Web Analytics
More
    Reklāma

    Hobot 388 logu mazgāšanas robota apskats

    Jaunākie raksti

    Grīdu sūkšanas roboti nav nekas jauns, tos šobrīd ražo Samsung, Xiaomi, iRobot, Botvac un citi pie mums pieejamie un pazīstamie zīmoli. Grīdu sūkšanas roboti prot arī veikt mitro tīrīšanu, dārgākiem modeļiem pieejama arī automātiska gružu konteinera iztukšošana un daži pat prot noteikt un parādīt vājās Wi-Fi pārklājuma vietas mājoklī.

    Logu mazgāšanas roboti gan ir zināmā mērā jaunums, tie pie mums atnākuši tikai šajā pavasarī. Kopīgā ideja ar grīdu uzkopšanas robotiem saglabāta nemainīga – pircējs iegūst varbūt ne ideāli tīru, bet noteikti daudz tīrāku vidi savā mājoklī, toties pašam darbs jāiegulda uzkopšanā arvien mazākos apmēros.

    Reklāma

    Esmu kopā ar Hobot 388 logu mazgāšanas robotu sadzīvojis aptuveni divas nedēļas. Būšu godīgs – nomazgāti testa vajadzībām un savam privātajam priekam tika aptuveni 80 stikla kvadrātmetri. Par logu mazgāšanas robota darbību un kopējo filozofiju guvu pāris negaidītas atziņas, ko nemaz nebūtu iedomājies pirms logu mazgāšanas robota iegādes.

    Tehniskā specifikācija

    • Piesūkšanas veids: vakuums
    • Tīrīšana: apaļas formas tīrīšanas lupatiņas
    • Tīrīšanas shēma: rotācijas, zigzagveida
    • Tīrīšanas ātrums: 4 min/m2
    • Svars: 915g
    • Ierīces izmērs: 295 × 148 × 95 mm
    • Programmatūra: AI tehnoloģija V4.0 + Android un iOS lietotnes
    • Piemērots stikla biezums: visu biezumu stikliem
    • Enerģijas patēriņš: 90W
    • Vada garums: 5 metri, pagarināms līdz 9 metriem
    • Bezpārtraukumu barošanas sistēma (UPS): līdz 20 minūtēm

    Robota komplektā ietilpst:

    • Hobot 388 robots
    • Uzlādes adapters ar vadu (1m)
    • Uzlādes vada pagarinātājs (4m)
    • Drošības striķis 4.5m
    • 12 mikrošķiedras drānas
    • Hobot mazgāšanas šķidrums 250ml
    • Tālvadības pults (2 AAA baterijas iekļautas)
    • 2 drānu diski
    • Papildu izsmidzināšanas sprausla

    Izskats un uzbūve

    Hobot 388 logu mazgāšanas robots ir aptuveni divas plaukstas gara, ovālas formas noapaļota ierīce, kurai apakšdaļā ir divi rotējoši plastmasas diski. Uz diskiem uzver virsū mikrošķiedras lupatiņas. Hobot 388 ir atsevišķa tvertne mazgāšanas līdzekļa iepildīšanai un sprausla šī šķidruma izsmidzināšanai.

    Hobot 388 darbojas ar sienas elektrību, bet tam ir arī akumulators, kas nodrošina robota nenokrišanu no loga aptuveni 20 minūtes, ja gadījumā pārtrūkst strāva.

    Uz paša Hobot 388 robota izvietota ieslēgšanas/ izslēgšanas poga, robota palaišanas poga un indikators par akumulatora uzlādi. Ar akumulatoru ir tā, ka to derētu jau laicīgi uzlādēt pirms plāno ar robotu tīrīt stiklus. Tukša akumulatora uzlāde aizņem līdz pat 3 stundām, bet Hobot 388 neļāvās startēties, ja akumulators nav sasniedzi vēlamo uzlādes līmeni. Tātad var gadīties tā, ka atpako Hobot 388, jo ir foršs laiciņš, bet nākas 3 stundas sēdēt ar rokām klēpī, jo Hobot 388 lādē akumulatoru.

    Hobot 388 līdzi nāk pults, tā darbojas no abām robota pusēm – robots uztver pults signālu gan ar savu muguras daļu, gan arī vēdera daļu.

    Pie strāvas Hobot 388 pievienojams ar pieskrūvējamu elektrības vadu, turpat blakus karājas arī drošības virve, ko būtu jāizmanto, lai Hobot 388 netīšām kādam neuzveltos uz galvas no devītā stāva. Drošības virvei ir nejauks paradums piņķerēties kopā ar elektrības vadu, bet ar laiku sapratīsi ko darīt un ko nē.

    Filozofija

    Sāksim ar to – kam tad vispār šādu logu mazgāšanas robotu varētu savajadzēties. Manuprāt, Hobot 388 logu mazgāšanas robots un tam līdzīgie logu mazgāšanas roboti īsti nav paredzēti totāliem sliņķiem, jo pamatā šos robotus redzu vietās, kur ir daļēji sarežģīti piekļūt, piemēram, daudzdzīvokļu namos, kur ne visi logi ir verami. Tāpat milzu atspaids no logu mazgāšanas robota gūstams vietās, kur ir tā saucamie franču balkoni jebšu tu vienkārši fiziski netiec klāt pie loga mazgāšanas, jo trūkst vietas starp loga stiklu un balkona norobežojošajiem elementiem.

    Visai forši logu mazgāšanas robotu ir palaist tieši uz lielām logu rūtīm, tad vari iet pēc kafijas, spēlēt spēlītes telefonā vai pat varbūt paveikt kādu jēdzīgu citu darbu.

    Hobot 388 logu mazgāšanas robots mazāk noderēs mājokļos, kur ir maza izmēra logi vai arī loga rūtis sadalītas mazos laukumos. Cik novēroju, Hobot 388 logu mazgāšanas robots vēl kaut cik komfortabli izbrauc savu tīrīšanas ceļu uz stikla ar platumu ap 50 cm, minimālais stikla platums ir pie 40 cm, bet tad jau ļoti cieš logu mazgāšanas robota darbības ātrums un jēga.

    Teorētiski ar logu mazgāšanas robotu vari tīrīt arī flīzes, gludas sienas un citus gludus, pietiekami slidenus materiālus. Automašīnas dzinēja pārsegu arī varētu šādi mēģināt pulēt, bet to droši vien neieteiktu darīt.

    Tātad logu mazgāšanas robots derēs gandrīz visos mājokļos, ja vien logu rūtis nav maziņas vai sadalītas sīkākos laukumos. Vislabāk Hobot 388 logu mazgāšanas robots iederēsies mājokļos ar plašiem logiem vai vietām, kur grūti piekļūt logu mazgāšanai.

    Tīrīšanas kvalitāte

    Noteikti jārēķinās, ka Hobot 388 logu mazgāšanas robots savu darbu nepaveiks pilnīgi ideāli, jo logu tīrīšanas lupatiņu (disku) forma ir apaļa, bet logi parasti ir taisnstūra formas. Noteikti paliks netīrīti logu stūri, ar to ir jārēķinās, kad izvēlies Hobot 388 logu mazgāšanas robotu. Pieejami arī ir logu mazgāšanas roboti ar taisnstūra formas mazgājamo lauku, bet par to darbību nemācēšu spriest. Ja jātīra bezrāmju logi vai balkona stikli bez rāmjiem, tad kantainais robots Hobot 298 ar lāzera sensoriem gar malām būs precīzāks un labāks, bet citās situācijās Hobot 388 izpildīs uzdevumu nedaudz lēnāk, toties kvalitatīvāk.

    Lai Hobot 388 logu mazgāšanas robots darbotos ar maksimālu atdevi, der atcerēties šādas nianses:

    • pirmajā reizē, ja logi ir ļoti netīri, labāk robotu laist sausajā režīmā – uz lupatiņām neko virsū smidzināt nevajag, nevajag arī aktivizēt papildu loga mitrināšanu;
    • vislabāk robotu ir laist ar pogu uz paša robota. Ieslēdz robotu, pieliec pie loga un nospied uz robota Play pogu. Tad logu mazgāšanas robots pats notīrīs visu logu un pēc darba pabeigšanas apstāsies;
    • ja vadīsi robotu ar pulti, tad lasi instrukciju, ko kas nozīmē. Faktiski mūs interesē tikai manuālie virzienu taustiņi un zilganā automātiskās mazgāšanas poga;
    • ja lietosi telefona lietotni (ir arī latviska versija), bet sajūti, ka ar pulti viss bija skaidrāks, tad atgriezies pie pults (pults strādā tuvākā distancē, bet stabilāk). Pulti lieto pārsvarā tad, ja vēlies pārslēgties uz sauso režīmu vai arī, lai robotu atgriezu no nesasniedzamas vietas uz loga.

    Vēl der ievērot:

    • vējainā laikā smidzināmais šķidrums tiks nopūsts, tāpēc vējainais laiks nav efektīvs laiks, lai tīrītu logus ar smidzināmo robotu;
    • ja gaisā ir liels mitrums, arī tīrīšanas kvalitāte būs vāja;
    • ja ļoti saulains, un rūtis sakarst kā cepešpanna, tad uzsmidzinātais šķidrums uz tām iztvaikos, pirms robots atbrauks. Arī nav labs laiks. Labākais ekspluatācijas laiks ir sauss un ne pārāk karsts.

    Praktiskā puse

    Tātad pamata lietas mēs tagad zinām, ķeramies pie praktiskas dabas vingrinājumiem svaigā gaisā.

    Logu mazgāšana ar robotu ir kā ēdiena gatavošana – katram sava recepte un var improvizēt. Bet ar netīrām lupatām tīri logi nebūs iegūstami. Jo biežāk mainīsi mikrošķiedras lupatiņas, jo tīrāki būs logi. Man šķita, ka labs indikators lupatiņu maiņas nepieciešamībai ir divi disku atstātie nospiedumi, kad robotu noņem no loga. Ja šie nospiedumi paliek, maini lupatiņas un pārmazgā logu vēlreiz.

    Robotu vislabāk izmantot mākoņainā laikā, jo tiešā Saules gaismā tiešām nekas neizdosies – robots šļūkās uz stikla sausajā režīmā. Neliela lietus laikā palielinās gaisa relatīvais mitrums, arī tad var rasties problēmas ar tīrīšanas kvalitāti.

    Kā jau minēts iepriekš, pirmajā reizē, ja logi ir ļoti netīri, labāk robotu laist sausajā režīmā – uz lupatiņām neko virsū smidzināt nevajag, nevajag arī aktivizēt papildu loga mitrināšanu. Pēc tam laižam uz tiem pašiem logiem virsū slapjo mazgāšanu, beigās vari palaist vēlreiz Hobot 388 logu mazgāšanas robotu sausajā režīmā, lai uzpulētu stiklus.

    Hobot 388 logu mazgāšanas robota komplektā ir seši pāri ar mikrošķiedras lupatiņām. Vērtēju, ka ar tām pietiks, lai nomazgātu aptuveni 15 kvadrātmetrus ar vidēji šmucīgiem logiem. Protams, sāc ar iekšpusi, tai pietiek uzlaist Hobot 388 logu mazgāšanas robotu vienu reizi mitrajā režīmā. Noteikti pirms tīrīšanas uzsākšanas samitrini lupatiņas ar pāris pūtieniem no logu šķidruma pudeles uz katra mazgāšanas diska. Pārāk daudz nesamitrini mikrošķiedras lupatiņas, jo tad Hobot 388 logu mazgāšanas robots slīd pa stiklu un atsakās tīrīt.

    Šī ir arī nianse, kas jāņem vērā, plānojot tīrīšanas darbus – nebūs tā, ka varēsi izskalot zem ūdens lupatiņas un tās uzreiz likt lietā – mikrošķiedras lupatiņām jābūt tīrām (lai dzinējā nesarautu iekšā šmuces), kā arī tās nedrīkst būt pārāk mitras, jo tad robots nevar uzrāpties pa stiklu.

    Jāņem vērā, ka Hobot 388 ir visai skaļš – tas darbojas kā putekļu sūcējs (piesūcas pie stikla), un arī attiecīgi tas vienlīdz skaļi uzvedas. Ja tīrīsi ārpuses stiklu daļu, iekšā varēs Hobot 388 dzirdēt, bet tas nebūs uzkrītoši skaļi – sarunāties varēs.

    Papildu izmaksas jeb patērējamās lietas:

    • Tīrīšanas šķidrums, ko liet robotā nav lēts. Oriģinālā 250 ml pudelīte, kas ir arī līdzi robotam kastē, maksā 10 eiro (bet ir arī pieejams pārbaudīts 5 litru neoriģinālais šķidrums par 55 eiro). Ar vienu uzpildi (ap 40 ml) varēsi nomazgāt 20 līdz 25 kvadrātmetrus;
    • Šķidrums, ko uzpūš uz lupatiņām 500 ml ar smidzinātāju maksā dārgi – 15 eiro (smidzināt 5 koncentrētus punktus uz lupatiņas, nevis visu mikrošķiedras lupatiņu vienmērīgi). Ar 500 ml pietiks, lai nomazgātu aptuveni 100 kvadrātmetrus;
    • Šķidruma bāka, ja to izdodas piebeigt – 25 eiro, bet nedomāju, ka to nāksies bieži mainīt;
    • Ultraskaņas izsmidzināšanas sprausla (viena rezerves ir arī kastē);
    • Rezerves lupatiņas, 6 pāri maksā 25 eiro, bet lupatiņas, ja nav jākopj abrazīvas virsmas, dzīvo diezgan ilgi. Ieliec veļas mašīnā saudzīgā režīmā, izžāvē un lieto atkal. Uzskatu, ka papildu mikrošķiedras lupatiņu komplektu der iegādāties, ja tiešām plāno tīrīt vienā dienā vairāk par minētajiem 15… 20 kvadrātmetriem.

    Nobeigumā

    Logu mazgāšanas robots noteikti nav lēta izklaide. Ja mājās ir divi vai trīs ne pārāk liela izmēra logi, ar logu mazgāšanas robotu nemaz nav jēgas sākt krāmēties, jo nāksies to visu laiku pārlikt no rūts uz rūti, nekādu dižo ieguvumu arī neredzēsi. Lieli logi un grūti aizsniedzamas vietas mājās ir logu mazgāšanas robota stihija, tad tiešām tam var piedot nenomazgātus logu stūrus, varbūt kādu ne pārāk ideāli notīrītu šmuces pleķi.

    Vārnas vai kaijas kaku logu mazgāšanas robots izsmērēs pa visu logu, noteikti šādus organiskas dabas produktus ir manuālā rokas+lupatas režīmā jānoņem no stikla pirms uzlaid tam Hobot 388 robotu. Arī jārēķinās, ka logu mazgāšanas robots neslaucīs palodzes un logu rāmjus, kas ideālas tīrības cienītājiem nebūs pieņemami.

    Man ideāli ērti šķita mazgāt 2…3 kvadrātmetru logus, tad tiešām procesa laikā (kas ir ap 8 līdz 12 minūtēm) vari paspēt izdarīt kaut ko citu. Tik lieliem logiem arī mazāk mana neizmazgātos stūrus, vari plānot lupatiņu maiņu utt. Mazāka izmēra logu mazgāšanas laikā Hobot 388 robotam nāksies stāvēt klāt, to visu laiku pārlikt no rūts uz rūti. Tad gan process ir nedaudz kaitinošs, jo mazgāšana aizņem būtiski vairāk laiku, nekā ja to veiktu ar rokām, plus viss process pasīvi jāvēro no malas.

    Viens no lielākajiem logu mazgāšanas robota plusiem ir minimāla vai pat nekāda šmuce uz palodzēm, grīdas u.c. vietām, kuras parasti tiek notašķītas pavasaros, kad vienīgo reizi gadā mazgā logus. Protams, savas jomas speciālists logu mazgāšanā visu paveiks nevainojami, bet slīmestiem un divu kreiso roku īpašniekiem Hobot 388 robots ietaupīs dažus nepatīkamus mirkļus un dubļu tērcītēm noķēzītas sienas aiz radiatoriem.

    Par sliktu logu mazgāšanas robotam runā tā cena. 380 eiro ir visai daudz robotam, ko neizmato katru dienu. Grīdu roboti savu darbu veic katru dienu vai katru otro dienu, tad robota cena sāk izklausīties gandrīz pamatota. Lai pāris reizes gadā pārbrauktu pār stikliem, turklāt to paveicot ne pārāk ātri un drīzāk viduvēji kvalitatīvi… šādām izklaidēm 380 eiro izklausās daudz. Logu mazgāšana manuālā kārtībā, uz tiem uzsūtot kādu kungu vai jaunkundzi parasti maksā sākot no 50 centiem līdz aptuveni 2 eiro kvadrātmetrā. Te nu katram pašam jārēķina savus stiklojuma kvadrātmetrus un tīrības prasības. Nolīgtais cilvēks aiz sevis satīrīs arī palodzes un logu apmales, kas robotam nav pa spēkam.

    Patika

    • var piekļūt šaurām vietām, neveramiem logiem
    • robota izmantošana nav sarežģīta
    • iespējams vadīt ar pogām uz robota, pulti vai lietotni
    • ja uzcītīgi maini lupatiņas, rezultāts būs drīzāk labs

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • robots nespēj iztīrīt logu stūrus
    • tīrīšana ir lēna, to nākas atkārtot vismaz 2x, parasti pat 3x
    • robots ir nenoliedzami dārgs
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andis
    15.05.2020 13:39

    Vai ribotam kaut kas notiktu, ja tam ielietu parastu logu tīrīšanas līdzekli vai auto vējstiklu šķidrumu?

    Agijs
    15.05.2020 15:42
    Reply to  Andis

    Tur noteikti vajag pārbaudītu škidrumu, jo tiek izmantoti ultaskaņas smidzinātāji kurus nevajadzētu sabojāt. Tā man pērn to robotu tirgotājs stāstīja.

    Ingus
    15.05.2020 14:07

    Logu robots ir laba lieta, ja ir daudz logi.

    Tāpat viņam ir jāstāv klāt, jānokrāmē palodzes, lai nesapinas puķēs, un vēlams lielos netīrumus un putnu kakas tāpat pirms tam nomazgāt ar parasto lupatiņu. Robots nodrošina vienmērīgu loga noslaucīšanu. Nu un noņemot tāpat paliek minimāli pleķi, kurus pēc tam, kamēr vēl mitri, ar lupatiņu noslauka.

    Kantainie logu roboti gan ir labāki ar to, ka iebrauc vairāk stūros, un spēj arī tīrīt bezrāmja logus, kam nu tas ir aktuāli. Taču ar visu to, ap stikla rāmja malām laika gaitā sakrājas tāds netīrumu slānis, kuru pirms tam labāk ar salveti notīrīt, jo neviens robots to nesavāks.

    Šķidruma cenas šitam gan kosmoss. Es savam robotam uzpūšu parasto logu tīrāmo šķidrumu uz lupatiņām un viss notiek.

    Repilant
    18.05.2020 11:01
    Reply to  Artis Ābols

    Piepilini dažas piles karcher perl wax un būs repilants.

    15.05.2020 15:19

    2020 un sūda robotam vajag vadu lai funkcionētu.

    LAN
    16.05.2020 16:11

    Vajadzētu kādu testu, lai salīdzinātu šos robotus, piemēram, varētu pārbaudīt cik ilgā laikā šīs nomazgā Nacionālo Bibliotēku. ;)

    skābene
    17.05.2020 13:20
    Reply to  LAN

    Bezjēdzīga spēļmantiņa, jo mazos logus ātrāk un ērtāk būs notīrīt ar Karcher logu tīrītāju!Šāda mantiņa būtu noderīga lieliem privātmāju logiem, kur bez trepēm netiek klāt! Lielie logi, parasti ir gar kāpņu laukumu un netiek veidoti no vienlaidus stikla gabala, bet sastāv no vismaz 3-4 logu ailām. Ja tas robots neprot rāpties pāri logu ailām (līstēm) tad no viņa jēgas maz, notīrīs apakšējo loga rūti, kur tāpat tiek klāt ar parasto logu mazgājamo kātu, bet augšējās rūtis tāpat būs jākapj pa trepēm tīrīt.

    Oto
    18.05.2020 21:11

    Mikrošķiedru lupatiņa notīra ideāli un ar pirmo reizi. Nomazgā ar švammi un pārslauka ar mitru burvju lupatiņu un darīts.

    Reklāma