Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ProArt PA27AC monitora apskats

    Jaunākie raksti

    Datoru monitoru tirgus ir visai piesātināts ar lētiem un ne pārāk labiem monitoriem, tāpat datorspēļu entuziastiem tiek piedāvāts plašs spektrs ar dažādiem datoru ekrāniem, kas atbalsta entuziastu iecienītās tehnoloģijas (G-Sync, FreeSync, augstu kadru mainību un gaismiņas).

    Šoreiz izmēģināšanai saņemts pavisam citādāks datora monitors – tas paredzēts savas jomas profesionāļiem – māksliniekiem, datorgrafiķiem, video apstrādes speciālistiem u.tml. Tātad šoreiz ir runa par plašu un precīzu krāsu atainojumu, bagātīgu pieslēgvietu skaitu, pieklājīgu uzbūves kvalitāti un pat izvēlētajiem materiāliem, kā arī dizainu.

    Reklāma

    ASUS ProArt monitoru sērija izceļas ar to, ka datoru ekrāni tiek jau rūpnīcā kalibrēti, lai tie pie lietotāja nonāktu jau pilnībā sagatavoti darbam. ASUS izmanto pašu izstrādātu ProArt Calibration Technology, katram monitoram līdzi nāk datu lapa, kas sagatavota pēc kalibrēšanas veikšanas.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna izmērs: 27.0 collas
    • Paneļa tips: IPS
    • Izšķirtspēja: WQHD 2560 x 1440, 16:9
    • Reakcijas laiks: 5 ms (Gray to Gray)
    • Gaišums: 350 cd/m2, max 400 cd/m2 ar HDR-10 atbalstu
    • Pieslēgvietas: HDMI 1.4, HDMI 2.0a, DisplayPort 1.2, 2x USB Type-C (ar Thunderbolt 3, otrs ir output), 2x USB 3.0, 3.5 mm austiņu
    • Attēla atsvaidzes ātrums: 60 Hz
    • Izmēri: 614 mm x 353 mm x 55 mm (bez kājas), 614 mm x 506 mm x 221 mm
    • Svars: 8.5 kg ar kāju
    • Komplektā: HDMI vads, DisplayPort vads, Thunderbolt vads, USB vads
    • Cena: interneta veikalos ap 770 eiro

    Izskats un uzbūve

    Neliegšos, man patīk arī spīdīgas (aktīvi spīdošas) lietiņas, bet šoreiz pie mums atbraucis viens kārtīgs darba zirgs. ASUS ProArt PA27AC monitors paredzēts tiem, kuri ikdienā strādā ar grafikas vai video darbiem, bet rodas sajūta, ka jomas profesionāļi tomēr vairāk skatīties nu jau 4K izšķirtspējas virzienā. ASUS ProArt PA27AC ir ar WQHD 2560 x 1440 izšķirtspēju, tātad ekrāna pikseļus spēs kustināt arī ne pats jaudīgākais dators, tomēr diez vai ar šādu atrunu būs gana tiem, kuri ikdienā montē 4K video.

    Dzīvojam laikā, kad pat paši rafinētākie interneta veikalu filtri izmet vismaz piecus gandrīz identiskus datoru monitoru modeļus, kaut biji ļoti specifisks, meklējot to vienīgo un īsto ekrānu, ar ko pavadīt tuvākos piecus, varbūt pat astoņus gadus. Tāpēc ir tik šausmīgi grūti izvēlēties to vienu, kuru vest mājās. Ar ASUS ProArt PA27AC izvēle būs nedaudz vieglāka tiem, kuri vēlas no sava klēpjdatora ar Thunderbolt 3 pieslēgvietu izžmiegt maksimumu. Ražotājs nodēvējis ASUS ProArt PA27AC par pasaulē pirmo datora monitoru ar Thunderbolt 3 + HDR + 27 collām un WQHD 2560 x 1440 izšķirtspēju.

    ASUS ProArt PA27AC stāv uz pamatīgas kājas, ekrānu varēsi regulēt augstumā, sagāzumā un arī pagriezt, neizkustinot kāju, ekrānu varēsi novietot portreta skatā, kas ir visai loģiski kārtīgam darba ekrānam.

    Nekādi kā minimums diskutabli geimeru izgaismojumi te nav atrodami, ASUS ProArt PA27AC monitoram vispār nav nekādu ASUS ierasto RGB LED gaismiņu.

    Monitoram ir ļoti plašs video ieeju klāsts – ir jau minētā USB Type-C Thunderbolt 3 pieslēgvieta un arī Type-C izeja ar iespēju pārraidīt datus ar 40 Gb/s vai veikt uzlādi ar 45W. Ar USB Type-C Thunderbolt 3 palīdzību varēsi ķēdītē saslēgt vairākus ekrānus, ja radīsies šāda nepieciešamība – ASUS ProArt PA27AC ir gan USB Type-C Thunderbolt 3 ieeja, gan arī izeja. Iespējams, esmu slinks un izlepis, bet kaut kā šķita, ka pieeja pie pieslēgvietām bija ļoti neērta. Labi, ka monitoru var sarotēt par 90 grādiem, tad ir vieglāk saspraust vadus.

    ASUS ProArt PA27AC līdzi tiek dots arī nosegvāks, ko pieliek priekšā vadu pieslēgvietām, kā arī iepakojumā ir interesantas formas āķis, kas paredzēts vadu sakārtošanai.

    ASUS ProArt PA27AC ir arī iebūvēti pāris nelieli skaļrunīši, bet tie skaņu padod ārā prom no lietotāja, tie ir arī visai klusi. Manuprāt, šādas klases monitorā skaļruņi varēja vai nu nebūt nemaz vai arī tiem vajadzēja būt daudz augstvērtīgākiem.

    Līdzi tiek doti visi nepieciešamie vadi – iepakojumā atradīsi HDMI, DisplayPort, USB Type-C Thunderbolt vadus.

    Matrica

    Monitors izmanto 27 collu WQHD IPS matricu ar ļoti plānu ekrāna apmali, matrica spēj attēlot 100% sRGB krāstelpas, kā arī ASUS ProArt PA27AC atbalsta HDR-10. Man ļoti patika, ka HDR materiāla parādīšanas laikā ASUS ProArt PA27AC ekrāna stūrī iededzināja uz mirkli nelielu uzrakstu “HDR”. ASUS ProArt PA27AC nodrošina 350 cd/m2 ekrāna spilgtumu, bet maksimālais ekrāna spilgtums HDR režīmā sasniedz 400 cd/m2, kas jau ir gana labs rādītājs.

    Lielākais ASUS ProArt PA27AC pluss ir ekrāna kalibrēšana jau rūpnīcā. Līdzi tiek iedota pat izdruka par veikto kalibrēšanu.

    Lielākā nespēja ASUS ProArt PA27AC būs tikai 60 Hz attēla atsvaidzes ātrums, tātad datorspēļu entuziasti no šī monitora turēsies pa gabalu.

    Ikdienas lietošana

    Neesmu fotogrāfijas vai video apstrādes entuziasts, nevarēšu komentēt par to, cik tieši miljonos krāsu zaigo pāva aste, bet ASUS ProArt PA27AC radītais attēls ir tiešām iespaidīgs. Pa ilgiem laikiem izslēdzu Windows 10 iebūvēto nakts režīmu, lai filmas un pāris spēlītes izbaudītu ar pilnu krūti. Te gan uzreiz jāatzīmē, ka būs nepieciešama gana svaiga videokarte ar HDR atbalstu (der Nvidia GTX 900, GTX 10xx, GTX 15xx, GTX 16xx, RTX 20xx sērijas vai AMD R9 300, RX 400 un jaunāku sēriju videokartes) un pietiekami jaudīgs dators, lai tiktu galā ar šādu izšķirtspēju un HDR.

    Plānās ekrāna apmales padara ASUS ProArt PA27AC vizuāli iespaidīgu, monitors pat šķiet lielāks par 27 collām.

    Jāatzīst, ka YouTube un citviet sameklētie video ar attiecīgu izšķirtspēju un HDR dikti priecē acis, ikdienā Word dokumentā, protams, HDR mēs nekā neredzēsim, pat būs vēlme nedaudz aptumšot ASUS ProArt PA27AC.

    Laikam lielākā iebilde būs tā, ka ASUS ProArt PA27AC nav diez ko universāls monitors – tam ir tikai 60 Hz attēla atsvaidze, monitors arī neatbalsta Free-Sync vai G-Sync. Tātad pie papiņa jaudīgā datora spēļu kārā atvase līdīs nelabprāt. Dažiem šis, protams, būs liels pluss. Jā, spēles 144 Hz ekrānā izskatās daudz, daudz iespaidīgāk un plūdenāk par 60 Hz. To noliegt nav iespējams.

    Konkurenti

    Ar ASUS ProArt PA27AC konkurentiem ir tā, ka tos esmu redzējis tikai uz papīra. Dzīvē blakus diemžēl nav izdevies redzēt līdzīgas klases monitorus.

    Viens no interesantākajiem konkurentiem ir Philips 328P6AUBREB 32 collu monitors, kas arī ticis pie IPS HDR matricas, tās pašas 1440p izšķirtspējas, 60 Hz attēla atsvaidzes, Philips 328P6AUBREB ir arī USB Type-C pieslēgvieta un Type-C izeja (nekas nav minēts par Thunderbolt). Philips monitors ir arī nedaudz spilgtāks ar saviem 450 cd/m2. Philips 328P6AUBREB cena ir ap 360 eiro.

    Tāpat pietiekami liels pārsteigums man bija Acer Nitro XV272UP ar savu aptuveni 500 eiro cenu. Par to pircējs iegūst IPS HDR (VESA Display HDR 400) matricas ar 144 Hz attēla atsvaidzi, 350 – 400 cd/m2 spilgtumu, 1440p izšķirtspēju. Acer Nitro XV272UP ir pat AMD FreeSync atbalsts. Acer Nitro XV272UP spēj attēlot 95% no DCI-P3 krāstelpas.

    Tātad vismaz teorētiski konkurenti nav snauduši, bet neviens no tiem nepiedāvā Thunderbolt 3, kas ir visai būtisks parametrs moderno klēpjdatoru lietotājiem. Pastāv gan jautājums, vai būsi gatavs piemaksāt vairāk nekā 250 eiro par Thunderbolt 3, ja ņem vērā, ka pamatā ikdienā HDR attēla parādīšana tiek nodrošināta ar HDMI starpniecību. Protams, Thunderbolt 3 arī atbalsta HDR.

    Nobeigumā

    ASUS ProArt PA27AC pavisam noteikti ir profesionāļiem paredzēts datora monitors. Tas izskatās atturīgi, monitors būvēts pamatīgs, to vari grozīt, pacelt, atgāzt, sarotēt par 90 grādiem. ASUS ProArt PA27AC nodrošina ļoti plašu pieslēgvietu klāstu, turklāt līdzi tiek doti visi nepieciešamie vadi – nenāksies meklēt veikalos to pareizo vadu. Ne katrā elektronikas preču veikalā pat HDMI vadi ir uzskatāmi marķēti – tu nezini, vai pērc HDMI 1.4, varbūt HDMI 2.0 vai kādu citu HDMI versiju.

    Noteikti lielākais ASUS ProArt PA27AC pluss ir jau rūpnīcā veiktā ekrāna kalibrēšana. Gan jau profesionāļiem būs savi kalibrēšanas rīki, bet kā mājas lietotājam šāds piegājiens man ļoti patīk no ASUS puses. Zinu, ka civilizēti ļaudis savus ekrānus pārkalibrē ik mēnesi, daži pat biežāk.

    Man ir nelielas šaubas par ASUS ProArt PA27AC 60 Hz attēla atsvaidzi – te nu gan ražotājs varēja nedaudz piedomāt, lai piedāvātu augstākus hercus. Mūsdienās tomēr jaudīgos datoros arī pa kādai spēlītei dzīvo, spēļu entuziasti ātri apvainojas, ja tos šādi apdala.

    ASUS piedāvā arī šīs ASUS ProArt sērijas 32 collu monitoru ProArt PA32UC jau ar 4K izšķirtspēju, saglabājot visas citas labās ASUS ProArt sērijas īpašības, kas varētu būt nedaudz labāka izvēle ar skatu nākotnē. ProArt PA32UC tiek piedāvāts arī tā dēvētais 284 zonu direct-LED aizmugures izgaismojums, panākot gandrīz ideālu kontrastu un melno krāsu. ASUS pašiem ir arī ProArt PA329Q monitors ar 32 collām, 4K izšķirtspēju un tas izmanto IPS Quantum Dot matricu ar 99.5% Adobe sRGB krāstelpas attēlošanu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    11.07.2019 23:17

    Man pašreiz liekas, ka budžetā un izmērā, labākais no usb–c ko ņemt ir 349P7FUBEB – platekrāns 3440 x 1440, 100Hz vienīgais, ka VA. Un ppi kā nākas – 110.

    rezz
    12.07.2019 12:04

    LG tulīt izlaiž IPS 144hz 135% sRGB paneli ar 1ms, visiem vajadzīgajiem portiem un 10bit matricu)))) par 499USD… kā reali šis taisās konkurēti ar jeb ko ?

    Reklāma