Web Analytics
More
    Reklāma

    AOC 16T2 pārnēsājamā 15.6 collu monitora apskats

    Jaunākie raksti

    Nezinu, kā ir citiem, bet man gadās, ka par izmēģināšanai saņemto ierīci jau uzreiz ir izveidojies kaut kāds priekšstats, ideja par tās pielietojumu un galvā jau mīt aptuvens vērtējums. Vērtējums gan visai bieži izmainās, kad palietoju ierīci. Un šoreiz ir tā reize, kad iespaidi tikai no bukletā izlasāmā ir bijuši vājāki, nekā īstena, aptaustāma ierīce spēj piedāvāt.

    Biju visai skeptiski noskaņots pret kopējo pārnēsājamo monitoru ideju, tomēr esmu sapratis, ka pārnēsājams monitors ir visai pamatīga ērtība, ja tava darba vieta ir mobila. Nevajag nemaz doties uz kafejnīcu (jā, zinu, tās ir slēgtas) vai parku, lai savu darba vietu dēvētu par mobilu. Vismaz man ikdienā sanāk no rīta sēdēt mājās tuvāk kafijas aparātam, bet pēcāk pa dienu pārvācos uz īsteni iekārtotu darba vietu ar lielākām ērtībām – vēl vienu monitoru, dokstaciju, ērtu krēslu.

    Reklāma

    Izrādās, ka vismaz man ar diviem vai nu jau trim monitoriem ir vēlme strādāt visur, jo 13 collu klēpjdators nav gluži tas, ko varētu saukt par super lielām ērtībām. Protams, pārnēsājamam, mobilam monitoram ir savas nianses, kas varbūt nebūtu jāsauc par problēmām, bet pagaidām norādīšu tikai to, ka man būtu gribējies redzēt plašāku krāsu attēlojumu, bet viss cits AOC 16T2 monitorā ir tieši tāds, kādu to biju iztēlojies.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna izmērs: 15.6 collas
    • Izšķirtspēja: 1920 x 1080
    • Attēla atsvaidze: 60 Hz
    • Reakcijas laiks: 4 ms (GtG)
    • Paneļa tips: IPS, skārienjutīgs līdz 10 pieskāriena punktiem vienlaicīgi
    • Spilgtums: 250 cd/m², flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: 700:1
    • Malu attiecība: 16:9
    • Attēlotās krāsas: 262 000
    • Ekrāna aizsargpārklājums: Hard Glass 3H
    • Savienojumi: Micro-HDMI, USB-C (Alt mode) x2, 3.5 mm austiņu
    • Skaļruņi: 2x 1W
    • Iepakojumā: USB Type-C uz USB Type-C vads ar pāreju uz Type-A, lādētājs, Smart cover, VESA mount
    • Akumulators: 8000 mAh
    • Enerģijas patēriņš: 16 W
    • Svars: 1.2 kg
    • Cena: ap 350 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    Manās acīs pamatīga un pārdomāta uzbūve ir ļoti svarīga, ja runājam par visai liela monitora apkārt nēsāšanu – tam ir jābūt stingram, drīzāk izturīgam un pieņemami glītam. AOC 16T2 monitors veidots no tumši pelēkas, gandrīz melnas plastmasas, bet aizmugures vāks ir pārsegts ar alumīniju, kas piedod ierīcei pamatīgumu un to nebūs iespējams tik vienkārši savērpt vai saspiest. AOC 16T2 komplektā ir arī pieskrūvējams VESA 75 x75 un 100 x 100 adapteris, kā arī salokāma monitora atbalsta kāja, kas vienlaikus ir arī ekrāna aizsargs, kad monitoru nelieto un liec somā. Atbalsta kāja stiprinās klāt ar magnētiem, tie ir pietiekami stingri.

    AOC 16T2 pārnēsājamais monitors uzbūves ziņā izpilda vairumu prasību, bet man šķiet, ka ar AOC 16T2 ir iets pārāk tālu, lai tas būtu saucams par mobilu monitoru – ekrāna aizmugures daļā ir četras skrūvju vietas VESA standarta stiprinājumu pielikšanai. Neesmu pārliecināts, ka kāds šo 15.6 collu monitoru gribēs stiprināt pie monitora kājas vai pie sienas, šie skrūvju caurumi ir ne pārāk glīti, kā arī diez vai skrūves ir labākais risinājums, lai 1.2 kilogramus smagu ierīci pie kaut kā stiprinātu. Te varēja kaut ko citu izdomāti, lai AOC 16T2 monitors būtu stiprināms pie kājas, bet arī lai to varētu no kājas ātri nomontēt un ielikt somā.

    Ja atmetam sūdzības par AOC 16T2 monitora universālumu, tad jāatzīmē, ka tas ir jēdzīgi aprīkots ar pieslēgvietām – pie datora vai viedtālruņa AOC 16T2 monitors pievienojams ar USB Type-C vai HDMI vadiem. Ja izmantosi HDMI, tad visai loģiski, ka nāksies vilkt no somas ārā arī USB vadu, lai pabarotu monitoru ar elektrību. Komplektā ir iekļauts HDMI uz micro-HDMI vads, kā arī USB Type-C uz Type-C vads ar pāreju uz Type-A jebšu parasto, kantaino USB. Patīkami, ka USB Type-C pieslēgvietas izvietotas AOC 16T2 monitora abos sānos, tādējādi varēsi monitoru novietot tieši tā, kā esi izplānojis. Man gan būtu gribējies vienu no pieslēgvietām izvietot arī garajā sānā, jo AOC 16T2 paredzēts lietot arī vertikāli, bet līdzi dotais USB Type-C vads ir visai stīvs – ja to pavērsīsi debesīs, tas izskatīsies pēc līkas milzu antenas.

    Man gan jāsaka, ka neviens man pieejamais viedtālrunis neprata padot pa Type-C ārā video, kas būtu saprotams AOC 16T2. Ražotājs gan savā mājaslapā uzsver, ka AOC 16T2 pievienojams pie datoriem un arī viedtālruņiem.

    Ekrāna apmales nav ne lielas, nedz arī mazas. Jāsaprot, ka tās varbūt pat speciāli veidotas platākas, lai AOC 16T2 būtu ērtāk paņemt rokās, kā arī lai ierīcei piešķirtu papildu izturību.

    AOC 16T2 monitora abos sānos iebūvēti nelieli 1W skaļruņi, īsti ideāli tie nav, bet savam izmēram to sniegumu pat varētu saukt par pieņemamu. Tīmekļa kameras vai mikrofona šim monitoram nav.

    Saskarne

    AOC 16T2 izmantota ļoti vienkārša, ar vienu pogu pārvaldāma saskarne. Ieiešana, izvēle un apstiprināšana norit ar vienu pogu un gaidīšanu – izvēlies, ko vēlies pieregulēt, pagaidi, tad pieregulē ar šo vienu pogu tikai vienā virzienā, pagaidi, lai pats apstiprinās un dodies uz izeju no saskarnes, atkal pagaidot. Tas nozīmē, ka, piemēram, spilgtuma regulēšanai nāksies iziet cauri no 50% līdz 100% un atkal no nulles līdz izvēlētajiem 35 spilgtuma procentiem. Šis nav ideāli, ja nākas bieži mainīt atrašanās vietu, tad nākas spilgtumu šādi pārāk bieži pieregulēt.

    AOC 16T2 iespējams regulēt spilgtumu, kontrastu, aktivizēt sava veida HDR režīmus, izvēlēties, kuru USB pieslēgvietu monitors ņem vērā, bet monitors arī pats automātiski prot atpazīt izmantot USB. Iestatījumi nav super plaši, bet nedomāju, ka pārnēsājamam ekrānam kaut ko vēl plašāku prasītos. Turklāt šis nav spēlēm paredzēts monitors (tam ir 60 Hz), bet spēles tajā iespējams spēlēt.

    Akumulators

    AOC 16T2 monitoram ir iebūvēts akumulators ar visai palielu 8000 mAh ietilpību. Turklāt, kad AOC 16T2 monitors ir izslēgts, to var izmantot par powerbanku citu ierīču uzlādei. Pats AOC 16T2 monitors lādējas visai ilgi, to varēsi pilnu pielādēt aptuveni 3.5 stundu laikā, bet tas, protams, ir atkarīgs no izmantotā lādētāja.

    AOC 16T2 monitors prot darboties no pievienotās ierīces enerģijas, ja izmantosi USB Type-C savienojumu. Pēc noklusējuma AOC 16T2 monitors vienmēr ņems enerģiju no datora, bet to iespējams pārslēgt arī režīmā, kad monitors izmanto savu akumulatoru. Pārslēgšana nav intuitīva, nākas ilgāk paturēt nospiestu visai dīvaini apzīmētu pogu.

    Ar vienu uzlādi AOC 16T2 monitors pats no sava akumulatora nodzīvos vismaz trīs līdz četras stundas, bet viss ir ļoti atkarīgs no izvēlētā monitora spilgtuma. Noteikti daudziem AOC 16T2 monitora darbības laiks pat pārsniegs manis minēto laiku.

    Attēls

    Te esam nonākuši pie svarīgākās AOC 16T2 monitora apskata sadaļas. Jau iepriekš minēju, ka AOC 16T2 lielākā problēma manā skatījumā ir vājais krāsu attēlojums, monitors prot attēlot tikai 262 000 krāsu, kamēr jebkurš visparastākais 6 bitu + FRC LCD monitors piedāvā 16 miljonus krāsu (precizitātei – 16.19 miljonus). Te mēs pat nerunājam par 8 bitu monitoriem.

    Tiek apgalvots, ka AOC 16T2 monitors izmanto IPS matricu, bet man to vairāk gribētos dēvēt par labu TN matricu, jo skatu leņķi nav ideāli. Arī pikseļa izmērs ir visai liels, uz aci visai uzkrītoši iespējams izšķirt atsevišķus pikseļus, attēls arī izskatās nedaudz kantains, it kā būtu zīmēts rūtiņu burtnīcā. Šis nav ļoti izteikti, bet jau aptuveni 700 eiro klēpjdatoros 15.6 collu ekrāni ar 1080p izšķirtspēju izskatās daudz labāk.

    AOC 16T2 ir nedaudz par daudz tā dēvētais ghosting defekts jebšu kustīgiem objektiem līdzi velkas tāda kā ēna, kur objekts pabijis iepriekš. Arī šis nav ļoti izteikti, bet jau atkal – vidējas klases klēpjdatora ekrāns darbojas labāk. AOC 16T2 nav izteikta backlight bleeding, kas ir visai patīkami.

    Jārēķinās, ka 250 cd/m² maksimālais spilgtums ir absolūts minimums datoros, ārā, spilgtā saules gaismā ar AOC 16T2 īsti darīt nav ko. Spilgti izgaismotās telpās AOC 16T2 darbojas labi un lieliski.

    Tumšākā istabā filmu skatīšanās laikā arī varētu vēlēties lielāku kontrastu un melnāku melno krāsu, bet šajās disciplīnās monitors ir vienlīdz vājš ar vidējas klases klēpjdatoru.

    Te nedaudz parunāsim arī par ekrāna skārienjutību. Ar skārieniem ir jābūt uzmanīgiem, lai arī AOC 16T2 ir H3 ekrāna aizsardzība pret skrāpējumiem. AOC 16T2 līdzi nākošajā dokumentācijā ir stingri aizliegts AOC 16T2 ekrānam skarties klāt ar jebkāda veida irbuļiem vai pildspalvu galiem. Monitors veidots tikai un vienīgi vadībai ar pirkstu. Tiek solīts, ka AOC 16T2 saprot līdz 10 skārieniem vienlaikus. Manuprāt, ar skārienvadību AOC 16T2 veicas ļoti labi, pirksts patīkami slīd pār ekrānu, pat labāk, nekā tas redzēts dažā labā 1500++ eiro klēpjdatorā. Skārienvadība uzskatāma par lieliski nostrādātu.

    Nobeigumā

    AOC 16T2 varbūt nav ticis pie paša seksīgākā nosaukuma, man pat īsti nav skaidrs, ko tieši šis “16T2” nozīmē. Mana lielākā iebilde pret AOC 16T2 būtu krāsu attēlojums, var uz aci redzēt, ka monitoram ir švaki ar krāsām, tās nav pabalējušas, bet izskatās drusku dīvaini, kad AOC 16T2 novietots blakus īstenam monitoram.

    Ja apskatam AOC 16T2 kā mobilu ierīci, tad nekādām sūdzībām nebūtu jārodas – monitoram ir saprātīga izmēra akumulators, aizmuguri somā sargā alumīnija plāksne, kamēr priekšu sargā izklāta atbalsta kāja. Atbalsta kāju pie ierīces stiprina ar magnētiem, tiek ir pietiekami stingri, radot pamatīguma iespaidu.

    Man būtu gribējies redzēt kādu interesantāku dizaina detaļu, jo vismaz no priekšpuses AOC 16T2 ir ļoti vienmuļš un garlaicīgs. Arī aizmugures daļa, kas veidota no metāla ir drusku sabojāta, jo tur ir VESA skrūvju caurumi.

    Līdzi tiek doti visi vajadzīgie vadi – USB Type-C un HDMI – lai AOC 16T2 būtu iespējams izmantot kopā ar plašu ierīču klāstu. AOC 16T2 nav vajadzīgi nekādi draiveri, vismaz Windows 10 to uzreiz atpazīst kā vēl vienu monitoru, kad to pieslēdz ar USB Type-C palīdzību. Protams, tas pats notiek, kas pievieno HDMI vadu.

    AOC 16T2 skārienvadība ir patīkams bonusiņš, bet es laikam būtu balsojis par monitoru bez šīs iespējas, jo tomēr tas visai redzami nospeķojas.

    No konkurentiem var minēt, ka ASUS ir veseli divi pārnēsājami monitori – viens spēlēm un viens darbam. Arī HP piedāvā 14 collu monitoru, bet ViewSonic ir 22 collu it kā pārnēsājams, bet vienlaikus arī ļoti biezs monitors.

    Patika

    • ierīce tiešām dēvējama par mobilu
    • spraud un lieto (bez draiveriem)
    • vairākas USB Type-C pieslēgvietas
    • iebūvēts akumulators, var uzlādēt viedtālruni

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • 262 000 krāsas
    • no IPS gaidīju labākus skatu leņķus
    • es būtu skārienjutību iemainījis pret plašāku krāsu attēlojumu un kontrastu
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edgars
    23.11.2020 20:22

    Kāds ir 16t2 salīdzinājumā ar lenovo,jo viņiem arī ir pieejams portatīvs skārienjūtīgs monitors thinkvision m14t?

    Kursors.lv
    23.11.2020 20:55
    Reply to  Edgars

    Tāds vēl nav testēts, tāpēc tieši salīdzināt nevaram. Varbūt apskata autors varēs nokomentēt specenes pusi. Palūkosim vai varam Lenovo ierīci dabūt uz testu un izveidot pilnvērtīgu tās apskatu.

    Edgars
    24.11.2020 11:39

    Jā būtu interesanti palasīt pilnvērtīgu apskatu par Lenovo thinkvision m14t.

    1034
    24.11.2020 11:52

    Piezīmējot par skata leņķiem – manuprāt, šim vienlietotāja monitoram tas ir pluss, ka blakussēdošie neredz pārāk labi, ko es lasu/daru. Prezentācijām to diez vai kāds izmantos. Ļoti vienkāršs monitors ar ierobežotu pielietojumu, taisni vai jābrīnās par VESA caurumiem, bet labi, ka tie ir – jo uz kājas uzlikts monis pāris stundu darbam ir 100x labāks par uz galda turēto (nu jau arī mediķi sāk taurēt par saliektā kakla radītajām problēmām). Tiesa, ja man ir galds ar kāju, tad tā kāja būs uzreiz ar moni…nu labi, varbūt kādam ir kāja bez monitora un tagad tai būs atrasts pielietojums).
    p.s. Nevajag ikdienas lietu ergonomiku ziedot estētikai – lai ir tie caurumi, un strādājot ar moni, tos caurumus vienalga neredz. Taisīt taisnstūri ar četrām kājām, kas aizsegtu un beigās kaut kur izkristu un pazustu? Da kam to vajag….

    Reklāma