Web Analytics
More
    Reklāma

    Seagate One Touch SSD ārējā cietā diska apskats

    Jaunākie raksti

    Lai arī dzīvojam laikmetā un valstī, kur piekļuve internetam ir plaša, tomēr mēdz gadīties situācijas, kad noderīgs var būt ārējais cietais disks. Šādas ierīces esam gana plaši apskatījuši un kārta vēl vienam interesanta diska apskatam. Seagate One Touch SSD ir mazs kredītkartes izmēra ārējais cietais disks, kas nodrošina gana naskus USB 3.0 datu pārraides ātrumus un līdzi nes pāris noderīgas programmas datu uzglabāšanai, fotogrāfiju organizēšanai, kā arī dod piekļuvi Adobe programmām. Latvijā šie diski nopērkami sākot ar ~80 eiro par 500GB modeli un ~165 eiro par 1TB modeli.

    Šodien apskatīsim Seagate One Touch SSD diska Special Edition modeli, kas atšķiras ar kamuflāžas krāsojumu tā priekšpusē. Šajā sērijā ir vēl kamuflāžas krāsojuma modeļi pelēkā, sarkanā un zilā krāsā. Tāpat ir arī One Touch SSD “ne speciālais” modelis ar gaiša vai tumša raupja auduma priekšpusīti, kā arī eksistē arī One Touch HDD sērija. Tās produktos izmantoti HDD cietie diski ar ietilpību 1TB, 2TB, 4TB un 5TB. Arī šie produkti ir nopērkami vairākās košās krāsās. Šīs ierīces var izmantot gan Windows, gan Mac sistēmās.

    Reklāma

    Plašā Seagate One Touch produktu ģimene

    Komplektācija

    Neskatoties uz to, ka pats disks ir diezgan stilīgs un pamanāms, iepakojums ir vienkārša kartona kaste, kurā atradīsim pašu ierīci, īsu datu kabeli un pāris papīrīšus. Tas arī viss!

    Korpuss un uzbūve

    Seagate One Touch SSD uzbūvē izmantota plastmasa nevis tādi (premium) materiāli kā metāls vai stikls. Man īsti pret to nav pretenziju, jo šī produkta sakarā mani vairāk interesē tā tehniskās spējas nevis izskats. Tomēr nevar arī teikt, ka ierīce rada nekvalitatīva produkta sajūtu. Tā ir maza (75 x 55.5 x 10mm) un sver nieka 65 gramus.

    Komplektā ar disku ir iekļauts 20cm īss USB 3.0 kabelītis, kas reizē baro ierīci un nodrošina datu pārraidi. Fiziski varam ierīci pie datora pieslēgt arī ar visparastāko microUSB kabeli, tomēr sistēmā disks neuzrādīsies. Tāpēc būs jāatceras vienmēr līdzi paķert diska specifisko kabeli. Protams, ērtāk būtu, ja to varētu darbināt ar plašāk pieejamu kabeli, kaut vai USB Type-C. Par ierīces darbību liecina maza gaismas diode. Visādi citādi šis ir ļoti vienkāršs produkts un uz tā korpusa vairs nekā interesanta nav. Ja neskaita auduma ļipiņu.

    Seagate One Touch SSD veiktspēja

    Ierīce nodrošina USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) datu savienojumus, kuru teorētiskais maksimums ir 10 Gbps. To, protams, nesasniegt ar ierīcē iebūvēto SSD tipa atmiņu. Disks ir formatēts exFAT failsistēmas formātā un tādējādi to varam bez pārformatēšanas izmantot gan Windows, gan Mac datoros. Ražotājs sola līdz 400MB/s ātru datu pārraidi un tas nozīmē, ka laiks ķerties pie veiktspējas testiem.

    Sāksim ar vienkāršu 8.68GB liela video faila kopēšanu no datora uz Seagate disku. Kā redzam ekrānšāviņā zemāk, process nav pārāk stabils un ātra kopēšana mijas ar brīžiem, kad ātrums nokrīt <10 MB/s.

    Tālāk ķeramies pie sintētiskajiem veiktspējas testiem, lai noskaidrotu diska lasīšanas ātrumus. Kaut kur taču ir jābūt tiem solītajiem 400MB/s. CrystalDiskMark testā redzam, ka secīgās lasīšanas ātrums sasniedz un pat var pārsniegt solītos 400MB/s, taču secīgās rakstīšanas ātrums ir zemāks – ap 320MB/s. Ir redzēti ātrāki diski.

    Starp citu, ja tu šādam diskam redzi rakstīšanas ātrumus tikai ap 100-150 MB/s, tad diska iestatījumos aktivizē kešošanu (“Better performance” režīms). Tas ierīci padarīs ātrāku, taču būs jāuzmanās no nejaušas atslēgšanas, jo tas var apdraudēt datus.

    Citā populārā atmiņas ierīču testēšanas rīkā ATTO Disk Benchmark mēs redzam pie kādiem pārsūtīto datu apmēriem varam sasniegt konkrētus ātrumus. Arī te uzskatāmi redzam, ka solītie 400MB/s tiek sasniegti tikai pie atsevišķiem pārsūtāmo datu apmēriem.

    Arī Anvil’s Storage Utilities un AS SSD Benchmark testi parāda līdzīgu “sniegumu”. Pat ja ar secīgās lasīšanas ātrumu viss ir kārtībā, ieraksts šajā diskā notiek lēnāk (ap 320 MB/s).

    Tāpat arī citos līdzīgos atmiņas produktu testos mēs redzam tādu pašu ainu, lasīšana turas ap 400MB/s, bet rakstīšana ap 310MB/s.

    Papildus labumi

    Nopērkot Seagate One Touch SSD ārējo disku, mēs tiksim ne tikai pie pašas ierīces, bet arī noderīgas programmatūras. To uzstādīt mēs varēsim ierīces sākotnējās iestatīšanas vednī. Seagate Toolkit ir galvenā diska pārvaldības programma, kas reizē arī piedāvā datu rezerves kopiju veidošanas un datu izgūšanas no tām funkcijas, bet sadarbībā ar Mylio, Seagate mums piedāvā arī speciālu programmu mūsu fotogrāfiju organizēšanai. Kā ķirsītis uz tortes ir arī četru mēnešu ilgs Adobe Creative Photography pakalpojuma piedāvājums.

    Par Toolkit programmu esam rakstījuši arī citos Seagate atmiņas ierīču apskatos un šeit vien īsumā atgādināšu, ka tā ir vienkārša, bet funkcionāla programma. Ar to varam ātri noskaidrot diska atlikušās vietas apjomu, kā arī izveidot datu saglabāšanas (rezerves kopiju) uzdevumus.

    Datu saglabāšanu varam organizēt divos veidos. Ar Sync Plus funkciju varam uz ārējā cietā diska izveidot mapīti uz kuru automātiski sinhronizēsies kādas datora mapes saturs, bet klasiskā Backup funkciju varam organizēt jau ierastāku datu kopēšanu norādot gan mapes/fails, gan rezerves kopiju veidošanas biežumu.

     

    Toolkit programma arī piedāvā ērtā un saprotamā veidā no ārējā cietā diska atgūt tur saglabātos datus.

    Es pats iepriekš nebiju dzirdējis par Mylio programmu, taču kopumā tās ideja man šķiet saprotama un noderīga. Idejiski tas ir kaut kas līdzīgs Google savulaik piedāvātajam Picasa servisam, kas ļāva lietotājiem uzturēt un rediģēt savu fotogrāfiju kolekciju. Mylio lietošana līdz 3 ierīcēm un 25 000 fotogrāfiju ir par velti, taču ja gribēsim servisā pievienot vairāk ierīces vai fotogrāfijas, būs jāmaksā nepilnus 10 dolārus mēnesī. Pērkot Seagate produktus, pircēji uz gadu par velti saņem īpašu Mylio Create plānu, kas ļauj servisam pievienot līdz 4 ierīcēm un 50 000 fotogrāfijām.

    Secinājumi

    Seagate One Touch SSD ārējais cietais disks piedāvā kompaktu izmēru un stilīgu dizainu, taču nevajag no šī diska sagaidīt savā klasē lielākos datu pārraides ātrumus. Ja ātrums nav galvenais, tad novērtēsim ērto Seagate Toolkit programmu ar kuru varēsim veikt datu rezerves kopēšanu. Noteikti izmēģini arī Mylio fotogrāfiju pārvaldības programmu, varbūt noderēs ikdienā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    21.12.2020 17:32

    Paldies par info!
    Ja nav USB-C un “jāpaķer līdzi” specifiskais kabelis, tas ir solis pagātnē.
    Savukārt prieks par līdzi doto SW bilžu kārtošanā ir īss, jo kad esi sakārtojis un noglabājis bildes, tā lietošanas iemaņas aizmirsti. Ja nu vienīgi darbības ar bildēm notiek bieži, bet pamatā šādu ārējo atmiņu izmanto kā ilglaicīgo glabātuvi.

    Reklāma