Web Analytics
More
    Reklāma

    Jaunais NASA robots devies ceļā uz Marsu

    Jaunākie raksti

    Ceturtdien, pulksten 14:50 savu ceļu no Zemes uz Marsu uzsāka jaunākais NASA radītais braucošais robots, meklēt pazīmes par iepriekš uz sarkanās planētas esošo dzīvību.

    Jaunajam roverim dots vārds Perseverance (latviski “Neatlaidība”), kas tika izvēlēts speciālā konkursā. Vismaz kosmosa aprindās šis tika gaidīts kā liels un svarīgs notikums, jo tas sagatavos augsni arī cilvēku nokļūšanai uz Marsa, kaut gan man personīgi SpaceX palaišanas tiešraides ir interesantāk skatīties.

    Reklāma

    Perseverance kosmosā devās ar United Launch Alliance (ULA) Atlas V raķeti, un pacelšanās noritēja saulainos un skaidros laikapstākļos, neradot papildus riskus, jo veiksmīgai palaišanai Marsa virzienā ir jāiekļaujas noteiktā laika logā. Tāpat robots jau vairākas dienas iepriekš ļoti uzmanīgi tika sagatavots lidojumam. Viens no lielākajiem jaunumiem robotam būs līdzi nākošais helikopters, ar kura palīdzību zinātnieki vēlas pārbaudīt lidošanas iespējas uz planētas, kā arī uzņemt stilīgas fotogrāfijas.

    Formas ziņā Perseverance atgādina savu brāli Curiosity, kurš joprojām darbojas uz Marsa, jo, kā norāda jaunā robota radītāji, tad baterija uzbūveta, lai kalpotu veselus 13 gadus. Robotam ir pievienots speciāls urbis, kurš uz virsmas izraks paraugus un tur tos atstās speciālos iepakojumos, lai pēc tam kāds cilvēks vai iekārta tos paņemtu. Pie tā klāt uzlabotas kameras kvalitatīvāku bilžu uzņemšanai.

    Ceļojuma laiks līdz Marsam būs aptuveni septiņus mēnešus ilgs, un pēc tam sāksies specifiskā nolaišanās, kurā iekļauta ieiešana Marsa atmosfērā, bet pēc tam ar speciāla lidojoša krāna palīdzību roveris tiks nolaists uz pašas virsmas. Kaut arī šis ir sarežģīts process, tomēr jau pirms vairākiem gadiem tas nostrādāja ar Curiosity.

    Nedrīkst nepieminēt, ka 2. augustā uz Zemes vajadzētu atgriezties astronautiem, kuri veica vēsturisko lidojumu ar SpaceX Crew Dragon kapsulu, atkal palaižot kosmosā cilvēkus no ASV.

    AvotsSpace
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    31.07.2020 11:22

    Mani 2 centi: Mūsdienu “Wow” tipa žurnālistikas laikā labāk būtu pagaidījuši, kamēr robots veiksmīgi aizvests un nolaidies uz Marsa.

    Reklāma