Web Analytics
More
    Reklāma

    Kafijas automāti mājās: pogu, portafiltra vai kapsulu?

    Jaunākie raksti

    Arvien straujākais dzīves ritms pat ikdienas darbos liek mums meklēt risinājumus, kas ietaupa laiku. Nav pārsteidzoši, ka daudzi kafijas cienītāji pāriet no parastās kafijas pagatavošanas metodes uz kafijas automātu un tā priekšrocībām. Pareizi izvēlēts automāts ne tikai ļauj ilgāk baudīt profesionāli pagatavotu dzērienu, bet arī dod iespēju justies kā īstam baristam savās mājās. Aplūkosim sīkāk – kādu kafijas automātu izvēlēties un kādiem kritērijiem sekot, meklējot sev piemērotāko.

    Baristas izvēle mājām – pusautomātiskie espresso kafijas aparāti

    Daudziem kafijas profesionāļiem kafija ir daudz kas vairāk nekā tikai dzēriens. Tas ir aizraujošs process, kas satuvina cilvēkus, tā ir iespēja parādīt uzmanību detaļām vai vienkārši izbaudīt kafijas pagatavošanas procesu. Tiem, kam patīk pilnveidot savas kafijas pagatavošanas prasmes vai kas vēlas iemācīties pagatavot kafiju, kā to dara īsti profesionāļi, pusautomātiskie kafijas aparāti ir lieliska izvēle. Tie ne tikai kļūs par acij tīkamu detaļu jūsu virtuves interjerā, bet būs arī lielisks rīks kafijas gatavošanas treniņiem.

    Reklāma

    Pusautomātiskie espresso kafijas automāti ir sarežģītāki un izsmalcinātāki nekā automātiskie. Tie prasa jau samaltu kafiju un nedaudz vairāk pūļu nekā tikai vienas pogas nospiešana. Pirmais solis ir pievienot atbilstošu kafijas daudzumu aparāta portafiltra rokturī, labi to sablīvēt ar speciālu presi un pievienot kafijas aparātam. Dzēriena garša un kvalitāte ir atkarīga no tā, kā jūs sapresējat kafiju. Neskatoties uz to, tiem, kas jau ir apguvuši dzērienu pagatavošanu ar pusautomātisko automātu, rīta kafijas pagatavošana būs tīrais nieks.

    Pusautomātiskie espresso kafijas automāti visvairāk tiek novērtēti to unikalitātes dēļ. Šie kafijas automāti bieži vien kļūst par galveno akcentu virtuvē. Turklāt daudzas šāda veida sadzīves ierīces ir ārkārtīgi kompaktas, tāpēc jums nevajadzēs daudz papildu vietas to novietošanai.

    Apkopes funkcijas: šeit vissvarīgākais noteikums ir neaizmirst iztīrīt portafiltra rokturi, kurā jūs pievienojat malto kafiju. Parasti tīrīšana ir jāveic patiešām pamatīgi pēc pilnas lietošanas dienas. Ja dienā izdzerat tikai dažas kafijas tasītes, to ir daudz vieglāk nomazgāt, un jums nebūs jāpieliek daudz pūļu. Tāpat arī atcerieties regulāri atkaļķot ierīci un izskalot karstā tvaika sprauslu. Ar pienācīgu kopšanu kafija būs garšīga katru rītu.

    Laika taupīšanai – automātiskie kafijas automāti

    Kafijas automāti ir ļoti dažādi, un to izvēle ir atkarīga no katra personīgajām vajadzībām un ieradumiem. Tāpēc pirms pirkšanas apdomājiet, cik daudz laika varat veltīt ne tikai kafijas pauzei, bet arī pašam kafijas pagatavošanas procesam un ierīces apkopei. Mūsdienās kafijas automāti izceļas ne tikai ar stilīgu dizainu, bet arī ar maksimālu funkcionalitāti.

    Automātiskie kafijas automāti ir vieni no populārākajiem un biežāk izvēlētajiem kafijas automātiem lietošanai mājās. Visdrīzāk, pati lielākā šāda veida ierīču priekšrocība ir iespēja katru dienu baudīt svaigu, prasmīgi pagatavotu kafiju, nospiežot tikai vienu pogu. Šeit ir dažas ievērības cienīgas automātisko kafijas automātu funkcijas:

    • Katrai kafijas tasītei kafijas pupiņas tiek maltas atsevišķi. Tas palīdz nodrošināt dzēriena svaigumu un aromātu. Īpaši svarīgi tiem, kam patīk espresso vai melnā kafija.
    • Iespēja izvēlēties kafijas pupiņu malšanas līmeni. Ir svarīgi uzsvērt, ka kafijas garša lielā mērā ir atkarīga tieši no maluma pakāpes. Kafijas automāts ļauj jums eksperimentēt un atklāt visgaršīgāko kafijas pagatavošanas veidu, sākot no smalka līdz rupjam malumam.
    • Automātiska tīrīšanas programma. Šī funkcija parasti ir pieejama jaunākajos modeļos, bet aizņemtiem cilvēkiem tā ir viena no svarīgākajām funkcijām. Rītos, kad svarīga ir katra minūte, automātiskās tīrīšanas funkcija kļūst par lielāko priekšrocību.

    Vēl viena unikāla funkcija ir iepriekš iestatīt receptes un iespēja tās saglabāt nākotnē. Šo funkciju visvairāk novērtēs mājās, kur katram ir savs iecienītākais kafijas dzeršanas veids – no espresso līdz kapučīno ar biezu putu kārtiņu. Tiesa, dažos automātiskajos kafijas automātos ir iebūvēta piena putošanas sistēma, bet citos ir tikai karstā tvaika piena sprausla. Pēdējā ir noderīga tiem, kam patīk pašiem iesaistīties kafijas pagatavošanas procesā, bet tiem, kas vēlas ietaupīt laiku, vajadzētu izvēlēties jau integrētu piena sistēmu.

    Apkopes funkcijas: lai katru dienu varētu baudīt gardu, smaržīgu kafiju, jums jāpievērš uzmanība savam automātiskajam kafijas aparātam. Reizi nedēļā ir jātīra kafijas pagatavošanas iekārta, un pēc katras kafijas ar pienu pagatavošanas ir jāiztīra arī piena sistēma, it īpaši, ja aparāts tiek atstāts nelietots visas dienas garumā pēc rīta kafijas. Uzpildes vai atkaļķošanas simboli, kas norādīti uz paneļa vai displeja, informēs jūs par nepieciešamo uzpildīšanu vai atkaļķošanu. Ja vēlaties ietaupīt pēc iespējas vairāk laika, izvēlieties kafijas automātu ar iestrādātu piena sistēmu un automātisko tīrīšanas programmu.

    Aizņemtiem cilvēkiem pilsētā – kapsulu kafijas automāti

    Kapsulu kafijas automāti ir mazi, viegli, pietiekami klusi, un tiem gandrīz vai nav nepieciešama nekāda apkope. Atšķirībā no iepriekšminētajiem automātiskajiem un pusautomātiskajiem kafijas automātiem, dzēriena pagatavošanai tiem nepieciešamas īpašas kafijas kapsulas – nelielas plastmasas paciņas ar alumīnija folijas vāku. Tās ir piepildītas ar atbilstošu kafijas maisījuma daudzumu. Kafijas veidu un garšu izvēle ir ārkārtīgi plaša, un kapsulu kafijas automāts var pagatavot ne tikai espresso vai melno kafiju, bet arī latte, kapučīno vai citas deserta veida kafijas ar perfektām piena putām. Nav nepieciešama piena putošana, sprauslas un tīrīšana. Pietiek vien ar izlietotās kapsulas izmešanu un pārstrādi: izmetiet alumīnija folijas vāku metālam paredzētā konteinerā, bet plastmasas daļu – plastmasai paredzētā konteinerā. Zemāk ir apkopotas vēl dažas kapsulu kafijas automātu funkcijas:

    • Ļoti ērti lietot. Pat visnoslogotākajos rītos jums atradīsies laiks gardai kafijas tasītei.
    • Ērta transportēšana. Ierīci ir ērti paņemt līdzi ārpus mājas brīvdienās vai nedēļas nogalēs. Tomēr pārliecinieties, ka kafijas kapsulas ir novietotas blakus ierīcei. Bez tām kapsulu kafijas automāti nevarēs veikt savas funkcijas, un malta kafija šeit nederēs.
    • Dažādu garšu un kafijas veidu izvēle – viegli izvēlēties katrai gaumei. Latte, kapučīno, melnā kafija, espresso, ristretto, macchiato – kapsulu kafijas automāti pagatavos tādu dzērienu, kādu vien vēlaties.

    Apkopes funkcijas: lai varētu baudīt labu kafiju katru dienu, neaizmirstiet aparātu notīrīt un regulāri atkaļķot. Atkaļķošana ir nepieciešama apmēram reizi 3 mēnešos vai ik pēc 400 tasītēm. Pēc lietošanas atcerieties tukšo kapsulu izmest un pārstrādāt.

    Mazie, bet funkcionālie un ērtie kapsulu kafijas automāti ir labākie draugi tiem cilvēkiem, kas katru rītu pamet mājas steigā. Ieteicami cilvēkiem, kas mājās pavada maz laika, taču vēlas izbaudīt labu kafiju, kad atrodas minūte brīva laika.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    44 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    REALAIS
    12.04.2023 23:48

    Jau kādu pusgadu ir pāriets uz Dolce Gusto kapsulu automātu. Nav pārāk dārgi, ļoti ērti. Neesmu liels kafijas dzērājs, nekādu augsta līmeņa kvalitāti nespēju novērtēt. Blakus kafijas automātam ir piena sildītājs/putotājs un Latte ir gatava 2 min laikā. Nav jāņemās ar kafijas biezumiem utml. Bet tērēt vairākus simtus vai pat tūkstotim pāri par lielo kafijas automātu neredzu sev jēgu. Lai labi garšo.

    Norics
    14.04.2023 00:11
    Reply to  REALAIS

    kapsulas kafija ir dārgi neka pupiņas kafijas paku.

    Biteme
    13.04.2023 08:49

    Aparāts neko nenozīmē bez labas, svaigi grauzdētas kafijas. Kafija – tās ir pupiņas. Malta kafija ir veca jau veikalā, kapsulas ieskaitot. Aizsargatmosfēra u.c. lietas ko viņi klārē – tas ir solījums un mierinājums, nevis risinājums. Diemžēl arī kafijas pasaulē cilvēki uzticās nevis savām maņām un loģikai, bet zīmoliem un to radītajiem mītiem (piem. ka kafijas derīguma termiņš ir mērāms vairākos mēnešos vai pat gados, ka superiepakojums neļaus kafijai novecot). Bet dzeram tak mēs kafiju, nevis zīmolus un to pasaciņas!

    Tāpēc zīmoli ir ieguldījuši daudz darba, lai pieradinātu cilvēkus pie noteiktas garšas, ko var iegūt ar vecu kafiju, vienlaikus mudinot maskēt rūgto malku ar pienu, sīrupiem, piedevām. Tas ir kafijas dzēriens. Vai to drīkst dzert? Protams! Tāpat kā var ēst pusfabrikātus, konservus un daudz ko citu. Vienkārši ir jāsaprot, kas ir kas un jābūt godīgiem pret sevi. Piem. pārgājienā var dzert kaut šķīstošo, piekožot saldo batoniņu, lai varētu noiet atlikušos kilometrus. Bet nevajag krist māņos, ka mājās ieslēdzot dārgo aparātu un izmantojot tajā sliktu kafiju, jūs iegūsiet izdevumiem un cerībām atbilstošu kafiju. Ja dārgs aparāts spētu gatavot labu kafiju bez labas, svaigas kafijas – ticiet man, tas būtu gadsimta atklājums!

    Čiekurs
    13.04.2023 08:56
    Reply to  Biteme

    +1.
    Es arī savu sūdīgo (random zīmoli par 15€/kg) kafiju ar samērā labu kafijas automātu, maskēju ar pienu. Melna tā kafija garšo briesmīgi.
    Tā arī neesmu saņēmies pamēģināt svaigi grauzdētu. Lai gan ir bijušas pāris reizes 5 gadu laikā, kad tikko atvērta pupiņu paka garšo ļoti labi. Pēc nedēļas vairs nē.

    Kapsulas tajā pat laikā garšo labāk arī ne pirmā svaiguma. Cits jautājums, kāpēc tā.

    KKTK
    13.04.2023 09:25
    Reply to  Biteme

    A es atkal teikšu ka tā tava kafija jau ir veca pirms grauzdēšanas :D

    davix
    13.04.2023 09:45
    Reply to  Biteme

    Pilnīgi piekrītu par pupiņu nozīmi. Ieteikums pērkot kafiju veikalā neatkarīgi – malto vai pupiņās ir pievērst uzmanību ne tikai derīguma termiņam vispārīgi, bet skatīties, lai izvēlētā paciņa nebūtu vecāka par 6 mēnešiem. Ticiet man, ir ļoti būtiska atšķirība ja paveiksies tikt pie nesen kā ražotas kafijas vai tādas, kas vēl derīga, bet saražota jau pirms gada. Pie tam, tas pats attiecās uz tēju.

    Otra lieta ir uzmanīties ar “akcijām”. Gribam to mēs vai nē, mēs esam austrumeiropas tirgus sektors uz kuru ļoti veiksmīgi ar “akcijām” var realizēt atpazīstamu zīmolu “neveiksmīgās” preču partijas. Ir nācies konstatēt pērkot vienu un to pašu produktu – ka “akcijas” pupiņas ir bijušas pārgrauzdētas.

    Par kapsulu kafiju gan es nebūtu tik viennozīmīgi skeptisks. Tur ir ļoti būtiskas atšķirības starp paša automāta ražotāju, gan kapsulu ražotāju. Provēts ir Dolce Gusto, Nespreso, Illy, Bosh automāti ar dažnedažādiem kapsulu ražotājiem. Piemēram nopērkot orģinālās Nespresso kapsulas, kas protams ir dārgāks gals, espresso mājas apstākļos sanāks labāks kā 50% kafejnīcās pagatavotais noteikti. Bet ir dzerti arī pilnīgi kapsulu “dranķi”.

    Biteme
    13.04.2023 10:05
    Reply to  davix

    Manuprāt, ļoti daudzās kafejnīcās pasniedz sliktu kafiju, tāpēc to nav grūti pārspēt) Par kapsulām neko nezinu, izņemot ka esi piesiets sistēmai un beigās paliek draza. Esmu lasījis, ka cilvēki saskaroties ar kapsulu izmaksām, sāk bakstīt kafiju atkārtoti lietojamās “kapsulās”, zaudējot kapsulu lielākās priekšrocības un neizmantojot manuālā procesa lielākos ieguvumus.
    Par lielveikala kafijām – jā, ir daži kas norāda abus datumus, bet pārsvarā jau tikai vienu un tad noteikt grauzdēšanas datumu nevar, tā ir minēšana.

    Par akcijām man nav skaidrs viens – tur neviens nav sapratis, ka izdevīgāk būtu jau sākumā cenu turēt 75% līmenī, nevis pirmo gadu turēt cenu 100% un pēc tam rīkot izpārdošanu par 50% no sākotnējās cenas?

    davix
    13.04.2023 10:19
    Reply to  Biteme

    Par kapsulām ir tā, ka gluži visos gadījumos neesi piesiets tikai vienam konkrētam ražotājam. Der tikai konkrētas kapsulas Illy un Lavazza automātiem. Pārējiem kā piemēram Nespresso automātiem ir pieejami pat ļoti daudz analogi. Protams analogiem ir ļoti dažādas kvalitātes. Par kapsulu izmaksām – tā ir cilvēka psiholoģija. Ja parēķina vienas krūzītes izmaksas ar dārgāko galu, piemēram, Nespresso oriģinālo kapsulu, tad tas ir ap ~40-50 centi. Var atrast arī labus analogus par ~30-40 centiem. Vai tas ir dārgi, ja tajā pašā laikā cilvēki maksā ap 2 Eur par benzīntanka kafiju. Bet tomēr veidojas mīts par dārgajām kapsulām. Mēģināju atkārtoti lietojamās kapsulas – pilnīgs “dranķis”. Arī kapsulām, lai pagatavotu kvalitatīvu espresso nepieciešams spiediens, ko vislabāk nodrošina tās alumīnija kapsulu tehnoloģija – visi analogi kas mēģināti praktiski izdzen cauri to kafiju bez spiediena un ir kā tēja. Tad jau labāk apliet kafiju krūzītē.

    REALAIS
    13.04.2023 10:34
    Reply to  Biteme

    Skan jau ļoti pasakaini šāda instrukcija. Bet tā ir gourmet instrukcija, kur ieguldītais laiks vienā kafijas krūzē aizņem nesamērīgi daudz laika.

    Neviens nekrīt nekādos mākoņos par kafijas automātiem, vismaz tiem kas iegādājas ko tādu. Bet kafijas automātu izmanto, lai padarītu prastu apliešanu ātrāku, ērtāku un garšīgāku par to samaksājot papildus. Bet ja grib svaigu kafiju kā to tu pasniedz, tad par to vairāk īsti neder tikai ieguldīt naudu vēl vairāk, bet ir jāiegulda daudz vairāk laika. Varbūt tev dzīvē šobrīd ir daudz laika kam tādam un primāri prioritāte, bet ne visiem tā būtu.

    Biteme
    13.04.2023 12:58
    Reply to  REALAIS

    Nav tiesa. Nopirkt svaigu kafiju nav ilgāk kā nopirkt kafiju parasto un garšos labāk neatkarīgi no gatavošanas veida. Kad iesit roku ar portafiltra dampi, tad ieslēdz lai uzsilst, tikmēr nomazgā muti un saģērbies, kautko jau sāc ēst un kad ir uzsilis, tad malšana un sagatavošana – 1min., pagatavošana – 30-40sek., noskalo grozu – 10sek., noslauki paliekas un mitrumu – 10 sek. Neteiktu, ka tur ir kas dikti ilgs un sarežģīts.

    Ja negribās mašīnu – konuss un papīra filtri. Vietas aizņem maz, apkopes nav. Samal, ieber filtrā, mazliet aplej un sajauc, pēc 30-60sek. lej virsū ūdeni un ļauj tecēt. Atkarībā no krūzes izmēra un nolūkiem lej 2-3 reizes. To visu var darīt, kamēr turpat blakus gatavo brokastis vai smērē maizi līdzņemšanai. V60 papīra konuss nofiltrē kahveolus, ja ir jāuzrauga holesterīna līmenis (es jaucu kuru – augsta vai zema blīvuma))

    Ātri ir arī franču prese, bet īsti nepatīk garša – nav espreso piesātinājuma, bet nav arī filtra kafijas dzidrās garšas. Prese arī aizaug un jāpajauc vaļā jau tīrītu. Vienalga labāk par apliešanu krūzē, kur kafija turpina ievilkties un mainīt garšu un īpašības (ne jau uz labo pusi) visu dzeršanas laiku.

    REALAIS
    13.04.2023 14:03
    Reply to  Biteme

    Nu kad piešaujas. Man personīgi kafija nav tik tuvs dzēriens. Man patīk kafijas padzērieni. Tāpēc, es noteikti neesmu ieinteresēts kvalitatīvas kafijas pagatavošanā, jo man diena nesākas ar kafiju. Bet paldies par ieskatu, kā tu to dari.

    Tad tu personīgi izmanto manuālu kafijas automātu, kas pa lielam padod ūdeni ar spiedienu?

    Biteme
    13.04.2023 15:09
    Reply to  REALAIS

    manuāls automāts….ēēē))) bet jā – padod ūdens zem spiediena caur labi uzsildītu traktu. Bez termiskās stabilitātes ļoti nekonsistenti rezultāti, tāpēc neiesaku pavisam lētos mājas espreso aparātus ar alumīnija grupu un portafiltru (to coķi, kur iegriež kloķi ar kafijas grozu). Tad labāk bez aparāta, manuprāt.

    REALAIS
    13.04.2023 17:21
    Reply to  Biteme

    Jā, nepareizi uzrakstīju. “Manuāls automāts”, augstākās klases loģika no manas puses. Vairāk domāju kā ierīce, bet ko nu vairs.

    Skābene
    13.04.2023 14:50
    Reply to  Biteme

    Ar 100 gramiem svaigi grauzdētas ūber puper labas un aromātiskas kafijas var izglābt kilogramu visparastākās veikalā uz atlaidi pirktās kafijas. Kārtīgi samaisi un ber iekšā kafijas automātā, atšķirību var gan saost, gan sagaršot! ;)

    Skābene
    13.04.2023 09:34

    Kapsulas neizskatu kā variantu, jo ar tām piemēslo dabu. Ir variants ar kafijas spilventiņiem, kas atgādina apaļus tējas maisiņus, jo tie bioloģiski sadalās, bet šis kafijas veids nav pie mums ļoti populārs, tāpēc nākas iepirkt lielākus krājumus ārzemēs, kas šo procesu padara neērtu. Mājas variantā vislabāk patīk kompakti pusautomāti, vai automāti, kam ir iegremdējamā piena šļauka, lai nav jāmazgā piena trauks, bet šļauku var ielikt piena pakā. Nepatīk aparāti ar ūdens filtriem (kārtējā plastmasa), un aparātam jābūt maksimāli kompaktam, lai nav ledusskapja izmērā. Visērtāk ir ar pupiņām, turklāt biezumus var izmantot kā mulču puķēm!

    Last edited 1 year ago by Skābene
    davix
    13.04.2023 09:55
    Reply to  Skābene

    Vai esi atteicies no visa dzīvē, kas kādā veidā piemēslo dabu? :) Staigā no lapām veidotā apģērbā un brauc ar koka divriteni? Vai arī tas ir “trendīgi” atteikties no kādas vienas lietas ekoloģijas vārdā un pievērt acis uz pārējām 99% lietām tev apkārt ko lieto ikdienā :) Starpcitu ir pieejamas arī kompostējamās kafijas kapsulas, kas bioloģiski noārdās. Līdz šim nav vēl izdevies noprovēt kaut cik dzeramus kafijas spilventiņus – atgādina vairāk traukūdeni. Atbildi negaidu, jo droši vien esi atteicies arī no datora lietošanas, kas noteikti piemēslo dabu ;)

    Skābene
    13.04.2023 14:53
    Reply to  davix

    Nu ar kaut ko jāsāk! Kā pirmo, atteicos no pudeļu ūdens, jo ražotāji neražo ūdeni, viņi ražo atkritumu kalnus!

    Artūrs
    13.04.2023 18:09
    Reply to  davix

    Kā tur bija tas teiciens – nevajag dažus cilvēkus, kas pieturas pie zero waste dzīvesstila perfekti, bet gan pēc iespējas vairāk, kas dara kaut nedaudz tā labā.
    Katrs tāda veida solis ir novērtējams, un nav nepieciešams noniecināt, ja tas netiek darīts perfekti.

    KKTK
    13.04.2023 10:59
    Reply to  Skābene

    Piemēslo dabu tie kas piemēslo dabu, bet kapsulas bez maksas nododu, kur saturs iet mēslojumā, bet alumīnijs otreizējā pāstrādē.

    Skābene
    13.04.2023 14:54
    Reply to  KKTK

    Kur tu nodod tās kapsulas?

    KKTK
    13.04.2023 15:18
    Reply to  Skābene

    https://nespresso.lv/lv/ilgspeja/musu-ap%C5%86emsanas-parstradat
    Atbrauc DPD kurjers, atved manis pasūtītās 100+ kapsulas. Pretī dodu aizlīmētu maisu ar izlietotajām kapsulām. (100 jo tad piegāde līdz durvīm bezmaksas)…

    BTW. Es nesaprotu ko tur Biteme raksta par kaut kādu iesiešanos. Man tagad plauktā stāv 12 dažādas kafijas šķirnes. Ir iecienītās, bet visu laiku pamēģinu arī citas garšas. Varbūt reizi dienā dzērājam – ideāli.

    Biteme
    13.04.2023 23:11
    Reply to  KKTK

    Stāvējā prātā, ka kapsulas nav pārāk standartizētas, bet paskatījos – nespreso standartu uztur diezgan daudzi. Tīrīgajiem un steidzīgajiem droši vien diezgan ērti. Es iztieku ar veco laiku sistēmu, kas ļauj nopirkt kafijas pupiņas no jebkuras grauzdētavas, jebkuras šķirņes, jebkura grauzdējuma, kaut vai zaļas pa tiešo no fermera un pašam sagrauzdēt. Kad ir nodzertas pasaules galvenās šķirnes un ir apjēga, kas vairāk patīk, tad galvenā atziņa ir šāda – vislabākā kafija ir svaiga. Ar kafijas pupiņām es to varu kontrolēt. Bet kā ar kapsulām – var nopirkt pirms nedēļas grauzdētas, lai būtu gan nobriedušas pēc grauzdēšanas, gan arī nebūtu jau vecas??

    KKTK
    14.04.2023 08:26
    Reply to  Biteme

    Man tikai viens jautājums, ko tu dari, kad draugu vai internetā ietekmēts, nopērc kādu maisu jaunas/citas šķirnes pupiņas un atklāj, ka tev tās galīgi negaršo? Met ārā? Mainies ar draugiem? Sakod zobus un dzer ārā, kamēr vēl nav vecas? Jauc kopā ar citām pupiņām? Vai noliec stūrī, lai iesmērētu ciemiņiem? 😁
    Nu bet jautāju nopietni. Kapsulas ir 10, pamēģini vienreiz, pamēģini otreiz, iedod sievai, paliek pāri 6-7 kapsulas. Var mierīgi atļauties izmest ārā tos 3 eur…

    Biteme
    14.04.2023 09:14
    Reply to  KKTK

    Maisu zaļas kafijas? Tie, kas pērk maisu zaļas kafijas, zin ko viņi pērk. Pēc pieredzes jau zin, kā garšo tāda vai cita kafija no noteiktas vietas. Protams, ka raža mainās no gada uz gadu, bet tās ir nianses.
    Ja domā grauzdētu, tad neviens nepērk maisos – gramos, 200, 500. Zināmu kafiju kilogramu var nopirkt. Kas ir kilograms? Lielajā grozā 21 grams kafijas, tās ir 47 kafijas, ja pavisam nepazīstama – dažas iet mīnusā kamēr piedzen maluma pakāpi. Nu, 45. Tās ir 2-3 nedēļas – ne jau mēneši vai gadi) Jaunu kafiju nopērc 500gr un pēc nedēļas ir skaidrs vai pirksi vēlreiz vai nē. Ar svaigu kafiju nav jautājuma par laukā mešanu – tikai par to, cik bieži gribētu tādu pirkt vēlreiz un kura pagatavošanas metodei tai vairāk piemērota (priekš manis, protams). Dažas ir labas ikdienas trekterēšanai, dažas ir gana atšķirīgas no ierastās garšas, lai pirktu tās retāk (vai arī no cenas viedokļa).

    wils
    14.04.2023 10:57
    Reply to  Biteme

    Var pačukstēt, kur var nopirkt zaļo kafiju gramos?

    Biteme
    14.04.2023 11:09
    Reply to  wils

    Esmu pircis vācu ebajšopā, sen atpakaļ. 500gr pakas. Tagad, kad grauzdētavas ir arī Latvijā, droši vien varētu mēģināt sarunāt sev mazliet kafijas hobija grauzdēšanai.

    Ar maisu es biju domājis maisu. Nevis paku.

    Last edited 1 year ago by Biteme
    wils
    13.04.2023 11:07
    Reply to  Skābene

    Un kā ar kafiju – dabiski noārdāmajās Nesspreso kapsulās?

    Biteme
    13.04.2023 12:59
    Reply to  wils

    Izklausās pēc biodegradējamās plastmasas? Vai kēksa kapsulās, kuras pēc tam paredzēts apēst)

    wils
    13.04.2023 13:18
    Reply to  Biteme

    Nope – es teiktu kartons alumīnija vietā.

    Rūdolfs Rancāns
    13.04.2023 10:04

    šķīstošā

    davix
    13.04.2023 10:24

    Pārgājienos, desertu pagatavošanai vai pensijā :) citos gadījumos, rekomendētu paplašināt skatu uz pasauli un pagaršot ko garšīgāku ;)

    Čiekurs
    13.04.2023 10:30
    Reply to  davix

    *es ceru*
    comment image

    Last edited 1 year ago by Čiekurs
    Nelabojams
    13.04.2023 19:11

    :O~

    Ivis
    13.04.2023 11:51

    Nevēlos aizskart nevienu kafijas someljē ar vēl lattes putām uz ūsām un ekstrasensorām garšas uztveres īpašībām, bet karote maltās kafijas krūzē un verdošs ūdens pa virsu skaitās lauki? Tiešām interesē, jo kafiju nedzeru un kleitas nevalkāju.

    davix
    13.04.2023 12:20
    Reply to  Ivis

    Uztvertu to kā vienu no kafijas pagatavošanas veidiem. Kāda tur vaina un tas noteikti neliecina neko sliktu par cilvēku. Galvenais neieciklēties tikai uz vienu veidu un tad no tā spriest vispārīgi par kafiju (garšo/negaršo).

    wils
    13.04.2023 11:55

    Jāatzīst – dīvainākais reklāmas raksts. Ne tev skaidrs pasūtītājs, ne slepenais apmaksātais vēstījums

    Kursors.lv
    13.04.2023 12:57
    Reply to  wils

    Viss ir skaidrs. Rakstā ir saite uz Kafijas Draugs mājaslapu un tas šoreiz ir arī šī reklāmraksta autors.

    wils
    13.04.2023 13:00

    Rakstā ir arī links uz delfi lapu, tā ka 50:50

    REALAIS
    13.04.2023 14:04
    Reply to  wils

    Aizmirsa laikam piestādīt rēķinu Delfi :D

    Kaspars
    13.04.2023 14:51

    Atvainojos, bet dīvains raksts. Man pat grūti sagremot kā reklāmrakstu.
    Materials ir – paredzēts cilvekiem kas grib kafijas automātu, jo “grib kafijas automātu”?

    Nav ne vārda par garšas vai apjoma atšķirībām (nemaz nerunājot, ka pupiņu kvalitāte un veids bieži ir svarīgāks par pašu aparātu) Nedz arī to ka, piemēram ar portafiltra aparātu visdrīzāk nāksies ieinvestēt arī vairākus simtus vērtās dzirnaviņās. Esspresso aparāts vispār dod ārā tik specifisku produktu, ka vai nu Tu zini kas ir esspresso un tad jau visdrīzāk ar to saistīto virtuvi un aparatūras cenas, vai arī Tev šādu rakstu pat labāk ir nelasīt.

    Un vēl taču ir kaudz citu kafijas pagatavošanas ierīču…

    Biteme
    13.04.2023 16:46
    Reply to  Kaspars

    Kad viņi (citu ierīču tirgotāji) atnesīs rakstu, tad būs arī par tām)

    Pērkot manuālo, pusautomātisko vai automātisko kafijas mašīnu ir jāsaprot, ka to vajadzēs arī apkopt un agrāk vai vēlāk arī remontēt. Tad liela nozīme ir tam, vai vietējiem meistariem ir pieredze ar konkrēto sistēmu, vai daļas ir ātri pieejamas bez 300% uzcenojuma un vai darbam ir garantija (gadās, ka novēršot vienu defektu tiek ielikts pamats jau citam).

    Jebkurā gadījumumā kafijas tehnika prasīs laiku, uzmanību un pieskatīšanu – pat automātiem jāseko, kur krīt vecā kafija ārpus paredzētajām vietām, kas tur klusībā iepelē, kur kas palēnām sāk suloties, apsūbēt vai dzirksteļot.

    Kaspars
    14.04.2023 11:03
    Reply to  Biteme

    Viņi arī ir arī citu ierīču tirgotāji ;)

    ja par remota iespējām – ok svarīgs faktors, bet rakstā nav ne vārda…

    pieminēšu, ka šajā iestādē es pirku sev automātsiko kafijas aparātu (nekadus norādījumus par papildus pieskatīšanu gan man nedeva – pieteica, ka aparāts pats paprasīšot visu, ko vajag + ik pa laiciņās jāizņem un jānoskalo “brew unit”, bet arī nekādas tehniskas apkopes neesot vajadzīgas (ļoti atšķīrās no pieredzes pērkot aparātu citā istādē, kur man piekodināja, ka reizi gadā, bet ja daudz dzer kafiju, tad labāk pus gadā, krāmējam aparātu kastē un vedam uz veikalu, kur veiks tehnisko apkopi)

    vispār, pret iestādi man nekādi iebildumi nav, vairāk par šāda satura jēgu..
    tie, kas aplej kafiju ar karstu ūdeni krūzē, nesaprot kāda vaina (un nav jau)
    tie, kas dzer kapsulniekus, tie turpina to darīt (ērti taču)
    tie, kam ir automāti, tie ar neko jaunu neuzzina
    esspresso dzērāji vispār smīn maliņā

    vai šāda reklāma ir labāka, kā stilīgs banerītis malā?

    Karlis
    13.04.2023 22:20

    A kāda ir pašizmaksa?

    wils
    14.04.2023 12:27
    Reply to  Karlis

    A cik gramus kafijas ber krūzītē vai automātā?

    Reklāma