Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokia 3 apskats

    Visai lēts telefons bērnam, bet īsti ieteikt Nokia 3 nespēju.

    Jaunākie raksti

    Par Nokia atdzimšanu Android zīmē man vienmēr bijušas dalītas jūtas. No vienas puses, pircējiem par salīdzinoši pieņemamu cenu pieejami visai ciešami Android viedtālruņi, kuriem tiek solīti ne vien Android 8.0 Oreo, bet pat jau Android P atjauninājumi. Bet atkal – ar Nokia zīmolu mums šobrīd tiek piedāvāti Ķīnā ražoti viedtālruņi, kas nemaz nav tik ļoti unikāli.

    Iepriekš esam apskatījuši Nokia 6 un arī Nokia 5 viedtālruņus, bet tie mani īpaši nepārliecināja. Šoreiz kārta pagaidām lētākajam Nokia Android modelim Nokia 3, kas vismaz manā skatījumā ir vērtīgākais no Nokia viedtālruņiem. Jā, tas nav pats ātrākais, tomēr Nokia 3 cena ir tik vilinoša, ka tā neatstās vienaldzīgu nevienu budžeta klases telefonu izvēlē.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 7.1.1 Nougat, saņems Android 8.0 Oreo un Android P
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.0 collas, 720 x 1280, ap 294 ppi, skrambu drošs Corning Gorilla Glass ekrāna pārklājums
    • Procesors: Mediatek MT6737, četri 1.4 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-T720video apakšsistēma
    • RAM: 2.0 GB
    • Atmiņa: 16 GB, microSD līdz 256 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 (A2DP, LE), 4G (LTE Cat. 4, 150Mbps DL/50Mbps UL, GSM: 850/900/1800/1900; WCDMA: Band 1, 2, 5, 8; LTE: Band 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40), NFC
    • Kameras: 8 megapikseļi, autofokuss, HDR, LED zibspuldze, 720p ar 30 fps video. 8 megapikseļu priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS
    • Papildus: e-kompass, microUSB (USB 2.0), divas SIM kartes
    • Izmēri un svars: 143.4 x 71.4 x 8.5 mm, 140 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 2630 mAh
    • Krāsas: Silver White, Matte Black, Tempered Blue, Copper White
    • Cena: 150 eiro pie operatoriem, ap 120 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    Nokia 3 dizains, un nedaudz arī uzbūve ir aizņemta no Nokia viedtālruņiem, kas tapa Microsoft Windows Phone laikā. Turklāt, paņemts no Microsoft ir labākais, nevis ķēmīgie, krāsainās un ļoti biezās plastmasas aizmugures vāki. Nokia 3 tiek izmantota kvalitatīva plastmasa, metāla apmales un kopējās līnijās smuki iestrādāts ekrāns. Nokia 3 ir pieejams četrās dažādās krāsās.

    Nokia 3 izmēri ir nedaudz neierasti šodienas pasaulē, kad kārtīgs viedtālrunis sākas no 5.5 collām, kopējiem izmēriem seko arī pogu izmēri, kas gan Nokia 3 varēja būt dižāki. Pārsvarā tas attiecas uz ekrāna ieslēgšanas pogu, kas noteikti varēja būt lielāka un vairāk atšķirties no skaļuma regulēšanas pogas.

    Tāpat nedaudz neierasti, ka Nokia 3 ir palicis bez pirkstu nospiedumu nolasītāja. Līdzīgā cenā Xiaomi Redmi 3s ir ar visu pirkstu nospiedumu nolasītāju, kas ļauj viedtālruni ātrāk un ērtāk atdarīt. Šķiet, ka ļaudis arī biežāk izmanto pirkstu nospiedumu nolasītāju, kaut iepriekš reti kurš slēdza viedtālruni ar PIN kodu vai citu drošības risinājumu.

    Viedtālruņa aizmugurē ir tikai kamera un LED zibspuldze, kas atrodas aiz ovāla aizsargstikla. Man šis Nokia dizains nepatīk, bet tas ir gaumes jautājums.

    720p izšķirtspēja Nokia 3 šķiet nedaudz par zemu, lai gan 5.0 collās 720p izšķirtspēja nemaz nav tik kritiski zema. Ekrāna spilgtums arī varēja būt kādu nieku lielāks, bet kontrasts šādas cenas viedtālrunim ir pieņemams.

    Kopumā rodas visai pozitīvs iespaids par Nokia 3 – viedtālrunis ir kvalitatīvi uzbūvēts, tam nav nekādu šķirbu salaiduma vietās. Man būtu gribējies redzēt arī pirkstu nospiedumu nolasītāju Nokia 3 modelī, bet visu vēlēties laikam nevar.

    Saskarne

    Pierādās, ka Nokia ir devusies pareizā virzienā, nepiecūkojot saskarni ar liekām lietotnēm un izskaistinājumiem. Nesen izziņots, ka visi Nokia Android viedtālruņi drīzumā saņems Oreo atjauninājumu un arī nākamā gada Android P versija pienāksies visiem aktuālajiem Nokia modeļiem. Tas ir ļoti patīkams paziņojums, neviens cits lielais ražotājs tik skaidri nepasaka par atjauninājumu plāniem. Pixel 2 prezentācijas laikā Google atklāja, ka jaunie viedtālruņu modeļi saņems pilnu trīs gadu atbalstu. Tātad, ja iegādāsies Google Pixel 2 vai Pixel 2 XL modeli, ar to sagaidīsi ne tikai Android P (2018. gads) un Android Q (2019. gads), kā tas bija ar iepriekšējiem Pixel un Nexus modeļiem, bet pat Android R (2020. gads).

    Nokia savu piekritēju pulciņu noteikti daļēji iekaros ar tīru Android saskarni un izvairīšanos no lieku lietotņu uzstādīšanas. Vienīgā nestandarta lietotne Nokia 3 ir Nokia atbalsts. Faktiski tā ir nevis lietotne, bet īsceļš uz Google Play veikalu – gribi uzstādi, negribi neuzstādi.

    Nokia 3 nav iekļautas nekādas dižās papildu iespējas, saskarne nav gandrīz nekā papildināta. Pieejams viens žests pāriešanai uz kameru, bet nav iekļauta neviena nestandarta enerģijas taupīšanas iespēja, kāds vizuāls pielāgojums vai vēl kāds cits nieciņš.

    Jaunais Nokia zīmola izmantotājs HMD Global ir apsolījis laicīgus Android atjauninājumus, un Nokia 3 darbojas ar Android 7.1.1 Nougat kopā ar septembra drošības ielāpiem.

    Ātrdarbība

    Nokia 3 darbina MediaTek MT6737 procesors kopā ar 2 GB RAM, kas nav īsti dēvējams par ātru. Diemžēl MediaTek MT6737 procesora ne pārāk steidzīgās īpašības vērojamas arī ikdienas darbos, kas var būt kaitinoši. Nokia 3 visai lēni startējas, lēni atjaunina lietotnes un vairākas lietotnes arī lēni startē. Dažkārt arī saskarne gadās ieķerties. Laikam visnepiedodamākā ir kameras lietotnes lēnā atvēršanās un HDR režīmā arī ļoti lēnā darbība.

    Vairākas darbības vienlaikus Nokia 3 apkalpo ar grūtībām. Piemēram, vienlaikus nevarēsi atvērt kādu lietotni un pieregulēt skaņu ar pogām viedtālruņa sānā. No sākuma atvērsies lietotne, tikai pēc tam parādīsies skaņas regulēšanas josla ekrāna augšdaļā.

    Dažviet tīmekļa forumos atrodama informācija, ka Nokia 3 ir problēmas ar atsevišķu lietotņu uzkāršanos (Twitter, Spotify), Android Pay esot problēmas ar iebūvēto NFC sensoru utt. Jāatzīst, ka ar jaunāko programmatūras atjauninājumu neko tamlīdzīgu nenovēroju, bet ir jāsaprot, ka Nokia 3 tehniskā specifikācija ir uz robežas – pāris “smagākas” lietotnes viedtālruņa darbību var pamatīgi sabojāt.

    Tāpat atrodamas sūdzības, ka Nokia 3 esot problēmas ar Bluetooth savienojumu, bet arī te neatradu īsti pamatu sūdzībām. Jāatzīst, ka nebija pieejamas Bluetooth austiņas, lai pārliecinātos par to sadarbību ar Nokia 3.

    Vienkāršākās spēles Nokia 3 darbina gana ātri, noteikti talkā nāk salīdzinoši zemā ekrāna izšķirtspēja.

    Sintētiskās veiktspējas testi uzrāda, ka Nokia 3 nekā nevar dēvēt par ātru viedtālruni, bet tas ir ātrums, ko var iegūt par visai piezemētiem 120 eiro. AndroBench atmiņas ātruma tests parāda, ka iebūvētā atmiņa ir ļoti lēna. Viena no lēnākajām vai pat lēnākā redzētā. Tas noteikti nenāk par labu ātrdarbībai.

    Pieredze rāda, ka tas pats Xiaomi līdzīgā cenā nespēj piedāvāt neko labāku – arī viedtālruņiem ir zema ekrāna izšķirtspēja, vāji procesori un knapas atmiņas. Ja ir vēlme šādā cenā atrast labāku ātrdarbību, nāksies pētīt pavisam mazos Ķīnas zīmolus, bet tie droši vien nāks ar Android Nougat, un nekad nesaņems atjauninājumus.

    Akumulators

    Nokia 3 ir 2630 mAh, kas nav ne daudz, ne arī ļoti maz šādas veiktspējas un izmēra viedtālrunim. Nokia 3 nav saņēmis ātru akumulatora uzlādi, faktiski uzlāde ir ļoti lēna. Bet vienlaikus Nokia 3 nekādi nespēj pārsteigt ar ilgu darbības laiku ar vienu uzlādi, ko biju gaidījis no tik vāja procesora.

    Aptuveni 90 minūšu HD video apskate ar ieslēgtu Wi-Fi noēd 30% no enerģijas, atkarībā no ekrāna spilgtuma. Parasti šāds rādītājs ir starp 20 un 25% arī lielākas platības un augstākas izšķirtspējas ekrāniem. Atzīmēšu, ka arī Nokia 6 un Nokia 5 bija problēmas tieši akumulatora jomā. Vienu darba dienu Nokia 3 noteikti darbosies, bet ar otru dienu nekādā gadījumā nebūtu jārēķinās. Šeit noteikti noderētu kāds enerģijas taupīšanas rīks, ko Nokia nav iebūvējusi viedtālrunī.

    Kamera

    Nokia 3 ir visai vāja kamera, bet tās spējas drīzāk atbilst viedtālruņa cenai. Šī noteikti nav sliktākā 8 megapikseļu kamera, kas pabijusi pie mums pēdējā laikā. Tiesa, 8 megapikseļu kameru laiks sen jau kā beidzies, tās sastopamas ļoti lētos viedtālruņos.

    Lielākā Nokia 3 kameras problēma ir tās lēnīgums. Īpaši izteikts tas ir HDR režīmā, kur viedtālruni būtu jātur nekustīgi. Labā apgaismojumā, ar ko gan īsti netiku aplaimots Nokia 3 izmēģināšanas laikā, viedtālrunis uzņems pāris lietojamas fotogrāfijas.

    Sliktākā apgaismojumā Nokia 3 kamera ir nelietojama – detalizācija ir nožēlojama, fokuss maldās apkārt, krāsas var sacīt, ka nav.

    Tāpat neliela vilšanās būs video uzņemšana, kas pieejama tikai ar 720p izšķirtspēju.

    Nokia 3 kamera noteikti nav dēvējama par izcilu, bet tā viegli pārspēj Alcatel A5 LED kameru, kas ir gandrīz divas reizes dārgāks viedtālrunis. Nekādus mākslas darbus ar izcilu asumu un detalizāciju gan negaidi!

    Nobeigumā

    Atzīšos, ka no Nokia 3 biju gaidījis nedaudz vairāk. Pirmais iespaids par viedtālruņa dizainu un uzbūvi ir lielisks, bet ikdienā Nokia 3 darbību var pamatīgi samaitāt rijīgu lietotņu uzstādīšana. Ja uzliksi Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp un vēl pāris lietotnes, kas visu laiku darbojas fonā, Nokia 3 darbība nebūs patīkama.

    Ekrāns ir nedaudz pelēcīgs, bet tas būtu piedodams tik lētam viedtālrunim.

    No akumulatora darbības arī nekādus brīnumus gaidīt nevajag, kaut tam nākas kustināt uz priekšu ne pārāk spilgtu ekrānu un lēnīgu procesoru.

    Kameras darbības atbilst Nokia 3 cenai un 8 megapikseļiem.

    Kopumā nepamet sajūta, ka Nokia 3 vietā tomēr būtu jāsasparojas uz Nokia 5 iegādi, iegūstot varbūt ne ideālu, tomēr noteikti ikdienā patīkamāk lietojamu viedtālruni.

    Patika

    + uzbūve un dizains

    + Android atjauninājumi

    Nepatika

    – darbības ātrums

    – akumulators varēja darboties ilgāk ar vienu uzlādi

    Visai lēts telefons bērnam, bet īsti ieteikt Nokia 3 nespēju.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Ekrāns
    4
    Kamera
    4
    Veiktspēja
    3
    Programmatūra
    7
    Akumulators
    6
    Salīdzinot ar konkurentiem (cenā ap 130 eiro)
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    09.10.2017 17:12

    >nespēj pārsteigt ar ilgu darbības laiku ar vienu uzlādi, ko biju gaidījis no tik vāja procesora.
    interesanta pieeja. jāskatās efektivitāte, nevis absolūtā jauda/patēriņš. blāva 25W kvēldiega spuldzīte ir nezcik reižu neefektīvāka par LED spuldzi, kas vienlaikus spīd sazin cik reižu spožāk.

    Mahmuds
    09.10.2017 19:25

    Xiaomi Redmi 4X ir tajā pašā cenu diapazonā, bet praktiski visās jomās pārāks! Vienīgais Nokia trumpis ir plikais Android, ko sola laicīgi apdeitēt.

    Lapsinieks
    09.10.2017 20:38
    Reply to  Mahmuds

    pie operātora stipri lētāks ir nokia3. un ļoti daudz cilvju izvēlās iegādāties tālruņus pie operātora.

    x
    09.10.2017 20:56
    Reply to  Lapsinieks

    kādi plusi, ja pieslēgums jau ir?

    Lapsinieks
    09.10.2017 21:23
    Reply to  x

    Lv ir milzīgs nomaksas/atvērtā līguma pircēju īpatsvars.

    x
    11.10.2017 07:51
    Reply to  Lapsinieks

    ā, jā. zec a point. jau paguvu piemirst.

    Daris
    10.10.2017 15:20

    Nupat atnāca LeEco LE S 3 ar 4/32GB atmiņu un 21.MP kameru par 123 eiro (ar visu sūtīšanu dažu dienu laikā) no Itālijas noliktavas.
    Par šo naudu nekas labāks naf.

    x
    05.12.2017 20:35
    Reply to  Daris

    nav prātīgi vērtēt kameras kvalitāti pēc mp, size isn’t everything.

    A-Z
    11.10.2017 03:08

    Kaut kā man tieši otrādi gribās, lai Nokia izlaiž dizaina ziņā ko līdzīgu Lumia 730/735, kur viss korpuss nāca nost un bija maināms un ar dažādām, košām krāsām, tādam pat silikona p1peļādiņu nebija jāmauc virsū, jo varēja pa lēto nomainīt visu korpusu, nesabiezinot telefona izmērus.
    Šitai Nokia 3 jau nu varēja tomēr full hd video iestūķēt iekšā.

    x
    11.10.2017 07:59
    Reply to  A-Z

    pa lēto ne lēto, oriģinālais kādi 20-30 eiriki bij, ja nemaldos. aliekspreša korpusi pa lēto domāju ka sūds vien būs – smirdīga, šausmīga plastmasa un neprecīza pogu darbība. tas spriežot pēc vāka citai lumijai – izmesta nauda un nekad vairs. oriģ. vāki-korpusi, protams, bija superīgi.

    A-Z
    24.10.2017 07:04
    Reply to  x

    Nu ar viltojumiem kā kuru reizi, citreiz var iegrābties, bet parasti nav bijušas problēmas, tpfu.

    Reklāma
    Visai lēts telefons bērnam, bet īsti ieteikt Nokia 3 nespēju.Nokia 3 apskats