Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokia 6 apskats

    Biju gaidījis ko vairāk no Nokia pirmā atgriešanās mēģinājuma...

    Jaunākie raksti

    Nokia kārtējā pārdzimšana ir radījusi pamatīgu interesi par zīmola viedtālruņiem, kaut tie tapuši kaut kur tālajā Ķīnā, turklāt Nokia zīmolu izmanto HMD Global, kam ar sākotnējo Somijā bāzēto telefonu ražotāji nav pārāk liela sakara.

    Nokia 6 ir pirmais jaunā zīmola lietotāja izziņotais viedtālruņa modelis. Nokia 6 tika izziņots janvārī MWC 2017, tirgū tas nonāca ar teorētisku cenas zīmi 299 eiro, kaut gan sākotnēji Nokia 6 cena tika lēsta ap 230 eiro.

    Nokia zīmols noteikti neatstās vienaldzīgus izbijušos trešās, piektās, sestās, astotās un varbūt pat dullās septītās sērijas Nokia telefonu lietotājus no deviņdesmito beigām un divtūkstošo gadu sākuma. Es pats tajā laikā vairāk biju Ericsson un brīžam arī Siemens piekritējs, tāpēc manī pārdzimusi Nokia drīzāk neizraisa vēlmi celties kājās un aplaudēt.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 7.1.1 Nougat
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.5 collas, 1080 x 1920, ap 403 ppi, skrambu drošs Corning Gorilla Glass 3 ekrāna pārklājums
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 430, astoņi 1.4 GHz Cortex-A53 kodoli, Adreno 505 video apakšsistēma
    • RAM: 3.0 GB (Arte Black versijā 4.0 GB)
    • Atmiņa: 32 GB (Arte Black versijā 64 GB), microSD līdz 128 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 ac/b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 (A2DP, LE), 4G (LTE Cat. 4, 150Mbps DL/50Mbps UL, GSM: 850/900/1800/1900; WCDMA: Band 1, 2, 5, 8; LTE: Band 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40), NFC
    • Kameras: 16 megapikseļi, fāzes nobīdes autofokuss, sejas noteikšana, HDR, LED zibspuldze, 1080p ar 30 fps video. 8 megapikseļu priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS
    • Papildus: e-kompass, pirkstu nospiedumu nolasītājs, microUSB (USB 2.0), divas SIM kartes
    • Izmēri un svars: 154 x 75.8 x 7.9 mm, 169 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 3000 mAh
    • Krāsas: Arte Black, Matte Black, Tempered Blue, Silver, Copper
    • Cena: ap 299 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    Ko tad mēs īsti par izdotajiem 300 eiro saņemam? Vai manās rokās dus īstena Nokia? Viedtālrunis veidots no jūtami bieza alumīnija, tā asās apmales atgādina kaut ko no Sony Xperia Z2 un pirmās Samsung Galaxy A sērijas. Ekrāns ir nedaudz izcelts un daļēji apmalēs noapaļots, bet tas nespēj kompensēt asās Nokia 6 sānu malas. Laikam esmu radis pie apaļākām viedtālruņu sānu malām, bet šis nekādā gadījumā nav mīnuss.

    Tā kā šoreiz uz spēles ir Nokia vārds, tad apskatīju Nokia 6 nedaudz ilgāk, līdz atradu arī pāris uzbūves kļūdiņas. Ekrāna augšējā mala (daļa, kas ir pie 3.5 mm austiņu pieslēgvietas) ir nedaudz atvirzījusies no korpusa, var redzēt korpusa stiprinājuma detaļas, kas nav līdz galam “nokijiski”. Kādam no Foxconn būtu jāuzšauj pa pirkstiem ar metāla lineālu!

    Kā jau varēja gaidīt, no Nokia 6 aizmugures jūtami ārā spraucas kameras izcilnis, kas, manuprāt, ir visai neglīts un prasts. Nokia 6 izmanto vecā tipa microUSB (precizitātei – USB 2.0 micro B), nevis jauno USB 3.0 Type-C. Nokia 6 ir tikai viens skaļrunis, ko ik pa laikam aizsegsi ar savu ķetnu, kad viedtālruni novietosi ainavas skata režīmā spēlīšu dzenāšanas laikā.

    Mani drusku tramīgu dara fakts, ka dažkārt Nokia 6 rādīja – līdz pilnai uzlādei palikušas 6 stundas, kaut viedtālrunis uzlādējās aptuveni trīs stundu laikā, kas arī ir vājš rādītājs. Izmēģināju vairākus lādētājus, bet neprecīzā laika atskaite un lēnā uzlāde nepazuda.

    Par visai viduvēju gribētos dēvēt arī pirkstu nospiedumu nolasītāju – tas ir dēvējams par precīzu, bet viedtālruņa atslēgšana norit salīdzinoši ilgi. Viedtālruņa vadības pogas ir izvietotas zem ekrāna blakus pirkstu nospiedumu nolasītājam. Pogas tiek izgaismotas 2 līdz 8 sekundes vai arī tik ilgi, kamēr deg viedtālruņa ekrāns. Nav diez ko ērti.

    Tātad vai Nokia 6 ir vāja uzbūve? Nē! Noteikti nē! Bet es esmu gatavs saderēt, ka Nokia fani no jaunā Nokia īpašnieka gaida perfektus risinājumus. Te gan nevajadzētu piemirst, ka runājam par 300 eiro viedtālruni, kas ir vidējā klase.

    Ekrāns

    Manuprāt, Nokia 6 lielākā dizaina problēma ir platās ekrāna apmales, kaut reklāmas materiālos šādu niansi neieraudzīt. Ekrāna apmales ir aptuveni divas reizes platākas par Huawei P10 vai Mate 9 modeļos redzēto. Godīgi sakot, izskatās visai vāji, aptuveni šādas ekrāna apmales bija 2015. gada viedtālruņu modeļos.

    Nokia 6 saņēmis ļoti kvalitatīvu IPS LCD 5.5 collu ekrānu ar 1080 x 1920 izšķirtspēju un skrambudrošu Corning Gorilla Glass 3 ekrāna pārklājumu.

    Ekrāna krāsu attēlojums ir patīkams, tomēr tas jūtami atpaliek no nedaudz dārgākiem viedtālruņu modeļiem, kas manās rokās nonāca vienlaikus ar Nokia 6. Manuprāt, Nokia 6 ekrāns varēja būt kādu nieku gaišāks savā maksimālajā spilgtumā. Pieļauju, ka vasaras saulē ar pieejamo spilgtumu var dažkārt nepietikt.

    Saskarne un ātrdarbība

    Nokia 6 savu piekritēju pulciņu noteikti iekaros ar tīru Android saskarni un izvairīšanos no lieku lietotņu uzstādīšanas. Vienīgā nestandarta lietotne Nokia 6 ir Nokia atbalsts. Faktiski tā ir nevis lietotne, bet īsceļš uz Google Play veikalu – gribi uzstādi, negribi neuzstādi.

    Jaunais Nokia zīmola lietotājs ir apsolījis laicīgus Android atjauninājumus, un Nokia 6 darbojas ar Android 7.1.1 Nougat kopā ar 1. aprīļa drošības ielāpiem. Piebildīšu, ka šobrīd aktuālie labojumi (vismaz ne-Nexus un ne-Pixel viedtālruņiem) ir jūnija labojumi, kas pieejami vairākiem Sony Xperia modeļiem.

    Nokia 6 nav iekļautas nekādas dižās papildu iespējas, saskarne nav gandrīz nekā papildināta. Pieejams viens žests pāriešanai uz kameru, bet nav iekļauta neviena nestandarta enerģijas taupīšanas iespēja, kāds vizuāls pielāgojums vai vēl kāds cits nieciņš.

    Snapdragon 430 procesors nav nekāds veiktspējas kalngals, turklāt tas vēl arvien ir veidots 28 nm tehnoloģijā. Nokia 6 tas tiek pārots ar 3 GB RAM, nodrošinot visai pieņemamu ātrdarbību, bet te mēs atduramies pret cenu – vai tā ir atbilstoša šādam procesoram…? Snapdragon 430 noteikti uzskatāms par sākuma līmeņa procesoru, toties tas nāk kopā ar Eiropā un ASV izmantotām mobilo sakaru tīkla frekvencēm.

    Iespējams, ka lielākais Nokia 6 bremzētājs ir lēnā iebūvētā atmiņa, kas nodrošina vien 274 MB/s lasīšanas ātrumu un niecīgu 79 MB/s ieraksta ātrumu. Samsung Galaxy S8 šie lielumi ir gandrīz trīs reizes augstāki, attiecīgi arī viedtālrunis darbojas jūtamu ātrāk. Lēnu iekšējo atmiņu izmantošana ir Ķīnas viedtālruņu ražotāju niķis.

    Atzīmēšu, ka Nokia 6 nevēlējās sadarboties ar vairākiem sintētiskās veiktspējas testiem.

    Akumulators

    Nokia 6 saņēmis mūsdienām visai viduvējas ietilpības 3000 mAh akumulatoru, kas gan visai veiksmīgi sadarbojas ar ne pārāk ātro Snapdragon 430 procesoru. Snapdragon 430 procesors tika izziņots 2015. gada septembrī. Vienu darba dienu ar uzlādi Nokia 6 noteikti darbosies, bet ar otru dienu nekādā gadījumā nebūtu jārēķinās. Šeit noteikti noderētu kāds enerģijas taupīšanas rīks, ko Nokia nav iebūvējusi viedtālrunī.

    Kā jau iepriekš minēju, saskāros ar visai pamatīgu Nokia 6 uzlādes problēmu – viedtālrunis lādējās lēni, turklāt uzlādes ierīce ļoti sakarsa.

    Kamera

    Biju cerējis, ka Nokia 6 spējas parādīs ar kameras spējām. Vismaz tā lika noprast vairāki tā dēvētie “hands-on” ātrie apskati tīmeklī, tomēr Nokia 6 kameras spējas man gribētos vērtēt kā zem vidējā. Jā, teorētiski mums tiek piedāvāts HDR, fāzes nobīdes autofokuss un pāris citi nieki, bet krāsu attēlojums ir blāvs, augsta kontrasta vietās veidojas zaļganas ēnas. Kopumā attēli ir neizteiksmīgi, būtiski atpaliekot no citu ražotāju šī gada kameru parādītā.

    Kameras veidotos attēlus īsti neuzlabo arī HDR aktivizēšana, faktiski ir ļoti sarežģīti izšķirt, kurā mirklī tiek izmantots HDR, un kurā mirklī tas ir atslēgts.

    Izskatās, ka Nokia 6 kamera cieš no tās pašas problēmas, kas kādreiz bija Sony Xperia Z sērijai – dažkārt kadra vidū ir sarkanīgi rozā krāsas pleķis.

    Nokia 6 rīta, vakara un dienas gaismās veido gandrīz vienādas fotogrāfijas, tāpat nakts attēli tiek pārgaismoti. Šādas kameras iespējas piederētos divas reizes lētākiem viedtālruņiem.

    Nobeigumā

    Nokia 6 ir startējis ar visai pamatīgu cerību atgriezt kādreizējo Nokia spozmi, bet faktiski pie mums ir atbraucis glītāk iepakots “ķīnietis”. Uzbūves kvalitātei īsti piesieties nevar, bet nekur tālu no apzīmējuma “ķīnietis” Nokia 6 nav ticis – redzamas neprecizitātes, tiek izmantos vecā tipa lādētājs, varētu vēlēties arī kriksi labāku kameras darbību. Pavisam čābīgi klājas akumulatoram un tā uzlādei, bet pieļauju, ka pēdējais ir konkrētā aparāta trūkumus, nevis visas sērijas problēma. Pamatīgs klupšanas akmens Nokia 6 ātrdarbībā ir lēnā iebūvētā atmiņa.

    Nokia 6 ir visai glīts viedtālrunis savā cenas kategorijā. Izskata un materiālu izvēles ziņā Nokia 6 ļoti līdzinās Samsung Galaxy A sērijas viedtālruņiem.

    Neizmainīta Android operētājsistēma nozīmē ātrus atjauninājumus, turklāt, kamēr Nokia 6 sabija pie manis, atnāca viens pamatīga izmēra atjauninājums.

    Noteikti varētu vēlēties, lai Nokia 6 būtu aprīkots ar jaudīgāku procesoru, tomēr tādā gadījumā ar 3000 mAh akumulatoru varētu nepietikt. Sagaidāms, ka jaudīgāks Nokia viedtālrunis būs jau šajā mēnesī gaidāmais Nokia 8 modelis ar jaunākās paaudzes Snapdragon 835 procesoru.

    Oficiālā Nokia 6 lapa saka, ka vispasaules vidējā modeļa cena ir 229 eiro, kam pavisam noteikti viedtālrunis atbilst. Par 300 eiro diez vai mana izvēle kristu tieši Nokia 6 virzienā. LMT it kā solīja interesentiem piedāvāt Nokia 3, Nokia 5 un arī Nokia 6 jau jūlija pirmajās dienās, bet apskata tapšanas laikā, gandrīz divas nedēļas pēc noteiktā termiņa, LMT mājaslapā atrodams tikai Nokia 3 modelis par 159 eiro.

    LMT solīja, ka Nokia 6 būs pieejams piecās krāsās, ieskaitot ierobežoto Arte Black sēriju, un viedtālrunis maksās 259 eiro jeb 10.80 eiro mēnesī. Pagaidām LMT mājaslapa par Nokia 6 pieejamību klusē.

    Vēl derētu piebilst, ka diemžēl šī ir kārtējā reize, kad reklāmas materiālos ražotājs samazina ekrāna apmales, kas ir pamatīgs PĒ ražotāja dārziņā.

    Patika

    + Patīkami materiāli
    + Ļoti labs ekrāns
    + Nesamocīta operētājsistēma

    Nepatika

    – Akumulatora problēmas
    – Pavecas tehnoloģijas (microUSB, vecs procesors)
    – Lēna iebūvētā atmiņa
    – Kamera

    Biju gaidījis ko vairāk no Nokia pirmā atgriešanās mēģinājuma...

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Ekrāns
    7
    Kamera
    5
    Veiktspēja
    5
    Programmatūra
    7
    Akumulators
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    32 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andis
    20.07.2017 14:35

    Kā nav sakara HMD Global ar Nokia? Tie ir tie paši vēži, tikai kulīti nomainījuši.

    20.07.2017 18:30
    Reply to  Andis

    HMD ir stārtapa tipa uzņēmums ar kādiem 3 čaļiem no vecās Nokia un atļauju izmantot zīmolu. Ja to var saukt par NOKIA, tad lai iet!

    x
    20.07.2017 14:38

    tad jau labāk pirkt aifonus, kaut arī tie tapuši kaut kur tālajā Ķīnā

    Stingra Mēbel
    20.07.2017 16:51
    Reply to  x

    Kas netop Ķīnā vai citā Āzijas valstī? Kurš no telefoniem? Ko var brēkt par Ķīnu? :D

    x
    20.07.2017 18:52
    Reply to  Stingra Mēbel

    tu vērsies pie raksta autora, kā noprotu)

    Kristaps Lācis
    20.07.2017 15:40

    Immersive sound with Dolby Atmos® and dual speakers.
    https://www.nokia.com/en_int/phones/nokia-6

    Lapsinieks
    20.07.2017 17:28

    jāgaida zerolemonfana un skābenes verdikts

    Kristaps Skutelis
    20.07.2017 17:52
    Reply to  Lapsinieks

    Mhm, tas noteiks šī produkta pārdošanas rezultātus Latvijā :)

    svimart
    22.07.2017 01:29

    Man domāt šo to atsit šis forums kā tāds…..

    Khe
    20.07.2017 18:01
    Reply to  Lapsinieks

    Noteikti!!! Droši vien 3000 mAh ir par maz un baterija nav nomaināma.

    Skābene
    21.07.2017 08:18
    Reply to  Lapsinieks

    Kaut kā neuzrunā, pat ne kripatiņu intereses neizraisa!
    Pagaidīšu 8to.

    kengurs
    20.07.2017 18:27

    cerīgi neizskatās, būs jāmeklē tomēr kādu citu trubu ko pirkt, gribēju nokia, bet laikam tomēr ne

    20.07.2017 18:31
    Reply to  kengurs

    Vēl jau ir Nokia 5 – tā izskatās cerīgāka price/performance attiecībā. Biku vēlāk būs arī apskats. Bet nu jārēķinās, ka “čainu sit cauri” jebkurā gadījumā.

    kengurs
    20.07.2017 18:36
    Reply to  Artis Ābols

    nu tad pagaidīs nokia 5 , par nokia 3 internetā nevienas labas atsauksme arī nav

    x
    20.07.2017 18:53
    Reply to  kengurs

    jā, būs nokia5 apskats, tad arī būs saprotams, ko var sagaidīt no nokia8))

    Forši
    20.07.2017 20:44

    Saprotu ka sajūta bija lēta, bet man autoram ir divi jautājumi – vai zini kur tika ražoti iphone un no kā foxconn iegādājās Chennai ražotnes Ķīnā? Nevajag tik traki nolikt Ķīnu, viss no tās nāk un jautājums ir tikai par to, cik naudas grib ielikt produkta ražošanā.
    Starp citu, Nokia 5 manīju LMT veikalā, Alfā.

    21.07.2017 10:05
    Reply to  Forši

    Manuprāt ir Ķīna, ko atļaujos dēvēt par “ķīnu” ar mazo burtu un tad ir Apple, kas savus ražotājus izdresē līdz pēdējai milimetra daļai.

    Ja telefonam spīd cauri pa spraugām kopā sakabes detaļas, tad tas nav ne Apple, ne Nokia, tā ir ķīna.

    Forši
    22.07.2017 01:57
    Reply to  Artis Ābols

    nav gan ļoti relevanti, bet nez no kura tirgus ir telefons pie kura tiki, jo eiropas modeļi vēl nav nonākuši tirdzniecībā.

    22.07.2017 11:09
    Reply to  Forši

    Pieļauju, ka demo aparāti, jo abi (Nokia 5 un 6) bija unlockoti.

    Didzis
    20.07.2017 22:30

    Uztasiet lūdzu LG G6 apskatu, ir tā vērts! Par 470 eiro man ir premium klases telefons! Gribētu dzirdēt/lasīt Jūsu viedokli.

    Kristaps Skutelis
    20.07.2017 22:33
    Reply to  Didzis

    Paldies par komentāru, ņemsim vērā, ka ir interese par šo telefonu. Solīt gan neko nevaru, jo Latvijā šis telefons netiek oficiāli piedāvāts.

    21.07.2017 10:08

    http://www.kurpirkt.lv/cena.php?q=lg+g6 – ok, tad sanāk, ka šams tiek ievests neoficiāli? To, ka LG ar mobilajiem tālruņiem aizgāja no Baltijas tirgus, to jau arī padzirdēju…

    Jurģis Spulenieks
    21.07.2017 00:09
    Reply to  Didzis

    Laikam nav ļoti pieklājīgi rakstīt Nokia apskatā par LG,bet ļoti gribētu redzēt LG G6 apskatu un padomus,kā iegūt šo skaistuli un,ja var,tad arī kādu komentu par to,kādēļ viņi izgāja no Baltijas tirgus. Paldies jau iepriekš!

    Kristaps Skutelis
    21.07.2017 11:28

    Mūsu pusē oficiāli nepieejamu produktu pirkšana kā jau parasti – meklējam vairāk vai mazāk šaubīgos internetveikalos vai pasūtinam no svešzemēm. Uz paša risku, protams. Un saprotot, ka telefons var nedarboties vai netikt apkalpots pēc pilnas programmas. Kaut visdrīzāk tik slikti nebūs.

    No Baltijas aizgāja, jo mainījās vadība un izlēma, ka šeit LG telefonus pērk pārāk maz un tāpēc nav izdevīgi tērēt milzu naudas uz šo tirgu. Varbūt kādreiz situācija uzlabosies.

    Su113
    21.07.2017 15:10

    Cik gadus spārdīs to nokia līķi? :D Tur pat jau brends ir karmisks- vis kas nokia, nolemts … Baigais wow.. sakasīja no noliktavām citu ražotāju novecojušās tehnoloģijas un nu tik būs- nokia connecting people! kā tad.. :)))))

    Kristaps Lācis
    23.07.2017 09:21
    digitalk
    23.07.2017 21:02

    tas tak tāds maznozīmīgs sīkums, jo ekrāna apmales ir par platu!

    “Manuprāt, Nokia 6 lielākā dizaina problēma ir platās ekrāna apmales […] Godīgi sakot, izskatās visai vāji, aptuveni šādas ekrāna apmales bija 2015. gada viedtālruņu modeļos.”
    – Artis Ābols

    Kristaps Skutelis
    23.07.2017 21:14
    Reply to  digitalk

    Samsung totāli nepiekristu šādam apgalvojumam :)

    digitalk
    24.07.2017 01:32

    bet ko dod S8 metāla rāmis, ja tam ir stikla pakaļa… :)
    Nokia piegājiens man patīk labāk.

    Kristaps Skutelis
    24.07.2017 06:43
    Reply to  digitalk

    Es biju domājis rantu par apmalēm.

    x
    23.07.2017 20:08

    lmt apčamdīju – vnk nejēdzīgi gluds metāla korpuss.
    manuprāt, tā ir ražotāju sazvērestība, jo tas ir tikai laika jautājums kad tāds ziepju gabals izslīdēs no nagiem.

    tie, kas telefonu ar mieru nēsāt makos un prezervatīvos, var nesatraukties par manu iebildumu.

    Kristaps Lācis
    24.07.2017 09:40
    Reply to  x

    Piekto vai sesto?

    Reklāma
    Biju gaidījis ko vairāk no Nokia pirmā atgriešanās mēģinājuma...Nokia 6 apskats