Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokia 8 apskats – kad “vienkārši” kļūst par “pārāk vienkārši”

    Nokia pati atdūrusies pret savu galveno pārdošanas rīku - programmatūras vienkāršību. No Nokia 8 šajā cenu kategorijā biju gaidījis kādus jaunievedumus.

    Jaunākie raksti

    Nokia atgriešanās telefonu tirgū varētu būt šī gada interesantākā ziņa. Pagaidām HMD Global ar Nokia zīmolu izlaidusi Nokia 3, Nokia 5 un Nokia 6 modeļus, kaut kad drīzumā jābūt arī Nokia 2 modelim. Bet visi Android un Nokia fani ir gaidījuši Nokia 8 iznākšanu.

    Nokia 8 ir ražotāja pagaidām ātrākais un arī dārgākais viedtālrunis. Ar cenu latiņu ap 640 eiro Nokia 8 noteikti pievīlusi daudzus šī modeļa gaidītājus, jo Nokia 8 cena būtiski pārsniedz OnePlus 5T cenu, nepiedāvājot nekādu “uhh un ahh” faktoru.

    Reklāma

    Šoreiz Nokia 8 piedāvā Zeiss divu objektīvu galveno kameru (nav gan līdz galam skaidrs, ko tieši Zeiss ir pie Nokia 8 kameru tapšanas paveicis), Nokia OZO 3D skaņas ierakstu, jaudīgu procesoru, gana augstu ekrāna izšķirtspēju un gandrīz tīru Android operētājsistēmu ar solītiem laicīgiem atjauninājumiem.

    It kā pievilcīgi, bet – vai Nokia 8 spēj attaisnot savu augsto cenu?

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 7.1.1 Nougat, gaidāms Android 8.0 Oreo atjauninājums
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.3 collas, 1440 x 2560, ap 554 ppi, skrambu drošs Corning Gorilla Glass 5 ekrāna pārklājums, Always-on
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 835, 4x 2.45 GHz Kryo & 4x 1.9 GHz Kryo kodoli, Adreno 540 video apakšsistēma
    • RAM: 4.0 vai 6.0 GB
    • Atmiņa: 64 GB vai 128 GB, microSD līdz 256 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), 4G, USB Type-C, ANT+
    • Kameras: 13 + 13 megapikseļi, Carl Zeiss f/2.0 objektīvi, 1.12µm pikseļa izmērs, optiskā attēla stabilizācija, HDR, fāzes nobīdes autofokuss, sejas noteikšana, LED zibspuldze, 2160p ar 30 fps un 1080p ar 30 fps video. 13 megapikseļu priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS, BDS
    • Papildus: e-kompass, pirkstu nospiedumu lasītājs, USB Type-C un ātra akumulatora uzlāde Quick Charge 3.0, divas SIM kartes, IP54 mitruma (lietus) noturība, 24-bit/192kHz audio, Nokia OZO 3D skaņas ieraksts
    • Izmēri un svars: 151.5 x 73.7 x 7.9 mm, 160 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 3090 mAh
    • Krāsas: Tempered Blue, Polished Blue, Steel, Polished Copper
    • Cena: 640 eiro (4 GB RAM + 64 GB atmiņas versija)

    Izskats un uzbūve

    Nokia 8 viedtālruņa modelis ieturēts tajā pašā stilā, kuru redzējām lētākajos Nokia 6 un Nokia 5 modeļos. Līdzīgi vai pat vienādi ir izmantotie materiāli, kas varētu būt neliela vilšanās Nokia 8 pircējam. Nevarētu teikt, ka izmainīts būtu arī dizains – vismaz no aizmugures (ja neskaita divas kameras Nokia 8 modelī) ir ļoti sarežģīti atšķirt Nokia 8 no lētākajiem modeļiem, kas, manuprāt, nav ideāls risinājums. Tomēr ir vismaz trīskārša cenas atšķirība starp Nokia 8 un Nokia 5. Nedaudz bažīgu dara fakts, ka Nokia 8 ir 5.3 collu viedtālrunis, kamēr Nokia 6 ir 5.5 collu ekrāns.

    Iespējams, runāju tikai savā vārdā, bet mani kā potenciālo pircēju mulsinātu Nokia 8 mazās dizaina un materiālu atšķirības no lētākajiem Nokia 6 un pat Nokia 5. Forši, ka lētie modeļi ir kvalitatīvi, bet tad dārgajam Nokia 8 būtu jānāk ar kādu vizuālu atšķirību.

    Sarakstīju visai daudz rupjību par Nokia 8, bet ir arī labās ziņas! Nokia 8 korpuss un ekrāns ir ļoti izturīgi. Parasti pēc vairāku nedēļu viedtālruņu apkārt nēsāšanas iezogas pa kādai skrambai, bet Nokia 8 izturības ziņā ir nepārspējams viedtālrunis. Jau atkal varētu vēlēties, lai Nokia 8 būtu vismaz pielīdzinājis mitruma un putekļu noturību lielajiem ražotājiem – Nokia 8 ir tikai IP54 noturības indekss, kas atļauj viedtālruni lietot lietus laikā, bet ne vairāk. Pat Mate 10 Pro ir gana nopietna IP67 mitruma un putekļu noturība, nemaz nerunājot par Samsung, Sony Xperia un Apple.

    Pirkstu nospiedumu nolasītājs izvietots zem Nokia 8 ekrāna. Tas ir visai sīks, bet nelielie kopējie viedtālruņa izmēri padara to viegli sasniedzamu. Pirkstu nospiedumu nolasītājs darbojas pietiekami veikli, bet Samsung, Apple un Huawei jau atkal ir jūtami pārāki.

    Daudzi teiks, ka šis ir glītākais Nokia viedtālrunis, man gan nekad nav īsti patikusi šī no Nokia Lumia pārņemtā nedaudz aplaizītās ledenes forma. Forma vizuāli ir pievilcīga, bet nepievilcīga ir formas un izmantotā materiāla sajūta rokās – viedtālrunis ļoti vēlas izslīdēt no plaukstas. Manuprāt, Nokia 8 ir viens no tiem retajiem viedtālruņiem, kurus jāpērk kopā ar silikona apvalku.

    Nokia 8 pieejams vairākās interesantās krāsās, izskatās, ka pie Bites pieejamas visas četras krāsas. Noteikti apskati tās dzīvē, pirms veic konkrētas krāsas izvēli.

    Viedtālrunim ir 5.3 collu IPS tehnoloģijas 1440 x 2560 izšķirtspējas ekrāns, kas dod ap 554 ppi ekrāna punktu blīvumu. Nokia 8 ekrānu sedz skrambu drošs Corning Gorilla Glass 5 ekrāna pārklājums. Interesanti, ka Nokia 8 ar IPS tehnoloģijas ekrānu tiek izmantoti arī it kā izslēgtā ekrānā. Ierasts, ka Always-On tipa paziņojumus redzam tikai OLED ekrānos, jo tiem tiek darbināti tikai daži pikseļi, kas pārlieku netērē akumulatoru. Tiesa, Nokia 8 Always-On tipa paziņojumi nedeg visu laiku, tie pārsvarā pamanāmi, kad izvelc viedtālruni no kabatas.

    Kopumā – Nokia 8 ir ļoti kvalitatīvi nostrādāts viedtālrunis, bet man pavisam noteikti prasījās kādu īpašu dizaina niansi, kādu papildus iespēju, kaut vai tā būtu pilnīgi nelietojama, robežojoties ar idiotismu. Vienkārši trūkst atšķirības no Nokia 6 un pat Nokia 5. Tāpat nedaudz nepārliecinošs ir vāji skanošais mono skaļrunis.

    Programmatūra un veiktspēja

    Nokia 8 savu piekritēju pulciņu noteikti iekaros ar tīru Android saskarni un izvairīšanos no lieku lietotņu uzstādīšanas. Vienīgā nestandarta lietotne Nokia 8 ir Nokia atbalsts. Faktiski tā ir nevis lietotne, bet īsceļš uz Google Play veikalu – gribi uzstādi, negribi neuzstādi. Ik pa laikam Nokia patraucēs ar lūgumu sniegt informāciju par viedtālruņa lietošanu. Pieļauju, ka iznirstošais logs pēc trešās aizvēršanas reizes vairs neparādās. Iespējams, nāksies aizpildīt nelielu anketu, bet vari to arī ignorēt un vērt ciet. Divu nedēļu laikā anketas logs uznira divas reizes.

    Jaunais Nokia zīmola lietotājs ir apsolījis laicīgus Android atjauninājumus, un Nokia 8 darbojas ar Android 7.1.1 Nougat kopā ar novembra drošības ielāpiem. Tikko noslēdzās Nokia 8 Oreo atjauninājuma beta testi, tiek solīts, ka tūlīt viedtālruņus sasniegs Android 8.0 Oreo gala versija, bet pagaidām tā vēl vismaz testa ierīcei nav piegādāta.

    Nokia 8 nav iekļautas nekādas dižās papildu iespējas, saskarne nav gandrīz nekā papildināta. Pieejams viens žests pāriešanai uz kameru, bet nav iekļauta neviena nestandarta enerģijas taupīšanas iespēja, kāds vizuāls pielāgojums vai vēl kāds cits nieciņš.

    Paplikā saskarne ir nedaudz neērtāka par, piemēram, Huawei vai Samsung saskarnēm. Kurā vietā? To pašu Wi-Fi vai Bluetooth Huawei un Samsung slēdz iekšā un ārā ar vienu ikonas skārienu augšējā rīkjoslā, bet Nokia ikona atver nākamo soli saskarnē, kur tas arī ieslēdz vai izslēdz savienojumus. Tiesa, tāpat rīkojas Motorola.

    Neliela atkāpe par Nokia 8 veiktspēju. Šeit viss ir augstā līmenī – tiek izmantots Qualcomm Snapdragon 835 procesors kopā ar 4 GB RAM un ļoti ātru 64 GB atmiņu. Sintētiskos veiktspējas testos Nokia 8 atmiņas nolasīšanas un ieraksta ātrumi ir nedaudz zemāki par Samsung Galaxy S8, bet tie ir nenozīmīgi zemāki.

    Akumulators

    Nokia 8 ir 3090 mAh ietilpības akumulators, kas šāda izmēra viedtālrunim ir saprotams. Tāpat viedtālrunis ieguvis Quick Charge 3.0 ātro uzlādi. Kā jau ierasts, pamatīgi atšķiras dažādu lietotāju ieradumi un attiecīgi arī akumulatora tēriņi. Ar divām pilnām dienām nevajadzētu rēķināties, bet pusotru dienu Nokia 8 ar vienu uzlādi darbosies.

    Interesantāk par akumulatora tēriņiem ir izmantotā dzesēšanas sistēma, kurā iekšā esot šķidrums. Līdzvērtīgu dzesēšanas sistēmu izmantoja Microsoft Lumia 950 XL modelī. Vaļā neesmu nevienu no viedtālruņiem atzāģējis, sīkāk nemācēšu izskaidrot. Arī interneta plašumi pagaidām klusē par sīkāku šķidruma dzesēšanas sistēmas uzbūvi. Lai arī kāda nebūtu izmantotā dzesēšana, tā ir visai spējīga. Nokia 8 tiešām gandrīz nesilst.

    Kamera

    Nokia 8 izmanto divas 13 megapikseļu galvenās kameras. Kameras it kā tapušas sadarbībā ar Zeiss, bet, gluži kā Huawei un Leica sadarbībā, arī Nokia un Zeiss sadarbība netiek sīkāk atšifrēta. Varbūt Zeiss būvējis visu kameras moduli, bet varbūt Nokia 8 tikai izmanto Zeiss vārdu.

    Toties Nokia 8 izmanto gan krāsu sensoru, gan arī melnbalto sensoru. Šajā risinājumā Nokia 8 neatšķiras no Huawei Mate un P sēriju viedtālruņiem. Turklāt melnbalto kameru vari izmantot arī vienu pašu. Nokia 8 ļauj izmantot tikai krāsaino kameru, krāsu un melnbalto kameru kopā vai arī tikai melnbalto kameru.

    Tiek solīts, ka krāsu un melnbaltās kameras izmantošana vienlaikus uzlabo attēla kvalitāti sliktākā apgaismojumā, bet faktiski Nokia 8 kamera vājos gaismas apstākļos nebūt nav tā labākā.

    Te man jāsaka, ka esmu pamatīgi vīlies Nokia 8 kameras darbībā. Ražotājs sola gan lāzera, gan fāzes nobīdes autofokusu, bet Nokia 8 ir ļoti lēns autofokuss. Tāpat kamera nespēj fokusēties uz sīkākiem objektiem, un pat fokusēšanās tuvumā makro bildēm ir nosacīta. Tuvākais fokusa attālums ir ap 8 centimetriem, kas nemaz nav labs rādītājs.

    Pat labā apkārtējās vides apgaismojumā ir jāuzmanās, jo objektīvos ik pa laikam iemaldās sauleszaķīši, padarot fotogrāfiju blāvu, pelēcīgu. Līdzīgas kameras nespējas redzētas lētos viedtālruņos ar 8 megapikseļu kamerām.

    Melnbaltā kamera veido visai glītas fotogrāfijas, bet tās varēja būt kontrastainākas. Tāpat melnbaltā kamera visai dīvaini uzvedas sliktākos gaismas apstākļos – tā visai negribīgi fokusē.

    Ar Nokia 8 kameru varēsi straumēt video tieši uz Facebook un YouTube, pat nenāksies iziet ārā no kameras lietotnes. Video uzņemšanu pavada OZO Audio ieraksts, kas it kā uzlabojot skaņu, bet faktiski solītos uzlabojumus dzirdēt nevar.

    Atzīšos, ka esmu pamatīgi vīlies Nokia 8 kameras darbībā – lēns fokuss, attēli pat netuvojas Samsung, Huawei flagmaņu vai Apple spējām. Nokia 8 kamera ir aptuveni OnePlus 5 līmenī, man pat OnePlus 5 kameras darbība šķita patīkamāka ar būtiski labāku autofokusu un makro fotogrāfijas iespējām.

    Nobeigumā

    Teikšu kā ir – Nokia 8 nemaz nav slikts viedtālrunis, bet manas gaidas pamatīgi atšķīrās no tā, ko iegūst Nokia 8 pircējs par iztērētiem 640 eiro. Pie šādas cenu latiņas tomēr tiek sagaidīts kaut kas īpašs, pamata funkcijām jābūt noslīpētām līdz sīkākajai niansei. Varbūt Nokia 6 un Nokia 5 var atpirkties ar solījumiem par programmatūras atjauninājumiem, bet Nokia 8 cena tos padara gandrīz obligātus, pašsaprotamus.

    Ātrdarbība ir perfekta, uzbūve ir nevainojama, saskarne ir tīra, akumulators darbojas kā gaidīts, bet vai ar to mūsdienās pietiek? Nokia solījusi tīru Android saskarni un nepiebāzt viedtālruņus ar programmatūru, tāpēc arī šajā parametrā Nokia diez vai var sākt izpausties, piedāvājot kādu unikālu programmatūru. Iespējams, tieši solījumi par tīru Android iegāzīs Nokia dārgos modeļus (šoreiz Nokia 8).

    OnePlus 5T ir tikko iznācis ar lielāku ekrānu un līdzvērtīgā tehniskā specifikācijā (64 GB atmiņa + 6 GB RAM) ar jūtami zemāku 499 eiro cenu. Tāpat visai interesantais HTC U11 ir nedaudz lētāks par Nokia 8, Galaxy S8 cena pie operatoriem arī noslīdējusi pie 700 eiro… Janvāra sākumā tiek baumota Galaxy S9 sērijas izziņošana, tad tikai sāksies Galaxy S8 un Galaxy S8+ izpārdošanas, kas nemaz nenāks par labu Nokia 8.

    Patika

    + kvalitatīva uzbūve

    + glītu krāsu izvēle (par ko citi ražotāji mēdz piemirst)

    + ass, spilgts ekrāns

    + atbilstoša akumulatora darbība

    Nepatika

    – nespēj piedāvāt neko unikālu

    – paknapa mitruma noturība

    – cena būtiski augstāka, nekā no Nokia tika gaidīts

    – kamera ir tālu no izcilas

    Nokia pati atdūrusies pret savu galveno pārdošanas rīku - programmatūras vienkāršību. No Nokia 8 šajā cenu kategorijā biju gaidījis kādus jaunievedumus.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Ekrāns
    6
    Kamera
    6
    Veiktspēja
    9
    Programmatūra
    8
    Akumulators
    6
    Salīdzinot ar konkurentiem (cenā ap 650 eiro)
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    04.12.2017 13:28

    varbūt vajadzēja uz aizm. vāka drukāt msrp, lai apkārtējie saprastu ka šīs nokia lietotājs nav galīgs plikadīda? tomēr 600+ naudas….ak jā, silikona tarba to apslēptu…atkal neraža!

    always-on ne-oled ekrānos parasti darbojas not always režīmā, lai pastieptu akumulatora darbības laiku (lai parādītu tos dažus skaitļus, darbina visu ekrānu). kinda works, yeah.

    šķidruma dzesēšanas izpildījuma bildes ir inetos, kur arī paskaidrots ka šķidrums tur var nebūt (kā galaxy s7) jo saplacināts vara salmiņš lieliski novada siltumu no cpu arī tāpat.

    rezumē – kāds tur ir saēdies augstprātības zāli, pirms noteikt cenu šim produktam.

    fake
    04.12.2017 17:16
    Reply to  x

    NOKIA ir pārāk apreibinājusies ar savu stipro NOKIA brendu un skatās uz pasauli caur Zeiss brillēm …

    Lauris Špats
    24.05.2018 11:24
    Reply to  x

    Nu re, ir pagājis pusgads un PVN maksātāji (reversais PVN) no Bites, piemēram, jau to var iegūt zem 400 EUR… ;) Es arī pavilkos, jo netīšām noslīcināju savu Xiaomi Mi A1, pagaidām esmu vairāk kā apmierināts (tiesa, sanāk nekorekts salīdzinājums – cenu grupas dažādas), man nav svarīgi, vai citi domā, kura man tā Nokia ir – 5, 6 vai tomēr 8..

    Harijs
    04.12.2017 13:35

    “Pirkstu nospiedumu nolasītājs izvietots zem Nokia 8 ekrāna.” uz mirkli sapriecājos, ka telefonam ir arī kaut kas īpašs, bet tad sapratu, ka “zem ekrāna” nav “zem/aiz displeja”.

    Jancis
    04.04.2018 19:35

    Nav kameras aplikācijai kādi uzlaboti atjauninājumi atnākuši?

    16.06.2018 21:50

    Mana “īsā” versija par Nokia 8 pēc aptuveni 5 mēnešu lietošanas un “pārsēšanās” no Xperia Z1 varētu izskatīties apmēram šādi: Ir daži nelieli trūkumi, piemēram, izrādās, ka ir reāli grūti dzīvot bez notification LED. Salīdzinoši zems aizsardzības vērtējums (IP 54), kā arī diezgan viduvējs audio sniegums (3.5mm jack). Stock Android ir gan pluss, gan mīnuss – patīkami, ja gribi visu pa savam, bet diezgan grūti pierast pie visa, kad esi tā pieradis pie Sony interfeisa u.tml. Par labo (mazliet vairāk): Patīk uzbūve – labi ieguļas rokā, viss liekas labi nostrādāts. Es teiktu tā – telefonam ir saturs, un nav nekāda ļurkatu-ļerkatu. Man ir Polished Blue modelis, kas dzīvē izskatās daudz labāk nekā reklāmas materiālos, bet jāatzīst, ka dikti patīk pirkstu nospiedumi. Iemesls vairāk pulēt. :) Ekrāns ir n-tās reizes labāks par to kas bija/ir Xperia Z1. Es pat teiktu ka ļoti tuvu AMOLED sniegumam, bet, protams, IPS ir un paliek tikai IPS, bet noteikti viens no labākajiem IPS mobilajiem ekrāniem, kāds ir redzēts. Kā jau aprakstā minēts – pārsteidzoši tiek galā ar temperatūru pie lielas noslodzes. Principā kļūst silts tikai kad darbini kādu spēlīti un paralēli lādē akumulatoru. Kamera varētu būt labāka, bet tā kā necerēju uz kaut ko uber… Read more »

    Kristaps Skutelis
    17.06.2018 00:25
    Reply to  Kaspars

    Super, paldies par plašo komentāru! :)

    Reklāma
    Nokia pati atdūrusies pret savu galveno pārdošanas rīku - programmatūras vienkāršību. No Nokia 8 šajā cenu kategorijā biju gaidījis kādus jaunievedumus.Nokia 8 apskats - kad "vienkārši" kļūst par "pārāk vienkārši"