Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV pret Tesla uzsākta izmeklēšana par iespējamu krāpšanu saistībā ar apgalvojumiem par braukšanas palīgsistēmām

    Jaunākie raksti

    ASV Tieslietu departaments uzsācis izmeklēšanu pret elektroauto ražotāju Tesla par iespējamu finanšu krāpšanu, proti, izmeklēšana norit par Tesla un tās vadītāja Īlona Maska izteikumiem par Tesla braukšanas palīgsistēmām. Par to ziņo aģentūra Reuters, atsaucoties uz pietuvinātiem avotiem.

    Par to, ka šāda izmeklēšana notiek, pirmās ziņas parādījās vēl 2022. gada rudenī. Federālie prokurori Vašingtonā un Sanfrancisko izmeklē, vai Tesla un Maska izteikumi par šīm sistēmām ir maldinājuši investorus, patērētājus un dažādus regulatorus, bez pamata solot dažādas autonomās braukšanas iespējas.

    Noprotams, ka šobrīd izmeklētāji sliecas konkrētu apsūdzību virzienā, proti, vērtspapīru un elektroniskā krāpšana (securities and wire fraud). Izmeklētājiem īpaši interesē tieši Īlona Maska teiktais par šīm sistēmām.

    Masks jau gadiem sola, ka pašbraucošas Tesla mašīnas ir tepat aiz stūra, taču rezultāta kā nav, tā nav. Pats Masks nav slēpis, ka nereti viņa solījumi un apgalvojumi ir pārlieku optimistiski. Daudz esam rakstījuši par Tesla Autopilot un Full Self-Drive sistēmu mārketinga problēmām – to nosaukumi cilvēkiem var radīt maldīgas asociācijas, ka mašīna spēs braukt pati saviem spēkiem, taču patiesībā cilvēkam pie stūres tik un tā jāpievērš uzmanība ceļam un rokas jātur uz stūres – tātad, nekāds Autopilot vai Full Self-Drive īsti nesanāk.

    Interesi par šo lietu izrāda arī ASV Vērtspapīru un biržu komisija (SEC), kas arī sākusi pētīt, vai Tesla savos apgalvojumos melojusi par braukšanas sistēmu spējām, tādējādi maldinot investorus.

    Atgriežoties pie abām Tesla braukšanas palīgsistēmām, autoražotājam pēdējā laikā atkal ir problēmas ar ASV regulatoriem, jo Tesla ir problēmas ar dažādām drošības un uzraudzības sistēmām, kas uzrauga vadītājus un to, vai braukšanas palīgsistēmas tiek lietotas korekti. Turpinās arī dažādas izmeklēšanas par negadījumiem, kurus, iespējams, izraisīja Autopilot un Full Self-Drive sistēmas vai to nepareiza lietošana. Vienā no šādām tiesvedībām Tesla vienojās ar cietušo pusi par kompensācijas izmaksu (settlement), izvairoties no žūrijas lēmuma.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    n0@$$
    09.05.2024 15:00

    Pašbraucošas Tesla automašīnas ir te ,bet viņas nedrīkst izmantot.

    Reklāma