Nokia 8 Sirocco apskats

23

Nokia mūs nebeidz pārsteigt ar jauniem un jauniem viedtālruņu modeļiem, bet (kā jau iepriekš esmu norādījis) milzīgs modeļu apjoms un attiecīgi pamatīga izvēle ne vienmēr nozīmē izcilu ieguvumu. Šī nav pirmā reize, kad viedtālruņu zīmols sāk ar piemīlīgām cenām, bet finišē turpat netālu aiz Samsung flagmaņu cenu latiņas.

Pagājušā gada Nokia 8 man šķita visai piemīlīgs viedtālrunis, bet tas pārāk neatšķīrās no lētākajiem Nokia Android modeļiem. Jā, Nokia 8 bija ātrāks, bet “pa lielam” – tas arī bija viss.

Šogad Nokia ar Nokia 8 Sirocco iet nedaudz tālāk, piedāvājot arī citādāku dizainu, labāku ekrānu (vismaz uz papīra), bet arī cena ir kāpusi tik pamatīgi, ka nācās divas reizes doties tīmeklī, lai saprastu, vai tiešām neesmu ar Nokia 8 Sirocco cenu kļūdījies. HMD izziņoja Nokia 8 Sirocco MWC 2018 norises laikā, bet viedtālrunis tikai šobrīd sāk iegult veikalu plauktos. Pie operatoriem Nokia 8 Sirocco cena ļoti tuvojas 800 eiro, Samsung Galaxy S9 modelis arī ir iegādājams pie operatoriem par līdzīgu cenu zem 800 eiro. Nokia 8 Sirocco diemžēl vairs nespēj piedāvāt perfektu cenas un ieguvuma attiecību.

Tehniskā specifikācija

  • Operētājsistēma: Android 8.0 Oreo, Android One
  • Ekrāns: P-OLED, 5.5 collas, 1440 x 2560 (16:9), ap 534 ppi, skrambu drošs Corning Gorilla Glass 5 ekrāna pārklājums
  • Procesors: Qualcomm Snapdragon 835, 4x 2.45 GHz Kryo & 4x 1.9 GHz Kryo kodoli, Adreno 540 video apakšsistēma
  • RAM: 6.0 GB
  • Atmiņa: 128 GB, microSD nav
  • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX HD), 4G, NFC, USB Type-C
  • Kameras: 12 megapikseļi, f/1.8 objektīvs un 2x zoom 13 megapikseļi, f/2.6 objektīvs elektroniskā attēla stabilizācija, HDR, fāzes nobīdes autofokuss, sejas noteikšana, LED zibspuldze. 5 megapikseļu priekšējā kamera ar f/2.0
  • GPS: ar A-GPS, GLONASS, BDS
  • Papildus: e-kompass, pirkstu nospiedumu lasītājs, USB Type-C un ātra akumulatora uzlāde (Quick Charge 4.0), IP67 mitruma un putekļu noturība, 24-bit/192kHz audio, bezvadu uzlāde
  • Izmēri un svars: 140.9 x 73 x 7.5 mm, 177 g
  • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 3260 mAh
  • Krāsas: Black
  • Cena: ap 800 eiro pie operatoriem

Izskats un uzbūve

Nokia 8 Sirocco izskats vismaz man ļoti atgādina agrīnus Samsung centienus nolocīt P-OLED ekrāna sānus. Faktiski Nokia 8 Sirocco ekrāns nekur tālu no Galaxy S6 edge sērijas nav ticis, bet par to nedaudz vēlāk. No attāluma Nokia 8 Sirocco būs pietiekami grūti sajaukt ar konkurentiem – dizains ir pietiekami interesants, bet ne unikāls. Cik gan unikālu dizainu var izmānīt no viedtālruņa…

Nokia 8 Sirocco ir drusku smagnējs savam izmēram un biezumam, bet, uzliekot līdzi doto koverīti, viedtālrunis kļūst gana ērts. “Plika” viedtālruņa formas ir nedaudz neveiklas, sāni ir drusku par asiem – tie griežas plaukstās. Tāpat būs grūti nepamanīt kameras izvirzījumu no korpusa, kas nav nekas neparasts pēdējo pāris gadu viedtālruņiem, tomēr šāds salīdzinošs fakts nepadara kameru izturīgāku pret skrāpēšanos vai kameras stikla sasišanu.

Viedtālrunis pilnībā veidots no stikla ar plānu nerūsējošā tērauda (šis pat nav alumīnijs!!!) apmali pa perimetru. Šoreiz gan stikla aizmugure sevi attaisno, jo viedtālrunim ir Qi bezvadu uzlādes iespēja. Pie rokas nebija nevienas Qi bezvadu uzlādes ierīces, tāpēc precīzi nepateikšu, bet radās sajūta, ka Nokia 8 Sirocco komplektā iekļautais aizsargvāciņš ir par biezu, lai būtu iespējams veikt bezvadu uzlādi, neizņemot Nokia 8 Sirocco no maciņa.

Tīmeklī lasītas sūdzības par to, ka Nokia 8 Sirocco slīdot ārā no rokām. Uzskatu, ka tā nevajadzētu būt pat neapģērbtam viedtālrunim. Ar līdzi doto koverīti nebūtu jārodas sūdzībām par slideniem uzbūves materiāliem. Rokas gan nav vienīgās no kā Nokia 8 Sirocco spēj nogāzties uz zemes – jābūt ļoti uzmanīgam ar virsmas izvēli, uz ko uzliec un atstāj Nokia 8 Sirocco. Var gadīties, ka viedtālrunis pēc pāris minūtēm ir noslīdējis nost no dīvāna malas. Vēl sliktāk veicās tikai Sony Xperia XZ2 pilnā izmēra modelim, tas bija vājprātīgi slidens. XZ2 pat nebija kameras izbīdījuma, kas varētu bremzēt slīdēšanu.

Nokia 8 Sirocco plānākajā vietā ir 7.5 mm biezs, arī pārējās dimensijas ir gana piezemētas (140.9 x 73 mm). Skaļuma regulēšanas un ekrāna ieslēgšanas pogas ir iekļautas nerūsējošā tērauda apmalē. Iespējams, dizains ir nedaudz ņēmis virsroku pār funkcionalitāti, bet kopējie iespaidi par viedtālruni ir tikai tie labākie.

Viedtālruņa aizmugurē izvietotas divas kameras, zem tām ir visai ātrs pirkstu nospiedumu nolasītājs. Manuprāt, pirkstu nospiedumu nolasītāja ātrums par prasīto cenu varēja būt kādu nieku veiklāks, tam būtu jāstrādā ne sliktāk par Samsung veikumu.

Dīvaini, ka Nokia 8 Sirocco ir tikai vienā SIM kartes variantā, turklāt viedtālrunis neņem pretī arī microSD atmiņas karti. Un Nokia 8 Sirocco pieejams tikai vienā krāsā – melnā. Viedtālrunis ir saņēmis IP67 mitruma un putekļu noturību, tātad to var lietot lietus laikā. Peldēties un fotografēt zem ūdens gan nevajadzētu.

Nokia 8 Sirocco izmanto USB Type-C pieslēgvietu, arī skaņa tiek padota pa to, bet komplektā ir iekļautas glītas austiņas ar USB Type-C pieslēgvietu – vairs nenāksies ķēpāties ar pārejām.

Ekrāns

Kā jau minēju, Nokia 8 Sirocco lielākais spožums un arī posts ir ekrāns. No vienas puses – nav gluži tā, ka visi ražotāji būtu spējuši izsekot Samsung ar liektām ekrānu malām, bet vienlaikus Nokia nav izdevies iegādāties pašu svaigāko P-OLED ekrāna tehnoloģiju. Vērtēju to kā aptuvenu Galaxy S6 edge konkurentu. Nokia arī pieturējusies pie 16:9 malu attiecības, kamēr citi ražotāji jau pārcēlušies uz 18:9 malu attiecību, kas ir ērtāka, piemēram, Instagram apskatei.

Tiek uzskatīts, ka Nokia 8 Sirocco P-OLED 1440 x 2560 izšķirtspējas ekrānu varētu būt ražojis LG, jo Nokia 8 Sirocco ekrāns uzvedoties tikpat dīvaini (zilgana nokrās, kad skaties nedaudz no sāna un īpaši, kad skaties uz noliektajām malām) kā Pixel 2 XL un LG V30+ atrodamie. Neesmu redzējis Pixel 2 XL un LG V30+, nevarēšu sīkāk komentēt. Zilganums ir uzkrītošs lietotnēs ar lielu, baltu fonu, piemēram, e-pastos.

Nokia 8 Sirocco ļoti uzkrītošs ir tā dēvētais želejas efekts ekrānam, kad attēls ritinās nelineāri pa visu ekrānu. Attēls ritināšanas laikā tā kā nedaudz izstiepjas ekrāna augšdaļā, ja ritini uz leju.

Viedtālrunim nav arī aizsardzības (vai tā strādā ļoti vāji) pret tuklākas plaukstas netīšu ekrāna nospiešanu. Samsung saviem edge modeļiem pret šo ir spējis izcīnīties, bet Nokia vēl tik gludi neiet.

Nokia 8 Sirocco saņēmis tā dēvēto always-on ekrānu, ko HMD nodēvējis par Glance View. Tajā rādās pulkstenis, kalendāra paziņojumi un lietotņu paziņojumi.

Kopumā rodas tāda dīvaina sajūta, ka 800 eiro viedtālrunim tomēr būtu jābūt nostrādātam ideāli. OnePlus 5 arī startēja ar želejas ekrāna efektiem, ko pēcāk uzņēmums aplāpīja ar programmatūras labojumiem. Redzēs, kā veiksies Nokia ar Nokia 8 Sirocco ekrāna labošanu.

Akumulators

Nokia 8 Sirocco ir 3260 mAh akumulators ar ātru uzlādi un pat Qi bezvadu uzlādes iespēju. Nav nekāds pārsteigums, ka viedtālruni tīri labi iztiek ar visai piezemētas ietilpības akumulatoru, jo ekrāna izmērs arī nav neko dižs. Galaxy S9 Plus ar 3500 mAh akumulatoru dzīvos īsāku laiku ar vienu uzlādi, bet vērtēju, ka Huawei P20 Pro ar 4000 mAh nodzīvo līdzvērtīgi ilgi ar vienu uzlādes reizi.

Stundas laikā Nokia 8 Sirocco tiek uzlādēts līdz gandrīz 75% ar līdzi doto lādētāju. Tiek minēts, ka ar labu Qi lādētāju Nokia 8 Sirocco stundā sasniedz aptuveni 26%, bet man pie rokas nebija Qi lādētāja, tā ka nevarēšu šo ne apstiprināt, ne arī noliegt.

Veiktspēja

Nokia 8 Sirocco un vispār Nokia viedtālruņu spožums (un drusku arī posts) ir Android One operētājsistēma. Spožums, jo Android One nodrošina ātrus atjauninājumus. Ne velti Nokia 8 Sirocco darbojas ar Android 8.1 Oreo versiju. Posts? Jo, pirmo reizi iestatot viedtālruni, tas noteikti vēlēsies uzstādīt atjauninājumus. Nokia 8 Sirocco atjauninājums bija 1.4 GB, un pēc tam vēl atnāca aptuveni 300 MB atjauninājums pirms es vēl biju redzējis Home ekrānu. Atjauninājumi lejupielādējās un uzstādījās aptuveni 25 minūtes.

Nokia 8 Sirocco izmanto pagājuša gada flagmaņu Snapdragon 835 procesoru, ko nebūtu jādēvē par lēnu, bet nu jau labu laiku pieejami Android viedtālruņi ar Snapdragon 845 procesoru – Xperia XZ2 un XZ2 Compact, OnePlus 6. Arī Samsung Galaxy S9 sērija veiktspējas ziņā izkniebj Snapdragon 835 procesoru vienos vārtos.

Nokia 8 Sirocco izmanto visai ātru (bet jau atkal – ne pārāk ātru) 128 GB UFS 2.1 atmiņu kopā ar 6 GB RAM. Atmiņas ātrdarbība piekāpjas Galaxy S9 un arī Galaxy S8 sērijai, arī Huawei Mate 10 un P20 Pro iebūvētās atmiņas ir ātrākas par Nokia 8 Sirocco.

Nokia ir apsolījusi, ka Nokia 8 Sirocco saņems Android P un Android Q operētājsistēmas atjauninājumus.

Pēc Nokia 8 Sirocco izziņošanas tīmeklī bija baumas, ka Nokia šogad nemaz nepaspēs uztaisīt īstenu flagmani ar jaunākajiem tehnoloģiju sasniegumiem, piemēram, to pašu Snapdragon 845 procesoru.

Kopumā – nebūt nav slikti, bet šādu pagājušā gada jaudu pārdot par 800 eiro būs visai… kā moderni saka… izaicinoši.

Kameras

Nokia lepojas ar Nokia 8 Sirocco kameras lietotnes Pro sadaļu, to pat visai skaļi Nokia pirms pāris dienām uzsāka izsūtīt Nokia 8 lietotājiem. Lietotne nav slikta, tā pat ir visai ērta, bet lietotnes lieliskumu aizēno kameras spējas.

Nokia 8 Sirocco izmanto 12 megapikseļu f/1.7 un 13 megapikseļu f/2.6 galvenās kameras, kas nodrošina divkāršu optisku palielinājumu. Ideja līdzīga kā Apple iPhone Plus modeļos, kā OnePlus jaunajos modeļos, kā Galaxy S9+ utt. Nokia 8 Sirocco kameras modulis izmantots arī būtiski lētākajā Nokia 7 Plus, turklāt abi Nokia lolojumi nav tikuši pie optiskās attēla stabilizācijas. Atgādināšu, ka pagājušā gada Nokia 8 modelī tika izmantots Huawei piegājiens ar vienu krāsu un vienu melnbaltu sensoru.

Protams, vienmēr var strīdēties, bet manā skatījumā Nokia 8 Sirocco veido visai vājas fotogrāfijas. Jā, viena lieta ir neesošā attēla stabilizācija, kas dod savu artavu vājā apgaismojumā pie ne pārāk veiksmīgu kadru iegūšanas. Bet pavisam kas cits ir skaidrā dienā no dārga viedtālruņa ar it kā Zeiss optiku iegūt pelēcīgas fotogrāfijas, kurā vēl arī danco sauleszaķīši. Jau pie ISO 400 var redzēt visai traku attēla apstrādi, maskējot graudainību. Pamatīgi tiek zaudēta detalizācija.

Teikšu, kā ir – tik švaku kameru no Nokia 8 Sirocco nebiju gaidījis. Visādas dumības būtu piedodamas būtiski lētākajam Nokia 7 Plus modelim, bet no 800 eiro Nokia nebiju neko tādu gaidījis.

Video piedāvājumā ir 4K izšķirtspēja un Nokia OZO tehnoloģija skaņas ierakstam ar veseliem trīs mikrofoniem.

Nobeigumā

Nokia 8 Sirocco ir visai interesants viedtālruņa modelis, līdz mēs ieraugām tā 800 eiro cenu. Tad uzreiz rodas prasības pret viedtālruņa sniegumu un tehnisko specifikāciju. Ne viens, ne arī otrs nespēj pārsteigt vai ļoti iepriecināt.

Līdzvērtīgā cenā atrodami vairāk nebūt ne novecojuši viedtālruņi – Samsung Galaxy S9, Sony Xperia XZ2, būtiski lētākais OnePlus 6 utt. Man no Nokia 8 Sirocco visvairāk gribējās ieraudzīt labākas kameras un Snapdragon 845 procesoru, bet arī tad cena būtu Nokia zīmolam par augstu.

Lielākais Nokia 8 Sirocco ienaidnieks ir daudz lētākais Nokia 7 Plus modelis (zem 400 eiro), kas arī izmanto to pašu kameru. Man Nokia 8 Sirocco kamera ļoti atgādina OnePlus pirmo mēģinājumu divu galveno kameru lauciņā ar OnePlus 5 modeli. Kameras jau tur bija divas, bet ieguvums šķita nožēlojams.

Ir jābūt ļoti lielam optimistam un Nokia zīmola fanātiķi (pat ekstrēmistam), lai cilvēks būtu gatavs par Nokia 8 Sirocco samaksāt gandrīz 800 eiro. Ja parastais Nokia 8 man šķita neinteresants un vizuāli pārāk līdzīgs (gan korpuss, gan programmatūras iespējas) lētajiem Nokia 2017. gada modeļiem, tad dizainiski interesantais Nokia 8 Sirocco ir ticis pie novecojušām detaļām. Ja, paņemot rokā OnePlus modeļus, vari kaut kā tomēr norobežot domas no viedtālruņa izcelsmes Ķīnā, tad ar Nokia man tas līdz galam neizdodas. It kā labāk ir, bet Ķīna ik pa laikam niansēs spiežas ārā. Nepamet sajūta, ka “aļikā” piecu minūšu laikā uziešu vismaz trīs tādus pašus viedtālruņus ar drusku dīvainu nosaukumu, toties par ceturto daļu no Nokia prasītās cenas.

Patika

+ jauks dizains
+ nepiecūkota Android One operētājsistēma
+ komplektā koverītis un Type-C austiņas
+ bezvadu uzlāde
+ pieklājīga akumulatora darbība

Nepatika

– prasītajai cenai novecojis procesors
– vājas kameras
– salīdzinoši švaks ekrāns

Ierīces vērtējums
Dizains & korpuss
7
Ekrāns
6
Kamera
5
Veiktspēja
7
Akumulators
6
Salīdzinot ar konkurentiem (cenā ap 800 eiro)
3
nokia-8-sirocco-apskatsGrūti attaisnot cenu, Nokia 8 Sirocco nedrīkstētu pārsniegt OnePlus 6 cenu.
Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
23 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Andris Rode
12.06.2018 13:53

Vai tik ar parasto Nokia 8 nebija tā, ka tikko pēc iznākšanas maksāja 550 €, bet jau pēc pāris nedēļām cena nokritās uz 400€. Domāju, ka ar šo būs tas pats variants uz 600€ nokritīs itin drīz.

12.06.2018 15:04
Reply to  Andris Rode

Tāpat pa 600 vēl nebūs ņemams. Šis ir knaps OnePlus 5 konkurents. Pat ne OP5T.

madarasaule
12.06.2018 15:11
Reply to  Artis Ābols

Es viņu, laikam, negribētu ne par kādu naudu. ja nu vienīgi piemaksātu, vai uzdāvinātu testēšanai (un tad fiksi uz ss punkts elvē :D)

13.06.2018 08:47
Reply to  madarasaule

Tik skarbi varbūt arī nevajag… bet nekā izcila par 800 un pat par 600 eur te nav.

Lauris Špats
13.06.2018 14:20
Reply to  Andris Rode

Bija, bija tā – tāpēc par šo cenu, kāda tagad ir Nokia 8, izlēmu noriskēt un atcerēties jaunību ar Nokia rokās.. :) Par cik manas kameras prasības nav augstas, tad esmu vēl joprojām apmierināts ar ieguldījumu, pat pēc mēneša lietošanas.

madarasaule
12.06.2018 13:55

Izklausās viss diezgan skumīgi. Šim noteikti piekabinātu birku – gada vilšanās. Sony XZ2 vismaz bija kaut kādi parametri, kuros mirdzēt!

12.06.2018 15:06
Reply to  madarasaule

XZ2 ir 845 Snapdragon, jēdzīgs ekrāns, visādi lēnie video ne pārāk labai kamerai. Arī jau nav medusmaize, bet iekšiņas modernas.

madarasaule
12.06.2018 15:10
Reply to  Artis Ābols

par vibratoru aizmirsi pieminēt!

Tas es
20.06.2018 21:07
Reply to  madarasaule

Vibratoru jau tikai sievietes noverte, vai ne Madar? )

azad
12.06.2018 17:41

Visai nožēlojami! Man bija 930 Nokia vēl ar W8, ja nebūtu nometis zemē, vēl joprojām lietotu to telefonu.
Pats smieklīgākai, ka būs cilvēki, kuri nopirks šito … par pilnu cenu:D
Es joprojām pieturos pie uzskata, ka jāņem tad vecāku flagmani, ja nevari paņemt jaunāko. Un kā izskatās tad laikam ka Samsung. S6 vai S7 piemēram pa 2x zemāku cenu.

madarasaule
12.06.2018 19:09
Reply to  azad

Nu tā nokia galīgi nebija šitā nokia.

wils
12.06.2018 18:15

Es domāju cena ir tik augsta Sirocco nosaukuma dēļ. Pieļauju, ka tas ir mēģinājums pieteikt kā premium segmenta telefonu, jo gadsimta sākuma pirmajā dekādē ar Sirocco vārdu tika pārdoti telefoni par 2x dārgāku cenu kā līdzvērtīgi modeļi.

Bet nu priekš tam, vēl ļoti tāls ceļš ejams.

Es
12.06.2018 21:16

Es saprotu uz ko tēmē iPhone, Samsung un Huawei, tie telefoni katrs savā kastītē ir saprotami. Bet uz ko tēmē Nokia – nav saprotams. Tāpat arī Sony. Ne jau velti pirmie trīs minētie ir top3 pasaulē.

madarasaule
12.06.2018 23:54
Reply to  Es

Lai vai kā – Nokia nepilna gada laikā ir sasniegusi 2% tirgus daļu Eiropā. No nulles.

bombelats
13.06.2018 08:28
Reply to  madarasaule

Nē gluži. Daudz lauru plūc agrāk slavenais vārds NOKIA

wils
13.06.2018 15:16
Reply to  madarasaule

Ja ņem vērā podziņtelefonus, tad pasaulē Nokia aš 5% no kopējām piegādēm izveikusi.

madarasaule
13.06.2018 15:36
Reply to  wils

starp citu – nē. Pogu telefoniem Nokia zīmols ir pasaulē Nr.1 (slinkums meklēt)

wils
14.06.2018 11:33
Reply to  madarasaule

Es biju domājis smartfoni+podziņtelefoni – tur nokia ieņem 5% no tirgus, Samsung 1. vietā ar 17%.

http://n.sinaimg.cn/tech/transform/261/w630h431/20180611/ZLXe-hcufqih1048942.png

freelife
13.06.2018 00:06

8800 Arte (visās savās versijās) bija ļoti augstas kvalitātes aparāti, kas, protams, maksāja tiem laikiem kosmosu. Runa ir tieši par korpusa materiāliem, uzbūves kvalitāti, pamatīgumu, bīdāmais mehānisms vien bija super duper…..ehh jaunība, vēsture….

Skābene
13.06.2018 08:17
Reply to  freelife

Vertu arī maksā kosmosu, bet pildījums tāds stipri viduvējs! :)
Bet dažam pielipināto kristālu skaits ir svarīgāks par telefona pildījumu un funkcionalitāti.

Kristaps Skutelis
13.06.2018 08:52
Reply to  Skābene

Nu kā to ņem. Dzelžu un izpildījuma ziņā Vertu ir (bija) episki telefoni. Viduvējais izpildījums tur bija vienīgi softa pusē.

Lauris Špats
13.06.2018 14:27
Reply to  freelife

Mmmm.. Atcerējos, ka jaunībā dažus šādus notirgoju (tikai nācās iegūglēt, lai atsauktu atmiņā precīzu to izskatu) un protams, nesapratu tolaik, kā var atdot tādu piķi par telefonu.. Bet kad trīcošām rokām pirmo saņemot, izsaiņoju un apbrīnoju šo mākslas darbu, tapa skaidrs. Un kārtīgi noslaucīju un ieliku atpakaļ, lai kurjers ved klientam.. :) Pašam tajā laikā bija diezgan sakarīgais Nokia 6233 :)

Capris76
14.11.2018 10:07

Kameru darbība ir būtiski uzlabota.. (tā bija softa problēma) taču ir cits trūkums. Kolēģes sirocco kritiena rezultātā, guva plaisu ekrānā (nelielu, un ekrāns joprojām darbojas). Tālrunis tika nodots remontam. Taču telefons atgriezās no remonta (MTTC) nesalabots!! Izrādās, viņiem nav pieejamas šī modeļa ekrāna detaļu! Kas tas par sviestu!? Oficiāli Latvijā tirgo, bet servisa nav. Sanāk tā.. pērc daļas piemēram aliexspress un tad meklē, kurš nomainīs ekrānu.