Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei Mate 10 Pro apskats

    Cerēsim uz sakārtotu programmatūru nākotnē.

    Jaunākie raksti

    Huawei šajā rudenī rīkojies dīvaini, viedtālruņu prezentācijā piedāvājot it kā veselus trīs Huawei Mate 10 sērijas viedtālruņus, bet faktiski pie mums nopērkams būs tikai Mate 10 Pro modelis (100 eiro dārgāks par Mate 10 modeli, bet būtiski lētāks par Porsche Design modeli, kas iegādājams tikai specializētos veikalos) ar OLED tehnoloģijas 2:1 (18:9) malu attiecības ekrānu.

    Mate 10 Pro ieguvis pāris no ražotāja ilgi gaidītas tehniskās nianses – viedtālrunim ir samērā liela 128 GB atmiņa, bet vienlaikus nav iespējas pievienot microSD atmiņas karti. Tāpat šoreiz Mate 10 Pro nākas iztikt bez 3.5 mm standarta austiņu pieslēgvietas, toties ražotājs piedāvā IP67 mitruma un putekļu noturību.

    Huawei paspēja Mate 10 Pro prezentācijas laikā sasolīt visādus brīnumus, mēģināsim vismaz daļu no tiem papētīt sīkāk.

     

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 8.0 Oreo, Emotion UI 8.0
    • Ekrāns: AMOLED, 6.0 collas, 1080 x 2160, ap 402 ppi, Corning Gorilla Glass skrambu drošs ekrāns, HDR10 atbalsts
    • Procesors: HiSilicon Kirin 970, četri 2.4 GHz Cortex-A73 kodoli un četri 1.8 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-G72 video apakšsistēma
    • RAM: 6.0 GB
    • Atmiņa: 128 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE, aptX HD), 4G
    • Kameras: divi Leica f/1.6 objektīvi, 12 megapikseļu krāsu sensors un 20 megapikseļu melnbaltais sensors, optiskā attēla stabilizācija, PDAF + CAF + lāzera + dziļuma autofokuss, HDR, divkrāsu LED zibspuldze, 2x Hybrid zoom. 2160p ar 30 fps un 1080p ar 60 fps video. 8.0 megapikseļu f/2.0 priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS, BDS
    • Papildus: e-kompass, barometrs, e-kompass, pirkstu nospiedumu lasītājs, ātra akumulatora uzlāde (4.5V/5A), NFC, USB Type-C, infrasarkano staru raidītājs, IP67
    • Izmēri un svars: 154.2 x 74.5 x 7.9 mm, 178 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 4000 mAh
    • Krāsas: Midnight Blue, Titanium Gray, Mocha Brown, Pink Gold
    • Cena: plānota no 799 eiro

    Izskats un uzbūve

    Pavirši uzmetot aci, Mate 10 Pro atšķirības no pagājušā gada Mate 9 ir grūti pamanāmas. Vismaz no priekšpuses. Abus modeļus atšķir ekrāna malu attiecība, kā arī Mate 10 Pro ir kādu pusmilimetru plānākas sānu apmales ap ekrānu. Protams, apgriežot viedtālruņus ar aizmugures daļu pret sevi, Mate 10 Pro atšķirības ir daudz mānāmākas – atšķiras aizmugures apdare, arī objektīvu izvietojums un noformējums pamatīgi atšķiras.

    Nevajag piemirst, ka Mate 10 Pro šoreiz ir palicis bez 3.5 mm austiņu pieslēgvietas. Pāreja no USB Type-C uz 3.5 mm pieslēgvietu ir pievienota komplektā, bet šis ir visai neveikls risinājums. Ja aizmirsti pāreju mājās (vai to pazaudē), paliec bez mūzikas un pat bez brīvroku sistēmas, ja to izmanto, braucot ar mašīnu. Jā, jā, vienmēr pastāv iespēja iet moderno Bluetooth austiņu ceļu, bet tās ir izmēros lielākas, tās ir jālādē, kvalitatīvu Bluetooth austiņu cena nav zema.

    Mate 10 Pro beidzot ieguvis IP67 mitruma un putekļu noturību, lai spētu sacensties ar jaunajiem Apple iPhone un Samsung viedtālruņiem. Huawei spējis noturēt Mate 10 Pro kameru objektīvus gandrīz vienlaidus ar korpusu, kas ir pamatīgs pluss, kad Mate 10 Pro salīdzina ar konkurentiem.

    Viedtālrunis saņēmis ļoti patīkamas krāsas demonstrējošu AMOLED ekrānu ar HDR10 atbalstu. Lētākajam Mate 10 modelim ir IPS tehnoloģijas ekrāns, bet, kā jau iepriekš noskaidrojām, mums būs pieejams tikai dārgākais Mate 10 Pro modelis. Kāds varbūt sūdzēsies, ka Mate 10 Pro nav tik augstas izšķirtspējas, kā Xperia XZ Premium, Galaxy Note8 un Galaxy S8 sērijas viedtālruņiem, bet ir jāsaprot, ka augstākai ekrāna izšķirtspējai īsti pielietojuma nav, turklāt tā vairāk tērē enerģiju.

    Huawei izdevies izveidot ļoti patīkami nostrādātu viedtālruni, Mate 10 Pro pat ir nedaudz plānāks par Galaxy S8+, toties Mate 10 Pro ir lielākas ietilpības akumulators. Var pat sacīt, ka Mate 10 Pro ir spējis saglabāt atbilstošas ietilpības akumulatoru laikā, kad Samsung visādi cenšas izlocīties no pagājušā gada Galaxy Note7 problēmām.

    Kopumā – Huawei ir nedaudz spējis audzēt Mate 10 Pro izmantoto materiālu kvalitāti, kad to salīdzina ar Mate 9. Tāpat Mate 10 Pro aizmugures dizains noteikt ir uzrunājošāks par Mate 9.

    Saskarne

    Mate 10 Pro jau rūpnīcā saņēmis Android 8.0 Oreo kopā ar EMUI 8.0 saskarni. Uzreiz norādīšu, ka Mate 10 Pro vēl nav iznācis, tā programmatūra nav pabeigta. Ražotājs ir jau piegādājis divus palielus programmatūras atjauninājumus, bet tie nav izlabojuši visas problēmas.

    Ar nepabeigto programmatūru Mate 10 Pro ir problēmas ar viedtālruņa atiestatīšanu, tāpat nekādi netiku līdz iespējai pieteikties Huawei kontā, viedtālrunis visai agresīvi tukšgaitā tērēja enerģiju (ap 20% nakts laikā), bija arī atsevišķām lietotnēm (piemēram, Feedly) problēma ar startēšanos. Iespējams, tās neatbalstīja Mate 10 Pro izšķirtspēju vai kādu EMUI 8.0 saskarnes niansi.

    Dažās lietotnēs EMUI 8.0 saskarne pārzīmē ekrāna apakšā esošās pogas pār lietotnes pogām, tādējādi nav iespējams piekļūt dažām lietotnes funkcijām. Konkrētā problēma bija Google Assistant lietotnei.

    Patīkami, ka Mate 10 Pro iespējams ar vada (USB Type-C uz HDMI) palīdzību saslēgt uzreiz ar ekrānu, piedāvājot līdzvērtīgas iespējas Samsung Galaxy S8 sērijai. Samsung viedtālruņiem gan nāksies piepirkt klāt visai dārgu DeX dokstaciju. Kā un vai Mate 10 Pro darbojas kopā ar datora ekrānu – neredzēju. Komplektā nav iekļauts vads, to nāksies piemeklēt veikalā pašam. Man gan jāsaka, ka Android lietotnes darbināt datora ekrānā ir visai tizli. Samsung tomēr piedāvā arī īstu Linux distributīvu darbināšanu.

    EMUI 8.0 saskarne atnesusi iespēju atvērt dažu lietotņu papildiespējas tieši no viedtālruņa mājas ekrāna, ilgāk paturot pirkstu uz ikonas. Pagaidām izskatās, ka iespēja ir nedaudz patizla, tā darbojas tikai kopā ar pāris Google lietotnēm (YouTube) un dažām lielo tīmekļa sociālo servisu lietotnēm (Twitter, Facebook).

    EMUI 8.0 saskarne pēc noklusējuma piedāvā visai vājprātīgu vizuālo tēmu, kas balansē kaut kur starp steampunk un bling-bling. Protams, tiek piedāvātas citas vizuālās tēmas, bet starta tēma ir vienkārši atbaidoša.

    Saskarne piedāvā pārslēgties uz tumšām krāsām, lai AMOLED ekrāns spētu ietaupīt kādu nieku enerģijas. Iepriekš tumšā tēma visai saskarnei Huawei viedtālruņos nebija pieejama.

    Vēlreiz uzsvēršu, ka Mate 10 Pro programmatūra vēl nav pabeigta, bet tik “zaļu” viedtālruni iepriekš nebiju redzējis. Iespējams, kādas ļoti agrīnas Android versijas Google Pixel viedtālruņiem ir vēl mazāk lietojamas ikdienā.

    Veiktspēja

    Jau atkal – Mate 10 Pro rada divējādas izjūtas. No vienas puses – kopā ar Mate 10 Pro saņemam ļoti jaudīgu Kirin 970 un 6 GB RAM, no otras puses Huawei atkal nav varējis noturēties, Mate 10 Pro prezentācijā solot mākslīgā intelekta radītus brīnumus. Atļaušos atgādināt, ka jau Mate 9 prezentācijā ar putām uz lūpām tika solīts mākslīgais intelekts ik uz soļa, bet faktiski pēc tam Huawei kaut kā par šiem skaļajiem vārdiem izdevās piemirst. Tāpat, kā par Vulkan API.

    Ikdienā (vismaz ar esošo programmatūru) ir drīzāk iespēja ieraudzīt sniega cilvēku, nevis Huawei mākslīgo intelektu darbībā. Varbūt arī ražotājs sola, ka viedtālrunis pēc pusgada strādās kā jauns, tikko atiestatīts, bet būsim godīgi – to izmērīt ir visai sarežģīti.

    Sintētiskās veiktspējas testi uzrāda pārliecinošus rezultātus – AnTuTu dod aptuveni 176 000 punktu, Geekbench dod 6744 punktus. AndroBench 5.0 uzrāda 815 MB/s lasīšanas un 229 MB/s rakstīšanas ātrumu, kas pat ir nedaudz virs Galaxy S8 sērijas atmiņas ātruma.

    Mate 10 Pro ir veiktspējas monstrs, tik vien būtu vēlme no Huawei katru gadu nesagaidīt visādus izdomājumus, ko neviens nespēj parādīt un pierādīt.

    Akumulators

    Mate 10 Pro ir gana iespaidīgs 4000 mAh akumulators un ātra uzlāde, kas tiešām ar līdzi doto Super Charge lādētāju ir ātra. Jau iepriekš minēju, ka Mate 10 Pro bija problēmas ar akumulatora tēriņiem tukšgaitā. Daļēji rijīgumu spēja novērst atjauninājumi, bet īsti līdz Mate 9 darbības laikam Mate 10 Pro netika.

    Mans Mate 9 ar gandrīz gadu vecu akumulatoru spēj darboties aptuveni divas diennaktis visai saprātīgā režīmā ar iespējotu Wi-Fi un 4G, fonā sinhronizējot datus no vairākām lietotnēm. Mate 10 Pro neiet tik glauni, tas ar visiem atjauninājumiem diennakti izvelk, bet ne vairāk.

    Gaidām Mate 10 Pro programmatūras gala versiju, kurai būtu jānonāk vismaz Huawei serveros pirms Mate 10 Pro pārdošanas uzsākšanas. Eiropā Mate 10 Pro veikalos nonāks 17. novembrī.

    Kameras

    Arī šogad Mate 10 Pro izmanto 12 megapikseļu krāsu kameru kopā ar 20 megapikseļu melnbalto kameru. 12 megapikseļu krāsu kamera tikusi pie optiskās attēla stabilizācijas, bet melnbaltajai kamerai nav nekādas attēla stabilizācijas. Abām kamerām ir visai gaiši f/1.6 objektīvi. Viedtālruņa kameras lietotne nav mainījusies, tā piedāvā plašas manuālās iespējas un pieņemamu automātisko režīmu.

    DxOMark Mobile vērtējumā Mate 10 Pro kamera ir ļoti spējīga, piekāpjoties vien iPhone X un arī Google Pixel 2 kameru sniegumam. Daži interneta resursi uzskata, ka Mate 10 Pro piekāpjas arī Samsung Galaxy Note8 kameras attēlu kvalitātei. Mate 10 Pro kamera ciešot no zemāka dinamiskā diapazona, tāpēc tā biežāk izvēlas izmantot HDR.

    Kopš Mate 9 laikiem pamatīgi augusi Mate 10 Pro autofokusa ātrdarbība. Faktiski autofokusi abos viedtālruņos nav salīdzināmi. Uzskatu, ka Mate 10 Pro autofokuss ir ātrākais un precīzākais, kādu esmu redzējis viedtālrunī.

    Huawei Mate 10 Pro prezentācijas laikā dikti slavēja kamerā iebūvēto mākslīgo intelektu, kas atpazīst attēlā redzamo. Pagaidām Mate 10 Pro spēj atpazīt 13 dažādas tematikas attēlā redzamo, piemēram, puķes, ēdienu, mājdzīvniekus. Katram tiek automātiski izvēlēti savi fotografēšanas iestatījumi. Mākslīgā intelekta palīgs nav atslēdzams, bet tas netiek aktivizēts manuālajos PRO režīmos. Vienlaikus atļaušos norādīt, ka līdzvērtīgas iespējas attēlu satura atpazīšanā piedāvā Sony Xperia Z3+, Z5 sērijas un jauno XZ un XZ1 sērijas viedtālruņu kameras bez solījumiem par mākslīgā intelekta esamību viedtālrunī.

    Melnbaltā kamera sniedz tikai Huawei flagmaņos pieejamas iespējas uzņemt uzreiz īstenas, digitālas melnbaltās fotogrāfijas, padarot gandrīz katru štruntu par dižu mākslu.

    Mārketinga triks, Mate 10 Pro nav aizvara lapiņas

    Nobeigumā

    Atzīstu, ka pret Mate 10 Pro biju paskarbs, jo pamatīgi nokaitinājuši Huawei mākslīgā intelekta solījumi. Tāpat ar nepabeigtu programmatūru apveltītais Mate 10 Pro bija ikdienā vismaz manām stipri piezemētajām nepieciešamībām nelietojams. Cerams, programmatūras problēmas tiks izskaustas līdz Mate 10 Pro nonākšanai veikalos.

    Mate 10 Pro atnācis ar lielisku ekrānu, tāpat jaunums ražotājam ir IP67 mitruma un putekļu noturība. Uzbūves kvalitāte ir lieliska, to pat gribētos dēvēt par kvalitatīvāk uzbūvēto šobrīd iegādājamo viedtālruni – visi samsungi un aifoni var iet pupās.

    Programmatūrai un saskarnei ir vēl vieta, kur augt. Tas pats attiecas uz akumulatora darbību. Šo pagaidām norakstām un vēl neizlaista viedtālruņa niansēm.

    Kameras darbība ir pamatīgi noslīpēta, tā tikai niansēs piekāpjas Samsung, Apple un Google veikumam.

    Varbūt nedaudz nepatīkamāka kļuvusi Mate 10 Pro cena, bet lētākais Mate 10 pie mums nebūs iegādājams. Protams, Mate 10 Pro vēl arvien ir lētāks par Galaxy S8+ (cena pie operatoriem vēl arvien ir virs 900 eiro), arī Note8 ir daudz dārgāks (ap 1030 eiro).

    Patika

    + prefekta uzbūve, IP67 mitruma noturība

    + AMOLED ekrāns

    + kamera

    + ātrdarbība

    + iespēja bez dārgiem aksesuāriem pieslēgt pie datora ekrāna

    Nepatika

    – nepabeigta programmatūra

    – atkal jau muļķošanās ap mākslīgā intelekta solījumiem

    – pieejams tikai dārgākais Mate 10 Pro modelis

    Cerēsim uz sakārtotu programmatūru nākotnē.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    9
    Ekrāns
    8
    Kamera
    9
    Veiktspēja
    10
    Programmatūra
    5
    Akumulators
    6
    Salīdzinot ar konkurentiem (cenā ap 800 eiro)
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    27 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    14.11.2017 12:00

    “Kā un vai Mate 10 Pro darbojas kopā ar datora ekrānu – neredzēju.”
    … un nepamēģināju, bet tas ir tizli defoltā… Arti, wtf???

    14.11.2017 12:07
    Reply to  Lapsinieks

    1. man nav datorekrāna
    2. man nav vada/pārejas (nav skaidrs, kāpēc tas nav pielikts komplektā)
    3. kā jau zināms, Type-C video perehodņiki un videovadi ir visai cimperlīgi

    14.11.2017 12:13
    Reply to  Lapsinieks

    Par mokapu – tāda ir dzīve. Pēcāk retail aparāti netiek izdalīti apskatniekiem.

    Skābene
    15.11.2017 09:41
    Reply to  Lapsinieks

    Ja jau reiz šito ķieģeli dod testiem, tad tam šis ķieģelis arī ir paredzēts!
    Kaut gan lumpeņiem būs pašā laikā, tāds kā ir! :)

    Lapsinieks
    15.11.2017 09:56
    Reply to  Skābene

    mēģini vēlreiz. vai pi* pa taisni ( turpmāk PPT)

    Kartupelis3
    14.11.2017 12:29

    Pag, cenai, ja >500? eur, tak nav nozīmes – kāpēc jāsūdzas par to, ka pieejams tikai dārgais modelis?

    Kalvis Kincis
    14.11.2017 12:38

    Kas ir ar skaņu no skaļruņiem – ir ciešams un skaļi skanošs stereo? No importa apskatiem nāk dažādas versijas.

    Lapsinieks
    14.11.2017 15:38
    Reply to  Kalvis Kincis

    kas kas? kāds ciešams stereo? vispār zini, kas ir stereo? no kabatas izmēra plāceņa?

    Kalvis Kincis
    14.11.2017 16:18
    Reply to  Lapsinieks

    Jā, man vajag kabatas izmēra stereo, piem., Nexus 6P vai Xperia XZ/XZ1 skaņu, nevis tos, kas žūžo pa caurumiem pie lādētāja ligzdas. Iemesli personīgi. Un par subj. Mate 10 Pro neir saprašana.

    Lapsinieks
    14.11.2017 16:59
    Reply to  Kalvis Kincis

    ļoti ceru, ka personīgi un diskrēti – un slēpti no apkārtējo ausīm.

    x
    14.11.2017 17:14
    Reply to  Kalvis Kincis

    formāli telefons var atskaņot stereo skaņu skaļruņos, bet praktiski – labi, ja peles izmēra klausītājam un arī pie nosacījuma, ka skaļruņi ir abos tālākajos galos. dažādas versijas ir saprotamas – daži slavē zivju pirkstiņus, daži tos nedod kaķim.

    garaisezis
    14.11.2017 20:56

    nav atmiņas karte un austiņu pieslēgvieta, tālāk pat neinteresē specifikācija

    Kristaps Skutelis
    16.11.2017 20:02

    Mja, nu labi. It kā jaudīgs telefons, bet reāli praksē viss nav tik plūdeni kā gribētos. Reāli aktuālie Samsung flamaņi darbojas labāk. Vēl Mate ir problēmas ar mašīnas BT. Piemēram, skan mūzika caur BT, iespraud lādētāju un mūzika pārslēdzas skanēt caur telefonu. Piešķil auto un sāk skanēt nevis pēdējā app, bet mūzikas app.

    Lecu atpakaļ uz Galaxy S8+. Varbūt pēc kāda laika Huawei sakārtos softa pusi, jo tā jau dzelžiem ir potenciāls.

    anonymous
    16.11.2017 22:45

    huwejs par 800 euro… nē nu tad jau iPhone X par 1000 ir tīri izdevīgs pirkums :D

    Lapsinieks
    14.12.2017 19:40
    Reply to  anonymous

    vari kautkā pamatot vai vnk vemšanas refleks nostrādāja? UK jau padsmit % tirgus daļa.

    Zane
    14.12.2017 18:21

    Kā viņu var ieslēgt? :D

    14.12.2017 19:01
    Reply to  Zane

    Lūdzu precizēt jautājumu. Ja pašu telefonu, tad droši vien jāsāk ar akumulatora uzlādi.

    Lapsinieks
    14.12.2017 19:39
    Reply to  Artis Ābols

    gada jautājums! piešķirt iepelējušu cepumu kārbu!

    Dāvids
    19.12.2017 21:57

    Mate 10 > Mate 10 Pro
    Mate 10 vismaz ir headphone jack

    Klāvs Māters
    18.01.2018 19:24

    Nu ir jau pusē janvāris. Ir kkādi uzlabojumi softā? Vnk vēlos iegādāties viņu,bet palasot šo viau sāku šaubīties…

    Lapsinieks
    18.01.2018 19:34
    Reply to  Klāvs Māters

    viens biedrs saka, ka viss esot ļoti labi. i raķete i kamera normāli strādājot. Kristapam tomēr bija iesmērēta nepabeigta demo ierīce.

    Klāvs Māters
    18.01.2018 19:40
    Reply to  Lapsinieks

    Nu tad jau būs jaņem. Ja ir autjauninājumi,kas visu uzlabo un salabo,tad nebūs galva jalauž.
    Un tas intelekts strādā kā vajag?

    Kristaps Skutelis
    18.01.2018 20:43
    Reply to  Lapsinieks

    Es pieņemu, ka visi Mate 10 Pro tajā brīdī bija tikpat gļukaini, kā tas, ko mēs dabūjām. Ne man vienīgajam bija problēmas ar to telefonu. Bet tas ir okei ierīcēm, kas tobrīd vēl nemaz nebija nonākušas pārdošanā. Ķīniešiem bija dažas nedēļas sakodēt softu kaut cik lietojamā stāvoklī. Konkrēto telefonu es nodevu tālāk un jaunais tā lietotājs pagaidām īpaši nesūdzas.

    Klāvs Māters
    18.01.2018 22:32

    Nu tad jaņem 100%. Patīk tas ,ka ir ietilpīga baterija un pietiekami jaudīgs..

    Kristaps Skutelis
    18.01.2018 23:15
    Reply to  Klāvs Māters

    Jaudas un baterijas spēju šim telefonam tiešām pietiek.

    Klāvs Māters
    04.02.2018 22:21

    Iegādājos sev šo telefonu un esmu ļoti apmierināts ar to.

    Gunārs Heinsbergs
    06.07.2018 16:00
    Reply to  Klāvs Māters

    Ļoti labs telefons, lietoju 4-to mēnesi, neviena slikta vārda nevaru pateikt.

    Reklāma
    Cerēsim uz sakārtotu programmatūru nākotnē.Huawei Mate 10 Pro apskats