Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Volvo EX30 elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Es dievinu rakstus, kur nav daudz jāraksta. Tas ir līdzīgi kā zolītē, kur kārtīga nožmiegšanās ir puse uzvaras. Mēs vēl šogad mēs izmēģinājām jauno Volvo EX30 starptautiskajos mediju braucienos Barselonā un tur uztapa arī video. Sanāk, ka man tikai virspusēji ir Tev jāatgādina par Volvo tehnisko pusi un varēšu ātri tikt līdz 1000 kilometru brauciena apskatam. Jeej!

    Es pagājušā izmēģinājuma virsrakstu izvēlējos ļoti košu. Adekvātu, bet košu – “konkurentu slepkava ir ieradies”. Ja es esmu pavisam godīgs pret Tevi, tad tas bija vairāk emocionāls, nevis tehniski pamatots virsraksts. Kaut ārzemju testos mēs nobraucam relatīvi lielus attālumus, iegūstam vien tādu vispārīgu izpratni par auto. Daudz jēdzīgāks ir izmēģinājums tepat pie mums un uz vairākām dienām. Tomēr – ja mēs atgriežamies pie košā virsraksta, tad tagad es varu apstiprināt, Volvo tiešām ir super piedāvājums par to cenu. Bet par visu pēc kārtas.

     

    Kas ir Volvo EX30?

    EX30 ir pirmais pie mums pieejamais jaunās SEA (Sustainable Experience Architecture) platformas ražotais auto. Platforma tiek dalīta ar citiem grupas dalībniekiem kā Zeekr, Smart, Ji Yue, Polestar un Lotus. SEA1 ir lielākiem un premiālākiem auto, kamēr SEA2 ir kompaktākiem auto. Platformu izstrādā CEVT (China Euro Vehicle Technology AB), kas ir Zviedrijā bāzēts Eiropas autobūves pētniecības un attīstības centrs, kas pieder Ķīnas autoražotājam. Tātad jaunie elektriskie Volvo ir ar Ķīnas māti un Zviedru tēvu. Vai otrādāk. Īsumā – jauktenis. Mēs zinām, ka ķīniešiem ir mērķis Eiropā piedāvāt pieejamākas cenas elektroauto, tātad EX30 jābūt riktīgi pa lēto, vai ne? Jā un nē. Volvo mērķis ir ne tikai cena, bet arī veiktspēja, zviedru kvalitāte un saprotama funkcionalitāti. Kaut ko no visa ir ielikts arī EX30.

    Volvo EX30 būs pieejams kopā 3 versijās – divās jaudas un divās bateriju versijās. Vienkāršākā jaudas un baterijas versija tāpat ir ļoti interesanta un pārspēj visu to, ko pagaidām Eiropa un Koreja šajā cenu kategorijā spēj piedāvāt. Vismaz pagaidām.

    • Versija numurs viens ir 272 Zs (343 Nm) ar vienu uz aizmugurējās ass novietotu elektromotoru un 51 kWh (49 kWh neto) bateriju. Auto pēc WLTP spēs nobraukt līdz 344 km un EV database min, ka reālajā dzīvē tie varētu būt ap 280 km. Nav slikti “sākuma” versijai.
    • Versija numur divi ir tāda paša motora konfigurācija ar nosaukumu Extended range, kas dod 69 kWh (64 kWh neto) bateriju. Šī versija spēj nobraukt vislielāko attālumu, proti, 480 km pēc WLTP un pēc EV database līdz pat 365 km. Šo versiju izmēģinām arī mēs. Un ir vairāk, daudz vairāk.
    • Versija numur trīs ir pavisam traka Performance versija. Šeit ir divi elektromotori un pilnpiedziņa, kā arī stipri kolosāli 428 Zs (543 Nm) un tā pati 69 kWh baterija. Paātrinājums līdz 100 km/h arī ir diezgan ir nelielas 3.6 sekundes. Solītais nobraukuma atlikums pēc WLTP ir līdz 460 kilometriem un EV database min, ka varēs nobraukt līdz pat 360 km.

    Mazās baterijas versijas spēs lādēties līdz 134 kW, kamēr lielās baterijas līdz 158 kW. Auto var aprīkot ar iebūvēto 22 kW AC lādētāju, bet tikai lielās baterijas versiju, saprotams. Nav nekas WOW, bet ir labi. Un atkal nedaudz virs vidējā tirgus piedāvājuma.

    Dizains ir vienkāršs un ierasts

    Volvo EX30 ārējais dizains ir ļoti saprotams. Nav kā Tesla Model Y, kura vieniem patīk, bet otriem riebjas. Domāju, ka ikkatrs atradīs tur sev tīkamu elementu.

    EX30 ir arī mazākais no Volvo krosoveriem. Tas ir par 20,7 cm īsāks un par 9,8 cm zemāks salīdzinājumā ar Volvo XC40 Recharge. Tam ir par 1 cm mazāks klīrenss un par 32% mazāka kravas telpa. Un automātiski EX30 ir par 200 kg vieglāks, kas ir ļoti daudz.

    Kaut dizaina aprises ir līdzīgas, ir salabots neveiklais Volvo XC40 purns. Un arī dupsis. EX30 izskatās kārtu modernāks un stilīgāks – tam palīdz priekšējā un aizmugurējā optika. Priekšējo optiku Volvo pats ir nosaucis par Tora āmuru (Thor’s Hammer). Vajadzēja saukt par Mjölnir, hehe. EX30 garā riteņu bāze, lielie riteņi un vienādas pārkares rada ļoti harmonisku ārpusi. Ļoti labi izskatās bezrāmju sānu spoguļi, kas arī optimizē aizmugures skatu, pilnībā izmantojot spoguļa korpusu. Kopumā dizains lieliski atbilst mūsdienu estētiskajām vēlmēm – nav nekādu dīvainu ķīnieša rasējumu vai franču dīvainību. Man patīk.

    Interjera dizains arī ir vienkāršs, kaut nedaudz špikots

    Auto ir ļoti “tīrs” interjers, ja to tā var vispār definēt. Tiek izmantoti dažādi pārstrādāti materiāli un pat audums kā, piemēram, džinsu, lins un vilna. Ir četri atšķirīgi interjera dizaini jeb pēc Volvo terminoloģijas “istabas” – Breeze, Indigo, Mist un Pine – katrā no tām ir sava otrreiz pārstrādātu un atjaunojamu materiālu kombinācija. Izvēlies savu istabu un tur būs salikums no sēdekļu apdares un interjera paneļu materiāla. Mikstēt nevar, kas ir neliels mīnuss.

    Istabā Pine tiek izmantoti linsēklu austi lini, kas iestrādāti paneļa un durvju paneļos. Indigo tiek izmantotas pārstrādātas džinsa šķiedras, kas iegūtas no džinsu pārstrādes pārpalikumiem. Savukārt Breeze tiek izmantoti samalti plastmasas atkritumi no izmestiem logu rāmjiem un rullo slēģiem. Un visbeidzot Mist ir aprīkots ar īpaši pielāgotu vilnas maisījumu, kas sastāv no 30% atbildīgi ražotas vilnas un 70% no otrreizēji pārstrādāta poliestera.  Sarežģīti, zaļi, varbūt pat nesaprotami, bet tas viss strādā un izskatās labi.

    Ir tikai viens 12,3 collu skārienekrāns, kas ir izvietots panelim pa vidu. EX30 vadība ir Google ekosistēma – Android Automotive. Šis ekrāns līdzīgi kā Tesla rāda visu braukšanas informāciju kā ātrumu, nolasītās ceļa zīmes, joslas utt. Tas viss ir augšpusē un ir nemainīgs un nemaināms. Lejas daļa paliek Tavām spēlītēm. Auto nav ne Apple CarPlay, ne Android Auto – viss ir gatavs no Google.

    Aiz stūres arī ir vien tikai 2 sviras, kas atbild par ātri pieejamajām funkcijām. Svira pa labi atbild par pārnesumu izvēli un kruīza aktivizēšanu. 1:1 kā “vecajām” Tesla. Svira pa kreisi atbild par pagriezienu rādītājiem un logu tīrīšanu un apmazgāšanu. Vismaz šis nav iebāzts dziļi izvēlnēs. Viss cits, kā piemēram, spoguļu regulācija, ir no centrālā displeja. Pat cimdu nodalījums ir jāatver ar ekrāna palīdzību. Viss gan ir ērti un ātri pieejams un ļoti ātri var pierast pie funkcionalitātes. Un tā kā visa vadība ir vājprātīgi ātra, tad nav arī lielas bēdas paspaidīt ekrānu. Pietrūkst gan projekcijas ekrāna uz priekšējā stikla, lai visu padarītu vēl ērtāku.

    Volvo EX30 ir aprīkots ar Harman Kardon skaņas joslu, kas ir iedvesmota no mājas audio sistēmām. Tas sastāv no vairākiem skaļruņiem, kas izplata skaņu visā automašīnas salonā.  Skan tiešām fantastiski. Basa netrūkst, ir skaidras augšējās frekvences un vidi arī nav izplūduši. Skanētu vēl EX30 radio, vispār nebūtu cenas.

    Vietas aizmugurē nav dikti daudz, 1.85 metrus garam lempim tur būs labi īsos pārbraucienos, bet garākos posmos ir nedaudz pa šauru. Ir pietiekami daudz un lielas dažādas bagāžas novietnes salonā un glāžu turētāji neaizņem lieku vietu, kad nav nepieciešami.

    Ir arī telefona lietotne, kur var darīt mums ierastās lietas – apskatīt auto statusu, aktivizēt priekšapsildi vai dzesēšanu, skatīties karti un arī nākotnē aktivizēt abonētos lādēšanus servisus.

    Ilgā ceļa posmā (lasīt 1000 km) auto ir ļoti komfortabls

    Un šis ir ļoti svarīgi, lai kopējais auto komforts būtu labs, lai ar EX30 gribētos braukt kā uz piemājas veikalu pēc alus, tā uz Ventspili pēc piena. Balstiekārta vienkārši fantastiski absorbē visus ceļa nelīdzenumus un bedres pat ar saviem 19 collu diskiem. Pēc sajūtām auto brauc kā ar pneimatisko balstiekārtu, kaut tā ir pavisam klasiskā atsperu piekare. Grants ceļi arī ir pārsteidzoši komfortabli. Sēdekļiem ir maz sānu un dibena sānu atbalsta, bet tie ir ļoti ērti mazām un lielām distancēm – pēc 1000 kilometriem nekas nesāp, nekur nevelk. Vienīgais mīnuss lielām distancēm ir “apgrauztais” stūres rats. Tas noteikti ir tā veidots, lai pār zemo centrālo paneli augumā mazāki indivīdiņi kaut ko varētu redzēt, bet nogurst roka, jo to nav ērti ilgstoši turēt. Tas pats attiecas uz kreiso elkoņbalstu – tas ir perfektā augstumā, bet ļoti šaurs un ātri sāk sāpēt elkonis. Stulbi, jo tur ir vieta, lai uzstādītu arī masīvāku elkoņbalstu.

    Kaut sākumā šķita, ka ar skaņas izolāciju viss ir kārtībā, tomēr nākas secināt, ka diezgan pamatīgi var dzirdēt ceļa un vēja troksni (kaut video saku pretējo). Īpaši liels troksnis nāk no stikla jumta, kad līst lietus. Nav nekas kritisks, bet gribētos mazliet labāku pakojumu.

    Galvenās atziņas 1000 km braucienā Volvo EX30 Single Motor Extended Range

    • 1000 km brauciena laikā es auto lādēju trīs reizes, tam veltot 1 stundu un 5 minūtes. Volvo elektrību ņem pretī kā pēc grāmatas – visu, ko spēj uzlādes stacija iedod un līkne nodrošināt. Brauciena gaitā veiktās uzlādes man izmaksāja 42.08 EUR. Uzlādes process ir stabils gan Ignitis on, gan Viršu stacijās.
    • Auto ar vienu uzlādi spēja nobraukt 414 km, kas ir sniegums daudz virs prognozētā. Piebraucot pie pirmās uzlādes punkta Brocēnos auto rādīja vēl 16 km nobraukuma atlikumu.
    • 1 stundas un 5 minūšu laikā auto tika ielādētas 103.1 kWh enerģijas.
    • Auto šo braucienu noslēdza ar vidējo enerģijas patēriņu 15.8 kWh uz 100km, kas ir ļoti labs sniegums šāda izmēra un masas, un jaudas krosoveram. Šis ir auto vājprātīgi precīzi parāda nobraukuma atlikumu. Ko šādu nespēj pat precīzie korejieši. Auto var pilnībā uzticēties.
    • Google Maps strādā lieliski – var maršrutu konfigurēt kā pašā automašīnā, tā arī telefonā un nosūtīt automašīnai. Var ērti likt vairākus pieturas punktus un iebūvētais Google maps precīzi parādīs, cik nobraukuma atlikums būs katrā no punktiem un rekomendēs pievienot uzlādes punktus. Neesmu lietojis ērtāku un ātrāku navigācijas sistēmu.
    • EX30 šo testa distanci veica 13 stundās un 30 minūtēs un tādējādi mūsu rezultātu tabulā ierindojās pirmajā vietā uz vienu dienu, jo jau nākamajā dienā Kristaps devās IONIQ 6 braucienā. Fantastisks rezultāts un ļoti negaidīts kā man, tā arī Volvo dīlerim.

    Pēcvārds

    Volvo EX30 ir lieliska un uzticama izvēle, ja meklē neliela izmēra krosoveru. Auto sākuma cena ir no 38 tūkstošiem EUR, kas ir ļoti adekvāta. Ja gribi paplašinātā izmēra bateriju kā testa auto, tad gan nāksies šķirties no aptuveni 43 tūkstošiem EUR, kas arī ir ļoti adekvāti. Izmēģinājuma versijas auto ar labu komplektāciju maksās ap 47 tūkstošiem.

    Ja Barselonas izmēģinājumā es skeptiski skatījos uz vadības sistēmas UX un visu funkcionalitāti, tad ilgstošais izmēģinājums mani pārliecināja un nopirka – ir ērti, ātri, skaisti un bez gļukiem. Es šo auto tiešām rekomendēju.

    Vai konkurentu slepkava ir ieradies? Manuprāt – jā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    34 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Sergejs
    29.05.2024 13:55

    Neesmu redzējis nevienu Volvo ar normālu elkoņa balstu (nu vismaz man šajā markā ar to arī ir problēma)😁

    Sergejs
    29.05.2024 14:04

    Var autoram palūgt godīgu atbildi par to stikla murgu (jumtu) virs galvas?
    Izskatās ka galva reāli ir nosvīdusi kad saule spīd virsū – vai nerodas vēlme iebraukt kādā servisā ceļa malā un aizmetināt ar bleķi to caurumu?
    Man personīgi šājās dienās nu nemaz neprasās papildus saules deva caur jumtu automobīļa salonā.

    Janis
    29.05.2024 16:29
    Reply to  Sergejs

    Nekad neesmu sapratis stikla jumtu, lūku fanus. Bet nu katram savs.

    Ciskudrillis
    29.05.2024 17:54
    Reply to  Janis

    Kādam vai kādiem patīk skatīties uz putnu mēsliem… No rīta iesēžas vāģī un skat, kāds jau nopelniem bagāts! :D

    Zirnis
    30.05.2024 06:59
    Reply to  Ciskudrillis

    Stikla jumts ir estētiska izvēle tiem kas grib nedaudz kabrioleta sajūtu bet negribas ņemties ar skaņu neizolējošiem un temperatūru neuzturošiem auduma jumtiem. Vai bagāžnieku aizņemošiem cietajiem. Un tā nav daudzstāveņu pagalmā sastūķētām mašīnām domāta opcija, ar tādu jumtu ir skaidrs ka īpašniekam ir vismaz sava stāvvieta zem jumta.
    Un mana pieredze rāda ka putni it nemaz nav naski apķēzīt mašīnas jumtu kuram nav reliņu uz kuriem apsēsties, ja vēl nenoliksi zem koka no kura nāk lejā visi koka labumi, mašīna paliks tīra diezgan ilgi.

    dsfd
    30.05.2024 12:38
    Reply to  Ciskudrillis

    Zināji, ka automašīnu var nomazgāt? Un, ja auto nav lūka, tad tas auto netiek apd*rsts? Vai arī bezlūku braucējiem vienalga, ka auto ir nodirsts un mazgā to reizi mēnesī?
    Piemēram es katru vakaru pēc brauciena beigām notīru auto no putnu sūdiem, ja tādi ir. No pieredzes zinu ko auto krāsojumam var nodarīt iestāvējusies kaijas kaka un vairāk tuo nepieļaušu. Pašam ir lūka un ziemā ir prieks, kad iespīd saule. Nekad tā saule nav likusi svīst, jo tas nav parasts stikls, kurš laiž cauri visu starojumu + neesmu vegāns, kuram būtu problēma lietot kondišku. Lūka ir forši. Gribi izmanto, gribi neizmanto. Protams, man ir lūka ar salona puses aizvērtni, kas nozīmē to, ka gribu redzēt ārā pa lielo lūku – atveru aizvērtni un skatos. Negribu – aizveru. Bieži braucu ar atvērtu. Negaisa laikā patīk izbraudīt zibens uzliesmojumus.

    Eriks
    30.05.2024 19:11
    Reply to  dsfd

    Katru vakaru mazgāt mašīnu un tīrīt putnu kakas gan ir kaut kas nereāls. Nomazgāju mašīnu reizi mēnesī un ir perfekti.

    Sergejs
    31.05.2024 17:01
    Reply to  dsfd

    Fusso 12 mēnešu vasks un nav jāsatraucās dikti par katru sūdiņu lai naktī skrietu to tīrīt😁
    “Negaisa laikā patīk izbraudīt zibens uzliesmojumus” – laikam esi pasažieris ka uz zibeņiem nevis uz ceļu skaties…

    Carmanis
    29.05.2024 15:07

    Paldies par testiem. Interesanti un informatīvi. Vienīgais derētu no tās testu datu tabulas izņemt pirmo gadu braucienus (atstāt pēdējos divus?), citādi nesanāk tā īsti godīgi! Oki, nu vēl var tabulā atstāt tos auto kuri nevar ātrāk par 50 kW lādēties!

    Kursors.lv
    29.05.2024 15:22
    Reply to  Carmanis

    Nē, pavisam noteikti neņemsim laukā vecos rezultātus. Tāpēc arī norādām brauciena veikšanas datumu, lai visiem ir skaidrs, kad tas ir ticis veikts.

    Ciskudrillis
    31.05.2024 22:53

    Lai būtu padarīta darba sajūta, tabulu varētu papildināt ar atkārtotiem 1K braucieniem, kad šiem EV ir beigušās visas iespējamās garantijas un piefiksēt vēl būtiskus ekspluatācijas izdevumu sadaļas un pat atlikušo vērtību.

    Kursors.lv
    31.05.2024 23:19
    Reply to  Ciskudrillis

    Jā, varbūt kādreiz būs tests vēl kādam vecam auto. Bet nesolu, jo labāk to laiku veltīt jaunu auto testēšanai. No tā visiem būs vairāk jēgas.

    nedarata
    29.05.2024 15:28

    Ar šito vismaz var kartupeļus vest?

    Elektriķis
    29.05.2024 21:32

    Māri, trīs jautājumi:
    vai ir “1 pedāļa” braukšana?
    vai telefonu var izmantot atslēgas vietā?
    vai Tava piebilde par stūri nozīmē, ka to nevar “ielikt klēpī”?

    Elektriķis
    03.06.2024 11:38
    Reply to  Māris Gaugers

    Es arī nesapratu Tavu stāstu par agrauzto stūri. “Stūre klēpī” ir ērta poza, kad rokas nav jātura augsti gaisā. No pieredzes: Teslā tas ir izdarāms, VW ID nē. Gribēju zināt kā ir ar konkrēto Volvo.

    Ksjd
    31.05.2024 02:54

    Es nesen skatījos, kā ziemas laikā Timrots brauca ar elektro ušparikti, viņam no Rīgas līdz Mazpisāņiem un atpakaļ sanāca ap 30€, (tas laikam bija laikā, kad Baltkrievija tirgoja Krievijas elektrību, ar visiem CE kūtsmēsliem un govs gāzēm) Vai elektro auto apmaksājas, vai auto sapūst ātrāk kā baterija sabojājas?

    Jānis
    31.05.2024 08:30

    Man gan šāda ielādētās elektrības brauciena laikā uzskaite liekas aplama un neataino patieso uzlādes stacijās pavadīto laiku un patērēto enerģijas un eiro daudzumu.

    Paņēmi ar pilnu bateriju, noliec ar pilnu bateriju. Vajadzētu vēl vienu uzlādi brauciena baigās, lai pielādētu pilnu bateriju pirms mašīnas atdošanas. Tad uzlādēs pavadītais laiks un izmaksas būtu patiesas. Kā nomas mašīnai ar benzīnu bākā, nodot taču ar pilnu bāku.

    Biteme
    31.05.2024 17:36
    Reply to  Jānis

    Nodod ar pilnu bāku un tāda tā būs arī pēc nedēļas. Bet vai ir jēga pielādēt bateriju pilnu, pirms ir skaidrība kad auto tiks braukts?

    LAN
    01.06.2024 23:40
    Reply to  Jānis

    Jā – normāli nomas kantori pieprasa lai ir vismaz ~30 km nobraukuma atlikums, Hertz bija prasība 80% kas ir nonsenss. Pēc brauciena tupa gaidīt ātrajā uzlādes stacijā arī ir nonsenss. Varbūt vienīgi varētu padarīt tabulu interaktīvu – ar iespēju ievadīt elektrības cenu, kura automātiski sareizinātos ar akumulatora kWh ietilpību lai iegūtu pilnās izmaksas.

    Profs
    02.06.2024 17:19
    Reply to  Jānis

    Pilnīgas muļķības – pie kursors.lv testa īsti nav nekāda pamata piesieties – elektro auto ideja jau kā reizi ir, ka no rīta mājās paņem ar pilnu uzlādi, pa dienu trako un tad vakarā tukšu pieslēdz pie tīkla, lai pa nakti uzlādejas. Drīzāk tabulā prasījās info par auto cenu, jo loģiski ka dārgākām mašīnām būs labāks griezes moments un lielākas baterijas.

    Alberts Kviesis
    02.06.2024 16:58

    Sī testa ne visai glaimojošā daļa ir akumulatora atlikums % pēc 1000km brauciena, ar to saistītais neiztērētais laiks akumulatora uzlādei, t.sk. eiriki finanšu izteiksmē. Jo cikls sākas tomēr šādi – sākot ar pilnu akumulatoru.. kas ir beigās? Kompensācija ar tukšiem konfekšu un košļeņu papīrīšiem?
    ‘testu beidzām ar auto akumulatora uzlādi 6%, kas attiecīgajā stāvvietā, kur auto paņēmām pieskaitītu 2h:30 un EUR 14,25’ vai ‘testu beidzām ar auto akumulatora uzlādi 3%, kas attiecīgajā stāvvietā, kur auto paņēmām pieskaitītu 4h:30 un ir testa dienā bija bezmaksas (piemēram, porsche dīlera stāvvieta)’

    Elektriķis
    02.06.2024 18:59

    Ja skatās no šāda viedokļa, kas ir visai pamatots, uzvarētājs ir Kristapa Ioniq, kuram akumulatorā ne sākumā, ne beigās nekā nebija :)

    Kursors.lv
    02.06.2024 21:36

    Esmu šo jau neskaitāmas reizes skaidrojis un turpināšu atkārtot vēl un vēl. Tabulā mēs norādām brauciena gaitā ielādētās elektrības daudzumu, jo tā ir vienīgā elektrība, ko šo testu kontekstā varam precīzi uzskaitīt (izmaksas). Uzlādes pirms un pēc braucieniem var maksāt sākot no 0 un beidzot ar XYZ eiro centus. Šādu datu iekļaušana tabulā, manā ieskatā, nedod nekādu jēgu. Tā vietā mēs ļoti precīzi norādām auto akumulatora apjomu, lai katrs var izrēķināt sev pieejamā elektrības pieslēguma izmaksas auto uzlādei pirms un pēc brauciena zinot, ka mēs testus sākam ar pilnībā uzlādētiem auto un beidzam ar gandrīz tukšiem.

    Jānis
    03.06.2024 09:32

    Interesanti, kāpēc gan nevar precīzi uzskaitīt pēdējās uzlādes datus, lai mašīnu nodotu ar pilnu bateriju? Vai tad to dīleru centru tuvumā nav neviena publiskā lādētāja, kur uzlādēt?

    Šādu datu iekļaušana kā reiz precīzi parādītu gan laiku, kas pavadāms uzlādes stacijās, lai nobrauktu 1000 km, gan patērēto elektroenerģiju uz 1000 nobrauktajiem km.

    Ja jau par rēķināšanu, tad COC sertifikātos ir “precīzi” norādīts elektroenerģijas patēriņš, katrs pats visu var izrēķināt.

    Kursors.lv
    03.06.2024 10:10
    Reply to  Jānis

    Es vēlreiz atkārtoju – ārpus publiskajām stacijām var būt daudz un dažādi veidi kā auto uzlādēt un tāpat atšķiras to cenas. Šāda informācija tabulā nedotu nekādu jēgpilnu pienesumu. Plus, es nevēlos tērēt vēl vairāk laika/naudas katram individuālam testam, jau tā tie mums izmaksā ļoti daudz. Tāpat arī vēlreiz atkārtoju – tabulā ir dati par akumulatora ietilpību un katrs pats var izrēķināt, cik viņam mājās tāda auto uzlāde izmaksās pirms un pēc brauciena. Jo izteiktais vairākums savus elektroauto uzlādē mājās un pa nakti, kad tos nevajag.

    Jānis
    03.06.2024 16:43

    Lai vai kā, bet šāds aprēķins un vietu sadalījums ir aplams un neko neizsakošs! Ja iepriekšējais testētājs būtu to elektroauto tikko dīlerim nodevis ar tukšu bateriju un jūs būtu nākamie testētāji un saņemtu to ar to pašu tukšo bateriju, tas tas Volvo no pirmās vietas strauji nokristu uz leju. Vienīgais rādītājs tabulā, pēc kuras salīdzināšana būtu kaut cik objektīva, ir borta datora vidējā patēriņa rādījums, pie nosacījuma, ka tas tiek nonullēts saņemot mašīnu. Pārējie ir neko neizsakoši cipariņi, kas nekādā veidā nav salīdzināmi.

    Nav tak tā, ka jūs visas mašīnas saņemat ar pilnām baterijām un atdodat ar vienādu % atlikumu, teiksim 10%. Ja būtu šādi, tad vēl varētu tabulu kārtot pēc braucienā patērētā laika uzlādēm, bet ja saņem un atdod ar baterijas % atlikumu kā sanāk, tad šis neko neizsaka. Pierakstīt var, bet šie dati nav vērā ņemami salīdzināšanai.

    Kursors.lv
    03.06.2024 19:08
    Reply to  Jānis

    Mēs visus braucienus sākam ar pilnībā uzlādētiem auto. Un uzskaitām brauciena laikā ielādēto elektrību un tās izmaksas. Tieši tāpēc rezultātu tabulai ir jēga un tā parāda, cik ātrā laikā varam veikt 1000km braucienu un cik daudz laika brauciena laikā pavadīsim pie lādētājiem. Mums neinteresē absolūti nekas, kas notiek pirms un pēc mūsu brauciena.

    Reklāma