Web Analytics
More
    Reklāma

    Seagate IronWolf Pro 6 TB NAS cietā diska apskats

    Jaunākie raksti

    Seagate IronWolf un IronWolf Pro sērijas diski aptver ietilpības variantus no 1 TB līdz pat iespaidīgiem 20 TB un ir speciāli veidoti pielietojumam tīkla piekļuves serveros (NAS). Līdzīgus cietos diskus WD Red un WD Red Pro sērijās ar maksimālo ietilpību 12 TB piedāvā arī Western Digital un speciāli NAS ierīcēm pielāgotus cietos diskus izstrādā arī Toshiba.

    Manuprāt, šādus specializētos cietos diskus var salīdzināt ar karotēm. Protams, mēs varam savos NAS (vai galddatorā ar kādu no RAID slēgumiem padomā) likt iekšā arī parastos cietos diskos līdzīgi kā varam ēst zupu ar tējkaroti, taču piekritīsiet taču, ka ar zupas karoti process būs krietni optimālāks. Līdzīgi ir arī ar cietajiem diskiem, jo NAS tomēr uzliek noteiktus darbības parametrus, un, lai arī visdrīzāk diskus slēgsim vismaz RAID 1 (mirror) slēgumā, uzticamībai būs krietni lielāka nozīme nekā vienam atsevišķam datorā ievietotam diskam.

    Reklāma

    IronWolf pret IronWolf Pro

    IronWolf cietie diski paredzēti izmantošanai NAS vai galddatoros ar kādu no RAID slēgumiem. Turklāt IronWolf paredzēti 180 TB/gadā datu noslodzei, kā arī IronWolf var darbināt 24 stundas diennaktī. Ražotājs paredzējis, ka IronWolf vislabāk izmantot NAS ierīcēs ar līdz 8 cieto disku pievienošanas iespējām un šie IronWolf cietie diski pieejami ietilpībā līdz 12 TB.

    IronWolf Pro ir skarbākiem darba apstākļiem paredzēti cietie diski ar 300 TB/gadā noslodzi. IronWolf Pro tāpat var izmantot 24 stundas diennaktī un IronWolf Pro pieejami ar ietilpību līdz pat 20 TB. Ražotājs norāda, ka IronWolf Pro var izmantot NAS ierīcēs ar līdz par 24 pievienojamiem HDD.

    Avots: Seagate

    Seagate IronWolf Pro

    Seagate IronWolf Pro cietie diski ir paredzēti izmantošanai mazo un vidējo uzņēmumu, kā arī radošo profesionāļu NAS ierīcēs. Šiem ar hēliju pildītajiem 7200 rpm ātrajiem 3.5 collu cietajiem diskiem ir 256 MB kešatmiņa, SATA 6 GB/s interfeiss un tie spēj nodrošināt līdz 214 MB/s ilgtermiņa datu pārraides ātrumu ar vidējo aizturi 4.16 milisekundes. Diski var darboties visu cauru gadu bez apstājas, stabili ierakstīt 300 TB datu un ražotājs sola 1.2 miljonu stundu MTBF (Mean Time Between Failures).

    Seagate IronWolf Pro patērē vidēji 7.8 W enerģijas un ražotājs ir padomājis, lai disks saņem tikai nepieciešamajā brīdī nepieciešamo enerģijas daudzumu. Tādējādi, ņemot vērā to, ka šādu disku darbināsim 24/7 režīmā, tas palīdzēs ietaupīt elektroenerģiju. Ierīce sver 705 gramus un tai ir 146.99 x 101.85 x 26.11 mm izmērs. Seagate šiem diskiem nodrošina 5 gadu garantiju un 3 gadu datu atgūšanas palīdzību.

    IronWolf Pro sērijas cietie diski ir veidoti izmantošanai lielākās NAS ierīcēs un datoros ar cietajiem diskiem RAID slēgumā, kurās var ievietot līdz 24 diskiem. Lai varētu nodrošināt stabilu cieto disku darbību, tie ir aprīkoti ar speciāliem kustības sensoriem, lai pielāgotu diska darbību atkarībā no apkārtējo cieto disku radītajām vibrācijām un tādējādi paildzinātu ierīces dzīves ilgumu.

    Avots: Seagate

    Pērkot un pēc tam piereģistrējot savu Seagate IronWolf Pro cieto disku ar izmēru 4 TB un vairāk, uz diviem gadiem bez papildus maksas saņemsim Rescue Data Recovery Service pakalpojumu. Tas ļauj piekļūt datu atgūšanas speciālistiem un avārijas situācijā paaugstina iespēju nepazaudēt mūsu svarīgos datus. Šo pakalpojumu par papildus samaksu var saņemt arī IronWolf sērijas disku pircēji.

    Seagate sadarbojas ar populārākajiem NAS ierīču ražotājiem: QNAP, Synology, QSAN, Terra Master, Thecus, Asustor u.c. un to programmatūrā varam atrast IronWolf Health Management servisu, kas seko līdzi IronWolf un IronWolf Pro sērijas cieto disku veselības stāvoklim (temperatūrai, vibrācijām, savienojumiem u.c. parametriem) un spēj laicīgi pabrīdināt, kad diskam draud probēmas. Ja vēlies pārbaudīt savas NAS ierīces saderību ar Seagate cietajiem diskiem, ielūkojies šajā lapā.

    Ja izvēlēsimies šo disku izmantot mūsu datorā, tad var noderēt Seagate sarūpētās programmas (pieejamas Windows un Mac datoriem). Ar SeaTools diagnostikas programmas palīdzību varam noskaidrot cietā diska veselības stāvokli, bet ar DiscWizard varam veikt datu rezerves kopēšanu un atjaunošanu, kā arī pilnīgi izdzēst diskā esošos datus. Tas noderēs gadījumos, kad vēlēsimies cieto disku nodot lietošanā citiem cilvēkiem.

    Veiktspējas testi

    Ar CrystalDiskInfo rīka palīdzību varam noskaidrot informāciju par konkrēto testa ierīci. Redzam, ka cietais disks ir pavisam svaigs un S.M.A.R.T. nedetektē nekādas problēmas ar šo disku.

    Iesākumā pamēģināsim pārkopēt starp diskiem aptuveni 10 GB lielu video datni, lai pārbaudītu, cik stabili spēj uzturēt ātrumu IronWolf Pro disks. Kopēšana notiek no krietni ātrākā Patriot Viper VPN100 NVMe SSD diska. Kā redzam, kopēšana notiek ar stabilu aptuveni 240 MB/s ātrumu, kas ir diezgan tuvs oficiālajā ierīces specifikācijā norādītajam.

    CrystalDiskMark testā redzam, ka gan sekvenciālās lasīšanas, gan rakstīšanas ātrums arī turās ap 250 MB/s.

    Ar AS SSD Benchmark rīku šie rādījumu gan sanāk mazliet zemāki. Te arī redzam, ka no diska 6 TB lietotājam ir pieejami mazliet mazāk terabaiti (5589 GB, ja vēlamies būt precīzi).

    Noslēdzot sintētisko testu sadaļu, izlēmu izraut šim diskam cauri arī Samsung Magician veiktspējas testu un tas uzrādīja līdzīgus 245-250 MB/s lasīšanas un rakstīšanas ātrumus. Tas man liek domāt, ka šis cietais disks darbojas konsekventi.

    Secinājumi: Lieliska izvēle NAS lietotājiem

    Jo lielāks cietais disks, jo tajā varam uzglabāt vairāk informācijas, kuru būs žēl pazaudēt. Tāpēc es ieteiktu liela apjoma datu uzglabāšanu uzticēt kvalitatīviem produktiem un būt gataviem par to maksāt vairāk.

    Seagate IronWolf Pro gadījumā mēs saņemam uzticamu ierīci, kurai papildus nāk IronWolf Health Management risinājums diska veselības monitorēšanai, paplašināta garantija un vēl papildus datu atgūšanas pakalpojums, ja nu piedzīvojam avāriju. Arī tīri veiktspējas ziņā šis disks neliks vilties un nodrošinās solīto datu pārraides ātrumu.

    Es iesaku apsvērt šī diska iegādi, ja būvē uzticamu NAS risinājumu ar vairākiem cietajiem diskiem (RAID slēgumā) un vēlies to panākt maksimāli uzticamu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    24.06.2022 13:52

    //Jo lielāks cietais disks, jo tajā varam uzglabāt vairāk informācijas, kuru būs žēl pazaudēt.

    lielāks vai ietilpīgāks?

    Nelabojams
    24.06.2022 18:16
    Reply to  Biteme

    Ja līdz šim neesi pamanījis, tad varu paskaidrot, ka ar vārdu “lielāks” latviešu valodā bieži mēdz apzīmēt ne tikai fizisko izmēru.

    Biteme
    24.06.2022 18:25
    Reply to  Nelabojams

    Ja līdz šim neesi pamanījis, tad varu paskaidrot, ka IT ir termini ar noteiktu nozīmi. Citādi mēs runātu par lielbaitiem un varenbaitiem, nevis GB un TB.

    Peters Leo
    24.06.2022 19:47
    Reply to  Biteme

    Lielbaiti un Varenbaiti labi skan.

    Nelabojams
    25.06.2022 12:48
    Reply to  Biteme

    Starp valodu tehniskajā specifikācijā un plašai auditorijai domātā apskata rakstā ir liela atšķirība. Mēs jau varam runāt un rakstīt MK noteikumu valodā, taču – cik tas būs interesanti, lasāmi un labam valodas stilam atbilstoši? Ierēdņu hipertrofēti precīzā “valoda” ir derīga juridiskos dokumentos, bet tādu lietot normālos tekstos ir vienkārši nepietiekamas inteliģences (nejaukt ar intelektu!) pazīme.

    Biteme
    25.06.2022 14:16
    Reply to  Nelabojams

    Labi, tev taisnība. Uzraksti kursoram, lai https://kursors.lv/2022/06/24/micron-izlaiz-pirmo-1-5tb-ietilpibas-microsd-karti/ virsrakstu maina uz “….izlaiž 1.5TB lielu karti”

    Ivis
    25.06.2022 16:09
    Reply to  Biteme

    Mans ir lielāks pen!s kā Tev, vai ietilpīgāks? Pareizāk būtu, ietilpīgāks, jo Tev var būt garāks, bet tievāks, savukārt man tikai nedaudz īsāks, bet 2x resnāks. Tomēr dāmām vieglāk uztvert – lielāks, jo dzirdot “ietilpīgāks” var nedaudz apmulst un sākt izvērtēt prioritātes.

    Biteme
    26.06.2022 10:35
    Reply to  Ivis

    Kad ģeometrijā stāstīja par diametru, tu biji aizņemts ar sava daikta garumu – ja tagad tev to gribās netieši izteikt caur tilpumu?

    Nelabojams
    26.06.2022 18:23
    Reply to  Biteme

    Iemācies pats pareizi rakstīt un tad pārmet citiem par kļūdainiem tekstiem.
    “Gribas”, nevis “gribās”.
    Redzi, laba valoda slēpjas izteiksmes daudzveidībā, bet tev to nesaprast.

    Last edited 1 year ago by Nelabojams
    Biteme
    26.06.2022 19:40
    Reply to  Nelabojams

    Tad tu specializējies nevis uz daiktu garumu un tilpumu, bet garumzīmēm?

    Ivis
    27.06.2022 19:51
    Reply to  Biteme

    Tieši par to arī tiek runāts, uztvēri pareizi. Kad pēc 2 Cēsu Light zaļumballē, jau ap 3:00 uz rītu centies uzrunāt iereibušāko dāmu ar iespējami mazāko ķermeņa masas indeksu (kas joprojām ir virs normas), tu detalizācijā atzīmē “resnākais pagastā”, nevis “ar lielāko diametru” vai “garāko riņķa līniju” (noapalojot pī līdz 26 cipariem aiz komata)?

    Biteme
    28.06.2022 10:02
    Reply to  Ivis

    Tu jau aprakstīji nevis zaļumballi, bet lampu! Ballēs ar šādu intelektualizēšanu vari palikt bešā)

    Mahmuds
    25.06.2022 10:29

    Diemžēl Blackblaze datu uzglabāšanas centra atskaitēs redzams, ka Seagate HDD visbiežāk skar dažādas ķibeles.
    https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-q1-2022/

    Reklāma