Web Analytics
More
    Reklāma

    Garmin Forerunner 965 sporta viedpulksteņa apskats

    Jaunākie raksti

    Pulkstenis ir jau gandrīz sitis to stundu, ko citi dēvē par pusmūža krīzi, savukārt es pats uz to atļaušos skatīties no sev izdevīgāka un mazāk mītiem apvīta skatu punkta – vēl pavisam nedaudz un vairākos sporta veidos jau esmu veterānu sacensību kategorijā. Sirmums deniņos ik pa laikam liek sevi manīt, tāpēc nemēģināšu izlikties, ka būtu kaut kāds sportists, drīzāk dēvēšu sevi par fiziski manāmi palietotu entuziastu, kurš spēj kājas un citas savas dzīves traumētā ķermeņa detaļas pavilkt tikai atsevišķās sporta disciplīnās.

    Tas čalis no Pulsometrs.lv mums ir aizdevis pamēģināt tīri smalku un spēcīgu Garmin Forerunner 965 sporta pulksteni. No tā, protams, spēšu izvilināt tikai niecīgu daļu šī pulksteņa iespēju, bet vienlaikus paskatīsimies uz Forerunner 965 no viedpulksteņa viedokļa.

    Reklāma

    Garmin Forerunner 965

    Atzīšos, ka manu uzmanību mazāk piesaistīja Forerunner 965 OLED ekrāns, kas gan pats par sevi ir superīgs. Vairāk manu interesi šajā dzīves posmā kairina iebūvētās topogrāfiskās kartes, faktiski Forerunner 965 ir ja ne pats lētākais, tad viens no lētākajiem jaunajiem sporta pulksteņiem ar iebūvētām bezmaksas topo kartēm, kas kopā ar OLED ekrānu izskatās vienkārši fantastiski.

    Ja tā ļoti virspusīgi Forerunner 965 salīdzina ar vecāko Forerunner 955 modeli, tad redzamas dizaina atšķirības par labu jaunajam modelim, bet OLED ekrāns nav sapārojams ar Saules enerģijas uzlādi. Man gan ir sajūta, ka Latvijas apstākļos Solar versiju izvēle (ne tikai Garmin gadījumā, bet arī konkurentiem) ir drīzāk nepamatota.

    Bet jebkurā gadījumā nevar noniecināt Forerunner 965 saņemto OLED ekrānu, tas ir ar lielisku kontrastu, sportošanas laikā tas samazina spilgtumu, bet pavisam ārā neslēdzas. Kad pacel roku pret sevi, ekrāns iespīdas pilnā spilgtumā.

    Izskats un uzbūve

    Kā jau tagad moderni, ap Forerunner 965 ekrānu ir titāna rāmis, pats pulkstenis šķiet viegls, varbūt tas pat ikdienai būtu nedaudz par vieglu, toties sportojot tas nekur netraucē, neķeras apģērbā, to arī nevajag ik pa laikam pārvietot atpakaļ pareizā vietā uz rokas sirdsdarbības mērīšanai, kā man tas gadās ar manāmi smagāko Huawei Watch GT3, ko izmantoju pārējā laikā.

    Forerunner 965 izmanto skārienekrāna vadību kopā ar 5 fiziskām pogām, to pielietojumu Garmin lietotāji jau droši vien zina no galvas. Neesmu gan dikti apķērīgs un ikdienā Garmin nevalkāju, kas vismaz man liek domāt, ka pietiktu ar 2 vai 3 pogām un skārienekrānu, lai pilnībā pārvaldītu Forerunner 965.

    Tāpat Forerunner 965 atnācis ar USB Type-C uzlādes vadu, lai gan līdzi iedots tikai vecā USB Type-A lādētājs. Un vispār pie mums nonāca Forerunner 965 demo ierīce, tā ir šur tur nedaudz vizuāli cietusi. Ja kāda skramba tumšajā titāna korpusā nebūtu nekas dīvains, tad netipiskas, seklas švīkas uz smukā OLED ekrāna gan nešķiet uzrunājošas. Tās pat nav skrambas, drīzāk tas izskatās pēc ķīmiski nogājuša aizsargstikla pārklājuma.

    Pie mums nonācis Forerunner 965 ar tumšas krāsas korpusu un dzeltenu siksniņu. Te ir jāņem vērā, ka šim pulksteņa modelim ir maināmas siksniņas, bet nav tā dēvētās quick-release ātri nomaināmās siksniņas, ja gadījumā esi viens no tiem, kuri pēc sportošanas uzliek pulkstenim ādas vai kādu citu mazāk sportisku siksniņu un dodas ikdienas darbos. Godīgi sakot, šis man šķita dīvaini tik dārgam Garmin modelim.

    Akumulators

    Forerunner 965 vēl arvien lādējas ar klasisko Garmin spraudni, te nekas jauns klāt nav nācis. Iespējams, kāds gribētu bezvadu uzlādi, bet tad ir jāpaskatās uz Forerunner 965 darbības laiku ar vienu uzlādi.

    Aptuveni 2 stundu treniņš ārā (ar GPS, soļiem, visiem sensoriem, savienojumu ar viedtālruni un gana biežu blenšanu smukajā OLED ekrānā) noēd aptuveni 14% enerģijas. Stipri aktīvas 4 stundas mežā ar visām topo kartēm apēda nedaudz vairāk par 30%. Tēriņi sporta režīmā varētu būt mazāki, jo diezgan daudz izmantoju iebūvētās topogrāfiskās kartes.

    Ikdienas lietošanā Forerunner 965 ar vienu uzlādi mierīgi izdzīvos savas trīs nedēļas vismaz arī tad, ja būs iespējoti paziņojumi no viedtālruņa. Pulkstenim ir pat Wi-Fi, bet tā izmantošana neatstāj nekādu redzamu iespaidu uz darbības ilgumu.

    Lietotne un viedās iespējas

    Forerunner 965 pavada ierastā Garmin Connect lietotne, kurā tiek uzkrāti visi tavi sporta un fiziskie dati, tāpat te ir visas pulksteņa iestatīšanas iespējas. Vēl vari ielādēt Connect IQ lietotni, kas ļauj papildināt Garmin pulksteņus ar citām iespējām, kā arī uzstādīt digitālās ciparnīcas.

    Gan pašā Forerunner 965, gan arī Garmin Connect lietotnē viss ir par un ap sportu. Mani ļoti kaitina, ka nevaru lietotnē iestatīt modinātājus un taimerus, tas viss ir jāpaveic pulkstenī, turklāt šādas darbības ir nedaudz paslēptas, jo visam pa priekšu nāk sports.

    Visai interesants jaunums (piedodiet, ja kādam tas nav jaunums) ir rīta pārskats par gulēšanu un gatavību treniņam. Jau no paša rīta kopā ar modinātāju vari redzēt, ka Garmin iesaka dienas laikā pasportot. Manā gadījumā Forerunner 965 iesaka paskriet 45 līdz 55 minūtes, pieveicot kilometru 7 minūtēs un 40 sekundēs. Šis gan ir ļoti atkarīgs no katra paša fiziskajām spējām un iepriekšējo dienu slodzes.

    Ļoti forša ir iespēja ekrānā sportošanas laikā redzēt topogrāfiskas kartes, virs tām tiek demonstrēts ziemeļu virziens un tavs temps. Tad tiešām vari ielādēt Forerunner 965 mūziku (ražotājs norāda, ka Forerunner 965 ir vieta līdz 2000 dziesmu) un atstāt viedtālruni ar visām LVM GEO lietotnes kartēm mājās.

    Forerunner 965 ir pieejami arī Garmin Pay bezkontakta maksājumi, ko arī daudzi spēs novērtēt. Pulkstenim iespējams pievienot sekojošu banku un maksājumu servisu kartes:

    • Citadele bank: VISA
    • Curve: MASTERCARD
    • Genome: VISA
    • Luminor Bank: VISA
    • Revolut: MASTERCARD un VISA
    • SEB bank: MASTERCARD
    • Swedbank: MASTERCARD
    • Wise: MASTERCARD

    Sportiņš

    Man kā slinkam iesācējam patīk, ka no rīta Forerunner 965 parāda ieteiktos treniņu tempus un ilgumus, pēcāk dienas laikā arī tiešām vari uzreiz izvēlēties Garmin nosprausto skrējiena tempu un ilgumu. Tad gan Forerunner 965 ir visai agresīvs, ja sāc lēnāk skriet vai apstājies, pulkstenis uzreiz vibrēs, aicinot atjaunot vēlamo tempu. Kad būs noskrējis Garmin noteiktā minūtes, varēsi turpināt to pašu treniņu pēc saviem ieskatiem un spējām.

    Kā jau minēju iepriekš, neesmu absolūtā sajūsmā par Garmin iestatījumiem pulkstenī, kā arī lietotne šķiet sadrumstalota un ar grūti atrodamiem iestatījumiem. Bet, kad izdodas piešauties, ar kādu trešo vai ceturto reizi jau zini, kur ko meklēt.

    Labā ziņa gan ir tā, ka sportošanas ekrānu satura izvēli var visai efektīvi pielāgot, sev izvēlējos standarta datu ekrānu (laiks, attālums, temps un sirdsdarbība), tad vēl man ir kompasa skats un topogrāfiskās kartes, ko dažos sporta veidos varētu uztvert par krāpšanos.

    Garmin kalendārā iespējams saglabāt plānotās sacensības, norādot vietu, laiku, maršrutu. Pulkstenis parādīs sacensību dienas laikapstākļus un finiša laika prognozi. Tiklīdz kalendārā esi ielicis sacensības, Forerunner 965 automātiski sagatavos ieteicamo treniņu plānu. Forerunner 965 parādīs iespējamo finiša laika prognozi, ņemot vērā treniņu vēsturi un vispārējo fizisko sagatavotību. Šis gan pamatā attiecas uz paredzama maršruta sacensībām.

    LiveTrack funkcija dod iespēju trenerim, ģimenei vai draugiem reāllaikā sekot līdzi aktivitātei, redzot atrašanās vietu, veikto distanci, tempu, pulsu u.c. datus. LiveTrack jaunums ir iespēja nosūtīt īsu ziņu sportistam, kas būs redzama pulkstenī, bet draugiem laikam šādu iespēju nedotu. Gan LiveTrack, gan ziņu sūtīšanas funkcija darbojas tikai tad, ja sportistam ir līdzi arī ar pulksteni savienots viedtālrunis.

    Būs visai grūti novērtēt Forerunner 965 sensoru precizitāti, bet to vienmēr var uzlabot, jo pulkstenis ļauj sev pieslēgt pulsa jostiņas. Šādu triku neviens viedpulkstenis neļaus paveikt. Vai vismaz nespēju iedomāties nevienu, kas to atļautu. Ja izmantosi Forerunner 965 optisko sensoru, tāpat vari paļauties uz nolasītājiem datiem, jo pulkstenis kopā ar nedaudz elastīgo siksniņu droši turas savā vietā mērena skrējiena laikā.

    Ja tā ļoti piesienas, tad no Forerunner 965 biju gaidījis nedaudz vieglāk panākamu ziemeļu noteikšanu – pulksteni ir jātur kādas 2… 3… 4… sekundes horizontāli, lai tas precīzi apjēgtu debespuses. Ja atrodies mežā un krūmājā, tad šīs sekundes jāreizina ar divi. Vispār biju gaidījis, ka mežā debespuses tiks noteiktas ātrāk, pulkstenim patīk pamaldīties, kamēr tas aptver ziemeļus, un tikai pēc tam pareizi tiek sarotēta topogrāfiskā karte.

    Ja reiz par topo kartēm, tad tās pirms sportošanas uzsākšanas ir pārskatāmas, zoomojamas, pabīdāmas. Pēc sportošanas uzsākšana topo kartes nekādi nevari ietekmēt, pat nevarēsi tās zoomot, kas, manuprāt, ir tizli. Arī sportošanas laikā mazajā ekrāniņā kartē parādās vairāk informācija par to, kur esmu bijis, nevis to, kas ir priekšā sagaidāms.

    Nobeigumā

    Garmin Forerunner 965 ar OLED ekrānu, akumulatora darbību un iespēju klāstu ir pamatīgi pietuvojies Epix un Fenix sērijām. Uzbūves ziņā Epix un Fenix sērijas vēl arvien būs priekšā, bet arī cena būs pavisam cita. Tiesa, Forerunner 965 cena arī gluži nav budžeta klasē.

    Kopumā Forerunner 965 ir ļoti, ļoti patīkami lietojams sporta pulkstenis, tas ir viegls, šķiet izturīgs, ērts, tas nesmērējas. Piemēram, mana manam Huawei pulkstenim pēc katras sportošanas gribas veikt kapitālo uzkopšanu un dezinfekciju, kamēr Forerunner 965 pietiek ar vieglu noslaucīšanu dvielī. Būtu gribējies redzēt vieglāk nomaināmas siksniņas. Garmin piedāvā aprēķināt vairākus parametrus, ko šeit neapskatīju, jo tie sāk parādīties tikai pēc vairāku nedēļu treniņiem kopā ar Forerunner 965, tik ilgi pulkstenis pie manis nebija un, piemēram, HRV statuss vēl nemaz netika parādīts.

    Kā jau, iespējams, varēja novērto, man šoreiz pašam lielākā interese bija par Garmin topogrāfiskajām kartēm. Tās pat pie mums ir detalizētas, OLED ekrānā perfekti saskatāmas jebkuros apstākļos, bet būtu gribējies iespēju kartes zoomot arī sportošanas laikā. Protams, satelītu navigācija paļaujas uz satelītiem un teju tiešu redzamību, tāpēc arī mežainākā apvidū var būt kādas aiztures, te man jāsaka, ka Huawei Watch GT3 veicas stipri labāk ar ātru ziemeļu parādīšanu. Tiesa, Huawei pulksteņa procesoriņam nav vienlaikus jācīnās arī ar topo kartes izzīmēšanu, jo tādas tur vienkārši nav.

    Kā viedpulkstenis Forerunner 965 ir ar saviem ierobežojumiem, bet tie nav kritiski. Jā, uz zvaniem nevarēsi atbildēt pulkstenī. Mani laikam visvairāk kaitina modinātāju iestatīšana tikai pulkstenī (kas vainas to ielikt lietotnē?), kā arī dažādu taimeru iestatīšana aizņem nepiedodami daudz laiku. Toties te ir bezkontakta maksājumi, kas nebūs pieejami Huawei un Xiaomi tie ir ar būtiskiem ierobežojumiem.

    Kopumā jāsaka, ka beidzot arī Forerunner sērija savā dārgajā galā ir kļuvusi uzbūves ziņā ļoti patīkama, ekrāns ir superīgs, bet arī visai augstā cena ataino uzlabojumus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Parasts latvietis
    10.11.2023 14:36

    Nu un cik augsta tad ir tā ,,augstā cena,,, ? Kk palaidu garām ?

    Morgen
    10.11.2023 15:26

    Man aiz otrās rindkopas rādās bloks, kur cena ir redzama – standartā 649€, šobrīd akcijas cena 629€

    Oldys
    10.11.2023 16:46

    Diemžēl garš, bet ļoti virspusīgs apskats. Vispār aktivitātes laikā topo kartē rāda gan kas priekšā gaidāms. Izlasot aprakstu tā arī nesapratu apraksta jēgu.

    Kursors.lv
    10.11.2023 19:26
    Reply to  Oldys

    Ko tu gribētu izlasīt šādā apskatā?

    Oldys
    13.11.2023 14:49

    Piemēram, aprakstīt funkcijas, kuras tieši šāda tipa pulkstenis nodrošina. Salīdzināt ar Huawei un Xiaomi nu galīgi ir garām.

    Linards
    10.11.2023 18:03

    Īsceļš uz taimeri / modinātāju ir ilgāk nospiest apakšējo labo pogu 😉

    erv
    10.11.2023 21:07

    >> Pēc sportošanas uzsākšana topo kartes nekādi nevari ietekmēt, pat nevarēsi tās zoomot, kas, manuprāt, ir tizli.

    Pamēģini sportošanas laikā nospiest un pieturēt UP pogu (kreiso vidējo, šādā gadījumā tā ir Settings funkcija). Un tad paskaties uz menu pirmo, aktīvo, punktu :))
    Ērti? Varbūt ne pārāk.


    FR965 lietotājs kopš maija

    erv
    10.11.2023 21:13

    Jā, un vēl par kartēm nav pieminēta iespēja ielādēt maršrutu, un tad ne tikai redzēt to kartē, bet arī saņemt brīdinājumus, ja novirzies, kā arī norādes pirms nogriešanās. Maršrutu vari sagatavot Garmin Connect web versijā automātiski, pusautomātiski vai manuāli.
    Automātiski ir tā ka pasaki ka piemēram gribi 10km skriešanas maršrutu, atliec no kurienes, un šis uzģenerē pa ielām/takām utt. Pēc tam pie vajadzības vari to pielabot. Tur vēl daudz iespēju, ko vienā komentārā nepieminēt. Atslēgvārds – Courses.

    Mahmuds
    11.11.2023 20:02

    Fenix 7 būs izdevīgāks pirkums (ja vien nevajag OLED displeju), jo šobrīd ir nopērkams par 100 eiro lētāk!

    Garāmgājējs
    13.11.2023 09:50

    Man vispār jau “patīk”, ka tiek salīdzināts jauns modelis par 600+ euro ar dažus gadus vecu modeli no Ķīniešu ražotāja par nu jau kādiem 150 euro. Var jau arī salīdzināt moci ar skrejriteni un priecāties, cik ļoti mocis ātri brauc.

    Reklāma