Web Analytics
More
    Reklāma

    NIVONA CafeRomatica 960 kafijas automāta apskats

    Jaunākie raksti

    Pirms tāda paprāvāka laiciņa es Kursorā aprakstīju savus iespaidus par kafijas automātu rolsroisuJura Z6. Šis aparāts maksā, kā spaiņa krāsas Volkswagen Passat (B6) ar izietu skati un skaidrs, ka to nevarēs un negribēs pirkt visi. Kādu laiciņu ikdienā lietoju jūtami lētāku, bet joprojām pilnībā automātisku kafijas aparātu – NIVONA CafeRomatica 960 (NICR 960).

    Šis kafijas automāts Latvijā maksā ap 1300 eiro un NIVONA produktu klāstā ir teju visspējīgākais, piekāpjoties tikai NICR 970 un NICR 1030 modeļiem. Apskatītais kafijas automāts pircējiem tiek piedāvāts no 2018. gada rudens un spēj pilnīgi automātiski pagatavot dažādus melnos un baltos kafijas dzērienus. Aparātam ir 5 collas liels skārienjūtīgs vadības displejs, kā arī tas prot sadarboties ar mobilo lietotni. Ierīcei ir gaumīgs dizains, kas ļaus to iekļaut dažādās virtuvēs.

    Reklāma

    Jāsaka, ka pirms šī testa es nebiju dzirdējis par NIVONA zīmolu. Mazliet parokoties tīmekļa plašumos, noskaidroju, ka uzņēmumu NIVONA 2005. gadā dibināja trīs vācieši, kas iepriekš bija strādājuši kādā lielā mājsaimniecības preču ražotājā. Viņi nebija mierā ar to, ka visi lieliskie kafijas automāti nāk no Šveices vai Itālijas un vēlējās šo situāciju mainīt piedāvājot augstas kvalitātes produktus par pieejamu cenu. Jau no sākta gala NIVONA radītāji lielu uzmanību pievērsa nevainojamai komponenšu kvalitātei, lieliskam ierīces dizainam un lietošanas vienkāršībai.

    Neitrāls dizains un kvalitatīva uzbūve

    Dizaina ziņā šis kafijas automāts pa lielam ir diezgan neuzkrītoša melna kaste ar labi pamanāmu displeju un ūdens tvertni, ko varam izgaismot vairākās krāsās ar dažādu intensitātes pakāpi. Man šāds produkta dizains tīri labi gāja pie sirds, jo melna krāsa, manuprāt, labi iederas teju ikvienā interjerā.

    Kafijas automāta izmēri ir 27.6 x 37.5 x 49.5 cm un tas sver 11.44 kilogramus. Barošanas vada garums ir 1.1 metrs. Ja jau runājam par tehniskajiem raksturlielumiem, tad ir svarīgi pieminēt, ka ūdens tilpnes apjoms ir 2.2 litri, kafijas tvertnē varam sabērt ap 270 gramiem kafijas pupiņu un ierīce palūgs iztīrīt izlietotās kafijas tvertni pēc 11 dzērienu porciju pagatavošanas.

    Kopumā pret ierīces uzbūves kvalitāti man būtisku pārmetumu nav. Darbojoties ar šo kafijas aparātu, man radās pārliecība, ka tas ir uzbūvēts no kvalitatīviem materiāliem un visas redzamās detaļas šķita precīzi saliktas kopā.

    Tagad apskatīsim dažādas kafijas aparāta komponentes mazliet detalizētāk. Sāksim ar ūdens tvertni. Kā redzam attēlā augstāk, tā aparātā uzliekama no kreisās puses un to sedz plastmasas vāciņš. Zem ūdens tvertnes ir atrodama fiziska poga ar kuru varam ieslēgt/izslēgt kafijas aparātu. Pašai tvertnei ir arī nolokāms plastmasas rokturis ērtākai izcelšanai no kafijas automāta.

    Kafijas automāts piedāvā iespēju izgaismot ūdens tvertni. Kopumā ir pieejamas piecas krāsas: sarkana, oranža, dzeltena, zaļa un ciāna, kā arī trīs spilgtuma iestatījumi: normāla, gaiša un maksimāla. Ja šādi specefekti neinteresē, apgaismojumu var izslēgt pilnībā.

    Ūdens tvertnē ieskrūvējams Claris ūdens filtrs, kuru ražotājs sola mainīt ik pēc 50 caur to iztecinātiem ūdens litriem. Automāts arī pats uzskaita kopējo ūdens daudzumu un pabrīdinās, kad pienākusi ūdens filtra maiņa. Manā gadījumā tās bija mazliet pāri 100 kafijas dzēriena krūzītēm, jeb pāris mēneši darba.

    Kafijas automāts ekrānā prot parādīt, kad ir jāpapildina ūdens un jānomaina ūdens filtrs.

    Jau ieskrūvējot filtru ūdens tvertnē, pamanīju, ka tas skrūvējas plastmasas vītnē un man radās sajūta, ka šī detaļa ir gana trausla. Proti, ja neveiksmīgi palocīsim filtru, varēsim to nolauzt un tad būs jāmeklē jauna ūdens tvertne.

    Šāds izskatās automātā izmantojamais NIRF 700 ūdens filtrs. Latvijā šādi filtri maksā ap 13 eiro gabalā.

    Ērtā vietā, kafijas automāta augšpusē zem noņemama plastmasas vāka novietota kafijas tvertne. Tajā varam iebērt ap 270 gramiem kafijas pupiņu vai arī atsevišķā atverē vienu kausiņu jau samaltas kafijas. Kausiņš ir iekļauts automāta komplektā, tādējādi palīdz iebērt precīzu kafijas daudzumu. Kafijas tvertnes vāciņam ir gumijas josliņa, kas palīdz ilgāk saglabāt kafijas pupiņas svaigas. Kad pupiņas beigsies, automāts ekrānā par to mums paziņos.

    Ja noņemsim kafijas aparāta vāku otrpus ūdens tvertnei, tad piekļūsim kafijas maluma biezuma regulatoram. Tas piedāvā vairākas maluma pakāpes un varēsim paeksperimentēt, lai savai kafijai atrastu piemērotāko maluma pakāpi. Pamēģināju dažādus režīmus, taču īpašu atšķirību kafijas garšā nejutu.

    No šī paša sāna pavisam vienkārši izņemams laukā kafijas pagatavošanas bloks. Tajā no nerūsējoša tērauda dzirnaviņām iebirst samaltā kafija un tiek veikts ekstrakcijas process, kad kafijai lielā spiedienā tiek uzspiests karsts ūdens. Šis automāts spēj radīt 15 bāru spiedienu. Pagatavošanas bloks pārsvarā veidots no plastmasas un plastmasas detaļas varam redzēt kafijas automāta iekšienē. NIVONA mājaslapā dižojas, ka viņu dzirnaviņas darbojas klusāk nekā konkurentiem. Iespējams, bet man gan likās, ka trokšņa atšķirība nav pārāk liela. Kad kafijas automāts darbojas, to dzird. Man gan vairāk nepatika tāda garai stiepjoša skaņa, kas rodas, kad plastmasas detaļas trinas ap citām plastmasas detaļām un tas man lika aizdomāties par to, cik ilgmūžīga būs šāda konstrukcija.

    Tā kā automāts izskalo sevi gan pirms, gan pēc kafijas dzēriena pagatavošanas, tas diezgan ātri piepilda netīrā ūdens krātuvi. Tāpat arī kafijas biezumu tvertnes izmēra pietiek kādu 11 dzērienu pagatavošanai. Ūdens krātuve ērti izbīdās uz sevi un tā ir pārklāta ar kaut kādu jiftīgu pārklājumu, kas ļauj viegli no tās nomazgāt kafijas nosēdumus. Es ļoti rekomendēju regulāri tīrīt šo elementu, jo, ja bieži pagatavosim kafijas dzērienus ar pienu, tvertne ātri vien sāks aizaugt. Fū! Pāris reizes gadījās situācija, ka kafijas automāts neatpazīst, ka netīrā ūdens tvertne iestumta aparātā, bet te problēmu atrisināja tvertnes galā esošo kontaktu notīrīšana.

    Kafijas automāta komplektā ir iekļauta arī piena tvertne (NIMC 1000), kas atsevišķi maksā ap 25 eiro. Tajā var ieliet vienu litru piena un atliek vien ar atsevišķu piena caurulīti tvertni pievienot pie kafijas automāta. Pēc katra kafijas dzēriena ar pienu automāts piedāvās izskaloties. Rekomendēju klausīt automātu, jo aizķepušas iekšas ātri vien novedīs pie aparāta remonta. Starp citu, man patika, ka piena caurulīte, kad netiek izmantota, ērti piestiprināma turpat kafijas automāta sānā un nemētājas apkārt.

    Komplektā ir iekļautas vairākas piena caurulītes (NIMA 330), taču tās var nopirkt arī atsevišķi. Trīs caurulīšu komplekts maksā ap 13 eiro. Kafijas automātam piena caurulīti ieteicams nomainīt reizi vidēji 3-6 mēnešos atkarībā no lietojuma biežuma.

    Kafijas dzērienu pagatavošana

    Šis ir pilnībā automātisks kafijas aparāts un mums atliek vien ekrānā izvēlēties vēlamo dzērienu un aparāts pats to pagatavos pēc iepriekš sastādītas programmas. Ierīces lietošanu krietni atvieglo tas, ka varam ar pirkstu pa taisno bakstīt skārienjūtīgajā displejā, kā arī varam izvēlēties un apstiprināt grozot un piespiežot fizisko grozāmpogu, kas atrodas tieši zem displeja.

    Kad izvēlamies kādu no iepriekš ieprogrammētajiem dzērienu tipiem, varam tā pagatavošanas laikā veikt pielāgojumus konkrētajam dzērienam. Varam pielāgot dzēriena stiprumu, smaržas intensitāti, kā arī daudzumu.

    Kafijas automāts piedāvā iespēju programmēt arī pašiem savus dzērienus. Kopsummā varam izveidot deviņus unikālus dzērienus, kas bāzēti uz jau esošiem dzērienu tipiem, bet satur mūsu veiktos pielāgojumus to stiprumam, aromātam un temperatūrai.

    Vienmēr interesanti palūkoties uz statistiku. Jess, es ar savām kafijām un espresso esmu pārspējis sievas kapučino un lattes.

    NIVONA norāda, ka aparātā varam ievietot līdz 14cm augstas krūzītes un augstums patiesībā ir regulējams. Pēc nepieciešamības varam to nolaist zemāk, piemēram, mazajām espresso krūzītēm. Eksistē arī iespēja vienlaicīgi pagatavot divas dzēriena krūzītes.

    Starp citu, izskatās, ka aparātam nav izpratnes par to, ka esam aizmirsuši paņemt dzēriena krūzīti un slēdzoties laukā tas, kā ierasts, izmazgāsies… mūsu pirms laiciņa pagatavotajā dzēriena krūzītē. Šāda neraža man gadījās vairākas reizes, kad par dzērienu atcerējos tikai tad, kad sadzirdēju, ka aparāts dūšīgi mazgājas.

    Regulāri jāveic apkopes

    Lai jebkurš kafijas automāts godam spētu kalpot ilgi un neradīt liekas galvassāpes, to ir regulāri jātīra. Pats automāts uzreiz pēc ieslēgšanas (un arī pirms izslēgšanās) automātiski izskalos sevi un pēc katra kafijas dzēriena ar pienu aicinās izskalot putotāju. Aparāta iestatījumos var ērti izvēlēties tīrīšanas programmas.

    Lai būtu skaidrība, kad sagaidāma tīrīšana, turpat iestatījumos var aplūkot apkopes statusu. Piemēram, attēlā zemāk mēs redzam, ka pēc aptuveni 100 pagatavotiem kafijas dzērieniem mums jau ir jāmaina ūdens filtrs un drīzumā jāveic putotāja un sistēmas tīrīšana.

    Sistēmas tīrīšanai jāizmanto NIRT 701 tabletes. 10 tablešu komplekts maksā ap 13 eiro. Savukārt, putotāja tīrīšanai ir jāizmanto NICC 705 piena sistēmas tīrīšanas šķidrums. 500ml pudele maksā ap 13 eiro. Ik pēc laiciņa ir jāveic arī automāta atkaļķošana. Šeit piefiksē atkaļķotāja nosaukumu NIRK 703. 500ml pudele maksā ap 13 eiro.

    Mobilā lietotne

    Apskatītais NIVONA kafijas aparāts ir starp tiem, kas piedāvā iespēju savienoties ar mobilo lietotni. Tā ir pieejama Android un iPhone ierīcēm un savienojums tiek nodrošināts izmantojot Bluetooth bezvadu tehnoloģiju. Ar kādu trešo reizi man izdevās veiksmīgi savienoties, jo no sākuma kafijas aparāts nekādīgi neuzrādījās telefona pusē.

    Kad savienojums izveidots, varam no mobilās lietotnes palaist kafijas dzēriena pagatavošanas procesu, kā arī veikt dzēriena pielāgošanu tāpat kā to darītu no paša automāta.

    Lietotnē varam atrast arī statistikas sadaļu, kurā uzskaitīti visi kafijas dzērieni, ko esam ar savienoto automātu veidojuši, kā arī informācija par apkopēm. Ja kāda no apkopēm ir jāveic nekavējoties, lietotne to uzskatāmi parādīs.

    Tāpat mobilajā lietotnē ir palīdzības sadaļa, kurā varam iegūt informāciju par NIVONA atbalstu, biežākajām problēmām un to risinājumu veidiem, kā arī NIVONA piederumiem. Papildus vēl ir arī pamācības, lai saprotam kā pagatavot mūsu pirmo kafiju vai kā korekti veikt apkopi.

    Vienīgais, kas ļoti krīt acīs – šausmīgi nekvalitatīvais tulkojums uz latviešu valodu. Domu var saprast, bet tāda sajūta, ka visi teksti tulkoti ar Google Translate. Jācer, ka šis tiks drīzumā salabots.

    Secinājumi: Cik ilgi es vēl mocīšos ar mokas kanniņu?

    Kopumā, protams, pilnīgs kafijas automāts ir vienkārši pasaka. Tu no rīta pamodies un ar knapi atvērtu miegainu aci satausti aparātu, ieslēdz un palaid pagatavot savu iecienītāko kafijas dzērienu. Saved sevi kārtībā jaunajai dienai un tevi jau sagaida karsti kūpoša dzēriena krūze. Vai arī sieva laiskā brīvdienu rītā var ērti pagatavot savu pielāgoto (ar vairāk pienu) latti. Iepildi pienu tvertnē, pievieno caurulīti un nospied dzēriena pagatavošanas pogu. Nekādas ķēpāšanās ar piena sildīšanu un manuālu putošanu. Sasodīts, es jau gribu atpakaļ šo testa ierīci!

    Principā šis NIVONA kafijas aparāts dara to pašu, ko gandrīz divas reizes dārgākais Jura, ko apskatījām iepriekš. Būtiskākās atšķirības noteikti meklējamas ierīču ilgmūžībā, bet par to man grūti spriest, jo ne vienu, ne otru ierīci neesmu lietojis 5-10 gadus. Ja liekas, ka arī šāda ap 1300 eiro summa par kafijas aparātu mājām ir krietni par lielu, tad nebēdā, jo kafijas automāti ir nopērkami arī krietni lētāk. Ir jāsaprot, cik dažādus kafijas dzērienus gribēsi pagatavot un vai ir svarīga ērta piena putošana šajos dzērienos.

    Pastāsti, kādu kafijas aparātu izmanto, cik ilgi un labi tas kalpo? Kura zīmola produktu ieteiktu izvēlēties un kuram pavisam noteikti iet ar līkumu?

    Man patika:

    • Neuzkrītošs dizains
    • Ērta lietošana, saprotama saskarne
    • Ērts piena caurulītes stiprinājums

    Man nepatika:

    • Briesmīgi latviskotā mobilā lietotne
    • Ūdens filtra stiprinājums
    • Skaņas, ko izdveš kafijas aparāts
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    33 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    kafija
    04.03.2020 10:42

    Kafijas iekārtu apskatos labais tonis ir pieminēt kafiju, kas izmantota. Kā jau dabiskam produktam, tās īpašības (blīvums,tai skaitā) mainās atkarībā no šķirnes , piegādātāja, grauzdētāja, vecuma nedēļās. Pat ja šis ir tikai automāts, vienalga rezultāts ļoti atšķirsies, ieberot tajā jebkuru lielveikala kafiju ar tipisko derīguma termiņu 2 gadi un nenorādītu grauzdēšanas datumu un neliela vietējā grauzdētāja kafiju, kas pēc grauzdēšanas ir paguvusi tikai atbrīvoties no liekā CO2 (~3-8 dienas) un ir savā top kondīcijā. Jo bieži gadās kuriozi, ka cilvēki iztērē $$$ par iekārtu un sūdzas, ka kafijas garša neko neatšķiras no vecā verķa gatavotās, tik tas maksā 5x mazāk.

    kafija
    04.03.2020 10:50

    Garša vienmēr ir subjektīva un to nav īsti vērts apspriest (māte, meita…). Automāti tiek būvēti tā, lai darbotos arī ar vecu kafiju un blīvumam šeit ir tikai pastarpināta nozīme, atšķirībā no kafejnīcā izmantotajām mašīnām.

    kafija
    04.03.2020 11:12

    Lietošanas ērtums, apkopes materiālu pieejamība, vietējais serviss, uzticamība. Mūsdienās var nopirkt jebko, bet labi, ja tas kalpo un pārāk neizēd īpašnieka smadzenes un beigās nav jāsūta labošanai uz otru pasaules malu (tie verķi arī sver).

    Pa kurieni iepilda ūdeni – izvelk uz sāniem vai jāpaceļ vāks (kas var interesēt tos kas plāno turēt zem skapīšiem).

    Lietošanas mērogs – mazai ģimenei nevajag birojam paredzētu automātu, lielā birojā nebūs ērti ar ģimenei paredzētu automātu, arī slodzes jautājums.

    Dzērienu veidi – ir cilvēki, kas grib garo kafiju, kam ir speciāla programma lai dzītu ūdeni cauri kafijai ar zemāku spiedienu. Ne visos tāda ir. Bet garo kafiju var pagatavot arī tā – ielej krūzē karstu ūdeni un tajā taisa espresso. Apjoma ziņā rezultāts neatšķiras, bet garšas ziņā gan. Un te ir divas nometnes – vieni izvēlas pēc garšas (un neatzīst otru garšu!), citi negrib paši liet krūzē ūdeni.

    Automātiem ir diva veida konstrukcijas – vienā gadījumā ik pa laikam jāņem laukā tā vieta, kurā notiek ekstrakcija un jānomazgā ūdenī. Otra sistēma ir bez lietotāja apkopes, bet reizi gadā (vai retāk) būtu jāved uz servisu, kur to atver un apkopj. Te arī noder vietējais serviss.

    kafija
    04.03.2020 11:40

    Diemžēl, te es neko piebilst nevaru. Cerams, lietotāji sakomentēs.

    kafija
    04.03.2020 11:30

    Putiņas (klau, tas skan ne pārāk, pat ja mēs saprotam, par ko runa) ir kafijas eļļas, kas spiediena ietekmē saputojas. Ja to nav (piem. kafija ir veca un izžuvusi) tad atlikušās eļļas vienalga tiks sakultas, jo automātā spiediens gatavošanas kamerā tiek radīts mākslīgi ar vārsta palīdzību un kautkas līdzīgs, plānāks vai biezāks, tiks radīts. Labai, svaigai kafijai šo eļļu ir daudz vairāk, kā 2+ mēnešus pastāvējušai, kur nu gads un divi, ko mums tirgo lielveikali. Laika gaitā eļļas (ne tikai kafijas) oksidējas, slikti uzputo un slikti garšo. Krema (aka putas) ir atkarīgas arī no kafijas šķirnes un veida – robusta dod daudz putu (un tās tiešām gribas saukt par putām), arabika – mazāk. Tāpēc ir iegājies, ka espreso maisījumos piejauc ~15% (+-) robustas – gan izskatam, gan bliezienam (jo rubustā ir daudz vairāk kofeīna nekā arabikā, cilvēkiem šķiet ka kafijai ir jāpalīdz kliedēt nogurumu), garša standarta robustai gan ir ne pārāk, tāpēc daudz to klāt nevar likt – garša ne aļo, un kofeīna arī ļoti daudz. Tīru robustu maz kur dzer. Kopumā, vērtēt kafiju tikai pēc kremas daudzuma nevar, jo to var uzpumpēt ar robustu un ir pat šķīdenes ar putām – tas ir domāšanas šablons, kas palīdz pārdot kafiju,… Read more »

    Janis Liepins
    04.03.2020 13:17

    Vēl ir jāskatās kādi materiāli izmantoti kafijas traktam – pieredzējuši ražotāji (piem. Saeco, Jura) izmanto termāli inertus materiālus, kas ļauj kafiju pilnā temperatūrā nogādāt līdz krūzei. Jaunienācēji mēdzot ietaupīt uz šo (baumas).

    kafija
    04.03.2020 13:23
    Reply to  Janis Liepins

    Ar šo ražotāju (Eugster/Frismag) viss ir OK.

    Saeco, Jura, Siemens, Bosch utt. – tie ir zīmoli, īstie ražotāji ir tik daži.

    Janis Liepins
    04.03.2020 13:27
    Reply to  kafija

    Cik zinu Saeco ar šo nodarbojās ilgi pirms Philips to nopirka. Bet ļoti dziļi tēmā neesmu. Tev noteikti labāk redzams.
    Par Bosch gan ir sliktas atsauksmes. Bet tas laikam visam, kam Bosch izsniedzis preču zīmi.

    kafija
    04.03.2020 13:58
    Reply to  Janis Liepins

    Jā, Saeco ir liela pieredze ar kafijas mašīnām. Jāskatās inetos, kas tieši ir īstie ražotāji, bet vairums no miljons mašīnu atšķiras ar korpusu un komponenšu izvietojumu tajā, interfeisu un softu. Bieži vien boši, sīmensi, juras utt. atšķiras ar niansēm, kuras ne vienmēr pamana izvēles fāzē, vairāk uzmanības veltot izskatam.

    Zinu
    05.03.2020 00:06
    Reply to  kafija

    Siemens un Bosch ir zem viena jumta. Tāpat Nivona, Krups, Melitta un pat Miele ir zem viena Jumta. Saeco diemžēl nepaveicās, tas ir zem Philips. Tāds nopietns verķis ir Jura (kurš pats ir ražotājs) no automātiem. Ja raugās uz pusautomātiem, mājas lietotājam LV ir maza izvēle, tāds sakarīgākais būs Sage..

    kafija
    05.03.2020 09:06
    Reply to  Zinu

    Ja par pusautomātu sauc mašīnu, kurā izmanto grozus kas paši nodrošina darba spiediena uzturēšanu, tad gatavošanas princips tajā ir kā automātos, vienīgi pašam jāsamaļ kafija un jāieber grozā. Es tā īsti neredzu jēgu no šādas mašīnas – automāts izdara visu pats un garša arī tāda pati. Ja jau velta laiku visām šīm lietām, tad mašīna ar standarta groziem, kuros process mainās atkarībā no kafijas daudzuma, maluma un svaiguma, būtu īstā izvēle. Tāda mašīna ātri iemāca šo to par kafijas svaigumu – ar vecu kafiju nav iespējams panākt vajadzīgo ekstrakcijas pakāpi. Par Sage – manuprāt, tas ir iesācēja variants, bet ja tā lieta iepatīkas, ātri izaug no tā iespējām un tāpat nākas pārdot un pārdot bez lieliem zaudējumiem būtu tīrā veiksme. Ja lieto ilgāk, tad nezinu par remonta iespējām – ja nu kas, tad konstrukcija vairāk kā gadžetam, nevis īstai kafijas mašīnai. Kamēr neplīst, tikmēr labi. Varbūt kāds ir saskāries ar remontu un padalīsies ar info. No savas puses domāju, ka virtuves iekārtu uzņēmums, kas iet pa rokām (pie mums agrāk bija Stollar, tagad Sage, citur pasaulē tiem ir vēl citi nosaukumi – Krievijā Bork, Amerikā – Breville), nevar kafijas iekārtu ziņā konkurēt ar kafijas nozares veterāniem, kas ražo klasiskas konstrukcijas… Read more »

    Janis Liepins
    04.03.2020 13:22

    Ā un vēl lieliski salīdzināmi lielumi ir kapučinators, jeb putotājs. Tam stipri bieži nepieciešama apkope un tāpēc no lietotāja puses ir svarīgi cik vienkārši to iztīrīt (un šajā ziņā ir redzēti šausmīgi risinājumi) un kā tas pieskata nepieciešamību iztīrīt. Šim piemēram risinājums ir vidēji slikts – ir divas principā neiztīrāmas caurules, tvertnes vāka līkumā agri vai vēlu tas piens iecepsies

    Kārlis
    05.03.2020 15:32
    Reply to  kafija

    Jā un nē. Ar sakarīgu iekārtu var no diezgan sūdīgām pupām pagatavot pieņemamu dzērienu.

    kafija
    05.03.2020 15:50
    Reply to  Kārlis

    Kā var no veca piena uztaisīt svaigu krējumu? Tāpat arī no vecām kaf. pupiņām nevar izvilkt to, kā vairs nav.

    “Pieņemams dzēriens” iet cauri, ja cilvēks gaida melnu, rūgtas garšas, karstu dzērienu – protams, ka to var pagatavot. Bet es piekrītu – visu nosaka pieradums. Ja ir pierasts pie noteiktas garšas, tad tāda arī patīk. Un te nāk palīgā piens – tas notušē kafijas garšu, un daudziem patīk piena saldenums ar cauri sitošo kafijas toni, ko jūt, bet nianses ir noslēptas.

    kafija
    05.03.2020 16:40

    Kristap, NAV tādas vienas un pareizas kafijas garšas) Katram sava garša – Itālijā vairāk cieņā tumšs grauzdējums, kur kafijas nianšu mazāk, vairāk dominē grauzdējuma tonis un vēl maisījumos robusta klāt. T.s. spāņu grauzdējums ir vēl tumšāks. Ja pagaršosi Skandināvijas tirgum grauzdēto kafiju – tā ir gaišāka un līdz ar to skābenāka, skābenums ir viena no kafijas dabīgajām garšām. Savulaik 90jos skandināvi aplauzās Latvijas tirgū ar savu kafiju un sāka mums grauzdēt stiprāk, jo viņu kafiju pie mums maz pirka. Pirms kādiem gadiem pasaulei pāri apskrēja t.s. trešais kafijas vilnis – pretstatā lielražotāju garšām cilvēki pievērsās atsevišķām šķirnēm, mazo audzētāju produkcijai, gatavoja ar jaunām metodēm, izmēģināja daudz gaišākus grauzdējumus, kā ierasts, bet galvenais – cilvēki sāka intresēties par kafijas veidiem, izcelsmi, novērtēt tās individualitāti, nevis paļauties uz lielo zīmolu autoritāti, kas ilgi bija kā kvalitātes solījums (daudzi joprojām uzskata, ka noteiktu zīmolu kafija ir izteikti labāka par citu). Lielveikala paka ir masu produkts, to gan audzē zemā augstumā (mazāk minerālvielu, mazākas tem. svārstības starp dienu un nakti, tā ir tukšāka, mazāk smaržīga, mazāk garšīga), gan novāc un apstrādā vienkāršāk. Lielie apjomi un mūsu mazais tirgus nosaka to, ka sagrauzdē, atved un tad tā stāv plauktā. Itālijā Illy 3.5L metāla kannas, kas… Read more »

    kafija
    05.03.2020 18:19

    Kuupu neiru meiģinajis) Izvēle neliela, bet cik zinu, nesen tik sākuši un ja aizies, tad ar laiku var ko pamainīt vai paplašināt. Etiopijas Sidamo patīk gan gaišā, gan tumšā grauzdējumā. Kopumā jau jebkura kafija ar laiku sāk apnikt, tāpēc mainu i šķirnes, i grauzdētavas. Manuprāt, dzert var visas kafijas, kas ir svaigas un maisījumu gadījumā, ja norāda šķirnes un proporcijas, bet izvairos no smukiem nosaukumiem, kur nav atšifrējamu kas tur īsti ir – tas ir labs veids, lai tirgotu nost pārpalikumus. Ar maisījumiem vispār nav tik vienkārši – pupiņu īpašības atšķiras un lai panāktu vienādu blīvumu pēc grauzdēšanas, tad pārāk dažādās ir jāgrauzdē atsevišķi, ja sajauc un tad grauzdē, ir jāsaprot ko dara lai viss būtu vienādi un vienmērīgi. Smalka lieta, un arī garša ir individuāla lieta – ir maisījumi kuros labākas pupiņas jauc ar vienkāršākām, ir tādi kuros sajauc vairākas viena līmeņa pupas. Nu, tur ir jāgaršo un jāsajūt, vai to gribās dzert. Ar monošķirnēm ir savā ziņā vienkāršāk – tas ir tas, un šis ir šis – bet tu zini, ko dzer un vari salīdzināt ar savu pieredzi.

    kafija
    05.03.2020 19:17

    Ar kafiju un tēju ir tā – par 80% garša atkarīga no izejvielām. Laba kafija garšos labi, aplieta stikla burciņā, bet slikta kafija negaršos labi arī gatavojot to mašīnā par 2k+
    Jā, labai tehnikai IR nozīme – pie nosacījuma, ka izmantojam labu kafiju, labu ūdeni. Jā, ar ūdeni arī ir nianses)

    Jādzer, jāgaršo, jāsalīdzina, jātrenē garša. Un šis ir no tiem vaļaspriekiem, no kuriem prieks un labums tiek arī pārējiem ģimenē.

    kafija
    05.03.2020 16:43

    Par garšu – pamēģini vienu mēnesi dzert kafiju, kas gatavota no svaigi grauzdētām pupiņām (ne vecākām par 3 ned.) jebkādā veidā – un pēc mēneša iedzer kafiju no lielveikala pupiņām, vislabāk tādām kas tiek pārdotas ar atlaidi (tuvojas exp date). Domāju, tu ļoti labi sajutīsi atšķirību.

    Aigars
    04.03.2020 11:34

    Labs apraksts. Nākamreiz gaidu aprakstu ap 400-500 eiro robežās. Tuvāk pie zemes 😁

    Krotow
    04.03.2020 13:38
    Reply to  Aigars

    Tikai pēdējā laikā kopā ar cenu zemei tuvojas arī izstrādājuma kvalitāte. Pēc gada tādu lēto aparātu varēsi izmest.

    Janis Liepins
    04.03.2020 14:03
    Reply to  Krotow

    Kopumā pareizi, tik cipari nepareizi. Es teiktu min 5 gadi vidējā slodzē lētajiem aparātiem. Un tas nenozīmē, ka dārgie nelūzt. Jo vairāk automātikas, jo plānāks skurstenis. kkā tā

    Kārlis
    06.03.2020 16:33
    Reply to  Janis Liepins

    Nu nu nu. Phillips LatteGo, ja izvelk līdz garantijas beigām tad tas ir kā vinnēt loterijā :)

    Andris
    04.03.2020 12:59

    Jau 5 gadus nelielā birojā (15 cilvēki) lietojam NIVONA Nicr 680. Strādā ļoti labi, ja rūpīgi seko apkopēm. Nesen nomainijām malšanas kaseti. Ar rezerves daļām nebija problēmas.

    Aigi
    04.03.2020 15:05

    Mājās lietojam Nivona 759, jau kādus gadus 3 vai pat 4. Izskatās ļoti līdzīga uzbūve, bet bez izdaiļojumiem.
    Kopumā super aparāts un ražotājs arī augstu kotējas, cik esmu lasījis un skatījies apskatus.

    Zinu
    04.03.2020 23:57
    Reply to  Aigi

    Vispār jau pirms gadiem 5 varēja būt 757 modelis. 759 ir kopš 2018 gada beigām.

    Reklāma