Web Analytics
More
    Reklāma

    Nākamo Marsa robotu sauks par neatlaidīgo

    Jaunākie raksti

    Gatavojoties nākamā Marsa robota palaišana šī gada vasarā, beidzot ir paziņots tā oficiālais nosaukums, jo kā jau zināms, tad kosmosa izpētē nosaukumiem vienmēr bijusi liela nozīme, jo īpaši vārdi tikuši doti gan satelītiem, gan kosmosa kuģiem (piemēram, Challenger), gan citiem pašbraucošajiem robotiem (piemēram, Curiosity).

    5. martā jaunais robots saņēma savu vārdu Perseverance (“Neatlaidība”), kas iezīmē arī finiša taisni, gatavojoties tā palaišanai Marsa virzienā. Šis nosaukums tika izvēlēts starp 28 000 pieteikumu, kurus bija iespēja pieteikt ikvienam skolas vecuma bērnam ASV. Pēc tam 4700 žūrijas locekļu dalījās ar savām balsīm, kā arī 770 tūkstoši cilvēku atdeva savas balsi, lai izvēlētos īsto nosaukumu.

    Reklāma

    Nosaukuma autors ir 7. klases skolēns Aleksands Mazers (Alexander Mather) no Virdžīnijas štata, kurš šī vārda izvēlei ir veltījis visai dziļu un pamatotu eseju, kas bija jāiesniedz klāt katram pieteikumam. Viens no galvenajiem punktiem bija tas, ka cilvēku rase ir pētnieki, un ka tieši neatlaidība mūs ir virzījusi šajā ceļā, kā arī tā turpinās dot enerģiju un spēku, lai turpinātu jaunus atklājumus, jo tajā vienmēr būs grūtības, taču pateicoties mūsu neatlaidībai tās tiks pārvarētas.

    Šī spēcīgā zēna runa un doma liek atsaukties uz izteikumu, ka Amazon CEO Džefs Bezoss ar savu vīziju par kosmosu un cilvēku nākotni rada platformu tieši jaunajai paaudzei, ka tai nav limitu, un ka cilvēkiem ir iespēja radīt dažādas lietas, lai turpinātu dzīvi arī uz citas planētas.

    Perseverance uz Marsa vajadzētu nolaisties 2021. gadā, un tā mērķis būs meklēt liecības par planētas vēsturē esošām dzīvības pazīmēm mikrobu līmenī. Tāpat robots pārbaudīs dažādus augsnes paraugus, skābekļa veidošanos sarkanās planētas atmosfērā un identificēs, vai apkārtējā vide ir derīga dzīvības uzturēšanai, domājot par nākotnes cilvēku misijām uz Marsa.

    Saistībā ar šo lidojumu uz Marsu, tika piedāvātā ļoti interesanta iespēja saņemt digitālo iekāpšanas karti, kurai es arī paspēju sekmīgi pieteikties un zemāk padalījos ar tās izskatu.

    AvotsNASA
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma