Web Analytics
More
    Reklāma

    EK sāk izmeklēšanu pret “Apple”, “Google”, “Meta” par Digitālo tirgu likuma pārkāpumiem

    Jaunākie raksti

    7. martā Eiropas Savienībā (ES) oficiāli stājās spēkā Digitālo tirgu likums, kura mērķis ir nodrošināt godīgu konkurenci. Tā ietvaros sešām lielajām kompānijām: “Alphabet”, “Amazon”, “Apple”, “ByteDance”, “Meta” un “Microsoft” jāievēro virkne noteikumu, jāmaina savu pakalpojumu pieejamība un jānodrošina godīga konkurence. Taču šķiet, ka pirmie uzņēmumi jau sāk pelnīt soda punktus. Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka uzsāk izmeklēšanu pret “Apple”, “Google” un “Meta” sakarā ar Digitālo tirgu likuma pārkāpumiem.

    Saskaņā ar pirmdienas paziņojumu EK ir aizdomas, ka šo uzņēmumu ieviestie pasākumi, lai darbotos saskaņā ar šo likumu, tomēr neatbilst tā prasībām. Konkrētāk, neatbilstības konstatētas “Google” un “Apple” lietotņu veikalu darbībā. EK skaidro, ka abi uzņēmumi nav pietiekami ļāvuši “lietotņu izstrādātājiem bez maksas novirzīt patērētājus uz piedāvājumiem ārpus “Google” un “Apple” lietotņu veikaliem”. Savukārt “Meta” gadījumā neapmierinātību rada “maksā vai piekrīti mērķētām reklāmām” modelis jeb “Facebook” un “Instagram” platformu maksas abonements.

    Reklāma

    Izmeklēšana norisināsies 12 mēnešus. Ja EK fiksēs pārkāpumu, tā uzņēmumam var uzlikt naudas sodu līdz 10% apmērā no tā kopējā globālā apgrozījuma. Taču, ja pārkāpumi no uzņēmuma puses kļūs sistemātiski, EK var likt pārdot uzņēmuma daļas vai aizliegt iegādāties papildus pakalpojumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    SavādiGan
    28.03.2024 01:09

    Nu, Te man jācitē “Znaroks” – tas ir pizģets šitā pateikt. Ko domā man nav jūtu? EK izdomā kkādu marasmu ar ko piesieties. Redz jānodrošina alternatīvas ielādes iespējas ārpus app stores, jeb iespējas ielādēt vīrusus. Labākā alternatīva ja kaut kas nepatīk ir nelietot konkrēto servisu. Un viss, katrs pats atbildīgs par savām izvēlēm.

    Skābene
    28.03.2024 08:36
    Reply to  SavādiGan

    EK tev atbildēs, ka tev ir tiesības nelietot Iphone un viss! :)

    Biteme
    28.03.2024 09:38
    Reply to  Skābene

    Kā var nelietot aifonu? Nupat atļaus pašam ikonas saķartot, kā gribās. Kad apgūs sakārtošanu – atļaus vēl kaut ko. Dzīve iet uz priekšu)

    SavādiGan
    28.03.2024 14:14
    Reply to  Skābene

    Tur jau tā lieta. Tikai EK neatbildēs tā, viņi taisīs izmeklēšanas par izdomātiem pārkāpumiem. Mēs EK gan varētu pateikt, ka neviens neuzspieda tik daudziem lietot iphone.

    Reklāma