Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI GS66 Stealth 10SGS apskats – tīra jauda ar RTX 2080 SUPER Max-Q, 2 TB NVMe un Core i9

    Jaunākie raksti

    Fuf, laikam būsim tikuši pāri tiem trakajiem laikiem, kad jaudīgie, spēlēm paredzēti klēpjdatori izskatījās it kā būtu piederīgi cirka teltij Ziemassvētku laikā. Protams, vienmēr atradīsies kāds, kuram RGB LED gaismiņu un dulla dizaina risinājumi patīk, bet pārējiem ļaudīm tiek piedāvāta iespēja iegādātiem piezemētāka dizaina spēlēm paredzētus klēpjdatorus.

    Jau iepriekš esam apskatījuši gandrīz vai biznesa klases izskata klēpjdatorus, kas slēpj sevī jaudīgas Nvidia RTX 20xx sērijas videokartes. Jāsaka gan, ka šie salīdzinoši plānie un maz uzkrītošie spēļu klēpjdatori arī nav neko lēti, bet tajos parasti izmantotas labākās komponentes.

    Reklāma

    Šoreiz apskatītais MSI GS66 Stealth 10SGS izskata ziņā daudz neko neatšķiras no ikdienišķa 15.6 collu klēpjdatora, kas paredzēts biznesa lietotājiem. Dators ir vienkāršs, tumšs, kantains, tas pat nav pārāk biezs, datora korpuss veidots no metāla. Te neatradīsi arī nekādas uzkrītošas RGB LED gaismiņas, ja vien tās neaktivizēsi tastatūrai.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i9-10980HK (2.4 – 5.3 GHz)
    • Videokarte: Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER Max-Q, 8 GB GDDR6
    • RAM: 32GB SO-DIMM DDR4-3200, divi sloti, abi aizņemti (max 64 GB)
    • Ekrāns: 15.6 collas, FHD (1920×1080), 300 Hz, IPS-Level, viegli matēts
    • SSD: 2 TB NVMe PCIe Gen3, brīvs M.2 SSD Combo (NVMe PCIe Gen3 / SATA)
    • Pieslēgvietas: 1x RJ45, 1x (4K @ 60Hz) HDMI, 1x Type-C (USB3.2 Gen2 / DP / Thunderbolt™3) ar PD uzlādi, 1x Type-C USB3.2 Gen2, 3x Type-A USB3.2 Gen2
    • Bezvadu savienojumi: Killer Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.1
    • Izmēri: 358.3 x 248 x 18.3 – 19.8 mm
    • Svars: 2.10 kg, barošanas bloks ap 1 kg
    • Akumulators: 99.9 Wh
    • Tīmekļa kamera: 720p ar Windows Hello
    • Papildus: izgaismoti RGB LED taustiņi, SteelSeries tastatūra
    • Programmatūra: Dragon Center, Killer vadības centrs, SteelSeries tastatūru pavadošā programmatūra
    • Cena: apskatam saņemtais modelis 3600 eiro, kamēr 240Hz, Core i7-10875H, 16GB, 2TB SSD, GeForce RTX 2070 Max-Q 8GB maksā ap 2475 eiro.

    Izskats un uzbūve

    Pat pēc pāris nedēļu MSI GS66 Stealth 10SGS lietošanas neticas, kas šis klēpjdators var svērt 2.1 kg. Jā, 2.1 kg nav maz klēpjdatoram, bet tajā iekšā ir pašas jaudīgākās komponentes un par 99.9 Wh akumulators. 99.9 Wh akumulators ir lielākās ietilpības akumulators, kas vēl tiek ielaists lidmašīnā.

    MSI GS66 Stealth gandrīz viss korpuss veidots no metāla, tādējādi panākot, ka plānais dators ir arī ļoti izturīgs. Te gan jāņem vērā, ka šis ir 15.6 collu klēpjdators, tam nodrošināties pret vērpšanos un citām traumām ir daudz sarežģītāks uzdevums nekā 13 collu klēpjdatoriem. Kā var redzēt pāris fotogrāfijās, kāds jau pirms manis bija paspējis noņemt skaidu šim datoram – uz korpusa jau bija pāris skrambas un iespiests viens krāteris. Bet šāds izskats testu ierīcēm nav nekas jauns.

    MSI GS66 Stealth izmantotie materiāli ir ļoti patīkami, jāņem gan ir vērā, ka melnais metāls ļoti pievelk pirkstu nospiedumus. Korpusu ir viegli notīrīt ar mitru lupatiņu, bet tāpat savāktie speķi nav reprezentabli.

    Ja ņemam vērā, ka tik jaudīgam klēpjdatoram ir jābūt kārtīgai dzesēšanas sistēmai, tad gandrīz jāsaka, ka pieslēgvietu skaits un izvietojums ir pieņemams. Pieslēgvietas ir daļēji atstumtas uz lietotāja pusi, bet ne tik ļoti, lai par to būtu jāsūdzas. Pati dzesēšanas sistēma veidota ar ne pārāk lielām atverēm, bet te nonākam pie viena mīnusa – karstais gaiss tiek pūsts virsū uz labo (peles novietojuma) pusi, spēļu spēlēšanas laikā no Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER Max-Q videokartes ārā tiek pūsti ļoti silts, varbūt pat karsts gaiss. Toties datoram ir Thunderbolt 3 un īsta LAN pieslēgvieta, kas jau sāk kļūt par retumu.

    Skaļruņi izvietoti nelielos, vertikālos iešķēlumos abpus skārienpaliktnim. Paši par sevi skaļruņi ir visai skaļi, bet tie varēja būt nedaudz basīgāki un prasītos arī tīrāku skanējumu. No 3600 eiro klēpjdators noteikti gribētos dzirdēt kaut ko jēdzīgāku. Nav slikti, bet arī neatbilst datora cenai. Skaļruņu izvietojums ir tāds, ka var gadīties vismaz kreisās puses atveri aizspiest ar plaukstu rakstīšanas un spēļu spēlēšanas laikā.

    MSI GS66 Stealth ticis pie infrasarkano staru kameras, kas sadarbojas ar Windows Hello – datora atslēgšana ar seju ir ļoti ātra.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Skārienpaliktnis ir plats, bet man būtu gribējies, lai tas ir arī augstāks. Te gan var redzēt, ka dzesēšanas sistēma ir atstūmusi skārienpaliktņa izmērus otrajā plānā. Iespējams, skārienpaliktnis ir pat nedaudz par platu, spēļu baudīšanas laikā ieteiktu to atslēgt, jo gadās ar roku pār to pārbraukt.

    MSI GS66 Stealth jau atkal izmanto SteelSeries tastatūru ar RGB izgaismojumu. Es parasti neesmu sajūsmā par SteelSeries veikumu, bet šoreiz jāsaka, ka tastatūra ir izmantojama arī rakstu darbiem, ne tikai spēlīšu baudīšanai. Varbūt varētu vēlēties, lai taustiņi ir kādu milimetru mazāki un nedaudz tuvāk viens otram, tad rakstīt būtu lieliski. Man ļoti nepatīk, ka Del pogas vietā ir Power poga, tas nu nekā nepadara manu dienu vieglāku. Pirmajās dienās MSI GS66 Stealth netīšām noliku gulēt 5 līdz 6 reizes. Windows jaudas iestatījumos Power pogas darbību šim datoram nevarēja pieregulēt. Spēļu entuziasti novērtēs lielā izmēra kreisās puses Ctrl pogu.

    SteelSeries tastatūru pavada SteelSeries lietotne, kas rūpējas par RGB LED izgaismojumu. Mulsinoši ir tas, ka SteelSeries lietotne tastatūras vadībai ir atdalīta no MSI lietotnes, kas atbild par pārējiem datora iestatījumiem. Šoreiz SteelSeries lietotne ļauj izvēlēties starp jau iepriekš nodefinētiem tastatūras izgaismojumiem, kā arī izveidot pašam savu izgaismojuma dizainu, jo katru taustiņu iespējams izgaismot savā krāsā.

    300 Hz ekrāns

    MSI GS66 Stealth ir viens no retajiem klēpjdatoriem, kam tiek piedāvāts 300 Hz ekrāns, bet tas ir tikai tāpēc, ka no 300 Hz nav nekādas jēgas, ja tik pat kadrus sekundē no spēles nespēj izspiest videokarte. Šoreiz mums ir darīšana ar Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER Max-Q videokarti, tātad varam sagaidīt ļoti augstu veiktspēju un kadru skaitu sekundē. Eņģes atļauj atvērt ekrānu par 180 grādiem, kas parasti ir biznesa klases klēpjdatoru triks.

    Pilnīgi melnam attēlam var redzēt, ka MSI GS66 Stealth ekrānam ir visai redzams tā dēvētais blacklight bleeding, bet nekādas citas ekrāna problēmas redzēt nevar. Ekrānam ir viegls matējums, bet ekrāns varēja būt kādu nieku matētāks, jo aiz muguras esošs pablāvs gaismas avots atspīd ekrānā tik ļoti, ka jau ir grūti rakstīt, nemaz nerunājot par tumšāku spēļu baudīšanu.

    Kopumā 300 Hz ekrāns, protams, izskatās lieliski, it īpaši spēlēs, bet man ir sajūta, ka vismaz es nespēju pilnībā izbaudīt un pielietot attēlu atsvaidzi, kas ir virs 144 vai 165 Hz. Klēpjdatorā noteikti meklētu nedaudz spilgtāku un kontrastaināku ekrānu ar plašāku krāsu attēlojumu, nevis nosliegtos par labu 300 Hz, ko tā arī fotoreālistiskās AAA spēlēs neredzēsim.

    Veiktspēja

    MSI GS66 Stealth aprīkots ar Intel Core i9-10980HK procesoru, Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER Max-Q videokarti, 32 GB DDR4 RAM un 2 TB NVMe PCIe Gen3 atmiņu. Neko daudz vairāk no augstas klases spēlēm paredzēta klēpjdatora gaidīt nevar.

    Te gan nonākam pie tā, ka visa šī jauda ir iespiesta ļoti plānā korpusā, attiecīgi var rasties zināmas problēmas ar komponenšu dzesēšanu. Un tās arī rodas. Ar MSI GS66 Stealth nedaudz paspēlēju jauno Assassin’s Creed Valhalla spēlīti, kas, protams, izskatījās lieliski uz tik jaudīga datora, bet vienlaikus pēc jau aptuveni 5 minūšu spēlēšanas varēja just, ka WASD apkārtne sāk nejauki uzsilt. Ar kāršu kavas paciņu pacēlu MSI GS66 Stealth nedaudz no galda virsmas, un uzreiz varēja just, ka klēpjdators spēj uzelpot. Kompaktuma vārdā te ir šis tas ziedots. Interesanti, ka dzesēšanas sistēma nav ļoti skaļa, bet, kā jau minēju iepriekš, tā pūš karsto gaisu virsū uz labo roku, kurā turi peli.

    Sintētiskās veiktspējas testi parāda, ka MSI GS66 Stealth ieņem otro vietu starp pie mums pabijušajiem klēpjdatoriem. MSI GS66 Stealth vairumā testu piekāpjas vien MSI GE66 Raider, kas bija saņēmis GeForce RTX 2070 SUPER videokarti, to pašu procesoru un 16 GB RAM. Bet MSI GE66 Raider nav tik plāns, attiecīgi tam ir iespējas labāk dzesēt komponentes. Iepriekš apskatītajam MSI GE66 Raider bija arī nedaudz ātrāka atmiņa, bet tā vairāk nāk talkā spēļu ielādes laikā, nevis spēļu spēlēšanai.

    Klēpjdators aprīkots ar Samsung PM981 2 TB NVMe SSD tipa atmiņu, kas ir pazīstama ar ātru darbību (pēc ražotāja datiem līdz 3500 MB/s nolasīšana). Arī šoreiz atmiņa uzrāda visai labu 3377 MB/s nolasīšanas un visai augstu 2435MB/s ieraksta ātrumu CrystalDiskMark veiktspējas testā, kamēr AS SSD ir mazāk vēlīgs ar attiecīgi 2833 MB/s un 2341 MB/s.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza vairāk nekā pieņemamu 6931 punktu rezultātu, kas bez pūlēm pārspēj MSI GE66 Raider (6374 punkti), MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056), ASUS ROG ZEPHYRUS S GX701 (5646.2 punkti) un pat nesen apskatīto ASUS TUF Gaming A15 (5720 punkti). Šajā testā pats labākais rezultāts no pie mums sabijušiem datoriem ir Lenovo ThinkPad X1 Extreme ar 7809.2 punktiem.

    Citi veiktspējas testu dati:

    • PCMark 10: 5755
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 4699
    • 3DMark Time Spy: 7681
    • 3DMark Sky Diver: 44 156
    • Cinebench R20: 3596

    Spēlēs iebūvētie testi:

    • Assassin’s Creed Odyssey: (1080p Ultra) 57 kadri sekundē (min 31, max 95)
    • Far Cry New Dawn: (1080p Ultra) 91 kadri sekundē (min 69, max 124)
    • Division 2: (1080p Ultra) 77 kadri sekundē

    3DMark veiktspējas testā ir iebūvēta jauna iespēja, kas aptuveni parāda ar kādu kadru skaitu sekundē varam rēķināties vairākās spēlēs. Tiek uzrādīti dati par Battlefield V,  Fortnite, GTA V, Apex Legends un Red Dead Redemption 2 spēlēm 1080p un 1440p izšķirtspējās. Šis klēpjdators tikai Red Dead Redemption 2 1440p uzrādīja aptuveni 30 kadrus sekundē, Battlefield V 1440p uzrādīja aptuveni 80 kadrus sekundē, bet 1080p izšķirtspējā vari rēķināties šajās spēlēs ar vismaz 140 kadriem sekundē (atskaitot RDR2).

    Šajā sadaļā pieminēšu arī Killer Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karti, kas beidzot prot noslogot mājās pieejamo 3×3 antenu bezvadu maršrutētāju. Zinu, ka mans dators ar 2×2 Intel Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karti spēj bezvadu tīklā caur izdzīt līdz aptuveni 300 Mbps (Wi-Fi 5 tīklā), kamēr MSI GS66 Stealth ar Killer bezvadu tīkla karti Wi-Fi 5 tīklā spēja pārsniegt 360 Mbps (45 MB/s). Diemžēl man pie rokas nebija nekā cita (NAS vai kāda cita jēdzīga tīkla ierīce), kā arī neesmu vēl ticis līdz savam Wi-Fi 6 maršrutētājam, kas mājas tīklā spētu iedot iekšā vēl lielākus ātrumus.

    Akumulators

    MSI GS66 Stealth ir pats lielākais akumulators, kāds vēl tiek ielaists lidmašīnā. Ar 99.9 Wh akumulatoru MSI GS66 Stealth noteikti ir līderis mūsu apskatīto klēpjdatoru klāstā. MSI GS66 Stealth darbina ļoti jaudīgas komponentes, tāpēc arī ar tik ietilpīgu akumulatoru nekādus rekordus klēpjdators negāzīs.

    Ar vienu uzlādi, samazinātu ekrāna spilgtumu un iespējotu Wi-Fi MSI GS66 Stealth nodzīvos tuvu pie 4 stundām ofisa režīmā. Spēļu režīmā bez elektrības vada netiek piedāvāta pilna MSI GS66 Stealth jauda, bet tāpat spēlēšana nebūs ilgāka par stundu un 20 minūtēm.

    Vismaz man ar visai aktīviem fona procesiem (fonā lejupielādējās vairākas spēles no Epic un Ubisoft) video sktīšanās un ofisa režīmā MSI GS66 Stealth nodzīvoja 2 stundas un 40 minūtes. Pieļauju, ka spēļu ielāde un uzstādīšana noēda lielāko vairumu no enerģijas.

    Nobeigumā

    Būs grūti noliegt, ka MSI GS66 Stealth ir ļoti dārgs spēlēm paredzēts klēpjdators. Tas ir aprīkots ar gandrīz pašu labāko, ko var no spēlēm paredzēta klēpjdatora sagaidīt, tomēr veiktspējā MSI GS66 Stealth piekāpjas MSI GE66 Raider, kas bija saņēmis GeForce RTX 2070 SUPER videokarti, to pašu procesoru un 16 GB RAM. Par 3600 eiro tev jau sanāks īstens spēļu galddators ar visu nenormāli pārcenoto Nvidia GeForce RTX 3090 videokarti un Ryzen 7 3800XT, jo Ryzen 5000 sērijas procesoru iegādes iespējas pie mums var sacīt, ka nepastāv. Ja no RTX 3090 atkāptos uz RTX 3080, tad par starpību sanāktu arī kārtīgs vismaz 27 collu 1440p spēlēm paredzēts monitors.

    MSI GS66 Stealth uzbūvēts ļoti kvalitatīvi un atturīgi, tas saņēmis Windows Hello infrasarkano staru kameru datora ātrai atslēgšanai un pat Thunderbolt 3, kas norāda uz vēlmi piedalīties arī biznesa klasē. Protams, ar savām 15.6 collām un 2.1 kg svaru MSI GS66 Stealth nespēj turēt līdzi 13 collu biznesa klases datoriem mobilitātē, bet, ja vēlies darba starplaikos paspēlēt modernās AAA spēles, tad MSI GS66 Stealth varētu būt perfekta izvēle.

    Patika

    • lieliska uzbūve, labi materiāli
    • milzu veiktspēja
    • 300 Hz ekrāns
    • pamatīgs 99.9 Wh akumulators

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • ar savu cenu ielien Quadro RTX 3000 lauciņā
    • ļoti ķēpājas korpuss
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tasesmues
    07.12.2020 13:25

    Max-Q un milzu veiktspēja?

    Artis Abols
    07.12.2020 14:06
    Reply to  Tasesmues

    Šajā gadījumā 2080 Super ar Max-Q ir aptuveni 2070 Super ātrumā. Nepietiek?

    Tasesmues
    07.12.2020 17:26
    Reply to  Artis Abols

    pērkot spēļu datoru, pircēji neaizdomājas, ka 2080 (vai vienalga kāda 20×0) var nebūt gluži 2080, jo daudzi nezina, ka max-q ir kaut kas līdzīgs intel i7 U sērijas procesoriem, kur no gaidītās jaudas ne smakas.
    Maksā par vienu, saņem ko citu.

    Pietiek vai nepietiek … ne par to man spriest.

    Gribēji teikt, ka tā ir 2070 super mobile ātrumā, jo parastā 2070 super ir par kādiem 25% ātrāka.

    Tasesmues
    07.12.2020 17:43
    Reply to  Tasesmues

    Un es gan vairāk piekasos tam, ka daudzi tirgotāji aizmirst norādīt, kādu karti ievietojuši. Pēti, skaties, domā un tad nejauši pamani, kaut kur paslēptu info, ka tā max-q karte.
    Varēja gan nvidia dalīt pēc jaudas un ja karte nevelk, tad nosaukt par 2060, nevis 2080 max-q, bet ko naudas dēļ neizdarīsi

    no name
    08.12.2020 23:33
    Reply to  Tasesmues

    max q ir kaut kas – ei dirst pircēj dullais – mums būs kaut kas labāks?

    no name
    08.12.2020 23:36
    Reply to  no name

    samaksāšu skalperiem un tad redzēs

    Reklāma