Web Analytics
More
    Reklāma

    “TikTok” lietotājs krimināli sodāmā veidā lietojis “Tesla Autopilot” un to publicējis internetā

    Jaunākie raksti

    Sociālās saziņas vietnes savā ziņā var nosaukt par mūsdienu sērgu – cik idiotiski un stulbi iespējams rīkoties, lai sev piesaistītu uzmanību. Kāds “TikTok” lietotājs sasniedzis un pārkāpis neskaitāmas sarkanās līnijas, dzīvībai bīstamā veidā lietojot “Tesla Autopilot” sistēmu.

    Džonatans Kuks internetā publicēja video, kurā redzams, ka viņš no priekšējā sēdekļa pārkāpj aizmugurē un tēlo gulēšanu. Tas viss notiek, mašīnai braucot pa lielceļu. Lielākajā daļā pasaules (ja ne visā pasaulē) šāda rīcība uzskatāma par bīstamu un agresīvu braukšanu, turklāt, par to iespējams saņemt arī kriminālapsūdzības. Ja policija puisim vēlas piestādīt rēķinu par šo rīcību, tad to būs ļoti viegli izdarīt – gatavais materiāls tika publicēts “TikTok”, savukārt “aizkadru” video, kurā viss process redzams plašāk, publicēts “YouTube”.

    “Tesla Autopilot” nosaukums liecina par mašīnas spējām braukt pašai, bez vadītāja iesaistes. Tehniski mašīna tiešām to var, izmantojot adaptīvo kruīza kontroli, joslas saglabāšanas asistentu, kā arī stūrēšanas sistēmu, taču ir svarīga piebilde – vadītājs nedrīkst novērsties no ceļa un viņam jebkurā brīdī jābūt gatavam iejaukties notiekošajā. “Tesla” Eiropā šī nosaukuma dēļ saskārusies ar tiesu darbiem par negodīgu komercpraksi un klientu maldināšanu, tomēr pēdējo mēnešu laikā autoražotājs aktīvi izmēģina “Full Self-Driving” sistēmu, kas ir nākamais solis pretī autonomai braukšanai bez vadītāja.

    Jebkurā gadījumā, abas šīs sistēmas joprojām pieprasa vadītāja uzmanību. Vai vismaz atrašanos vadītāja krēslā. Labi, kurš no mums jaunībā nav darījis stulbas lietas, tostarp, pie auto stūres. Taču šajā gadījumā notiekošais ir bīstami vispārākajā pakāpē, apdraudot ne tikai savu, bet arī citu cilvēku dzīvības, ja kaut kas noiet greizi – procesu filmē puiša mamma (kurai viņš būtu jāatrunā no kaut kā tamlīdzīga) un viņš ir gana stulbs, lai to publicētu internetā. Ko tik neizdarīsi, lai dabūtu savas 5 minūtes slavas…

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    29 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    22.01.2021 12:10

    Tagad būtu jānāk kādam paziņojumam no Īlona :)

    1210
    22.01.2021 12:20
    Reply to  Elektriķis

    use tesla autopilot?

    kārtējais apliecinājums tesla inženieru domāšanas horizontam – tur elementāri nav sensoru, kas pārbauda vai vadītāja vietā kāds atrodas.

    protams, nav viegls lēmums – ko darīt, ja idiots pamet vad. vietu braukšanas laikā.
    nu, acīmredzot maksimāli ātri un vienlaikus droši pilnībā apturēt auto, nobloķēt vadību un sazināties ar 113 un ražotāju – var taču būt, ka medicīnisku iemslu dēļ notikusi nokrišana uz blakussēdētāja vietu.

    Elektriķis
    22.01.2021 12:25
    Reply to  1210

    Pat ID3 sajūt ka esi izrausies no sēdekļa.

    1210
    22.01.2021 12:52
    Reply to  Elektriķis

    pag pag, ID3 un Tesla ir līdzīgi, bet ne identiski objekti.

    tas ka omītei ir divas rokas un kājas tāpat kā vectētiņam, nenozīmē ka viņa čurā stāvus kā vectētiņš.

    Elektriķis
    22.01.2021 13:37
    Reply to  1210

    ID3 tiek pozicionēts kā Tesla3 konkurents, tātad katrs salīdzinājums ir kā arguments konkurences cīņā. Šajā gadījumā drošības jomā.

    22.01.2021 12:32
    Reply to  1210

    > kārtējais apliecinājums tesla inženieru domāšanas horizontam – tur elementāri nav sensoru, kas pārbauda vai vadītāja vietā kāds atrodas.

    Tas tāds jocīgs arguments un, manuprāt, nevietā – pēc tādas loģikas kapēc visi auto nav aprīkoti ar alkometru, lai arī tehnoloģija eksistē?
    Tikpat pat labi visos auto (analogi kā komerctransporta līdzekļos) uzstādīt tahogrāfus un nebūtu jāņemas ar radariem utt.

    t.i. nejau inženieri kaut ko nosaka…

    p.s. un loģiski ka tur IR sensors.. pretēji nestrādās airbagi

    Last edited 3 years ago by Reinis Rozitis
    1210
    22.01.2021 12:48
    Reply to  Reinis Rozitis

    t.i. teslā ir iespējama situācija, ka nogļukojuša sensora dēļ neizšauj priekšējo vadītāja puses airbagu, nopietni?
    jeb runa par pasažiera pusi, par kuru mēs nerunājam?

    Krotow
    22.01.2021 13:30
    Reply to  1210

    Avārijas brīdī katapultēs pasažieri (caur priekšējo stiklu).

    22.01.2021 13:42
    Reply to  1210

    Nē, Tu rakstīji “tur elementāri nav sensoru, kas pārbauda vai vadītāja vietā kāds atrodas”

    Pa lielam jebkurā mūsdienīgā auto “pakaļas” sensors ir visos sēdekļos, drošības jostu/spilvenu darbībai.

    Tas vai kādas citas funkcijas (piemēram, kā raksti – 113 izsaukšanai) tas pildīs nav (vienmēr) inženieru lēmums, bet, piemēram, uzņēmuma politika – šajā gadījumā Tesla iet uz autonomiju, tāpat funkcijas, kā “summon” neliek kādam atrastiem vadītāja sēdeklī, kad auto kustas.

    Last edited 3 years ago by Reinis Rozitis
    1210
    22.01.2021 13:52
    Reply to  Reinis Rozitis

    pag, ja neatrašanās vadītāja beņķī braucot ir krimināla štelle, tad par ko mēs runājam?
    sensoriem ir jāreaģē, un kompim ir ir jādara tas, kas tam jādara – nezinu, jāaptur auto, jāinformē policija utt.
    pretējā gadījumā autonomās braukšanas sistēma ir jāpārsauc – par slepkavības ieroci, piemēram, bez iepriekšēja nodoma – piebildei.

    22.01.2021 14:17
    Reply to  1210

    Kā jau rakstīju – braukt alkohola reibumā vai ar 200 tur kur atļauts ar 50 arī kriminālsodāma padarīšana. Un? Par to arī zākāsi inženierus?

    1210
    22.01.2021 14:56
    Reply to  Reinis Rozitis

    sāksim ar to, ka autonomā braukšana ir teslas otrā lielā fiška aiz elektriskās piedziņas, ar ko tie grib uzbraukt stikla kalnā.
    pārējie līdz šim taisīja asistentus, nevis auton. braukšanu.

    tāpēc no teslas arī prasīsim atbilstību līdera statusam.

    Elektriķis
    22.01.2021 15:46
    Reply to  1210

    Patlaban ir tikai ziņas, ka pirmo reizi Tesla nobraukusi autonomi kaut kādu gabalu pa publisko ceļu. Līdz šim arī Teslai ir tikai asistents. Vienīgi ir radīts uzskats, ka Tesla ir tikusi vistālāk autonomajā braukšanā. Neesmu eksperts, bet šķiet, ka paļaušanās tikai uz kamerām varētu būt zināms šķērslis sistēmas attīstībā. Citi ražotāji ieplānojuši arī citu veidu sensorus.
    Pieņemu ka pēc šī gadījuma būs kaut kāda Teslas reakcija SW izmaiņu ziņā. Gan jau tomēr ir kāds slēdzītis zem vadītāja sēdekļa.

    22.01.2021 15:52
    Reply to  1210

    Faktiski visi autoražotāji šobrīd nodarbojas ar autonomiju vai gaida, lai nopirktu kādu startupu, kas kaut ko jau paveicis..

    > tāpēc no teslas arī prasīsim atbilstību līdera statusam

    Līdera statusam, manuprāt, atbilst šīs tehnoloģijas pilnveidošana, to padarot par drošu/ērtu, un sabiedrības un uzgraugošo institūciju pārliecināšana par to, nevis kriminālpantu piemeklēšana vadītājam.

    Tā kā vēlreiz – komentēt par ro, ka Tesla inženieri ir kaut kādi duraki, kas nemāk sensoru sēdeklī iebakstīt, ir nevietā..

    1210
    22.01.2021 16:03
    Reply to  Reinis Rozitis

    nu, duraki vispāŗ neuztaisīs braucošu auto.
    bet tāds iespaids, ka viss pulveris viņiem aiziet elektropiedziņas/baterijas sfērā un nepietiek resursu citām lietām (nedomāju, ka ir vērts citēt visu sarakstu).

    Agris
    23.01.2021 02:22
    Reply to  1210

    Tad jau sensoriem arī jāreaģē uz ātruma pārsniegšanu un automātiski pie apkopes jānoņem no konta visi uzkrātie pārkāpumu sodi.. Policijas informētājs atradies :lol:
    Mašīnu kā tādu tad pārsauc par slepkavības ieroci, jo no tās miruši krietni vairāk kā no teslas autopilota pēc Tavas loģikas..
    Bet kā teica filmā “Romeo must die” – guns don’t kill people. People kill people. Guns vietā ieliec cars, autopilot, etc..

    1210
    23.01.2021 12:29
    Reply to  Agris

    Visi, kas vaicā par automātisko ātruma ierobežošanu, droši vien zin, ka daudzos auto max ātrums ir elektroniski ierobežots – tas ir pirmais solis. Tiklīdz būs ātra (5G, piem) sasaiste ar ceļa infrastruktūru, arī ātruma monitorēšana reālajā laikā kļūs par ikdienu. Patiesībā, to varētu realizēt jau tagad, un ja tas tā nav, tad tā nav autovadītāju uzvara, bet uzraugošo iestāžu atpalicība un neuzņēmība. Domāju, ka vismaz ES tuvāko 10 gadu jaunajiem auto būs iebūvēti pastāvīgi sakari un reģistrējot auto, tiks reģistrēts arī auto ID un ātruma pārkāpumi, varbūt arī luksoforu šķērsošana pie sarkanā (ar 5G to īpaši ērti fiksēt) tiks logota un par katru pārkāpumu sistēma automātiski izrakstīs soda naudu, līdz tiks sasniegts limits, pie kura dos soda punktus.

    Elektriķis
    23.01.2021 13:13
    Reply to  1210

    Par šīm idejām tūlīt Tevi sāks klapēt un ies dedzināt 5G torņus :)

    Piebilde: tagad, kad iekāp kādā jaunākā auto, jāapstiprina, ka esi ar mieru būt “online”, vai tas jāaizliedz. Tā ka nav tik vienkārši ar to datu aizsardzības likumu…

    1210
    23.01.2021 13:26
    Reply to  Elektriķis

    nu pag, bankas glabā personalizēto info un nekas, tātad tas ir iespējams.
    tikai procedūrām un sistēmām ir jāatbilst noteiktām prasībām, citādi jau nekādu šķēršļu nav.
    vienreiz, aktivējot auto pie reģistrācijas, piekritīs un nevajadzēs deldēt pirkstus, apstiprinot pirms katras braukšanas.

    Elektriķis
    23.01.2021 14:12
    Reply to  1210

    Oi, te mēs varam ES parlamentam uzdot nospraust brīvību robežas. Bankas pakalpojumam vari nepiekrist, iet uz citu banku vai nelietot tās vispār. Ar auto arī it kā vari nebraukt, bet tā taču ir pārvietošanās brīvība.
    Varbūt sāksim diskusijas par tā saucamo “čipēšanu”? :)

    1210
    23.01.2021 14:40
    Reply to  Elektriķis

    čipēšana lai paliek Mazpisānu feisbuka ekspertu simpozijam)
    tava digitālā pēda bez jebkāda čipa nodrošina gana daudz datu.
    un jā, auto nav tas pats, kas pārvietošanās brīvība, ne jau ES.

    24.01.2021 12:31
    Reply to  1210

    > to varētu realizēt jau tagad, un ja tas tā nav, tad tā nav autovadītāju uzvara, bet uzraugošo iestāžu atpalicība un neuzņēmība
    >
    > tiks logota un par katru pārkāpumu sistēma automātiski izrakstīs soda naudu

    Vajag palasīt Orvelu .. 1984

    1210
    24.01.2021 14:41
    Reply to  Reinis Rozitis

    tiešām, pārlasi – šķiet, esi jau piemirsis, par ko bija grāmata.

    1984 drīzāk ir akka/laa kas no zila gaisa pieņem, ka visi kopē mūziku, pat neinteresējoties vai mani šie autori vispār interesē.
    pēc analoģijas ar auto pasauli, tu maksātu sodus, jau tikai nopērkot auto – jo noteikti pārkāpsi.

    es runāju par faktiski veikto pārkāpumu pārvēršanu sodā, ja tu neredzi starpību….ne visi cilvēki ir vienādi.

    24.01.2021 15:01
    Reply to  1210

    > šķiet, esi jau piemirsis, par ko bija grāmata.

    Nē neesmu, tad kad kaut kāda daļa (kura šķiet Tev simpatizē) ir izdomājusi, ka sabiedrība nespēj nekādi citādi eksistēt kā ar pilnīgu kontroli un totalitārām metodēm, nevis savstarpēji vienojoties, tad kur nu vairs tālāk..

    Ar labiem nodomiem ceļš uz elli bruģēts.

    1210
    24.01.2021 16:27
    Reply to  Reinis Rozitis

    tev derētu iepazīties ar totalitārisma skaidrojumu kaut vikipēdijas līmenī)

    ja cilvēce spētu dzīvot bez kontroles un regulēšanas, mēs jau sen dzīvotu komunismā – visi strādātu cik spēj un preču noliktavā paņemtu tikai nepieciešamo, ne vairāk.
    policistu nebūtu, jo nebūtu arī noziegumu. un t.t.

    24.01.2021 16:55
    Reply to  1210

    > tev derētu iepazīties ar totalitārisma skaidrojumu kaut vikipēdijas līmenī)

    Tieši tas pats tev atpakaļ.

    Ja sabiedrība (lielăkā daļa) vēlētos, sen ja visiem un visur būtu sensori par jebkādiem pārkāpumiem, kas momentāni atskaitītu soda summu no bankas konta vai izsūtītu vienību “noziedznieka” notveršanai. Pagaidām tās ir tikai tavas individuālas (lasi mazākuma) vēlmes.

    1210
    24.01.2021 17:20
    Reply to  Reinis Rozitis

    jā jā, mēs jau zinām, ko vēlas sabiedrības lielākā daļa – dzīres un izrādes, un tagad mēs noskaidrojām – lai var pārkāpt likumu un par to nekas nav (acīmredzot, kamēr viņi paši nav cietušie?)

    LAN
    23.01.2021 12:09
    Reply to  1210

    Sensori ir vismaz četri –
    1. Drošības jostu sensors,
    2. Slēdzis sēdeklī:
    https://www.teslarati.com/tesla-bluetooth-driver-seat-sensor/
    3.Stūres rata griezes momenta sensors:
    https://electrek.co/2018/06/19/tesla-autopilot-buddy-hack-nag-shut-down-nthsa/
    4.Kamera:
    https://electrek.co/2019/07/24/tesla-use-camera-inside-cars-personalize-in-car-experience/
    Par sensoru apmānīšanu katram pašam jānes atbildība.
    P.S.
    Pornhubā arī pamazām parādās vairāk video kur šoferis braukšanas laikā ir pievērsies citām nodarbēm…

    Jurčiks
    27.01.2021 11:46

    “tesla inženieru domāšanas horizontam”
    Cilvēku stulbumu nevar atrisināt ar tehniski-inženierisku vai juridisku risinājumu. IMHO ir jāpriecajas, ka Tesla fokusē savu uzmanību uz tā kā uzlabot produktu tiem kas to lieto pareizi, nevis uz zemāko kopsaucēju – idiotu kurš cītīgi cenšās apdraudēt sevi un citus ar produktu.

    Reklāma