Web Analytics
More
    Reklāma

    Pēc 25 gadu darbības “Netflix” septembrī pārtrauks savu DVD nomas biznesu

    Jaunākie raksti

    Video straumēšanas serviss “Netflix” nācis klajā ar nozīmīgu paziņojumu, ka pēc 25 gadu ilgas darbības nolēmis pārtraukt savu DVD nomas biznesu. To varētu saukt par ēras beigām, jo tieši ar DVD nomu “Netflix” sāka savu darbību tālajā 1997. gadā. Uzņēmums paziņojis, ka pēdējos filmu diskus izsūtīs 29. septembrī.

    DVD noma savulaik bija ļoti pieprasīts pakalpojums. “Netflix” piedāvāja gan nosūtīt pa pastu gan vēlāk arī tiešsaistē iegādāties filmu diskus. Pirmo disku (1988. gada filma “Beetlejuice”) uzņēmums nosūtīja 1998. gadā un kopš tā laika savās ikoniski sarkanajās aploksnēs piegādājis vairāk nekā 5,2 miljardus filmu disku (teju visus līdz 2019. gadam) vairāk nekā 40 miljoniem klientu. Būtiski, ka vienu brīdi “Netflix” DVD bibliotēkā bija vairāk nekā 100 000 filmu nosaukumu, tā kā par izvēles trūkumu sūdzēties noteikti nevarēja.

    Reklāma

    Par DVD nomas pagrieziena punktu uzskatāms 2007. gads, kad “Netflix” uzsāka savu video straumēšanas biznesu. Tas ātri vien kļuva populārs un jau 2009. gadā bija uzņēmuma galvenais darbības virziens. Ņemot vērā, ka sāka parādīties plašākas iespējas pie filmām un cita satura piekļūt krietni ātrāk un ērtāk, ko piedāvāja arī pats “Netflix”, DVD nomas bizness sāka panīkt. Piemēram, 2022. gadā “Netflix” ieņēmumi no DVD nomas sasniedza 100 miljonus USD. Tas ir uz pusi mazāk par 2021. gadā nopelnīto šajā jomā. Šie skaitļi arī skaidri parāda, ka DVD nomas biznesam jāliek punkts.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    20.04.2023 09:19

    Atcerējos vecos labos laikus, kad videokasešu nomā varēja iznomāt “Meža Gumpi”, un citas filmas ar interesantiem nosaukuma tulkojumiem! :)

    Krotow
    20.04.2023 14:29
    Reply to  Skābene

    Tās nomas atceros. Parādījās jau ap 1990. gadu. Toreiz nebija aktuāli videomagnetofona un vēlāk DVD pleijera neesamības dēļ. Kaut kā esmu izticis tikai ar datoru.

    Last edited 1 year ago by Krotow
    Reklāma