Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC videokartes apskats

    Jaunākie raksti

    Jaunās GeForce 30 Series videokartes Nvidia prezentēja vēl pagājušā gada septembra pašā sākumā, pagājis pusgads, un jaunumi joprojām nav brīvi pieejami veikalos. Pirmajā laidienā Nvidia izziņoja GeForce RTX 3070, GeForce RTX 3080 un GeForce RTX 3090 videokartes un decembra sākumā šo nelielo saimi papildināja GeForce RTX 3060 Ti, bet pavisam nesen tika izlaista arī GeForce RTX 3060.

    Kas ir GeForce RTX 3070?

    Jauno Ampere paaudzes videokaršu prezentācijā septembra sākumā Nvidia norādīja, ka GeForce RTX 3070 pārspēj iepriekšējās paaudzes flagmani RTX 2080 Ti, taču maksā aptuveni GeForce RTX 2070 SUPER līmenī, kad tā iznāca. Savukārt, par kārtu augstākā GeForce RTX 3080 jau piedāvā aptuveni divkāršu GeForce RTX 2080 Ti veiktspēju par to pašu cenu. GeForce RTX 3090 videokarte, kas ir saņēmusi veselus 24 GB super ātrās GDDR6X videoatmiņas (RTX 3080 ir “tikai” 10 GB šādas atmiņas), vairāk tiek salīdzināta ar TITAN RTX videokarti, ko par milzu naudu iepriekš pirka profesionāļi.

    Reklāma

    Ja Nvidia šobrīd jaudīgāko GeForce RTX 3090 reklamē kā videokarti ar kuru var izbaudīt pat 8K geimingu, tad GeForce RTX 3070 ir mazliet “piezemētāks” produkts ar ko varēsim pašas prasīgākās AAA spēles izbaudīt 1080p vai 1440p izšķirtspējā. Testos būs interesanti pavērot vai šī videokarte būs spējīga visas modernās spēles darbināt arī 4K izšķirtspējā.

    Jaunās paaudzes videokartēm Nvidia ir pilnveidojuši DLSS funkciju, kas tagad, izmantojot mašīnmācīšanās tehnoloģijas, spēj 1440p izšķirtspējas saturu ray tracing tehnoloģijas atbalstītajās spēlēs “uzpucēt” (upscaling) līdz 8K izšķirtspējai. Lai video uz 8K displeju (šobrīd tie gan ir tikai televizori) varētu nodot ar vienu kabeli, videokartē iebūvētas HDMI 2.1 un DisplayPort 1.4a pieslēgvietas. Jaunās videokartes arī darbojas ar PCIe 4.0 gluži tāpat kā dažu pēdējo gadu AMD produkti un šī izmaiņa dubulto pārsūtāmo datu apjomu. Ņem gan vērā, ka pagaidām uz Intel sistēmām pie PCIe 4.0 labumiem netiksi un būs jāsamierinās ar PCIe 3.0 ātrumiem. Praksē gan videokartēm arī tie vēl ir pietiekami.

    Lai labāk saprastu šobrīd aktuālo jaudīgāko RTX 30 Series videokaršu piedāvājumu un to salīdzināt ar iepriekšējās paaudzes “tautas” flagmani RTX 2080 SUPER, varam apskatīties VideoCardz.com sagatavoto tabulu.

    Ja vēlreiz vēlies izdzīvot RTX 30 Series videokaršu prezentācijas pasākumu, noskaties šo video.

    ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC

    ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC ir viena no divpadsmit ASUS ražotajām GeForce RTX 3070 versijām. Apskata tapšanas laikā TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC cena ir neganti 1450 eiro.

    Šodien apskatāmā videokarte ir aprīkota ar trīs ventilatoriem, pamatīgu metāla dzesēšanas plāksni un nelielu RGB apgaismojumu pie TUF Gaming logo. Šī videokarte piedāvā visus jaunās Ampere arhitektūras labumus – uzlabotu otrās paaudzes ray tracing un DLSS 2.

    Kastē bez pašas videokartes un ierastajām uzstādīšanas pamācībām nekā cita arī nav.

    Šīs un visu citu GeForce RTX 3070 sērijas videokaršu sirds ir GA104 videoprocesors. Tas tiek izmantots arī par kārtu zemākajā GeForce RTX 3060 Ti videokartē, kamēr GeForce RTX 3080 un GeForce RTX 3090 abas izmanto GA102 videoprocesoru.

    Videokartei ir 8 GB GDDR6 videoatmiņa, kas tieši tāds pats atmiņas apjoms kā aizgājušās paaudzes GeForce RTX 2080 SUPER videokartēm. Savukārt, GeForce RTX 3080 ir 10 GB GDDR6X videoatmiņas, kas ir mazāk nekā RTX 2080 Ti, kas izmanto 11 GB videoatmiņu.

    Videokartes dizains un uzbūve

    TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC izskata ziņā ir ļoti atturīga, visādus trakos dizainus un LED RGB gaismas jāmeklē ASUS ROG sērijas ierīcēs. Videokartes aizmuguri sedz pamatīga metāla plāksne un izskatās, ka ar tādām būs aprīkots vairums jauno GeForce 30 sērijas produktu. Acīmredzot, ierīces ir tik karstas, ka noder katrs veids kā kartes noturēt saprātīgās temperatūrās.

    Axial-tech Fan Design ir ASUS nosaukums tam, ka divi malējie ventilatori griežas vienā virzienā, bet vidējais – pretējā.

    Pilnā noslodzē ventilatori man nešķita pārāk skaļi (tie griežas vien līdz kādiem 60% no savas maksimālās jaudas) un tos nomāca testa datorā izmantotā AIO dzesētāja ventilatoru darbība. Jo nu būsim reāli, ja būs liela noslodze videokartei, tad slodze būs arī centrālajam procesoram. Ja iestatām videokartes ventilatorus griezties 100% jaudā, tad maksimālā videokartes temperatūra turēsies mazliet virs 70 grādiem. Tomēr testos, kur videokate slēgtā datora korpusā darbojās noklusētajā režīmā, temperatūras maksimums bija 81 grāds. Tas ir diezgan daudz.

    Videokartei ir pat Dual BIOS slēdzītis, kas pārslēdz videokarti veiktspējas vai klusuma režīmā, mēs testiem izmantojām veiktspējas režīmu.

    ASUS rekomendē šo videokarti izmantot datorā, kam ir vismaz 650W barošanas bloks, jo pati karte spēj patērēt līdz 220W jaudu. Mūsu testos redzējām pat ~250W jaudu, tāpēc rekomendējam kopā ar šādu videokarti iegādāties arī vismaz 1000W barošanas bloku.

    Videokartei varam vienlaicīgi pieslēgt četrus ekrānus, izmantojot trīs DisplayPort 1.4a un vienu HDMI 2.1 portu. Tā kā videokartes DisplayPort portiem ir DSC 1.2a (Display Stream Compression) tehnoloģijas atbalsts, varam ar tikai diviem kabeļiem pievienot divus 8K displejus un darbināt tos katru ar 60 Hz atsvaidzi. Savukārt, 4K izšķirtspējas displejus varam darbināt ar 120 Hz atsvaidzi. Pie HDMI 2.1 porta (ar atbalstītu vadu) varam slēgt ekrānus un darbināt tos 4K 144 Hz vai 8K 60 Hz režīmos.

    Videokartes aizmugurē vairs neatradīsim USB-C pieslēgvietu, kas iepriekšējā paaudzē tika prezentēts kā vienkāršs veids kā pie videokartes pieslēgt dažādas virtuālās realitātes ierīces. Acīmredzot, šis virziens neguva gaidīto popularitāti.

    Uzlabojumus ir piedzīvojis arī Nvidia veidotais NVENC/NVDEC video dzinis, kas ļauj apstrādāt video ar minimālu centrālā procesora noslodzi. Mēs varam natīvi līdz 8K 12-bit režīmam dekodēt MPEG-2, VC1, VP8, VP9, H.264 un H.265 saturu, kā arī klāt nācis AV1 atbalsts.

    Programmatūra

    ASUS izstrādājis arī GPU Tweak III programmatūru videokaršu virstaktēšanai, bet tā vēl arvien ir beta stadijā. Ar GPU Tweak III vienkāršoto saskarni varēsi mainīt dažus videokartes virstaktēšanas vai citus pielāgošanas iestatījumus.

    Par RGB LED gaismiņām atbild Armoury Crate programmatūra.

    Veiktspēja

    Lai saprastu šīs videokartes reālo darbību, veikšu vairākus veiktspējas testus un padarbināšu dažas populāras videospēles. Testu dators kopš iepriekšējā testa mums ir mainījies un tagad izmantojam nedaudz vecāku, bet noteikti ne vāju Intel 9. paaudzes i9 procesoru un attiecīga čipseta sistēmplati. Tomēr tam nevajadzētu būtiski ietekmēt videokaršu testus, jo arī iepriekš ir ticis izmantots jaudīgs (Intel) procesors.

    • Sistēmplate: ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME
    • Procesors: Intel Core i9-9900K
    • Procesora dzesētājs: Cooler Master, MasterLiquid 240
    • Videokarte: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC
    • Operatīvā atmiņa: Patriot Viper Gaming RGB DDR4 DRAM 3200 MHz 16 GB
    • Atmiņa: Patriot Viper VPN100 1TB NVMe
    • Barošanas bloks: Xilence, 1050 W, Performance X, 80+ Gold
    • Monitors: LG 27UK850-W
    • Windows 10 64-bitu (Version 20H2)
    • Nvidia GeForce Game Ready Driver WHQL 465.89

    Testējot videokartes, mēs izmantojam dažādus sintētiskos veiktspējas testus, lai uzskatāmi salīdzinātu savā starpā dažādas videokartes. Tie vairumā gadījumu ir brīvi pieejami testēšanas rīki un vari salīdzināt mūsu testos iegūtos rezultātus ar savu sistēmu. Tāpat esam pasākuši mērīt videokaršu veiktspēju (uzzīmēto kadru skaitu sekundē, jeb fps) vairākās populārās videospēlēs, lai labāk saprastu uz ko ir spējīga konkrētā videokarte.

    Testējot videokartes, mēs izmantojam dažādus sintētiskos veiktspējas testus, lai uzskatāmi salīdzinātu savā starpā dažādas videokartes. Tie vairumā gadījumu ir brīvi pieejami testēšanas rīki un vari salīdzināt mūsu testos iegūtos rezultātus ar savu sistēmu. Tāpat esam pasākuši mērīt videokaršu veiktspēju (uzzīmēto kadru skaitu sekundē, jeb fps) vairākās populārās videospēlēs, lai labāk saprastu uz ko ir spējīga konkrētā videokarte.

    Pēc rezultātiem labi redzam, ka dažos sintētiskajos testos šoreiz testētā GeForce RTX 3070 iestājas loģiski uzreiz aiz GeForce RTX 3080 un GeForce RTX 3090 un priekšā iepriekšējās paaudzes flagmanim GeForce RTX 2080 Ti. Tomēr tas tā nenotiek visos testos, jo Unigine testos priekšā ir GeForce RTX 2080 Ti. Tā, protams, ir pavisam cita un krietni augstāka cenu kategorija, taču redzam, ka arī vecākās kartēs vēl ir ievērojama veiktspēja. Citiem vārdiem sakot, ja tev saimniecībā jau ir GeForce RTX 2080 Ti, tad uz GeForce RTX 3070 pāriet nav lielas jēgas.

    Viena lieta ir veiktspējas testi, bet kāda situācija ir ar videospēlēm? Esam nopirkuši vairākas aktuālas videospēles, kurās varam veikt salīdzināmus kadru atjaunošanās ātruma (fps) mērījumus 1080p, 1440p un 4K izšķirtspējās. Izvēlamies DX12, atslēdzam visa veida fps limiterus un arī Vsync, lai netraucē mūsu rezultātiem un palaižam spēli visaugstākajos grafikas iestatījumos pilnekrāna režīmā. Pamata testi tiek veikti ar atslēgtu ray tracing un DLSS, lai varam salīdzināt vairāk videokartes. Ja videokarte atbalsta šīs funkcijas, tam veltām atsevišķu sadaļu, jo pārbaudām arī ray tracing un DLSS ietekmi uz fps.

    Cik fps skaitās labs rādītājs?

    • <30 fps – ļoti čābīga spēlēšana
    • 30-40 fps – viduvēja spēlēšana
    • 40-60 fps – laba spēlēšana
    • > 60 fps – ļoti laba spēlēšana

    Sākam ar World of Tanks enCore dziņa testu. Topa augšgalā visās trīs testētajās izšķirtspējās nez kāpēc ietrāpa GeForce RTX 3070, tai seko GeForce RTX 3090 un GeForce RTX 3080 un 1080p izšķirtspējā trešo vietu ieņem testa karte. Pieļauju, ka te vainojami svaigāki draiveri un arī WoT atjauninājās.

    Shadow of the Tomb Raider mums interesantā kārtā slikti gāja ar GeForce RTX 3090 un tai priekšā ir šoreiz testētā ASUS GeForce RTX 3070 karte. Tomēr līderis te ir veiksmīgais ASUS veidotais Radeo 6800 modelis. Principā šādi rezultāti liek domāt, ka kaut kas nebija līdz galam labi ar GeForce RTX 3090 karti, ko testējām iepriekš. Tai bija jābūt pirmajā vietā gan šajā, gan arī citās spēlēs.

    Assassin’s Creed: Odyssey spēles testā visās trīs testētajās izšķirtspējās priekšā ir GeForce RTX 3090 un otrajā vietā stabili atrodas GeForce RTX 3080. 1080p un 4K izšķirtspējās piektajā vietā ir GeForce RTX 3070.

    Šobrīd aktuālā Assassin’s Creed Valhalla pagaidām ir testēta uz jaunajām GeForce RTX 30 sērijas videokartēm un te neliels pārsteigums ir RTX 3060 OC. Visās citas videokartes ir paredzamā secībā.

    Ar Tom Clancy’s The Division 2 mums arī iepriekš ir bijuši visādi pigori un tas atkārtojas arī RTX 30 Series karšu testos. Visām jaunajām kartēm priekšā vecās labās RTX 2070 SUPER un RTX 2080 SUPER. Iespējams, konkrētā spēle ir kaut kā veiksmīgā nooptimizēta uz šīm videokartēm.

    Far Cry: New Dawn spēlē augstāks rezultāts iepriekšējās paaudzes kartēm un RTX 3070 Full HD izšķirtspējā spēj uzrādīt vien ap 102… 105 fps rezultātu, kas tās noliek kaut kur GeForce RTX 2070 SUPER karšu snieguma teritorijā. Pats par sevi tas nav slikts rezultāts, tomēr šai kartei bija jābūt topa augšgalā.

    Kopumā varam teikt, ka GeForce RTX 3070 īstā stihija ir 1080p un 1440p geimings, tomēr principā visās spēlēs tika sasniegti 50+ fps arī 4K izšķirtspējā. Attiecīgi pielāgojot grafikas iestatījumus uz mazliet piezemētākiem, šī karte varēs parādīt atzīstamu sniegumu arī šajā izšķirtspējā. Testos labi redzam, ka vecākās spēlēs labāks sniegums mēdz būt vecākām kartēm un tas tiešām liek aizdomāties par to, ka spēles varētu būt vairāk pielāgotas šīm labi notestētajām kartēm. Tomēr svaigajā Assassin’s Creed: Valhalla atkal ir uzskatāmi redzams, kā izkārtojas jaunās GeForce RTX 30 sērijas kartes un tur pārsteigumu nav.

    Ray tracing un DLSS veiktspējas testi

    Ray tracing efekti, protams, ir skaisti, tomēr sarežģītā rēķināšana rada lielu slodzi uz videokarti un rezultātā var samazināties ātrums ar kādu attēls tiek izvadīts uz ekrāna (fps). Tāpēc NVIDIA ir radījuši Deep Learning Super Sampling (DLSS) tehnoloģiju, kas izmanto mākslīgā intelekta tehnoloģijas, lai palīdzētu ātrāk uzzīmēt kadrus. Principā, daļa attēla tiek “uzminēta” un rezultātā tas var palielināt fps. Spēlēm tas ir īpaši svarīgi, tāpēc atsevišķu sadaļu vēlos veltīt tieši šai tēmai. Jaunajās RTX 30 Series videokartēs ir būtiski uzlabotas ray tracing un DLSS tehnoloģijas, kas ļaus šīs tehnoloģijas atbalstošās videospēles izbaudīt jaunā kvalitātē.

    No sākuma ņemsim talkā 3DMark pakā iekļauto NVIDIA DLSS sintētisko testu, kas konkrētajai videokartei ļauj vairākās izšķirtspējās aprēķināt DLSS ietekmi. Kā redzam, šī ietekme var būt diezgan jūtama un tā ir pirmā videokarte mūsu testos, kas spēj izpildīt šo testu 8K izšķirtspēja. Testi veikti standarta režīmā bez virstaktēšanas un ļaujam testam automātiski izvēlēties DLSS režīmu. Tagad gan testos, gan spēlēs mēs varam regulēt DLSS uzsvaru uz kvalitāti vai veiktspēju.

    • 1080p (fps): 62.91 > 100.84
    • 1440p (fps): 38.71 > 91.98
    • 4K (fps): 1.77 > 48.87

    CryEngine radītāji Crytek ir izveidojuši ray tracing testu Neon Noir un to izmantojam mūsu videokaršu testos, lai varētu novērtēt, cik labi konkrētajai testējamajai videokartei veicas ar šīs tehnoloģijas realizāciju. Pēc rezultātiem redzam, ka jaunās RTX 30 Series videokartes ir krietni spējīgākas par priekšgājējām. Atjaunojos uz jaunāko testa versiju, palaidu to neskaitāmas reizes, taču karte spēja uzrādīt ļoti, ļoti necilu rezultātu. Iespējams, kaut kur ir kaut kāda kļūda, bet tāpat parādu rezultātu.

    Secinājumi

    ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC ir otrā pie mums bijusī GeForce RTX 3070 videokarte, un tā vēlreiz iezīmē šīs klases produktu veiktspēju. Nekādi dikti uzlabojumi vai kritumi nav redzami, vien Crytek Neon Noir beidzot parāda normālus, ticamus datus ar svaigākiem videokartes draiveriem.

    Protams, ne sintētiskajos veiktspējas testos, ne svaigās spēlēs TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC netur līdzi augstāku klašu GeForce RTX 3080 un RTX 3090 kartēm, tomēr “no apakšas” atsevišķos testos to pārspēj pagājušās paaudzes flagmanis GeForce RTX 2080 Ti, kuru Nvidia solīja pārspēt ar šo karti. Un tad vēl gadās mazliet vecākas spēles, kurās acīmredzami priekšā ir vecākas GeForce RTX 2070 SUPER un RTX 2080 SUPER videokartes. Dikti interesants un neviennozīmīgs sniegums apskatniekiem, bet ne gluži iepriecinoši pircējiem.

    Plus, arī šo videokarti vajā visu GeForce RTX 30 sērijas produktu galvenā problēma – sliktā pieejamība. Veikalos šīs kartes ir ļoti ierobežotā daudzumā un ja ir, tad maksā ļoti dārgi. Nvidia savai GeForce RTX 3070 paredzēja ap 500 dolāru (~600 – 700 eiro) cenu un par šādu naudu šī karte ir ļoti pievilcīgs pirkums. Apskata tapšanas laikā Latvijas veikalos GeForce RTX 3070 videokartes maksā no 1400 līdz 1530 eiro.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    no name
    23.04.2021 17:21

    https://ibb.co/NSsPRtz
    jaunākās cenas no techspot
    visjocīgākais ja pērkat tad pērkat RX 6900xt – ja spēsiet atrast

    Last edited 3 years ago by no name
    Wil
    25.04.2021 12:58

    Ceru, ka vēl vairāk nokritīs cenas Bitkoiniem un citai virtuālajai “naudai”, lai videokaršu pieprasījums (un attiecīgi – cena) samazinātos. Tad varētu šādu pirkt. Šobrīd īsti “roka neceļas”…

    Rūdolfs Putniņš
    26.04.2021 10:40

    Apskati pēdējā gada laikā in a nutshell-comment image

    Reklāma