Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA robots “Perseverance” veiksmīgi nolaidies uz Marsa

    Jaunākie raksti

    Vakar 22:55 pēc Latvijas laika bija iespējams sekot līdzi vienam no NASA zīmīgākajiem notikumiem – robots “Perseverance” pēc vairāk nekā sešu mēnešu gara ceļa veiksmīgi nolaidies uz Marsa virsmas. Neilgi pēc nosēšanās uz Sarkanās planētas robots piefiksēja pirmo attēlu no šīs svešatnes, ar ko NASA arī dalījusies sociālajos tīklos.

    Robota “Perseverance” galvenā misija šeit būs Jazero krātera izpēte. Tā ir vieta, kur agrāk atradās upes delta, bet šobrīd palikusi vien putekļaina un pat bīstama ieplaka. Tas ir apmēram 45km garš posms, kurā NASA cer atrast kādas pazīmes, liecības par mikrobu dzīves apstākļiem sen, sen atpakaļ. Šajā misijā robots izmantos gan ar tradicionālās, gan ultravioletās kameras, kā arī izmantos īpašus instrumentus paraugu savākšanai, kurus nākamajā misijā pēc pieciem gadiem, 2026. gadā, plānots atgādāt uz Zemi.

    Jāpiebilst, ka NASA “Perseverance” šobrīd nav vienīgais Zemei piederīgais, kas devies Marsa izpētē. Apvienoto Arābu Emirātu kosmosa zonde “Hope” Marsa orbītu sasniedza 9. februārī, un pētīs tur esošos laikapstākļus. Savukārt dienu vēlāk Sarkano planētu sasniedza Ķīnas kosmosa kuģis  “Tianwen-1”, kas pētīs Utopia Planitia reģionu un tajā esošā ledus krājumus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma