Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple prezentē jaunos iPad Air un iPad Pro planšetdatorus un to aksesuārus

    Jaunākie raksti

    Kā jau iepriekš bija ieplānots, Apple šodien aizvadīja ļoti kompaktu un konkrētu jauno produktu prezentācijas pasākumu. Tajā tik tiešām tika prezentēti divi jauni iPad planšetdatori un to aksesuāri.

    Pirms Apple ķērās pie jauno produktu prezentēšanas, uzņēmuma vadītājs Tims Kuks pieminēja arī dažus citus pavisam nesen izlaistus produktus. Viņš norādīja, ka šī gada sākumā izlaistās Apple Vision Pro papildinātās realitātes brilles jau tiek izmantotas dažādās jomās – Porsche brilles izmanto savos veikalos, lai labāk tirgotu savas mašīnas, kā arī šīs brilles ir atradušas pielietojumu medicīnas un kinematogrāfijas jomās. Diemžēl šajā segmentā Tims nenosauc nevienu pašu konkrētu skaitli, kas varētu palīdzēt saprast, cik daudz šīs brilles vispār ir pārdotas.

    Reklāma


    Savukārt, segmentā par martā prezentētajiem MacBook Air (M3) portatīvajiem datoriem, viņš norādīja, ka šis jaunais dators ir pasaulē visvairāk pārdotie 13 collu un arī 15 collu datori.

    Jaunais iPad Air tagad arī 13 collu izmērā

    Kā pirmais tika prezentēts atjaunotais sestās paaudzes iPad Air planšetdatora modelis, kas šogad būs nopērkams jau divos izmēros – ierastajā 11 collu un jaunajā 13 collu versijā. Kā Apple paši uzsver – iPad Air piedāvā augstākās klases iPad Pro iespējas, bet par lētāku cenu. Tāpēc cilvēki ir ļoti iecienījuši tieši šo iPad modeli gan darbam, gan izklaidei. Man pašam vienu brīdi bija piektās paaudzes iPad Air un kopumā ierīce man ļoti patika. Tagad ar jauno 13 collu versiju šis planšetdators kļuvis vēl praktiskāks. Apple arī norāda, ka vairāk nekā puse iPad Pro pircēju izvēlas lielāko šī planšetdatora versiju.

    11 un 13 collu iPad Air

    Jaunajam iPad Air “vēderā” ir iebūvēts Apple Silicon M2 procesors, kas iepriekš bija atrodams iPad Pro versijas planšetdatoros un MacBook datoros. M2 procesors nodrošina par 15% ātrāku centrālā procesora, par 25% ātrāku grafiskā procesora un par 40% ātrāku Neural Engine darbību, ja to salīdzinām ar M1 procesoru. Rezumējot, Apple saka, ka jaunais iPad Air ir par 50% ātrāks par iepriekšējās paaudzes iPad Air. Ja salīdzinām ar ceturtās paaudzes iPad Air, tad veiktspēja pieaugs pat trīs reizes. No uzlabojumiem – jaunajam iPad Air ir ātrāka Wi-Fi 6E atbalsts. Jauno iPad Air varam izvēlēties ar 128GB, 256GB, 512GB vai 1TB atmiņas apjomu, kā arī Wi-Fi vai Wi-Fi + 5G versijās.

    No nemainīgajām lietām salīdzinot ar iepriekšējo versiju – aizmugurē un priekšpusē joprojām ir 12 megapikseļu kameras. Visas trīs ierīces izmanto USB-C pieslēgvietu un Touch ID pirkstu nospiedumu sensors ir iebūvēts fiziskajā pogā ierīces augšā.

    Viena būtiska atšķirība salīdzinot ar iepriekšējo iPad Air versiju – tagad priekšējā kamera ir novietota uz ierīces garākās malas. Acīmredzot, Apple gribētu, lai mēs šo planšetdatoru izmantojam statīvā vai kopā ar Apple veidoto tastatūru. Ierīcē darbojas Center Stage funkcija, kas automātiski pielāgos kadrējumu, ja sarunai pievienosies kāds cits runātājs vai paši mainīsim atrašanās vietu pret ierīci.

    Apple prezentācijā norādīja, ka jaunais iPad Air skan labāk. Īpaši tas ir jūtams lielākā iPad Air gadījumā – ierīce skan divreiz basīgāk. Ražotājs sola, ka jaunais planšetdators nodrošinās līdz 10 stundu darbību no vienas uzlādes.

    Jaunais iPad Air būs nopērkams četrās krāsās – tumši pelēkā (Space Gray), gaiši pelēkā (Starlight) un divos jaunos toņos – viegli zilā un viegli violetā.

    Jaunā iPad Air krāsiņas

    Jaunos iPad Air planšetdatorus var pasūtīt jau tagad un tie būs pieejami jau no 15. maija. Somijas Apple lapā varam redzēt, ka 11 collu iPad Air maksās no 729 eiro, bet 13 collu versija maksās sākot no 979 eiro.

    iPad Pro ar M4 procesoru

    Ja meklē pašu jaudīgāko, spējīgāko un funkcionālāko planšetdatoru pasaulē, tad savu uzmanību vari vērst uz jauno iPad Pro planšetdatoru. Tas ir kļuvis jaudīgāks un plānāks – 13 collu modelis ir tikai 5.1mm plāns. Apple saka, ka tas ir pats plānākais viņu radītais produkts.

    Jaunais iPad Pro, tāpat kā priekšgājēji, ir pieejams 11 un 13 collu versijās. Šis ir pirmais iPad planšetdators, kas saņēmis OLED tipa displeju. Lai panāktu augstu attēla spilgtuma līmeni, Apple ir displejā kopā apvienojis divus OLED paneļus. Pīķa spilgtums tādējādi sasniedz 1600 nitus un tas ļauj vēl precīzāk attēlot krāsas visā to spektrā. Jaunā planšetdatora 1TB un 2TB versijām var izvēlēties arī jauno nano tekstūras stiklu, kurā Apple ir veicis daudz ļoti mazus urbumus ar domu izkliedēt gaismu un tādējādi uz šī displeja mazāk atspīdēs gaisma.

    Šis ir pirmais Apple produkts, kas darbojas ar jauno Apple Silicon M4 procesoru. Tādējādi šis planšetdators ir piedzīvojis dubultu lēcienu procesora sakarā. Jaunais M4 procesors ir ne tikai jaudīgs, bet arī ļoti energoefektīvs. Apple norāda, ka šis jaunais procesors nodrošina par 50% augstāku centrālā procesora veiktspēju salīdzinot ar M2 procesoru, kas tika izmantots iepriekšējo paaudžu iPad Pro planšetdatoros. Kopējā veiktspēja salīdzinot ar M2 ir pat līdz 4 reizēm lielāka un jaunais iPad Pro ir līdz 10 reizēm ātrāks salīdzinot ar pirmās paaudzes iPad Pro. Lai nodrošinātu tādu pašu jaudu, kā M2 procesors, jaunais M4 procesors patērēs uz pusi mazāk enerģijas un Apple ir uzlabojis arī jauno iPad Pro planšetdatoru termoregulāciju. Ja M4 salīdzina ar šobrīd aktuālo citu ražotāju ultrabukos iebūvētajiem jaudīgajiem procesoriem, Apple veikums patērē tikai ceturtdaļu enerģijas. Uzņēmums norāda, ka ar šādu jaudu var saderīgās lietotnēs (piemēram, Final Cut Pro) veikt plašākas satura apstrādes darbības, piemēram, aizvākt fona elementus u.c.

    Final Cut Pro un Logic Pro ir saņēmušas uzlabojumus un jaunās abu lietotņu versijas vēl labāk spēj izmantot M4 procesora jaunās iespējas. Interesants jaunums ir iespēja vienlaicīgi darboties ar četru kameru (protams, no iPhone) uzņemtajiem video, lai veidotu pilnvērtīgākus no dažādiem leņķiem filmētus video. Savukārt, Logic Pro 2 mūzikas apstrādes programma ir saņēmusi vairākas mākslīgā intelekta spēcinātas funkcijas, piemēram, iespēju radīt un pilnveidot mūzikas instrumentu skanējumu vai sadalīt ierakstu tā sastāvdaļās.

    Arī iPad Pro ir mainīta priekšējās kameras atrašanās vieta – tagad tā ir uz ierīces garākās malas līdzīgi kā jaunajam iPad Air planšetdatoram. Priekšpusē un aizmugurē ir izvietotas 12 megapikseļu kameras un iepriekš izmantotās 10 megapikseļu ultra platās kameras vietā tagad iebūvēts LIDAR sensors papildinātās realitātes lietotnēm. Par vienu samazināts ir arī mikrofonu skaits – tagad tie ir četri, taču Apple norāde, ka joprojām tie esot “studijas kvalitātes”. Uzlabota ir ierīces zibspuldze un apvienojumā ar mākslīgā intelekta “maģiju”, jaunais iPad tagad spēs labāk uzņemt dažādu dokumentu attēlus.

    Jauno iPad Pro varam izvēlēties ar 256GB, 512GB, 1TB vai 2TB atmiņas apjomu, kā arī Wi-Fi vai Wi-Fi + 5G versijās. Ražotājs sola, ka jaunais planšetdators nodrošinās līdz 10 stundu darbību no vienas uzlādes.

    iPad Pro būs nopērkams gaiši (Silver) vai tumši pelēkā (Space Black) krāsā. Jaunos iPad Air planšetdatorus var pasūtīt jau tagad un tie būs pieejami jau no 15. maija. Somijas Apple lapā varam redzēt, ka 11 collu iPad Pro maksās no 1229 eiro, bet 13 collu versija maksās sākot no 1579 eiro.

    Jaunajos iPad planšetdatoros varēs ievietot tikai virtuālās eSIM kartes un to komplektācijās nebūs iekļauts lādētājs, tikai uzlādes kabelis.

    Jauna Magic Keyboard tastatūra un Pencil Pro irbulis

    Šajā pasākumā Apple prezentēja divus jaunus aksesuārus svaigi izziņotajiem planšetdatoriem. Jaunā Apple Magic Keyboard ir kļuvusi plānāka un vieglāka. Tas ir labi, jo iepriekšējā tastatūra bija reāli smags klucis. Jaunajai tastatūrai ir iestrādāta funkcijas taustiņu rinda, kas ļauj krietni ērtāk pielāgot dažādas ierīces funkcijas, piemēram, displeja apgaismojuma līmeni. Lielāks ir kļuvis arī tastatūras skārienpaliktnis un tam tagad ir iebūvēta vibrācija (haptic feedback). Jaunā Magic Keyboard tastatūra pieejama divās krāsās, lai lieliski papildinātu jaunos iPad Pro vai iPad Air planšetdatorus.

    Jaunā Magic Keyboard būs nopērkama no 15. maija un maksās 349 eiro 11 collu versijā un 399 eiro par 13 versijā.

    Jaunais Apple Pencil Pro irbulis ir saņēmis vairākus būtiskus uzlabojumus, kas to padara noderīgāku prasīgākiem lietotājiem. Irbulī ir iebūvēts sensors, kas sapratīs, kad to saspiežam un uz ekrāna attēlos instrumentu un krāsu paleti. Irbulī iebūvētais vibromotors ļaus sajust, kad esam aktivizējuši šo funkciju. Tāpat varam irbuli pagrozīt rokās un tas uztvers šīs kustības, lai uz ekrāna pagrieztu izvēlēto instrumentu. Ar šīm jaunajām funkcijām irbulis kļūst noderīgāks un lietotāji varēs ērtāk pārslēgties starp instrumentiem vai attēla slāņiem. Jaunajā irbulī ir iebūvēta arī Find My funkcija, lai aksesuāru vieglāk varētu atrast, ja tas tiks nozaudēts. Jaunais Apple Pencil Pro darbosies ar jaunajiem iPad Air un iPad Pro planšetdatoriem. Ņem gan vērā, ka pavisam vecie Apple Pencil ar Lightning portu nedarbosies ar jaunajiem planšetdatoriem.

    Pencil Pro būs nopērkams no 15. maija un maksās 149 eiro. Tieši tāpat kā līdz šim pieejamais otrās paaudzes Apple Pencil.

    Pasākuma pēcgarša

    Manuprāt, ir skaidrs, ka Apple ražo pasaulē labākos planšetdatorus un tagad tie ir kļuvuši vēl labāki. Tims Kuks prezentācijas noslēgumā pareizi norādīja, ka šobrīd Apple piedāvā patiešām spēcīgu iPad planšetdatoru piedāvājumu, kur teju katrs var atrast sev piemērotāko ierīci no (mūsu pusē) 100-200 eiro virs budžeta ierīces (starp citu, Apple šodien samazināja cenu “parastajam” 10. paaudzes iPad) līdz iPad Pro veiktspējas monstriem, pie tam dažādos izmēros. Es pats zinu vairākus cilvēkus, kas ir metuši malā savus datorus un salīdzinoši vienkāršus video montāžas darbus veic tieši no šādām ierīcēm. Viņi slavē iPad vienkāršo darbību, veiktspēju un iespaidīgo akumulatora darbību. Ja ir jāmontē video esot ceļā, tad tas ir neatsverams ieguvums. Vienīgais būtiskais ierobežojums ir pats Apple, kas savu iPadOS operētājsistēmu spītīgi nevēlas pietuvināt macOS spējām un tādējādi iPad planšetdatori īsti nespēj aizvietot datorus vairumam no mums. Es arī saprotu, ka tas Apple nav izdevīgi un diez vai mēs sagaidīsim to laiku, kad varēsim savus portatīvos datorus aizvietot ar kādu iPad planšetdatoru.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Bats
    08.05.2024 10:49

    Paldies par konspektējumu. Šoreiz tiešām bija slinkums skatīties prezentāciju (daļa jau bija noplūdusi pirms). M4 ir tas, kam bija jābūt M3, ja vien Apple nebūtu sasteidzis lēkt agrinā 3nm procesā. Savukārt par M4 likšanu iekšā iPad Pro – grūti iedomāties ko tas dod pār teiksim M2 spējām 95% lietotāju. Tie daži izņēmumi, kas montē video savos iPad’os vai rāda klientiem 3D raytraced vizualizācijas reālā laikā redzēs daždesmit procentus ātruma, bet pārējie to nekad nesajutīs. Aplikāciju, kas pilnvērtīgi izmantotu tos procesorus uz iPad’a nav tik daudz. Procreate ar vēl papildus 100 layeriem, Shapr 3D ar kaut kādu iPad ekrānā nesaredzamu LOD ģeometriju, kaut kādi ārējie renderētāji, piemēram Octane. Var būt Logic Pro, bet tas viss tā pat labāk iet uz MBP un prasa vairāk RAM nekā iPadā ir.

    Trx450
    08.05.2024 17:21
    Reply to  Bats

    ķīniešiem skaitlis 4 jeb m4 nenrs vriksmi. fakts , skaitlis 4 ir nelsimīgs

    Alcopad PRO
    09.05.2024 05:08
    Reply to  Trx450

    Fakts – Tavu rakstību ietekmē vai nu autocorrect vai arī alcocorrect xDD

    Reklāma