegūs Marsam līdzīgu nokrāsu, Sarkanās planētas tuksnešainajai ainavai paceļoties no displeja apakšas, un “Ingenuity” uzsāks lidojumu ap datora ekrānu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma