JURA Z6 kafijas automāta apskats

46

Esmu liels kafijas cienītājs. Lai arī manā dzīvē ir bijuši īsāki posmi, kad kafiju esmu mēģinājis aizvietot ar tēju, tomēr vienmēr esmu atgriezies pie “melnā zelta” dzērieniem. Savā mūžā esmu izgājis cauri arī vairākiem kafijas dzeršanas periodiem. kad biju jaunāks un ar plānāku maciņu, dzēru kafiju īpaši to nešķirojot un studiju gados pat nesmādēju šķīstošo kafiju. Brr, tagad šādas briesmas labprātīgi vairs sevī nevaru iedabūt.

Tomēr ar gadiem manas prasības pret šo dievišķo dzērienu pieauga, un, lai arī nevaru dižoties ar regulāru ekskluzīvu kafijas pupiņu lietošanu (caur civetkaķiem izgājušo kafijas pupiņu kafiju gan esmu testējis), veikalu plauktos skatos kaut kur pa vidu un esmu gatavs mērot vairāku kvartālu gājienu, lai tikai tiktu pie Illy kafijas. Mājās pēdējos gados kafiju pagatavoju mokas kanniņā un īpaši slinkos rītos lieku pie darba manu noputējušo kapsulu kafijas aparātu.

Reklāma

Kaut kad īsi pirms lielajiem šīs vasaras karstumiem mani uzrunāja JURA kafijas automātu izplatītājs un piedāvāja uz testu kādu kafijas automātu. Lai arī ikdienā Kursorā īpaši nerakstām par šāda veida produktiem, konkrētais piedāvājums ieinteresēja. Pamatā tāpēc, ka kafija man garšo un vēlējos pārbaudīt kā praksē darbojas mūsdienīgs kafijas automāts.

Pāris mēnešus manās mājās aktīvi izmantojām JURA Z6 testa ierīci un jāsaka, ka šis ir viens no tiem retajiem testa produktiem no kuriem ir patiešām grūti šķirties. Ja pavisam īsi, tad šis kafijas automāts ir lielisks – ar vienas pogas spiedienu spēj pagatavot 13 dažādus kafijas dzērienu veidus un rezultāts pēc pareizo kafijas pupiņu atrašanas ir lielisks. Savu mūžu nebiju dzēris tik daudz kafijas kā šī testa laikā!

JURA tehnoloģijas

Pirms ķeramies pie konkrētā kafijas automāta funkciju apskatīšanas, vēlos mazliet parunāt par šī produkta autoru – Šveices kompāniju JURA. Tas ir uzņēmums, kas darbojas jau no 1931. gada un savas pastāvēšanas laikā ir iemēģinājis roku dažādu mājsaimniecības produktu izstrādē līdz beidzot nospecializējies par pasaules līderi premium klases automātisko kafijas mašīnu izstrādē. Pašlaik JURA darbojas vairāk nekā 50 tirgos visā pasaulē un pārdevis vairāk nekā piecus miljonus profesionālo kafijas aparātu. Interesanti, ka jau kopš 2006. gada JURA zīmola vēstnesis ir slavenais tenisa spēlētājs Rodžers Federers un sadarbības pamatā ir kopējas vērtības: piederība Šveicei, neatlaidīgs darbs, precizitāte, kvalitāte, elegance un tiekšanās pēc pilnības.

JURA liek milzu uzsvaru uz savu produktu kvalitāti un to darba precizitāti, tāpēc ar šo zīmolu neatradīsim lētas izteiktas budžeta klases ierīces. Ja esam iegādājušies JURA kafijas automātu, sekojam tā ekspluatācijas un apkopes norādījumiem, izmantojam kvalitatīvu kafiju, tad rezultātā iegūsim patiešām garšīgus dzērienus.

Lai JURA kafijas automātu pagatavotie dzērieni būtu vienmēr vienādi un augstvērtīgi, JURA rūpējas par visiem kafijas pagatavošanas posmiem:

  • Viss sākas ar ūdeni un JURA kafijas automātos pašā ūdens tvertnē var ievietot CLARIS ūdens filtru. Tādējādi katrai kafijas tasītei paredzētais ūdens būs tīrs no kalcija, smagajiem metāliem, hlora un ar sabalansētu pH līmeni. Šāda ūdens attīrīšana ne tikai ļauj iegūt maksimāli garšīgu kafiju, bet arī paildzina kafijas automāta kalpošanas laiku, jo novērš kaļķakmeņa veidošanos ūdens sistēmā. Filtrā ir iebūvēts RFID čips un gudrākie JURA kafijas automāti spēj nolasīt tā informāciju, lai automātiski pielāgotu savus iestatījumus un pabrīdinātu, kad filtrs jānomaina. JURA rekomendē regulāri mainīt tvertnē esošo ūdeni, lai tas vienmēr būtu svaigs.
  • Attīrītais ūdens ceļo uz termobloku, kur tas tiek ātri uzsildīts. Šeit svarīgi ir tas, ka JURA automāti no tvertnes paņem tikai konkrētajam dzērienam nepieciešamo ūdens daudzumu un pēc tā pagatavošanas sistēmā neuzglabā ūdeni, kas laika gaitā varētu mainīt savas garšas īpašības vai ietekmēt ierīces darbību. Kafijas aparāts ir pat tik gudrs, ka tas ūdeni uzsildīs mazliet karstāku, lai kompensētu temperatūras zudumu, kamēr tas pa atdzisušajām ūdens caurulītēm tiek nogādāts līdz kafijai.
  • Viens no svarīgākajiem ikviena kafijas automāta elementiem ir dzirnaviņas. JURA kafijas automāti izmanto keramiskos (profesionālai produktu līnijai) vai nerūsējošā tērauda asmeņus. Kafijas pupiņu maluma pakāpi var pielāgot un tas rezultātā nosaka arī kafijas dzēriena garšu.
  • Vesela zinātne nepieciešama, lai uzbūvētu gatavošanas kambari, kurā tiek pagatavota pati kafija. JURA inženieri ir izstrādājuši vairākas dažādas sistēmas, kas rūpējas par to, lai sistēmā būtu nepieciešamais spiediens un ūdens daudzums. Īpašā JURA izstrādātā Pulsa ekstrakcijas procesa (Pulse Extraction Process) sistēma rūpējas par to, lai cauri kafijai pulsētu ūdens un tādējādi ilgāk no tās izvilktu debešķīgās garšas.
  • Atsevišķi JURA kafijas automāti (arī apskatītais Z6 modelis) spēj paši pagatavot kafijas dzērienus ar pienu, piemēram, latte kafiju. Automāts pats izsūks no tvertnes nepieciešamo piena daudzumu un automātiski to uzkarsēs, kā arī pagatavos ļoti biezas un noturīgas putas. Pie tam, automāts spēj viena dzēriena ietvaros izveidot gan karstu pienu (varam regulēt tā temperatūru), gan putas noslēgumam. Un tas viss notiek bez cilvēka līdzdalības.
  • JURA kafijas automāti piedāvā plašas dzērienu pielāgošanas iespējas. Mēs varam ērtā veidā pielāgot dzērienu daudzumu, stiprumu un piena gadījumā arī temperatūru. Tādējādi katrs spēs atrast to īsto un vienīgo labāko garšu. Pateicoties saprotamam LCD displejam vai mobilajai lietotnei kafijas automāta vadīšana ir ātra un vienkārša.

Kas ir JURA Z6 un ko ar to varam pagatavot?

Uz testu saņemtais JURA Z6 ir mājas lietošanai paredzēts kafijas automāts. Konkrētais Z6 modelis ir Latvijā visjaudīgākais un funkcijām bagātākais JURA kafijas automāts. Tā cena ir aptuveni 2250 eiro, kas nav maz. Bet par šo naudu iegūstam gaumīga dizaina ar pelēku vai melnu alumīnija priekšējo paneli apveltītu kafijas automātu, kas spēs pagatavot 13 dažādus kafijas dzērienus viena pogas spiediena attālumā, kā arī bez vadiem savienosies ar ūdens filtru un piena dzesētāju, lai mēs vienmēr būtu lietas kursā par to stāvokli. Tas ir pilnīgs monstrs nevis vienkāršs kafijas aparāts!

Nereti kafijas automāti izskatās vienkārši un var neiederēties gaumīgi noformētā virtuvē. Tomēr tas nav JURA Z6 stāsts, jo metāla priekšējais un augšējais panelis (pieejams arī melnā krāsā) to atšķir no konkurentiem un piedod premium ierīces sajūtu. Sānu malas gan ir veidotas no plastmasas un ūdens tvertes apakšā ir spoža zila gaismas diode (to var izslēgt ierīces iestatījumos).

Kafijas aprāts sver jūtamus 12 kilogramus, bet tas nav nekas slikts, jo pārāk bieži to apkārt nenēsāsim. Ierīce ir 32 cm plata, 45 cm dziļa un 37.5 cm augsta. It kā liekas, ka izmēri nav lieli, tomēr ņemam vērā, ka visdrīzāk blakus automātam noliksim vēl arī citus aksesuārus, piemēram, piena dzesētāju vai krūzīšu sildītāju un tas kopējā ansambļa apmērus padarīs būtiski platākus. Tāpat nevajadzētu šo kafijas aparātu pabāzt zem zemiem plauktiem, jo kafijas pupiņu iebēršana notiek no augšas, ūdens trauks izņemas uz augšu un arī ieslēgšanas poga novietota ierīces augšpusē pašā aizmugurē.

Uz ierīces krāsainā TFT LCD displeja varēsim izvietot 6 mūsu iecienītākos dzērienus un palaist to pagatavošanu nospiežot blakus esošo pogu. Ja izmantosim automāta augšpusē novietoto iPod atgādinošo grozāmpogu, varēsim ērti piekļūt vēl vairāk dzērienu tipiem. Tāpat ar šo grozāmpogu varēsim pielāgot katra individuālā dzēriena stiprumu, daudzumu vai piena un putu attiecību. Ekrāns arī lieti noderēs, lai lasītu aparāta apkopes pamācības, mainītu tā iestatījumus vai apskatītos pagatavoto dzērienu vai veikto apkopju statistiku.

Īpašas uzmanības vērta ir arī piena sistēma. Tā darbojas pilnībā automātiski un mums pašiem nebūs jāatver un jāaizver piena padeve kā tas notiek vienkāršākos kafijas aparātos. JURA Z6 pats prot iesūkt no piena tvertnes nepieciešamo piena daudzumu, uzsildīt to, kā arī izveidot putas. Lietotājs var izvēlēties vienu no 10 piena un piena putu temperatūras vērtībām. Šīs 10 vienības nosedz 22 grādu diapazonu un tādējādi varēsim iegūt tieši tādu dzēriena temperatūru, kādu vēlamies.

Ūdens tvertne ir noņemama un pievienota ierīces kreisajā sānā. Tajā var ieliet 2.4 litrus ūdens un praksē secināju, ka tas nav nemaz tik daudz. Tā kā aparāts sevi izskalo starp katru lietošanas reizi, tad šo tvertni sanāks uzpildīt diezgan bieži. Bet no otras puses, JURA uzsver, ka ūdeni tāpat būtu jāmaina, lai tas nesastāvas un nebojā kafijas garšu. Ūdens tvertnē varam ievietot ūdens filtru, kas Z6 gadījumā arī automātiski savienojas ar automātu un tādējādi ekrānā redzēsim paziņojumu par tā nomaiņu. Tas ir ērti, jo nepiemirsīsim par šo aspektu un rezultātā nesabojāsim mūsu kafijas dzērienus vai pašu aparātu ar novēlotām apkopēm. Ūdens tvertnes apakšā ir diezgan kaitinoša un ar kopējo ierīces dizainu disonējoša zila gaismas diode, bet to var ierīces iestatījumos atslēgt. Interesanti, kāpēc tā vispār tur novietota. Iespējams, lai varētu vizuāli noteikt vai tvertnē ir tīrs ūdens.

Kafijas pupiņu tvertnē varam iebērt līdz 280 gramiem kafijas pupiņu. Tvertni sedz vāciņš ar gumijotām malām, lai kafijas smarža ilgāk uzglabātos ierīcē. Ja kafijas pupiņas ir beigušās, automātā var lietot arī jau samaltu kafiju. Tā ir jāieber speciālā atvērumā aiz galvenās kafijas pupņu tvertnes.

Izlietotie kafijas biezumi un ūdens sakrājas speciālā atvilknē ierīces apakšā. Kafijas automāts ekrānā parādīs paziņojumu, ka kafijas biezumu tvertne ir pilna pēc 20 kafijas dzērienu pagatavošanas. Ap to laiku pilna arī būs izlietotā ūdens tvertne un labāk to laicīgi un pamatīgi izmazgāt. Karstajā vasaras laikā secināju, ka ilgstošāk turot netīrītu šo atvilkni, tā sāka palikt gluma un nepatīkami ost. Par laimi, tā ļoti viegli mazgājama un šeit nevajadzētu slinkot.

Pie noderīgām niansēm es vēlos pieminēt arī augstumā regulējamās kafijas sprauslas. Ja paceļam tās augstākajā pozīcijā, varēsim automātā ievietot līdz 15 cm augstas glāzes. Tāpat noderīga ir iespēja abas sprauslas attālināt vienu no otras, lai, piemēram, vienlaicīgi pagatavotu divus kafijas dzērienus.

JURA Z6 ir patiešām vienkārši lietojams kafijas automāts. Tā kā man ar tādu ierīci nopietnāka darīšana bija pirmo reiz, baidījos, ka uzstādīšana būs sarežģīta un paies gana ilgs laiks, kamēr vispār sapratīšu kā tā darbojas. Tomēr viss bija krietni vienkāršāk un jau pēc padsmit minūtēm varēju kaifot garšīgu espresso. Starp citu, JURA Z6 kafijas pagatavošanas procesā spēj sasniegt 15 bar spiedienu, tāpēc visi espresso fani var priecāties. Šis dzēriens sanāks lielisks.

Kafijas pupiņu malšanas process ir diezgan skaļš un arī JURA Z6 nav izņēmums. Agros rītos, kad mājinieki vēl guļ, es visu laiku satraucos vai kafijas malšanas skaņa tos neuzmodinās. Kad kafija samalta, pārējās automāta izdvestās skaņas nav pārāk skaļas.

Apkopes jautājums

Iegādājoties šādu ierīci, ir jāsaprot, ka tā neiztiks bez regulāras apkopes. Piemēram, ierīcei regulāri būs jāmazgā piena sistēma pēc kafijas dzērienu pagatavošanas, kuru sastāvā ir piens. Tas nav jādara pēc pilnīgi katra dzēriena pagatavošanas, bet, ja brokastis ir galā un kādu laiku lattes vai līdzīgus dzērienus vairs negatavosim, sistēma būtu jāizskalo. Lai to izdarītu, sekojam pamācībai ierīces displejā un speciālā tīrīšanas trauciņā ielejam speciālu tīrīšanas līdzekli, pievienojam tam piena caurulītes vienu galu un palaižam programmu. Automāts pāris minūtes padarbosies un piena sistēma būs tīra. Komplektā iekļautā mazā 250 ml tīrīšanas līdzekļa pudelīte man pietika aptuveni mēnesim un tā maksā aptuveni 7 eiro. Protams, var šo speciālo tīrīšanas līdzekli izmantot retāk un izskalošana ar ūdeni būs labāka nekā tīrīšanas izlaišana, tomēr tas nebūs JURA rekomendētais variants un agrāk vai vēlāk mūsu novirzīšanās no ekspluatācijas noteikumiem var sabojāt ierīci.

Gudrā ūdens filtra nomaiņas paziņojumu es automāta displejā ieraudzīju vēlāk, pēc kāda pusotra mēneša (~80 litriem ūdens) un tas maksā aptuveni 14 eiro. Protams, var arī regulāri atkaļķot automātu ar speciālām atkaļķošanas tabletēm (komplekts maksā aptuvei 13 eiro), tomēr ūdens tvertnē ievietotais filtrs rada ērtības no kurām var negribēt atteikties. Ņem vērā, ka kafijas pagatavošanai nederēs destilēts ūdens.

Ik pēc 200 dzēriena pagatavošanas reizēm (vai 1.5 – 2 kg kafijas) kafijas automāts palūgs veikt tā tīrīšanu. Speciālā atvērumā būs jāievieto tīrīšanas tablete un dažu minūšu ilgā tīrīšanas procesa laikā tiks atkaļķotas automāta komponentes un nodrošināts ilgs ierīces kalpošanas laiks.

Rezultātā sanāk, ka par savām ērtībām mums būs jāmaksā. Tagad katram atliek izlemt pašam vai šādas papildus izmaksas atsver ērtību radītos ieguvumus. Konkrēti Z6 gadījumā tas noteikti nebūs aktuāls jautājums, bet lētāku kafijas automātu apkope noteikti būs pamanāma.

Īpaši eksperimentēt ar kafijas automātu ekspluatācijas noteikumu neievērošanu nevajadzētu, jo tas var krietni saīsināt to kalpošanas mūžu. JURA paredz, ka šī zīmola produktiem būtu bez problēmām jākalpo vismaz 8 gadus un pie kārtīgas to ekspluatācijas tas nav nekas nesasniedzams. Bet ja gadīsies kāda ķibele (ārpus garantijas laika), JURA nodrošina labu servisu. Ierīci ar kurjeru aizvedīs uz servisu, veikts kļūdas defektāciju un tad par saprotamu cenu arī saremontēs. Ja ir jāmaina kāds no ierīces pamata komponentiem (dzirnaviņas, sūknis, sildelements vai kafijas gatavotajs), tad ir viena cena. Ja remonts saistīts ar citām komponentēm, tad otra cena. Kad ierīce būs saremontēta (tipiski tas notiek dažu dienu laikā), to kurjers aizvedīs atpakaļ uz mājām.

JURA piedāvā noderīgus aksesuārus

Kopā ar JURA Z6 saņēmu arī divus noderīgus aksesuārus, lai varētu pilnībā izbaudīt kafijas pagatavošanas procesu.

JURA tasīšu sildītājs

Viens no šiem aksesuāriem bija tasīšu sildītājs. Jā, tu izlasīji pareizi. Eksistē speciāla ierīce, kuras vienīgā funkcija ir sildīt kafijas tasītes. Priekš kam? Izrādās, ka kafijas garšu var mainīt (lasi, sabojāt) tas, ka karstais dzēriens tiek ieliets atdzisušā tasītē un tādējādi atdziest un maina savas garšas īpašības. JURA tasīšu sildītājs spēj uzsildīt mūsu espresso glāzītes un arī lielākas krūzītes līdz 55°C temperatūrai un tādējādi sniegt mums iespēju izbaudīt kafijas dzēriena garšu pilnībā. Ierīcei ir divi līmeņi un katrā no tiem ir vieta 5 espresso tasītēm (diametrs 57 mm), 4 kafijas tasītēm (diametrs 66 mm) vai 6 kapučīno tasītēm (diametrs 90 mm).

Šai ierīcei var iestatīt arī automātisku ieslēgšanās laiku, lai tasītes ir siltas, kad no rīta pamodīsimies un dosimies pagatavot savu rīta dzērienu. Cena – aptuveni 199 eiro.

JURA piena dzesētājs

Otrs aksesuārs bija krietni saprotamāks – automātiska piena dzesēšanas tvertne. Tajā var ieliet litru piena un tvertnē iebūvētais ventilators to uzturēs vēsu visas dienas garumā. Piena temperatūra ir ļoti svarīga, lai izveidotu pareizas konsistences piena putas. Ierīci varēsim novietot kafijas automāta labajā pusē un to nav paredzēts slēgt pie tik garas caurules, lai varētu nobāzt kaut kur tālāk. Bez tam, tālāk nedarbosies bezvadu savienojums, kas ļauj kafiajs automātam saprast atlikušo piena daudzumu tvertnē. Piezīmēšu, ka šī aksesuāra uzbūve ir ļoti vienkārša, to būs viegli apkopt un pašu tvertnes daļu var arī mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Cena – aptuveni 199 eiro.

Noslēgumā

Šo kafijas aparātu pakoju drūmā klusumā un skatoties uz tukšo virtuves stūri, kur vēl pirms brīža lepni stāvēja JURA Z6, sieva teica, ka tas ir bijis pats labākais gadžets, ko esmu savā mūžā notestējis. Es varu piekrist, ka tas ir bijis viens no nedaudzajiem testa produktiem no kura man nemaz negribējās šķirties.

JURA Z6 man lika iespringt un atrast man vistīkamāko kafiju (Lavazza Crema Aroma) un izpētīt, cik daudz un dažādus kafijas dzērienus var pagatavot, kā arī kas ir svarīgākais to pareizā pagatavošanas procesā. Testa laikā es dzēru kafiju no rīta un arī vakarā, kad pārnācu no darba. Garša vienmēr bija sagaidāmi vienāda un ierīces lietošanas vienkāršība ir fenomenāla – nospied vienu pogu un tieši tev vēlamais dzēriens jau ielīst krūzītē. Es iepriekš pārsvarā dzēru vienkārši melnu kafiju, bet šis automāts man lika iemīlēt espresso. Savukārt sieva sajūsmināta eksperimentēja ar visa veida kafijas dzērieniem, kuru sastāvā ir piens. Mainīja piena un putu daudzumu, kā arī eksperimentēja ar to temperatūrām. Pāris reizes pagaršoju viņas veikumu un secināju, ka tas ne ar ko neatšķiras no tā, ko varam iegūt kafejnīcās no profesionāliem baristām.

Šo konkrēto kafijas automātu varu ietekt iegādāties turīgiem cilvēkiem vai birojiem, kas vēlas iegūt augstvērtīgāko kafijas garšu, klasisku dizainu un Šveices uzticamību. Bezkompromisu izvēle.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
46 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Nelabojams
02.10.2018 14:24

Paldies, ļoti interesants apskats,nevis kārtējais par apnikušajiem un visumā diezgan vienādajiem telefoniem.

Ja pēkšņi bagāts onkulis atstās lielu mantojumu, tad šitādu noteikti gribēšu… Ir sajūta, ka šeit tiešām varētu maksāt par mantu un nevis tikai par zīmolu..

Vienīgi – labāk piemērots, kam tīk dzert vairākus ķipjus kafijas dienā. Man vajag vienu LIELU (saldu un ar pienu) no rīta. Bet nu tas tā, ir jau vēl ģimenes locekļi ar citiem paradumiem.

Khe
02.10.2018 15:01
Reply to  Nelabojams

Drīzāk tiem, kas izdzers dažas tases kafijas. Mazas, pilnas garšas un smaržas. Nevis spaini ar pienu atšķaidītu.

Skābene
02.10.2018 14:42

Izskatās, ka vairāk piemērots mazam ofisam, kur automāts strādā vairākas reizes dienā, nekā mājas lietošanai!
Tas tā pat kā visiem patīk svaigi spiesta sula, bet sulu spiedi nevienam nepatīk tīrīt, pēc sulas spiešanas! :)

Kristaps Skutelis
02.10.2018 15:42
Reply to  Skābene

Jā, šis ir vairāk aparāts maziem birojiem vai lielākām ģimenēm. Nu vai indivīdiem, kam ir ļoti daudz naudas :)

Skābene
02.10.2018 16:18

Šobrīd izskatās, ka mājas lietošanai vairāk ir piemērots kompakts espresso aparāts un atsevišķs piena putotājs, ko viegli izskalot zem krāna.

Kristaps Skutelis
06.10.2018 15:47
Reply to  Skābene

Tas ir ērtības jautājums. Ja gribas, lai viss notiek pogas spiediena attālumā, tad labāka izvēle būs šāds kombains. Ja ir vēlme pašam krāmēties ar atsevišķu putotāju, tad var izvēlēties arī tavu piedāvātu variantu.

KKTK
02.10.2018 16:09

Un tad pēc lielām tehnoloģijām nonākam pie sietiņa :D Lasi N.R. ceļojumu: https://blog.dodies.lv/2015/02/201529kafija/

Kristaps Skutelis
06.10.2018 15:49
Reply to  KKTK

Foršs raksts, paldies. Zinu, ka Normis aizraujas ar visādām dīvainībām, bet šo rakstu kaut kā biju palaidis garām :)

janiso
02.10.2018 16:18

Interesants aparāts, bet vai ar viņu var pieslēgties pie 5G bezvadu interneta?

Kristaps Skutelis
06.10.2018 15:49
Reply to  janiso

Nop :(

Kartupelis3
02.10.2018 18:33

Pievienojos pateicībām :)
Biju dzirdējis par Jura labas atsauksmes.. Man arī ir it kā OK aparāts, bet vienreiz sacienāja ar supergaršīgu kafiju – paprasīju, kas pa aparātu -nu jā Jura Z.. kaut kas.. 5 gadus vecs, bet kafija bija tiešām izclila..

Interesanti ar ko Kristaps aizpildīs tukšo virtuves stūri? :) Ņems kādu citu aparātu testēt, vai veiks tirgus izpēti? Man liekas, ka pēc uzsēšanās uz šādas “adatas”, atgriesties pie čakara un uzberamās kafijas nereāli..

Kristaps Skutelis
06.10.2018 15:51
Reply to  Kartupelis3

Šobrīd esmu skumjš atgriezies pie mokas kanniņas lietošanas. Ja vien sieva neizdarīs pārāk lielu spiedienu, domāju, ka paņemšu vienkāršāku automātu. Lai sieva piena dzērienus taisa mazliet manuālākā veidā.

x
07.10.2018 09:54

vai esi mēģinājis nospiežamo kannu, ar svaigu kafiju kas malta pirms gatavošanas? saskaņots maluma rupjums un ekstrakcijas laiks ir labas kafijas recepte. mokas kanna gan dod pavisam citu garšu, bet ar nospiežamo ļoti vienkārši iespējams izcelt kafijas dabisko garšu, bez mokas kannai raksturīgā pārekstrakcijas rūgtenuma (bet varbūt esi izkodis mokas kannu un nepieļauj pārkstrakciju).
jā, nosp. kannā gatavotā nebūs tik labs pamats piena dzērieniem kā espreso, bet kā melnā kafija – noteikti ir vērts pamēģināt. un ja neiepatīkas, tad to var izmantot piena putošanai (sk. youtube) – vienīgi abos gadījumos rūpīgi jātīra metāla daālas, pajaucot vaļā un pa reizei izmērcējot kafijas tauku tīrīšanas līdzeklī. nezinu, vai piena putotāja tīrīšanas līdzeklis ir tas pats vai cits (manuprāt, tauki paliek tauki, bet varbūt ir nianses par kurām nezinu).

Kristaps Skutelis
07.10.2018 10:22
Reply to  x

Kas ir nospiežamā kanna? Parādi kādu piemēru.

x
07.10.2018 11:07

https://www.google.lv/search?q=french+press&tbm=isch
ir arī citas low maintenance opcijas, bet šeit nav ne filtru kas jāpērk, nekā. pats minimums. patiesībā var iztikt ar stikla trauku bez nospiežamās daļas, tad spiešanas vietā jāpamaisa biezumi lai beigās tie nogrimst (jāsāk mirkli ātrāk, kā spiešana jo grimstot ekstrakcija turpinās) un krūzē jālej ļoti uzmanīgi. spiežamā daļa galvenokārt palīdz nedabūt biezumus krūzē.

Madara_Saule
08.10.2018 19:04
Reply to  x

Nu kā var sūdu piedāvāt. Tā tak nav kafija, bet gan kaut kāds kofeīna un kafijas tauku uzlējums.

x
08.10.2018 21:00
Reply to  Madara_Saule

ko aplej, tas arī sanāk. pamēģini izmantot ko citu bez illy)
kofeīns un kafijas tauki ir faktiski ar jebkuru veidu gatavotā kafijā, vismazāk to ir ir dekafā kas gatavots piltuvē ar papīra filtru – ja nu kāda mērķis ir dzert kafiju bez kofeīna un kahveola.
katrai metodei ir savas nianses, plusi un mīnusi. kristaps pirms kilonaudas nolikšanas grib tikt skaidrībā, vai tiešām tas ir vienīgais veids kā ikdienā dzert labu kafiju.

Madara_Saule
08.10.2018 21:12
Reply to  x

Seriously? Piedavā espresso dzērājam kafijas uzlējumu?

x
08.10.2018 21:18
Reply to  Madara_Saule

kāds viņš espreso dzērājs, es tā sapratu ka pirmoreiz pagaršojis vairākkārt pēc kārtas (t.i. dzēris visu nedēļu) – tā vismaz var saprast no raksta – un atradis labāku esam par to, kas viņam sanāk geizerā (ar kuru ir sasodīti jāsadraudzējas, lai beigās nedabūtu kannā pārekstraģēto daļu).

es esmu par espreso un jau izklāstīju, ka uzskatu par labu gan atsevišķi, gan kā pamatu amurikānim vai piena dzirām (not my cup).

x
08.10.2018 21:25
Reply to  Madara_Saule

un par sūdu vēlreiz – nospiežamā kanna teicami izceļa tā paša etiopijas sidamo (vidēji grauzdēta ) delikāto garšu un eromātu.
esmu tō gatavojis kā espreso – joprojām ir ziedu sensācija, bet skābenums ir, es teikšu, drīzāk pārāk liels priekš espreso, bet sagrauzdēt to pēc pirmā krakšķa kad skābenums vairs nedominē, tas jau zaudējis savu īpatnējo profilu.
es turos pie domas, ka noteiktas šķirnes un to grauzdējumu kombinācijas iegūst no dažādām gatavošanas metodēm.

x
02.10.2018 20:04

par cenu…tā ir par procesa automatizāciju. par šo naudu (un pat par 500-1k mazāk) var nopirkt no ļoti līdz ļoti, ļoti pieklājīgu mājas espreso mašīnu, kas būvēta no pamatīgām vara un misiņa komponentēm, kas nodrošina ne 8, bet 18 un vairāk gadu kalpošanu – protams, ar apkopēm un dilstošo materiālu nomaiņu (blīves utt.), gadiem ejot cilvēkam drīzāk uzstāda kādu diagnozi pie kuras labāk piebremzēt ar kafiju, nevis nodilst mašīna. mūsdienās var nopirkt ļoti klusas elektriskās dzirnavas, vai ja gribās – ļoti kvalitatīvas rokas dzirnavas kuru skaņa noteikti nevienu neuzmodinās. un ja tās izmanto ar augstākminētā NR piltuvi, tad process vispār ir nedzirdams. šie automātam kafijas gatavošana notiek plastmasas blokā, kur tiek saspiesta kafija un tai cauri bliezts ūdens. kāda jēga porcelāna krūzītēm, ja kafiju gatavo plastmasas traukā) nu tas tā, varat to uzskatīt par aizspriedumu. pa reizei iedzeru arī pats, bet ikdienā – nu, negribētos, kaut zinu ka mūsdienu plastmasas nav 50to gadu ebonīts. jā, espreso mašīnai nebūs “nospied podziņ, paņem kafej” – un ja nepatīk saprast espreso gatavošanu (uz kura bāzes var pagatavot citus dzērienus, kaut atjaukt ar ūdeni un teikt ka dzer amerikano), tad protams, ir jāmeklē rīks, kas automatizē un atvieglo procesu. bet abos gadījumos jāpērk laba,… Read more »

Matīss
02.10.2018 20:45
Reply to  x

Sameti visu vienā katlā….

1. Ja runājam par cenu tas viss ir relatīvs. Vislētak sanāk kafiju nedzert, vai pirkt 3 in 1
2.No kura laika smagie metāli ir veselīgi cilvēkam un tas ir + ?
3. Nezinu, bet es personīgi negribētu virtuvē 18 gadus vecu tehniku, būsim godīgi – lietas noveco gan fizisiki gan morāli
4.Tu esi palaidis garām galveno, pilnībā automātiskās espresso mašīnas būtību, Piespiežot 1 pogu tu iegūsti nevainojamu espresso, kapučino vai Latte bez nekādām priekšzināšanām un ex baristas pieredzes. Un šeit var nestāstīt ,ka zūd kvalitāte.
5. Kuram no rita ir laiks ņemties ar piltuvi un atsevišķām dzirnavām?Un ja nu es kā mirstīgs cilvēks gribu iedzert kapučino? Man jāpērk vēl kkāds piena putotājs un jāiet kursi kā pagatavot viņu ?

x
02.10.2018 21:08
Reply to  Matīss

1. es to arī teicu – maksa par procesa automatizēšanu. es neko neteicu, ka ir jātaupa. laba kafija nav lēta. 2. par plastmasu es izteicu viedokli, bet t.k. man nav datu es tur necepos. ja tev traucē smagie metāli, nu, nedzer kafiju – var gadīties ka plantācija ir vietā, kur augi tos uzņem jo bagātīgi. un vispār, labāk neelpot pilsētas gaisu….. 3. pag, tava sieva arī ir vecāka par 18 gadiem un pēkšni tev traucē kafijas mašīna?!? es tak saku – espreso mašīnā nav plastmasas zobratu un nav kam nodilt. ja tā ir problēma….nu tak pārdod veco un pērc citu vietā – citiem tavs upgradeite būs labs veids, kā pirkt labu mašīnu par labu cenu. tikai nopērc labu) 4. neko es nelaižu garām – vairākkārt pieminēju, ka automāti ir domāti tiem, kas negrib paši gatavot. un man šie cilvēki netraucē. 5. tam ir domātas kafejnīcas, nopietni. itālijā cilvēki nepērk un neuztur dārgu tehniku, kas ir jāapkalpo, lai kafija negaršotu pēc pelējuma un tur pa ceļam var iedzert labu kafiju, nevis narvesena parodiju. ieskrien kafeīnā, ja ir pa ceļam – ja neesi no tiem, kam kafija jādzer jau izkāpjot no gultas. un nebūs jāpērk dārga mašīna (rokas vai auto), jāatkaļķo ūdens,… Read more »

y
02.10.2018 21:17
Reply to  Matīss

Drīzāk jau Tu pats sameti visu vienā katlā.

No kurienes Tu rauj to citēju – “Piespiežot 1 pogu tu iegūsti nevainojamu espresso, kapučino vai Latte bez nekādām priekšzināšanām un ex baristas pieredzes.”?

Uzsvars uz NEVAINOJAMO?

Redzi tur jau ir tā atškirība, pats sevi nosauci par parasto mirstīgo, tad arī lieto šāda tipa aparātus, turklāt tie, kuri tiešām prot baudīt kafiju nesmadēs arī visus kursus un grāmatas par kafiju. Vēljovairāk, lai pagatavotu kaut, ko NEVAINOJAMU tiešām dažkārt nāksies “pačakarēties”. Ja Tev kafija ir piecas minūtes no rīta tad par, ko mēs šeit vispār runājam? Man pirmās rīta kafijas baudīšana aizņem aptuveni vienu stundu.

x
06.11.2018 18:20
Reply to  Matīss

par ražošanu un materiāliem https://www.youtube.com/watch?v=KY14ND7_Exs
lielie ražotāji, protams, domā ko liek mašīnās. nevajag pirkt lētos all plastic štruntiņus.

x
02.10.2018 21:08

Ja jau bija tik labs, ko tad nožmiedzies un nenopirki?

Matīss
02.10.2018 21:15
Reply to  x

Un kas jums liek domāt ka nožmiedzos un no šāda vai līdzīga automāta ikdienā nebaudu savu kafiju ? :) Bet paldies par konstruktīvajām atbildēm un lai jauks vakars.

x
02.10.2018 21:19
Reply to  Matīss

Tādēļ, ka pats rakstā pieminēji sāpīgo šķiršanos… :D

qwerty
04.10.2018 10:19
Reply to  x

Eeemmmm. Man liekas, ka rakstu veidoja Kristaps.

Kristaps Skutelis
06.10.2018 16:07
Reply to  x

Tu redzēji cik tas verķis maksā? Man, protams, patīk ērtība un laba kafija, bet tik daudz šādai ierīcei atvēlēt negribu. Tad manai sievai un bērniem būs jācieš bads kādu mēnesi. Vairāk par tūkstoti šādai ierīcei es negribētu atvēlēt.

x
08.10.2018 09:50

droši vien kļūdos, bet ir sajūta ka cenas griestus psiholoģiski diktē tas, ka šī elektroniskā ierīce ir plānota ne pārāk ilgam dzīves ciklam.
zinot, ka kafijas gatavošanas verķi pēc 8 gadiem lietošanas ar 30% zaudējumu varētu pārdot nākamajam laimīgajam, kurš to izmantotu vēl 5 vai 10 gadus – droši vien sajūta būtu kā pērkot aifonu, kuru kad apnīk, var gan pārdot, gan padot tālāk pa iekšējo patēriņa ķēdi un kur to ļoti novērtētu.

Krotow
03.10.2018 02:03

Nepatika pret šķīstošo kafiju parasti sākas vienlaicīgi ar čūlām kuņģī. Lai gan maltā, protams, ir garšīgāka, ja sagatavota pareizi.

x
03.10.2018 08:17
Reply to  Krotow

pa reizei jau var – pārgājienos u.c. neikdienišķās situācijās. galvenais – nedzert tukšā dūšā, bet brīdi pēc ēšanas.

aigi
04.10.2018 08:04

Jura ir pārvērtēta. Paņemam to pašu Nivona, arī Šveices un Vācijas inženieru būvēta par cenu vismaz uz 30% mazāka, ar tieši tām pašām funkcijām un iespējam.

x
05.10.2018 14:26
Reply to  aigi

par brendiem runājot.

Eugster/Frismag AG, headquartered in Amriswil, Switzerland, is an OEM producer of home appliances, especially coffee machines which are sold under many well-known international brand names. Eugster/Frismag manufactures around 20% of all Nestle machines as well as other machines for brands such as Jura, Koenig, Melitta, Moulinex, or Turmix. The annual production totals 5 million coffee machines. Alongside Saeco, Eugster/Frismag is one of the world’s largest producers of coffee machines.[1]

Oskars
06.10.2018 19:08

Jura, protams ir klasi augstāka par Philips, Bosch u.c.. Raksta autoram noteikti vajadzētu iepazīstināt ar visu klāstu. Baristas daudz ko zina par šo. Prieks ir, ka Latvijā iespējams iegādāties kvalitatīvu kafiju. Pašam ir lietota Jura un apkopes ir daudz vienkāršākas, kā budžeta klases kafijas automāti. Iepērku 25/30 Baltic Coffee pupiņas. Jelgavā iespējams baudīt kafiju no top klases kafijas automāta Della Corte un starpība kafijas kvalitātē no tām pašām pupiņām ir kā diena pret nakti.

x
07.10.2018 11:30
Reply to  Oskars

dalle corta gan neražo automātus, bet izklausās ka jelgavniekiem ir labas iespējas – vietā, kur necenšas pagatavot labu kafiju, neturētu šādu aprīkojumu.

Madara_Saule
07.10.2018 11:31

Es esmu espresso fašiste. Es gribu tādu espresso (kā standarts), kādu saņemu JEBKURĀ, kaut vai visnošņurkušajā ūķi Dienvideiropā – Francijā, Itālijā, Portugālē. Kur kvalitāte neatšķirās no smalkiem restorāniem. Tā vienkārši ir tāda kafijas kultūra.
Kristap – man ir šāds https://esmilukafiju.lv/lv/kafijas-automati/1052-sage-kafijas-aparats-barista-express-bes870. Galvenais noslēpums – labs ūdens un labas pupiņas. Un rezultāts ir tiešām izcils, atbilstošs augstākminētajiem uzstādījumiem.

x
07.10.2018 13:09
Reply to  Madara_Saule

jā, labs ūdens ir ļoti svarīgs….ar espreso mašīnām te ir pretruna – lejot minerāliem bagātu ūdeni, kas izdaiļo garšu, starp tiem parasti ir arī tie, kas noved pie mašīnas aizkaļķošanās un prieki beidzas ar remontu. reizēm cilvēki izvēlas kardinālu risinājumu – lietot destilētu ūdeni, kas savukārt ir plakanas garšas cēlonis. patiesība, kā vienmēr, kaut kur pa vidu – atkaļķots, bet ne pārmērīgi. vai destilēts kuram pievieno minerālus no paciņas, bet bez kalcificējošiem.
komerciālajā vidē mašīnas pēc vajadzības izjauc un profesionāli iztīra ar ultraskaņu, tāpēc arī espreso maksā tik, cik maksā, lai arī nezinot varētu vaicāt – kāpēc tāda cena par tik niecīgu kafijas daudzumu. a nē, tur iekšā ir ne tikai kafijas un roku cena, bet arī mašīnas, dzirnavu cena, elektrība, apkope, remonti.
preses, konusi u.c. nemašinizētie procesi pievilcīgi ar to, ka var izmantot jebkādas mineralizācijas pakāpes ūdeni un nesaskarties ar atkaļķošanas/remontu jautājumiem.

starp citu, cik ilgi 870 priecē ar savu darbību? par savām pirmajām stollar (now sage) dzirnavām man nav lielu ilūziju, ka nākotnē izdotos nopirkt rezerves daļas, ja ievajadzētos.

Kristaps Skutelis
07.10.2018 18:10
Reply to  Madara_Saule

Kādas pupiņas izmanto? Mal kafiju atsevišķi? Ar ko?

Madara_Saule
08.10.2018 19:06

Dažādas. Gan Illy, gan Lavazza, specifiski produkti vēl, kas nāk no Etiopijas ar nesajaucamu garšu.

x
08.10.2018 21:12
Reply to  Madara_Saule

kristap, illy un lavazza pat vidējā grauzdējumā ir diezgan stipri grauzdētas – tāda nu ir itāļu izpratne par šo procesu. varbūt šīs kafijas ir dzeramas itālijā, kur tās kafejnīcām piegādā 5kg metāla bundžās, bet padomā pats – kamēr tā caur loģistikas centriem nonāk līdz mūsu plauktiem – tā jau ir veca.
par laimi, pie mums ir vairāki vietējie grauzdētāji, pie kuriem var nopirkt pirms dažām dienām grauzdētu kafiju, to tad arī vajag dzert nevis fabrīķu zīmolus ar 18-24mēn. (ha ha ha) derīguma termiņu. pirmajā nedēļā vēl iet laukā ogļskābā gāze, bet otrā nedēļa ir pats labums, pēc tam jau jūt ka iet uz leju. dzīve ir par īsu, lai to izniekotu dzerot novadējušos rūpnīcu kafiju. svaigi single origin – kad tos sagaršo, atpakaļceļa vairs nav.
nuja, bet tev jau nav dzirnavu. un nē, samaļot kafejnīcā, jau pēc stundas turzā būs brūns pulveris kas reiz bijis kafija. atliek pasūtīt uz vietas priekšstata gūšanai.

Kaspars
10.10.2018 14:43

Kristap, vai vari ieteikt kādus no kafijas automātiem, kas darbojas arī ar aplikāciju? Kāda pieredze, plusi un mīnusi? Ir vēlme saslēgt kopā ar Google Home un pagatavot kafiju jau esot guļamistabā.

Kristaps Skutelis
10.10.2018 14:50
Reply to  Kaspars

Nu šis konkrētais aparāts ir vadāms ar mobilo aplikāciju, taču tevis pieminētais scenārijs īsti nav iespējams. Jo kafijas automāti pirms sava darba uzsākšanas parasti izskalojas un tas nozīmē, ka tu saņemsi krūzē gan izskaloto ūdeni, gan kafiju pa virsu. Manuprāt, aplikācijas jēga šādam aparātam pagaidām ir ļoooti nosacīta. Kaut kādā ballītē varbūt var viesiem ļaut sabakstīt rindā viņiem vēlamos dzērienus, bet tāpat būs jāžonglē ar krūzīšu vai piena paku maiņu.

Kaspars
10.10.2018 16:25

Paldies! Paskatīju netā, atradu arī tikai variantus ar kafijas filtriem. Tātad pašreiz nav neviens, kas piedāvā šādu ekstru, žēl…

x
11.10.2018 14:16
Reply to  Kaspars

ierakstot meklētājā espresso application control uzreiz atrod
PrimaDonna Elite – App – DeLonghi
Coffee Machines with App Control
secība saglabāta

bet protams, jālasa prātīgā piezīme par skalošanos – iespējams, ja vadīšana notiek attālināti, manuāli vai automātiski skalošana tiek upurēta par labu sl…ērtībām.