Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS RT-AC65P bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Ierasts, ka mums apskatiem ik pa laikam ienāk pa kādam ļoti dārgam un arī augstvērtīgam Wi-Fi maršrutētājam, kas paši par sevi ir fantastiskas ierīces, bet to potenciālu nav pat iespējams īsti izmērīt, jo datoru bezvadu tīkla karte vienkārši neatbalsta dažādās Wi-Fi bezvadu tehnoloģijas. Beamforming, MU-MIMO un 3×3 vai pat 4×4 antenas ir tikai aisberga redzamā daļa.

    Šoreiz apskatam saņemts gandrīz jau par budžeta klases ierīci dēvējams ASUS RT-AC65P maršrutētājs, kas ticis pie gana plaša iespēju klāsta. ASUS RT-AC65P ir 802.11ac jeb Wi-Fi 5 bezvadu maršrutētājs, tātad šoreiz mēs nepļāpāsim par nu jau oficiāli izziņoto Wi-Fi 6 (802.11ax) standartu, kas vēl no klienta ierīču viedokļa ir gandrīz nepieejams ikdienas izmantošanai.

    Reklāma

    Visticamāk, mobilo ierīču spēļu entuziastiem un citiem trakuļiem būs cits viedoklis, bet šoreiz atļaušos uzskatīt, ka ASUS RT-AC65P tiešām varētu būt maksimums, ko šobrīd mājas lietotājam ir iespējas pilnībā vai gandrīz pilnībā izbaudīt. Sliktā ziņa gan ir tā, ka tikko startējis Wi-Fi 6 standarts, bet maršrutētāju vismaz mājas vajadzībām iegādājamies ne mazāk kā pieciem, drīzāk 10 gadiem. Attiecīgi ļoti saprātīgi pircēji šobrīd jau sāktu mest acis Wi-Fi 6 standarta maršrutētāju virzienā, bet tirgus piedāvājums nebūt nav plašs.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: AC1750 (450 + 1300 Mbps)
    • Procesors: MediaTek 880 MHz, divi kodoli
    • Atmiņas: RAM 256 MB, 128 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: trīs ārējās antenas, viena iebūvēta antena, 3 x 3 MU-MIMO (2.4 GHz 3 x 3, 5 GHz 3 x 3), ASUS AiRadar
    • Pieslēgvietas: 1 x RJ45 WAN, 4 x Gigabit LAN, 1 x USB 3.1 (Gen 1)
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac
    • LED indikatori: Power, WAN, LAN, Wireless, WPS
    • Izmēri un svars: aptuveni 220 x 87 x 158 mm, aptuveni 533 g
    • Papildus: Smart QoS, AiDisk File Server, AiRadar 2.0
    • Cena: ap 80 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    ASUS RT-AC65P ir viens no vienkāršākajiem redzētajiem ražotāja maršrutētājiem. Tas ir melns, vertikāli novietots maršrutētājs ar trīs ārējām antenām, četrām LAN pieslēgvietām, USB pieslēgvietu un zeltītu uzrakstu ASUS priekšpusē. ASUS RT-AC65P uzbūvē izmantota visai kvalitatīva, melna plastmasa. Līdzvērtīgs dizains un materiāli izmantoti arī ASUS RT-AC86U spēlēm paredzētajā maršrutētājā, kas maksā aptuveni trīs reizes vairāk par ASUS RT-AC65P.

    Patīkami, ka ražotājs nav piemirsis uzstādīt LED indikācijas pieslēgvietām un savienojumiem. Ar LED indikatoru novākšanu pēdējā laikā grēko daudzi ražotāji.

    Maršrutētāja aizmugurē ir WAN pieslēgvieta kopā ar četrām Gigabit Ethernet pieslēgvietām, WPS pogu un ieslēgšanas pogu. ASUS RT-AC65P aizmugurē atradīsi vienu USB pieslēgvietas – 3G vai 4G mobilo sakaru datu puļķim vai USB atmiņas/ cietā diska pievienošanai. Maršrutētāja programmatūra ļauj visai ērti pievienot ārējo cieto disku, ko varēsi izmantot par nelielu datu glabātuvi. Nekādus dižos ātrumus no šāda tīkla diska negaidi, varēsi sasniegt aptuveni 25 MB/s datu nolasīšanai no pievienotā cietā diska. Protams, šo ātrumu pamatīgi ietekmēs arī pievienotā diska ātrumi.

    Kopumā man ir jāatzīst, ka ASUS RT-AC65P ir pagaidām viens no maniem favorītiem no ASUS piedāvātā maršrutētāju klāsta, jo tas neaizņem milzu vietu dzīvoklī, kā arī par saprātīgu cenu piedāvā galvenās tehnoloģijas, lai nodrošinātu ātru Wi-Fi darbību. ASUS RT-AC65P izskats ir gana atturīgs, to varēsi paslēpt no acīm. Milzu gulošie astoņu antenu ASUS modeļi manai mājvietai ir par traku, tos pat īsti ērti nevarēsi novietot uz 30… 40 cm dziļa skapja. Vienlaikus ASUS RT-AC65P piedāvā saprātīgu pieslēgvietu klāstu un ātrdarbību.

    Iestatīšana

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo ASUS RT-AC65P maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens. Pirms aptuveni gada vēl ASUS izdevās iešmugulēt pa kādam maršrutētājam ar nestabilu programmatūras versiju, tad to iestatīšana izvērtās par nervus bendējošu izpriecu mazohistiem. Jā, pēc iestatīšanas bija iespējams atjaunināt programmatūras versiju, maršrutētājs sāka darboties stabili, bet iesākums bija skarbs. Programmatūras ziņā ASUS tiešām spējis augt, turklāt paveicis to aptuveni gada laikā.

    ASUS RT-AC65P bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt ASUS RT-AC65P, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu ASUS RT-AC65P konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Esmu pozitīvā šokā!

    Ilgu laiku nebiju redzējis nevienu tīkla produktu, kas tika labi padotos iestatīšanai. ASUS RT-AC65P iestatīšana, kā jau minēju iepriekš, ir ļoti ātra un nesāpīga. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai ASUS RT-AC65P nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem. 2.4 GHz Wi-Fi iespējojas salīdzinoši ātri pēc pārstartēšanas, bet 5 GHz vēl jāuzgaida kādas divas minūtes.

    Tātad, lai iestatītu ASUS RT-AC65P, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm, ja vien ASUS RT-AC65P nepieprasīt uzstādīt atjauninājumu. Tad gan pirmreizējā iestatīšana aizņems ilgāk.

    ASUS RT-AC65P iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veikt ASUS RT-AC65P atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Patīkami redzēt, ka ASUS RT-AC65P vizualizē procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

    Ja galīgi nav skaidrs, ko katrs iestatījums dara, uzbrauc ar peli uz jautājuma zīmes, un tiks parādīts neliels skaidrojums par katru iestatījumu.

    Programmatūras iespējas

    Jāatzīst, ka šoreiz ar ASUS RT-AC65P nebūs dikti plašas iespējas izvērsties, iestatot un pārvaldot maršrutētāju. Tikai dārgākos modeļos ASUS piedāvā WTFast Game Accelerator un Adaptive QoS atbalstu, šeit neatradīsi arī AiProtection Powered by Trend Micro aizsardzību.

    Ja viss iepriekš uzskaitītais ir visai loģiski atstāts būtiski jaudīgākiem maršrutētājiem, tad mani drusku sarūgtināja tas, ka ASUS RT-AC65P neatbalsta ASUS AiMesh, kas nodrošina iespēju ērti no vairākiem ASUS maršrutētājiem izveidot bezvadu režģtīklu. ASUS AiMesh ir tikai jūtami dārgāko ASUS maršrutētāju modeļu priekšrocība.

    ASUS RT-AC65P piedāvā nevis Adaptive QoS (tiek automātiski pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai), bet gan drīzāk par manuāli iestatāmu dēvējamu Smart QoS.

    Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos.

    Nekādas citas diži unikālas iespējas ASUS RT-AC65P nepiedāvā.

    Ātrdarbība

    ASUS RT-AC65P piedāvā teorētiskus 450 Mbit/s 2.4 GHz tīklā un 1300 Mbit/s 5 GHz tīklā, maršrutētājs izmanto Wi-Fi 5 (802.11ac) standartu kopā ar 256QAM tehnoloģiju un MU-MIMO atbalstu. Tāpat ASUS RT-AC65P ticis pie signāla stiprumu uzlabojošas AiRadar 2.0 tehnoloģijas. Protams, arī klienta ierīcei ir jāprot izmantot šīs tehnoloģijas, lai sasniegtu maksimālus datu pārsūtīšanas ātrumus.

    Veiktie mērījumi ar 1 GB ZIP datnes pārsūtīšanu 2.4 GHz tīklā no NAS tipa glabātuves (pievienota maršrutētājam ar LAN kabeli) uzrādīja aptuveni 22 MB/s tiešā redzamībā, kamēr aiz vienas reģipša sienas ātrums nokrita jau aptuveni 10 MB/s.

    5 GHz tīkls uzrādīja būtiski labākus rezultātus – aptuveni 60 MB/s tiešā redzamībā un nedaudz virs 53 MB/s aiz vienas sienas.

    Kā jau iepriekš minēju, USB pievienotā atmiņa vai USB cietais disks darbojas ar aptuveni 25 MB/s, kas ir pieņemami 1080p filmas baudīšanai, bet ar 4K video saturu var rasties problēmas. ASUS AiDisk ļauj izveidot mājas FTP serveri. ASUS AiDisk atpazīst cietos diskus līdz 2 TB, kā arī spēj apkalpot datnes ne lielākas par 8 GB.

    Testam tika izmantots klēpjdators ar AMD Ryzen 7 3750U procesoru, 16 GB RAM 2666 MHz, 512 GB NVMe SSD tipa atmiņu un NVIDIA GeForce GTX 1650 videokarti. Tīkla karte ir ar Wi-Fi 5 3×3 MIMO atbalstu un beamforming tehnoloģiju.

    Nobeigumā

    Atļaušos šoreiz izteikt savu privāto viedokli, ka ASUS RT-AC65P ir viens no ražotāja vērtīgākajiem bezvadu maršrutētājiem, jo tas piedāvā visas nepieciešamās datu pārraides tehnoloģijas, bet pircējam nenākas piemaksāt par iespējām, kuras ne visiem ir aktuālas, kā arī tās papildu noslogo maršrutētāja procesoru. Tīmekļa veikalos ASUS RT-AC65P cena sākas no aptuveni 75 eiro, tādējādi padarot šo maršrutētāju par ļoti saprātīgu pirkumu, lai mājās vai nelielā ofisā nodrošinātu ļoti ātru Wi-Fi 5 bezvadu tīmekļa pārklājumu.

    Konkurenti (piemēram, Netgear ar R6400 AC1750) līdzvērtīgu iespēju klāstu spēj piedāvāt cenu kategorijā no 115 eiro un uz augšu. Iespējams, esmu kādu lētāku vai līdzīgas cenas konkurentu palaidis garām, jo ne visi ražotāji skrupulozi uzskaita savas maršrutētājos iebūvētās bezvadu tīkla tehnoloģijas un citas iespējas.

    Patika

    • pieņemama cena par iegūtajām iespējām
    • atturīgs izskats
    • LED indikatori
    • noslīpēta programmatūra

    Ne tik ļoti patika

    • daudzas iespējas (pilnīgi automātisks QoS, AiMesh) pienākas tikai dārgākiem ASUS maršrutētājiem
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janis
    30.10.2019 10:41

    Lielākoties komentēju par kādu nepilnību rakstos, bet šoreiz gribētu uzteikt autoru par tiešām labu apskatu, lai arī tas nav ne tuvu pietiekoši dziļš priekš entuziastiem, bet priekš cilvēka parastā šis ļoti labs quick overview. Ļoti patika ātrie mērījumi tiešā redzamībā un caur sienu – īsi, bet ļoti skaidri. Tāpat arī iztirzāts price/performance aspekts, kas ir ļoti būtiski (ieiet veikalā un paņemt dārgāko kasti nav māksla). Paldies!

    Andron MacBeton
    30.10.2019 11:05

    Lielākoties bezjēdzīga muldēšana.
    Kas ir svarīgi:
    A: Vai uz proča ir radiators? Jāatver un jāuztaisa bilde.
    B: Vai firmwarē nav parastais Asus WebGUI exploits? Ja Remote management ir uz disabled, un Firewall ir izslēgts – remote management IR izslēgts? Es domāju ka nē.
    C: Vai ir OpenWRT/DD-WRT priekš tā aparāta?
    D: Vai ar oficiālo firmwari priekš tā USB storage ir arī RSync (un S.M.A.R.T.?) pieejams? Jo savādāk zūd jēga no tāda “storage”.
    E: Ko vel var piespraust USB portam? Kā nekā routerim flashka milzīga. Derētu piemēram webcam supports (mjpg-streamer), printer supports (p910nd?).

    Janis
    30.10.2019 11:13

    Tu laikam sajauci kursoru ar smallnetbuilder, zini savu vietu. Cilvēku parasto šīs lietas nekrata.

    digitalk
    30.10.2019 12:03
    Reply to  Janis

    izņemot B punktu — tas gan var labi kratīt.

    Andron MacBeton
    30.10.2019 12:42
    Reply to  Janis

    Nu jā, parasto cilvēku nekrata vai viņu spiego.
    Bet tad jau parasto cilvēku arī nekrata cik tam Asusam kodoli, megaherci, antenes un vispār nekāds apskats!

    Kursors.lv
    30.10.2019 12:44

    Tik vienkārši arī nav.

    KKTK
    31.10.2019 08:47

    Cik grādi bija procesoram, ja tiek pieprasīts radiators?

    Reklāma