Web Analytics
More
    Reklāma

    AOC C27G2ZU apskats – ieliekts budžeta klases monitors ar 240Hz attēla atsvaidzi

    Jaunākie raksti

    Apskatam šoreiz saņemts 240Hz spēlēm paredzēts datora monitors AOC C27G2ZU, kuram gan arī ir lētākais brālis AOC C27G2ZE. Apskata tapšanas laikā novēroju, ka Latvijā iegādājams pārsvarā lētākais AOC C27G2ZE, kuram secen gājušas pāris iespējas.

    Dārgākajam AOC C27G2ZU ir četras USB 3.2 (Gen1) pieslēgvietas, 2 x 2W skaļrunīši un arī monitors ir ergonomiskāks – to var pacelt par 130 mm, kā arī pagrozīt (swivel). Lētākajam AOC C27G2ZE nav USB, nav skaļruņu un nav arī iespējas to regulēt augstumā. Bet interesanti, ka arī dārgākais monitora modelis komplektā nav saņēmis USB vadu savienojumam ar datoru. To nāksies pašam piepirkt. Šādu gājienu redzu pirmo reizi.

    Reklāma

    Ar tehniskajām atšķirībām starp diviem gandrīz vienādiem monitoriem esam tikuši galā, ķeramies vērsim pie ragiem. Tiek uzskatīts, ka 27 collu monitori šobrīd ir tāds kā standarts spēlēm paredzētiem monitoriem, kā arī spēļu entuziasti meklē augstāku attēla atsvaidzes ātrumu un pieņemamas izšķirtspējas, lai dators spētu visu apstrādāt. Laikam lielākās diskusijas ir starp izšķirtspējām – 1080p būs draudzīgāka pret vājākiem datora dzelžiem, kamēr 1440p izšķirtspēja 27 collās būs universālāka, ja plāno monitoru izmantot arī ikdienas darbiem.

    AOC C27G2ZU noteikti atradīs savu pircēju, jo šajā monitorā uzsvars likts uz svarīgākajām tehniskajām lietām, kamēr gaismiņas un citi nieki atmesti, lai saglabātu zemu monitora cenu.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 27 collas, liekts 1500R ekrāns
    • Ekrāna izšķirtspēja: 1080p (1080 x 1920), 16:9, ap 81 PPI
    • Paneļa tips: VA, non-glare, 8-biti
    • Atjaunošanās frekvence: 240 Hz, Nvidia G-Sync, AMD Freesync Premium, darbojas no 48 līdz 240 Hz (240 Hz darbojas ar DP, 144 Hz ar HDMI)
    • Reakcijas laiks: 0.5ms MPRT
    • Gaišums: 300 cd/m2
    • Kontrasts: 3000:1
    • Krāstelpu attēlojums: sRGB: 120 %, NTSC: 98 %
    • Pieslēgvietas: 1x DisplayPort 1.2, 2x HDMI 2.0, 4x USB 3.0
    • Iebūvēti skaļruņi: 2x 2W
    • Izmēri: 612.37 x 367.3 x 73.2 mm (ar kāju)
    • Svars: 4.1 kg ar kāju
    • Swivel: 30° ±2° ~ 30° ±2°
    • Tilt: 3.5° ±1.5° ~ 21.5° ±1.5°
    • Augstuma regulēšana: 130 mm
    • VESA Compatible: 100 x 100 mm
    • Enerģijas patēriņš: ap 30 W (tipiskais pie 200 cd/m2 spilgtuma) un 45 W (max), testa laikā ofisa darbu režīmā 21 W
    • Komplektā: monitors + kāja, elektrības vads, 1 x HDMI 2.0, 1 x DP 1.2 vadi
    • Cena: raksta tapšanas laikā ap 310 eiro (lētākais modelis bez augstuma regulēšanas ir aptuveni 30 eiro lētāks)

    Izskats un uzbūve

    AOC C27G2ZU spēlēm paredzētam monitoram ir visai atturīga izskata korpuss, tas veidots no matētas plastmasas, kāja daļēji veidota no metāla. Liektam monitoram AOC C27G2ZU ir visai plāns, pat tā iepakojuma kaste ir ne biezāka par plakanu monitoru kastēm. Vienīgais izskaistinājums ir sarkana plastmasas līnija zem monitora un sarkans metāla riņķis vietā, kur monitora kāju skrūvē klāt pie pēdas tā salikšanas laikā.

    AOC C27G2ZU kāja nav pati stabilākā pasaulē, bet uz stingra galda tā diez vai traki purināsies. Kājas pamatne jeb pēda ir ļoti stabila, ne tik ideāla ir kājas vertikālā daļa. Ir redzētas pamatīgākas kājas, bet šī arī ir ļoti, ļoti laba kāja, ja ņem vērā AOC C27G2ZU cenu. Monitoram ir pieklājīga augstumā regulēšana ar 130 mm gājienu, turklāt monitoru var nolaist ļoti zemu un pacelt gana augstu. Redzēti divas reizes dārgāki monitori, kuriem minimālais augstums ir jau par augstu. Kājā diezgan augstu virs galda virsmas ir neliels caurums vadu menedžmentam, bet tas ir arī viss.

    Ekrāna vadības pogas izvietotas zem monitora, tās ir paslēptas skatam un maz izceltas no korpusa. Šis varētu neiet pie sirds tiem, kuri bieži maina iestatījumus pirms spēlēšanas uzsākšanas. Tiem, kuri dzīvo pēc filozofijas “set it and forget it”, būs daudz vienkāršāka ikdiena.

    AOC C27G2ZU ir vesela sauja ar pieslēgvietām – viena DisplayPort, divas HDMI un četras USB pieslēgvietas. Pieslēgvietas nenosedz nekāds papildu panelis – viss stāv atvērts skatam. Man gan jāsaka, ka vadus nosedzošie vāciņi parasti ir no plānas plastmasas, nereti šī vāciņa materiāla krāsa atšķiras no monitora korpusa. Varbūt pat labi, ka nav šāda papildu vāciņa…

    Ja izvēlies lētāko AOC C27G2ZE modeli, tad zaudēsi USB pieslēgvietas. USB pieslēgvietas izvietotas nedaudz dīvainā leņķī, bet ikdienu tas nekā nemaitā. Tāpat tiek reklamēts, ka AOC C27G2ZU ir 2x 2W skaļruņi, kas gan nav neko izmeklēti kvalitatīvi. Es tos ignorētu, kad veiktu izvēli par labu kādam no monitoriem. Manuprāt, šie ir visvājākie monitoros izvietotie skaļrunīši.

    AOC C27G2ZU ir ļoti pieticīgs, tam nav nekādu papildu labumu, nekādu austiņu uzkarināmo, nekādu peles vada turētāju, nekā. Pat logotips, kas atrodas monitora lejas daļā un aizmugurē, ir uzpūsts ar krāsu, nevis pielīmēts atsevišķs plastmasas gabaliņš. Šī noteikti nav sūdzība, jo AOC C27G2ZU ir un paliek budžeta klases spēlēm paredzēts monitors. Labāk lai ir taupīts uz niekiem, nevis uz ekrāna iespējām un kāju.

    Kopumā es teiktu, ka AOC C27G2ZU varētu būt viens no foršākajiem un ergonomiskākajiem monitoriem savā cenu kategorijā, kas redzēti pēdējā laikā. Man patīk, ka te nav nekā lieka, pircējs nemaksā par ķeksīšiem kaut kādā abstraktā izpildāmo uzdevumu čeklistē. Pieregulē to, kas ir svarīgs, slēdz iekšā spēli un spēlē! Turklāt šajā procesā netiek samaksāts miljons par neizmantotām iespējām, piemēram, sagāzt monitoru par 90 grādiem, kas padara visu kāju smagāku, lielāku (pastumj monitoru tuvāk lietotājam) un mazāk stabilu. Liektos monitorus gan parasti nevar sarotēt.

    240Hz ekrāns

    Tātad beidzot tikām pie paša attēlu veidojošā elementa, kas šoreiz ir 27 collu 1080p VA tehnoloģijas liekta matrica ar 240Hz attēla atsvaidzi. AOC C27G2ZU ekrāna liekums 1500R ir ļoti maigs, ikdienā tas netraucēs.

    Uz papīra viss izskatās skaisti, kā arī tas ir, ja neņem vērā pāris pavisam mazas niansītes.

    Pie attēla pieķersimies nedaudz tālāk tekstā, jo vēlējos uzreiz norādīt uz divām ne pārāk labām lietām, kas man šķiet pieminēšanas vērtas.

    Pirmā būtu skatu leņķi, kas nebūt nav ideāli. Jā, šis ir liekts ekrāns, tātad ir paredzēts uz to skatīties no vidus, bet tāpat visai pamatoti šķiet, ka krāsas jau sāk peldēt prom, kad skaties uz Windows apakšējo rīkjoslu. Pavirzies 20… 30 cm uz vienu vai otru sānu un redzi, ka tomēr melnais pārvēršas pelēkā. Nav ideāli, VA matrica varēja būt labāka.

    Otrā mana sūdzība būtu par matricas matējumu – tas ir kaut kāds ļoti viegls matējums, atspīdumi ir nedaudz lielāki par tiem, ko varētu sagaidīt no matēta ekrāna.

    Pārejam pie matricas parādītā attēla novērtējuma, kam izmantoju internetā bez maksas pieejamo Eizo monitoru testu. Teikšu, kā ir – šķiet, ka ekrāna stūros attēls ir nedaudz izplūdis. Tāpat šķiet, ka uniformity testā AOC C27G2ZU ekrāna lejasdaļā aptuveni 3 cm no apakšējās ekrāna malas attēls ir tumšāks. Ikdienā to neredz, jo tur atrodas Windows rīkjosla.

    Un tad nāk AOC C27G2ZU izšķirtspēja, kas acīm redzami ir paredzēta spēļu entuziastiem. Blakus novietot ko citu 27 collās un 1080p izšķirtspējā salīdzināšanai nav bijusi iespēja, bet rodas iespaids, ka AOC C27G2ZU attēls ir vairāk izplūdis, kad norit darbs ar tekstu. Iepriekš ar citiem 27 collu 1080p ekrāniem šis bija mazāk izteikts.

    AOC C27G2ZU piedāvā AMD FreeSync Premium un pat Nvidia G-Sync, lai arī apskata tapšanas laikā šis monitors nav atrodams Nvidia G-Sync datubāzē. AOC uzsver, ka monitors ir saderīgs ar Nvidia G-Sync. AMD FreeSync Premium darbojas ar HDMI un DisplayPort savienojumiem, kamēr Nvidia G-Sync darbojas tikai ar DisplayPort.

    Tiek reklamēts, ka AOC C27G2ZU ir pussekundes reakcijas laiks un 300 cd/m2, kas ir pieņemami rādītāji ekrāniem bez HDR. AOC C27G2ZU iestatījumu sadaļā gan parādās kaut kādas HDR pazīmes, bet tās ir pilnīgas muļķības un būtu ignorējamas.

    Datorspēļu baudīšanai ar vidējas un pat visai augstas veiktspējas datoriem šie ir lieliski parametri, bet ikdienas darbiem ar 1080p iekš 27 collām nebūs gana. AOC C27G2ZU ir 81 PPI ekrāna punktu blīvums, kas ir visai zems rādītājs. Darbam un mācībām 27 collās tomēr prasās 1440p izšķirtspēju.

    Vienmēr gan pastāv filozofisks jautājums par 240Hz pielietojumu. Noteikti sākumā derētu izmēģināt, vai maz tavs dators spēj attēlot kaut ko virs 144 kadriem sekundē, lai būtu iemesls meklēt pēc monitora ar maģiskajiem 240Hz, pretējā gadījumā labāka izvēle būtu kāds monitora modelis ar augstāku izšķirtspēju, bet zemāku kadru nomaiņu. Nu jau daudzās spēlēs pieejami benčmarku rīki, kas pie konkrētas izšķirtspējas un grafiskajiem iestatījumiem parādīs maksimālo un vidējo kadru nomaiņas skaitu sekundē. Pēc tā arī jāvadās. Virs 144 kadru sekundē iegūšanai gan vajadzēs nevāju datoru un varbūt pat piezemētus vizuālo efektu iestatījumus.

    Saskarne

    AOC C27G2ZU neizmanto džoistiku, tā vietā ir piecas visai dziļi korpusā paslēptas pogas. Šāda pieeja vismaz man patīk labāk par ļumīgu džoistiku kaut kur ekrāna aizmugurē. Saskarne ir visai vienkārša un loģiski sakārtota, bet ražotājs to centies noanimēt, kas padara darbības saskarnē nevajadzīgi ilgas.

    Nez kāpēc saskarnē parādās “HDR”, kaut arī AOC C27G2ZU ar savu 300 cd/m2 spilgtumu ne tuvu nespēj parādīt HDR saturu. Režīma aktivizēšana un atspējošana nedod nekādu vizuālu pienesumu.

    Interesanti, ka AOC C27G2ZU iespējams pārslēgt teksta (Text) režīmā, kas samazina monitora spilgtumu, bet lasīšanas (Reading) aktivizēšana pārslēdz AOC C27G2ZU melnbaltā režīmā. Nezinu gan, cik bieži kāds vēlēsies šo lasīšanas režīmu izmantot. Ja nu vienīgi, lai 1. aprīlī kādu izjokotu.

    Nobeigumā

    Iespējams, šajā apskatā nedaudz par daudz salamāju dažādas AOC C27G2ZU monitora nianses un nespējas, bet tas viss ir nieks, jo par nedaudz virs 300 eiro tiek iegūts augstumā regulējams 240Hz ekrāns ar VA matricu. Vai geimerim kaut ko diži vairāk vajag? Šaubos, ja vien neesi gatavs maksāt divkāršu cenu par kaut kādiem niekiem un LED spīdeklīti.

    Ja neinteresē augstuma regulēšana vai jau mājās ir VESA monitora kāja, tad ņem uzreiz lētāko AOC C27G2ZE modeli, kas kalpos vienlīdz labi. Šie abi AOC monitori ir lētākais, kas pieejams no 240 Hz monitoru klāsta. Pēc tam nāk Samsung C27RG50, kas arī ir 27 collu liekts, spēlēm paredzēt monitors ar 240Hz attēla atsvaidzi un VA tehnoloģijas matricu. Samsung C27RG50 nav augstumā regulēšanas iespējas.

    Acer Nitro XV253QXbmiiprzx (lielisks, skanīgs nosaukums, mēģini to kādam nosaukt pa telefonu) ir līdzīgs 24 collu 240 Hz IPS monitors ar augstāku 400 cd/m2 spilgtumu, bet zemāku 1300:1 kontrastu, kas gan vēl arvien ir ļoti labs rādītājs IPS matricām.

    Tālāk jau ASUS TUF Gaming VG279QM un LG 27GN750-B.AEU cena ir ļoti tuva 400 eiro, kas vairs nav tik dikti interesanti.

    Noteikti var uzskatīt, ka AOC C27G2ZU ir fantastiska cenas un ieguvuma attiecība, ja meklē pēc 240Hz ekrāna spēlēm. Bet arī nāksies piekomplektēt klāt pamatīgas jaudas datoru, kas spēs nodrošināt tik augstu kadru nomaiņu, lai no 240Hz būtu kāds labums. Universālāks varētu būt, piemēram, AOC Q27G2U (144Hz, 1440p, 27 collas, plakana VA matrica) vai AOC CQ27G2U (144Hz, 1440p, 27 collas, liekta VA matrica).

    Patika

    • Lieliska cenas un ieguvuma attiecība
    • Nvidia G-Sync, AMD Freesync Premium
    • Maigs 1500R liekums
    • Plašs pieslēgvietu klāsts
    • Laba uzbūve un gana stabila, augstumā regulējama kāja šajā cenā ir gandrīz retums

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • 81 PPI darbam un mācībām īsti nederēs
    • Nav diez ko labi skata leņķi
    • Varēja būt mazāki atspīdumi
    • USB vads nav iekļauts komplektā
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Armands
    03.09.2020 14:47

    Kā 27″ 1080p var sanākt 100 PPI?

    KKTK
    03.09.2020 15:29

    Es arī kaut kā nesapratu. Nu, ja nevar atļauties 300 PPI, tad 100-150 PPI ir tieši tas, kas ir vajadzīgs.

    Reklāma