Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS RT-AX68U Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS RT-AX68U ir pirmais mājas lietotājiem paredzētais bezvadu maršrutētājs ar Wi-Fi 6 un jauno Instant Guard drošības risinājumu. ASUS RT-AX68U ir ar 3 x 3 MIMO, piedāvājot datu pārraides ātrumus līdz pat 2.7 gigabitiem sekundē (Gb/s).

    ASUS RT-AX68U ticis arī pie ASUS nu jau visai slavenā AiMesh atbalsta, kas ļauj saderīgus bezvadu maršrutētājus bez lielām pūlēm saslēgt bezvadu režģtīklā. Nekur nav pazudis arī AiProtection – antivīruss visam mājas tīklam. Instant Guard ir sava veida VPN, kas prot automātiski aktivizēties un jau ir iebūvēts šajā bezvadu maršrutētājā. ASUS RT-AX68U ir 1.8 GHz divu kodolu procesors ar 256 MB atmiņu un 512 MB RAM. Bezvadu maršrutētājs darbojas 20/40/80 MHz, bet maģiskie 160 MHz šoreiz ir izpalikuši.

    Reklāma

    ASUS RT-AX68U ir viens no ražotāja lētākajiem Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājiem, bet nav piemirsts par ASUS AiMesh iespēju, kas ātri un bez raizēm savieno ASUS maršrutētājus bezvadu režģtīklā. ASUS RT-AX68U iekšā ir arī visas dārgo maršrutētāju aizsardzības un satura filtrēšanas iespējas.

    Izklausās vilinoši, ne?!?

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AX2700 ultimate AX performance (1802 Mbps+ 861 Mbps)
    • Procesors: Broadcom 1.8 GHz, divi kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: trīs ārējās, 3 x 3 MU-MIMO (2.4 GHz 3 x 3, 5 GHz 3 x 3), ASUS AiRadar, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x 1, RJ45 LAN x 4, USB 3.0 x 1 un USB 2.0 x 1
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power
    • Izmēri un svars: aptuveni 220 x 150 x 160 mm, aptuveni 630 g
    • Papildus: Adaptive QoS, AiProtection Pro, Parental Control, AiDisk File Server, Beamforming, AiMesh, Instant Guard
    • Cena: ap 135 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    ASUS RT-AX68U maršrutētājs veidots kā vertikāli stāvoša ierīce, to nav paredzēts noguldīt vai skrūvēt pie sienas. RT-AX68U uzbūvē izmantota tikai plastmasa un daļa no tās krāsota spīdīgā sudrabā, kas nebūtu mana pirmā dizaina izvēle, bet modernā mājoklī šāds dizains varētu arī iederēties. Reklāmas materiālos to neredz, bet arī priekšējais strīpu raksts ir ar sudrabotiem ielaidumiem, kur atspīd visa istaba.

    Var redzēt, ka RT-AX68U veidots tā, lai maršrutētājs pasīvi dzesētos, tāpēc arī maršrutētāju nebūtu ieteicams kā mākslīgi noguldīt vai apsegt.

    Maršrutētāja virspusē izvietotas trīs nenoņemamas antenas, kā arī tur atrodas nelielas LED diodes, kas ziņo par ierīces aktivitāti. Pieslēgvietas izvietotas RT-AX68U aizmugurē, turpat atrodama arī WPS un Reset poga, kā arī ieslēgšanas slēdzis. Maršrutētāja komplektā atradīsi elektrības vadu un tīkla vadu, bet tas ir arī viss.

    Iestatīšana

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo ASUS RT-AX68U maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens.

    ASUS RT-AX68U bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt RT-AX68U, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu RT-AX68U konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai RT-AX68U nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem.

    Tātad, lai iestatītu RT-AX68U, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm.

    RT-AX68U iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veikt RT-AX68U atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Patīkami redzēt, ka ASUS vizualizē RT-AX68U procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

    Programmatūras iespējas

    Jāatzīst, ka šoreiz ar ASUS RT-AX68U nebūs dikti plašas iespējas izvērsties, iestatot un pārvaldot maršrutētāju, šis uzskatāms par vidējās vai teju budžeta klases un attiecīgi arī vidēji ar iespējām aprīkotu maršrutētāju. ASUS RT-AX68U atbalsta ASUS AiMesh, kas nodrošina iespēju ērti no vairākiem ASUS maršrutētājiem izveidot bezvadu režģtīklu. ASUS AiMesh iepriekš bija tikai jūtami dārgāko ASUS maršrutētāju modeļu priekšrocība.

    ASUS RT-AX68U piedāvā Adaptive QoS (tiek automātiski pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai). Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos. Pastāv arī iespēja pārvaldīt maršrutētāju attālināti, atliek vien pieteikties ar Google vai ASUS lietotājvārdu un paroli.

    ASUS Instant Guard ir VPN tipa serviss, kas tikai nesen sācis darboties ASUS maršrutētājos. Tiek solīts, ka Instant Guard varēs nodrošināt VPN darbību, kad atradīsies ārpus mājām. Varēsi arī ar VPN dalīties ar ģimeni un draugiem.

    Ātrdarbība

    Lai arī RT-AX68U cena nav super zema, tomēr šis ir ASUS acīs sākuma līmeņa klases mājas maršrutētājs, kam nav atsevišķi nodalīts 5.0 GHz tīkls tikai spēļu datoru vajadzībām. Tas mums jāmeklē ir ASUS ROG sērijas Wi-Fi 6 maršrutētājos.

    Wi-Fi 6 (802.11ax) tīklā RT-AX68U kopā ar OnePlus viedtālruni, kam ir Wi-Fi 6, uzrādīja gandrīz 481 Mbps (60 MB/s) lejupielādei un aptuveni 753 Mbps (94 MB/s) augšupielādei, kad testu veic starp klēpjdatoru ar jau minēto viedtāruni, bet dators maršrutētājam pieslēgts ar vadu. Šis mērījums tika veikts tiešā redzamībā.

    Tālāk sekoja šie paši mērījumu aiz vienām durvīm, tad blakus istabā un visbeidzot tālākajā istabā aiz divām reģipša sienām aptuveni 12 metru attālumā no maršrutētāja.

    RT-AX68U uzrāda visai dīvainu signāla stiprumu. Wi-Fi Analyzer lietotne pie maršrutētāja uzrāda -42 dBm 5.0 GHz (Wi-Fi Speed test lietotne uzrādīja -38 dBm), aiz vienām koka durvīm -53 dBm, bet blakus istabā aiz divām reģipša sienām signāls vēl arvien ir ļoti pieņemami -57 dBm. Ja vēlies sataupīt kādu cenu par elektroenerģiju, tad RT-AX68U iespējams aktivizēt arī Eco režīmu, kas samazina maršrutētāja jaudu.

    Tagad kārta mērīt ātrumu starp diviem datoriem. Viens pieslēgts ar vadu pie RT-AX68U, otram ir Intel AX200 bezvadu tīkla karte. Tiešā redzamībā ir sekojoši ātrumi – lejupielādei vidēji ap 732 Mbps (91.5 MB/s) un augšupielādei vidēji ap 862 Mbps (107.75 MB/s). Gigabita tīkla vads nu arī šajā mirklī ir teju sasniedzis savu maksimumu. Ja nemaldos, 732 Mbps (91.5 MB/s) lejupielādei ir mērījumu rekords, kā arī 862 Mbps (107.75 MB/s) augšupielādei ir viens no vislabākajiem rādījumiem.

    Tālākiem mērījumi ir veikti blakus istabā:

    Kopumā man ir jāsaka, ka no RT-AX68U biju gaidījis nedaudz lielākus datu pārraides ātrumus tieši viedtālrunim. Starp datoriem RT-AX68U uzrādīja vienus no lielākajiem datu pārraides ātrumiem, kas mani patīkami pārsteidza. Ir gan redzētas arī reizes, kad maršrutētāji sāk ātrāk darboties vēl nedaudz stabilāk un ātrāk tikai pēc pirmās programmatūras labojuma saņemšanas, bet RT-AX68U ir jauns modelis, tam nebija pieejami nekādi labojumi.

    Nobeigumā

    Manās acīs ASUS RT-AX68U ir visai unikāli noformēts bezvadu maršrutētājs ar sudrabotu virspusi un arī sudraba ielaidumiem priekšpuses strīpu rakstā. Šis dizains gan ne visiem patiks. Ierīce būvēta no labas plastmasas, var redzēt, ka piedomāts arī pie dzesēšanas.

    Kā jau ASUS ierasts, iestatīšanai var ērti izmantot viedierīču lietotni vai arī tīmekļa pārlūka saskarni, ko gan šoreiz neizmēģināju. ASUS pievienojis iespēju pieteikties ar Google kontu, lai maršrutētāji būtu iespējams pārvaldīt attālināti. ASUS arī patīkami citu ražotāju starpā izceļas ar drošības risinājumiem, turklāt par tiem nav jāmaksā. Citiem ražotājiem parasti ir gana augstas gada maksas par satura filtrēšanu un mājokļa tīkla aizsardzību.

    RT-AX68U datu pārraides ātrumi vērtējami kā labi, bet kaut kas pietrūka, lai maršrutētājs arī lejupielādē sasniegtu tos pašus 800 vai vairāk megabitus sekundē. Jebkurā gadījumā – RT-AX68U ir viens no visātrākajiem redzētajiem Wi-Fi 6 maršrutētājiem.

    Patika

    • lieli datu pārraides ātrumi
    • ērta lietotne
    • ātra iestatīšana
    • interesants dizains

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • 130 un vairāk eiro par bezvadu maršrutētāju vēl arvien ir daudz mājsaimniecībām
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigars
    20.09.2021 15:04

    Viens jautājums. Vai šie wi-fi 6 palīdz uzlabot signālu piemēram, ja laukos ir lmt, bites vai tele 2 internets? Ja mājās ir vairāk kā 1 tv,tad visi varēs skatīties tv un sērfot internetā bez lagošanas un uzraksta signāls vājš?
    Man interesē tikai šis.

    Aigars
    20.09.2021 17:04
    Reply to  Artis Ābols

    Es biju domājis, piemēram paņemot šito wi-fi 6 un to modemu ko dod lmt nolikt malā, bet sim karti iemest wi-fi 6. Būs kādi uzlabojumi vai nekā?

    Krotow
    20.09.2021 17:36
    Reply to  Aigars

    Nekas tur nebūs. Rūterim nav SIM kartes atbalsta. Var pieslēgt mobilā interneta (3G, 4G USB modemu. Vai citu mobilā interneta uztvērēju caur Ethernet tīkla ligzdu. Tas, ko tev laukos vajag – mobilā interneta uztvērēju ar labu antenu un Ethernet vai WiFi otrā galā taviem mājas interneta lietotājiem. Piemēram MikroTik LTE6 uztvērēju mastā virzienā uz mobilā operatora torni.

    https://www.eurodk.lv/lv/products/mt-lhg/mikrotik-lhg-lte-6-kit

    “Kolhoza variantā” vari mēģināt savu mobilā interneta provaidera rūteri hermētiski nosegt, piesiet paraboliska alumīnija šķīvja vidū un uzlikt mastā ar skatu uz torni :) Ja labi paveiksies, vasarā neizcepsies.

    Krotow
    20.09.2021 16:18
    Reply to  Aigars

    Nē. WiFi ir tikai vietējie sakari ap WiFi rūteri tavā mājā/birojā. Mobilais internets ir pavisam cits tīkls un strādā citās frekvencēs.

    rudzu rikas
    20.09.2021 20:55

    Konkrētā modeļa dizainam ir viens mīnuss, lielāka izmēra “fleškas” nevar iespraust portā līdz galam, jo traucē apakšējais korpusa izbīdījums. Biju ļoti nikns par to, nācās meklēt usb vadu-pagarinātāju.

    Atļauju (pat pieprasu) šo mīnusu ierakstīt aprakstā un ielikt zemāk redzamo bildi.
    Bilde (mana) kā tas izskatās ir te – https://xn--vws5ax30fcun.jp/image/xxc.fyg1
    Hosting saits tāds jocīgs, bet nu tāds man pirmais pagadījās.

    Konkrētais modelis atbalsta WPA3, un to arī izmantoju. Speciāli atstāju tikai WPA3. Tiem kam vecākas ierīces, lai dara ko grib :D

    “Dzelžu” ziņā šis modelis faktiski ir tas pats RT-AC86U, tikai maķenīt uzlabots. Ir WPA3 atbalsts, kas tam pirmajam nebija. Nu un jauda (range) pēc sajūtām ir daudz jēdzīgāka – wi-fi darbojas tajās vietās, kur iepriekšējais pat neuzrādīja tīkla esamību.

    zirgs
    21.09.2021 09:39

    “mums ir arī citu zīmolu rūteru apskati, kā arī tieši šajās dienās tiek organizēti vēl daži ne-ASUS rūteri uz apskatiem” viņi teica :D

    Kursors.lv
    21.09.2021 09:43
    Reply to  zirgs

    Rūteri ir klāt, būs apskati. Mums testa ierīču rinda ir diezgan gara un tie apskati neveidojas dienas laikā. Pacietību! :)

    zirgs
    21.09.2021 09:43

    Bet vispār es esmu neapmierināts ar Asus produktiem. Vairāk kā gadu atpakaļ nopirku RT-AC88U un divas mesh nodes, jo solīja, ka uztaisīs tādu mesh networku, ka tik turies. Izmetu ap 500eur.

    Long story short, pēc 2 reizes pa garantiju mainīta rūtera, jo tas nedarbojās mesh režīmā (un sapratu, ka tas nav hardwares, bet softwares gļuks), es paprasīju atpakaļ naudu un paliku ar divām mesh nodēm, kuras pēc tam mēģināju 2 mēnešus notirgot un cietu zaudējumus.

    Mikrotik + hap AC Capsman režīmā ftw (dažkārt uzmetu aci, ka uptime ir 4-5-6 mēneši, restartēts, elektrības pazušanas dēļ).

    P2002C
    22.09.2021 20:19

    Es atkal skatos tieši Asus virzienā Parental controls aspektā – primāri uzrunāja Asus XT8 (single).

    Vienīgi nav ne jausmas, vai ir vērts skatīties – gribētu dinamisku kontroli tipa “ja YouTube ir streams 30 min garumā, tad izslēdz YouTube uz 60 min”. Nojaušu, ka tas nav iespējams pat caur IFTTT.

    Mājās ir piecgadnieks un patēriņš iet out of control. Pašlaik ir kā reiz hap ac2 un Kid control ir baisi primitīvs. Plus vēl dažreiz issues, ja divi paralēli Teams meetingos piedalās – bet pieslēgums TET 1000 mbits. Pat TET defaultais modems/rūteris 5g tīklā ir ātrāks par ac2.

    Droši iesakiet, ja ir kas labs padomā.

    karlis
    07.10.2021 15:56
    Reply to  P2002C

    var tak ierobežot laiku uz microtika. piemēram 2 stundas dienā. + eklase par velti.
    un viss

    Reklāma