Web Analytics
More
    Reklāma

    Google varētu ražotājiem par Android prasīt līdz 40 dolāriem par ierīci

    Jaunākie raksti

    Jau bija zināms, ka Google grasās Eiropas Savienībā atļaut izmantot Android operētājsistēmu bez uzspiestām lietotnēm. Iepriekš pastāvēja iespēja izmantot Android operētājsistēmu bez obligātās lietotņu pakas, bet tad nebija pieejas Google servisiem, sinhronizācijai utt. Absolūts vairums ražotāju izvēlējās pievienot obligātās Android lietotnes, lai piekļūtu visām Android iespējām.

    Šī gada vasarā Eiropas Komisija uzņēmumam Google uzlika 4.34 miljardu eiro naudas sodu par Eiropas Savienības pretmonopola noteikumu pārkāpšanu. Google kopš 2011. gada ir noteicis nelikumīgus ierobežojumus Android ierīču ražotājiem un mobilo tīklu operatoriem nolūkā nostiprināt dominējošo stāvokli attiecībā uz vispārējo meklēšanu internetā. Google ātri un ļoti agresīvi reaģēja uz Eiropas Komisijas uzlikto 4.34 miljardu eiro soda naudu – Google jūlija beigās izlaida oficiālu paziņojumu, kurā bija norādes uz iespējamu maksas prasīšanu par Android izmantošanu.

    Reklāma

    Jaunā Android licencēšanas sistēma nozīmēs to, ka ražotājs var neuzstādīt ierīcē obligāto lietotņu paku, bet par piekļūšanu Google servisiem būs jāmaksā līdz 40 dolāriem par vienu ierīci. Baumas norāda, ka atkarībā no ierīces izmēra, valsts un tehniskās specifikācijas cena par Android izmantošanu var svārstīties no 2.50 dolāriem uz augšu, bet visbiežāk Android ierīce sadārdzināsies par aptuveni 20 dolāriem. Oficiālas Android licencēšanas cenas būs zināmas 29. oktobrī.

    Protams, vienmēr paliek iespēja izvairīties no šīs maksas, bet tad Android ierīcē jāuzstāda Google Play veikals, Gmail, Google Maps, Chrome pārlūks un Google meklēšanas dzinim jābūt iestatītam pēc noklusējuma.

    Avotsthestar
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    23.10.2018 16:44

    lieliski! tagad alternatīvo androīdu izstrādātājiem būs arī finansiāla motivācija. tas pats arī ražotājiem – nopietnāk attīstīt savus appu veikalus.
    cerams… :-/

    Artūrs Supe
    23.10.2018 18:11

    Nu vairs androids bus tikai google pixel telefoniem…… Firmas uztaisis paši savas operētājsistēmas.

    Kristaps Skutelis
    23.10.2018 18:26
    Reply to  Artūrs Supe

    Netaisīs, tas ir pārāk dārgi un riskanti. Microsoft ar savu Windows Phone ir uzskatāms piemērs. Pats tāds milzis kā Samsung telefonu jomā neko nevar iesākt ar savu Tizen.

    digitalk
    23.10.2018 20:39

    esi dzirdējis par tādu CyanogenMod? 50+ miljoni lietotāju uz tīra entuziasma.
    kāpēc nebija vairāk? tāpēc, ka ražotāji nedeva iespēju oficiāli atlokot telefonus.
    kāpēc nosprāga? tāpēc, ka mēģināja komercializēt projektu Googles monopola laikā.
    WP un Tizen piemēri ir absolūti garām, jo tirgu nosaka appu pieejamība. android alternatīvas ir 100% savietojamas ar Googles monopolproduktu.

    tagad Googlei Eiropā ir iedurts ar kniepadatu un tā ir sākusi knosīties savā monopolista beņķī. tāpat milzīgais Ķīnas tirgus ir piepildīts ar bezgoogles androīdu adaptācijām. atliek tikai Xiaomi līmeņa spēlētājiem sajust $20-40 ietaupījumu, izvairoties no Googles soda naudas par G-aplikāciju neinstalēšanu, un nauda tiks novirzīta alternatīvu atbalstīšanai. domāju, ka CyanogenMod pēctecis LineageOS tuvākā gada laikā sagaidīs veselīgas finanšu injekcijas.

    Kristaps Skutelis
    23.10.2018 21:48
    Reply to  digitalk

    Es zinu, kas bija CM un uz dažām savām ierīcēm senos laikos dabūju to palietot. Interesanta jūsmiņiem paredzēta Android versija bez absolūti nekādām izaugsmes iespējām.

    Patērētājiem ir jābūt izvēles iespējām, lai neieslīgstam kārtējā inovācijas apstādinošā monopolā, tomēr jāsaprot arī tas, ka šāds projekts pa zobam ir reāli tikai dažām kompānijām pasaulē. Divas no tām jau ir uzražojušas savas mobilās OS un neredzu finansiālu pamatu rasties trešajai.

    Krotow
    03.12.2018 20:20

    Arī hujavejam būšot sava OS :P

    Artūrs Supe
    23.10.2018 18:12

    Bus no 75 % tirgus uz 1% androidam

    Reklāma