Web Analytics
More
    Reklāma

    Arī Eiropas Savienība gatavojas pieņemt regulējumu, kam būtu jāuzlabo iekārtu remontējamību

    Jaunākie raksti

    Lai uzlabotu aprites ekonomiku Eiropas Savienībā, Eiropas Padoma ir gatava virzīt uz priekšu angliski saukto right-to-repair direktīvu, ko latviski dēvē par tiesībām uz remontējamību.

    Taču mērķis ir skaidrs, ka šis tiesību akts vēlas atvieglot patērētāju dzīvi, sniegt iespēju remontēt dažādas elektroierīces, nevis uzreiz tās mainīt. Kā arī remonta pakalpojumiem ir jākļūst pieejamākiem, pārredzemākiem un gala patērētājam pievilcīgākiem.

    Reklāma

    Direktīva ietver prasību ražotājiem remontēt produktus, kuri saskaņā ar ES tiesību aktiem ir tehniski remontējami. Tāpat Eiropas Padome vēlas, lai par remontiem tiktu sniegta skaidra informācija, piemēram, termiņi, cena u.c.

    Visinteresantākā prasība šķiet speciālas digitālās platformas izveide, kurā patērētāji varētu atrast remonta pakalpojumus, kā arī par 12 mēnešiem pagarināt ražotāja oficiāli noteikto garantiju, ja pircējs izvēlas iekārtu labot, ne nomainīt. Protams, šāda veida regulējumi ir laba lieta, taču tie potenciāli varētu sadārdzināt dažādu oficiālo servisu cenas, bet jācer, ka radīs reālu iespēju mums pašiem veikt vienkāršus ierīču remontus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    07.06.2024 18:31

    Servisu cenas tas visticamāk samazinās, jo arī servisu meistariem nebūs jātērē laiks, meklējot nezināmas detaļas, shēmas, firmwari un papildus informāciju. Un piespiedīs uzlabot veiktā remonta kvalitāti.

    Biteme
    07.06.2024 20:51

    radīs reālu iespēju mums pašiem veikt vienkāršus ierīču remontus – kā tad)) Visi tagad paķers lodāmuru, 80 rīku komplektu ar īpašajām atslēgām un tik labos) Ražotāja slēptākais sapnis – mēģinot ielīst iekārtā ar defektu, tā tiek sabojāta līdz galam.

    Cilvēku, kas paši spēj salabot mūsdienu ierīces, ir 0.01% vai pat mazāk. Tikai serviss, bet Krotow jau aprakstīja kāpēc tas ir labi.

    Laimīgais Lūks
    11.06.2024 00:19
    Reply to  Biteme

    Pamatā ir tikai viena nepieciešamība – nomainīt ierīcei nokalpojušo akumulatoru, bet nesaplēšot tās ekrānu, kas ir pielīmēts.
    Ražotājs, protams, ir ieinteresēts, ka konveijers strādā bez pārtaikumiem, tāpēc diez vai labprātīgi atvieglos lietotājam dzīvi ar vienkāršu, ērtu risinājumu.

    Xiamuimui
    09.06.2024 09:25

    Digitālās platformas izveide?
    Kas tas tāds?
    Vajag 1kārši pieņemt likumu kas aizliedz te tirgot visādas “locked” iekārtas, kurām nav pieejamas shēmas.
    Tad arī visādiem Hujvei un Xanomi parādīsies mājaslapās shēmas. Un izbeigsies kaukādi “locked bootloader” mēsli.

    Reklāma