Web Analytics
More
    Reklāma

    “Google” tērē miljardiem dolāru, lai atlaistu savus darbiniekus

    Jaunākie raksti

    Līdzīgi kā pērn arī šogad tehnoloģiju uzņēmumi agresīvi samazina savu darbaspēku. Galvenie iemesli tam ir nenoteiktība tirgū, ekonomikas sabremzēšanās, vēlme pēc optimizācijas un resursu ieekonomēšanas. “Google” ir viens no aktīvākajiem uzņēmumiem darbaspēka atlaišanas ziņā, ko pierāda arī iztērētie līdzekļi tam. 2023. gada pēdējā ceturkšņa finanšu pārskatā atklāts, ka “Google” darbinieku atlaišanai pērn iztērējis 2,1 miljardu dolāru. Uzņēmums labi ieskrējies arī šogad, iztērējot tam jau 700 miljonus dolāru.

    “Google” iepriekšējā ceturkšņa finanšu dati liecina, ka uzņēmums pērn atlaidis vairāk nekā 12 000 darbinieku, iztērējot tam un vēl citām saistītām aktivitātēm 2,1 miljardu dolāru. Šī gada pirmais mēnesis tikko aizritējis, bet šajā laikā “Google” jau atlaidis vairāk nekā 1000 darbiniekus, iztērējot tam 700 miljonus dolāru.

    Reklāma

    Neskatoties uz ievērojamo darbaspēka samazinājumu, “Google” 2023. gadu pabeidza ar izaugsmi lielākajā daļā savu pamatdarbības virzienu. Gada pēdējā ceturksnī uzņēmums reģistrējis ieņēmumus 86 miljardu dolāru apmērā, kas ir par 13% vairāk nekā 2022. gada pēdējā ceturksnī. Tāpēc ar darbinieku atlaišanu saistītās izmaksas tāds piliens jūrā vien ir.

    Bez “Google” darbaspēka samazinājumus agresīvi veic arī citi tehnoloģiju uzņēmumi. Piemēram, “PayPal” nupat paziņojis, ka atlaidīs 2500 strādājošo, kamēr “Block” no amata atbrīvos 1000 darbinieku.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tievais
    01.02.2024 15:58

    Ieņēmumi nav tas pats kas peļņa, ja būtu uzrādīti arī izdevumi, tad pēc bilances varētu secināt vai tiešām šie darbaspēka izdevumi ir tik niecīgi.

    Sergejs
    02.02.2024 09:23
    Reply to  Tievais

    Google ir publiska kompānija, tā kā ienākumu un izdevumu jautājumu var pētīt ceturkšņa atskaitē ko šie regulāri publicē. Bet kopumā attiecība P/E (cena/peļņa) ir virs 24, citiem Microsoftiem un NVIDIA 30-80.
    Tā kā šajā sektorā viss ir tā uzpūsts ka maz neliekās, it īpaši uz tā fona ka, piemērām energo kompānijām (bez enerģijas neviens MI un neviens serveris nestrādās) kā TOTAL, BP, Devon energy tas P/E ir 6.5-8.5 un bonusā šie vēl maksā investoriem labas dividendes 5-7%, pretīm NVIDIA 0.16usd pie akcijas cenas 630usd un P/E 80+….

    LAN
    02.02.2024 18:01
    Reply to  Sergejs

    Piekrītu – tajā pašā laikā TSMC ir diezgan nenovērtēts, lai gan baz tiem NVIDIA var atpūsties.

    Gundars
    01.02.2024 18:09

    Viss ir loģiski. Pirmkārt, tehnoloģiju uzņēmumu(un ne tikai) štati ir bezjēgā uzpūsti. Otrkārt, labāk ir samaksāt vienam, kurš ir zinošs un spēj dot rezultātu, vairāk, arī trīskārt vairāk par pārslodzi, nekā uzturēt piecus nejēgas, dīkdieņus, kuri faktiski atsēž laiku un gaida algas dienu. Un tiem pieciem vēl ir jānodrošina piecas darbavietas, jātērē uz viņiem resursi un vēl vajag sesto – priekšnieku – kurš tos piecus uzrauga. Un tas viss ir daudz dārgāk nekā vienu ar bonusiem uzpērkot, paspēlējot uz ego ar uzslavām, cik viņš spējīgs, perspektīvs, un brīžiem arī ar draudiem, ka ”tur jau rinda aiz durvīm stāv”, turēt un verdzināt.
    Tā ka viss šis ir normāla uzņēmumu vadības nonākšana pie secinājumiem kā optimizēt. Savukārt, tie kas tiešām ir zinoši (un nevis vienkārši sevi par tādu iedomājušies), tiem ir jāspēj tad arī paprasīt tādu algu, cik pelnījuši un nav jābaidās, ka pārējie viņu aizvietos. Jo nevarēs.

    Last edited 4 months ago by Gundars
    Reinis Rozitis
    01.02.2024 18:31
    Reply to  Gundars

    Nu nav gan viss tik “normāli” – ja reiz “štati ir bezjēgā uzpūsti” (ar “dīkdieņiem” un “atsēdātājiem”), tad jau saknē “normāla uzņēmumu vadība” ir tāds apšaubāms jēdziens, bet rietumu praksē reti kad atbildību uzņemas tie, kuri pie šāda stāvokļa ir noveduši, vai nu izdabājot kaut kādām investoru vai pašreizējās modes/haipa tendencēm (kaut kāds biznesa FoMO – “fear of missing out”).

    Bieži vien šīs atlaišanas nav viss kaut kādi zaudējumi, bet gan potenciāli ne-ieņēmumi jebšu nespēja piepildīt kaut kādas (pārāk optimistiskas) prognozes.

    Nu un tad notiek spēlēšanās ar parasto darbaspēku, kuru var gan momentāni atlaist, gan pieņemt ar pusdienas pārtraukumā “uzklabinātu” e-pastu ..
    Tas gan kādā brīdī var beigties citā galējībā (IT sfērā pagaidām nav novērots), ka rodas arodbiedrības, ar kurām attiecības ir/var būt savdabīgas..

    Gundars
    01.02.2024 21:38
    Reply to  Reinis Rozitis

    Ok, piekrītu, ar to ”normāli” es vēlamo pasniedzu kā reālo. Un jā tā pārspīlētā sacenšanās, kuram lielāki ceturkšņa cipari, kurš kurā vietā ierindojas, kurš līderis ir ar blaknēm -sacensība sāk kļūt svarīgāka ar rezultātu

    Krotow
    01.02.2024 21:18
    Reply to  Gundars

    Nebūs tik vienkārši. Lielie IT projekti ir pietiekami sarežģīti lai bieži vien pārlekt no viena uz otru iztiekot bez paliela “learning curve” nebūtu iespējams. Ja Google bosi mazāk lēkātu līdz modes tendencēm un tiešām ieklausītos savos lietotājos, iespējams tāda apjoma atlaišanas nebūtu vajadzīgas. Kaut vai tāpēc ka ātri nebūtu jāvāc kartējā vienreiz lietojamā komanda kārtējam zicprojektam. Darbinieku psiholoģisko stāvokli tas arī pamatīgi bojā. Tad nav jābrīnās, kāpēc pēdējos gados verā ņemams cilvēku skaits aiziet no IT pavisam dēļ izdegšanas sindroma un dēļ tā ka bardaks vnk piegriezies.

    Gundars
    01.02.2024 21:44
    Reply to  Krotow

    Piekrītu! Totāla nenoteiktība, saraustīta attīstība nokausē visus. Visās sfērās. Un tas progresē. Sāc darbu, iedziļinies, domā, gatavo rezultātu. Ej pasniegt, a tur pat nepaskatās uz to, jo mode pagriezusies jau citā virzienā. Stagnācijas pretējais pols. Un visi sāk dzīvot ar attieksmi, nafig vispār kaut ko darīt pamatīgi. Vienkārši šļūc pa virsu, sērfo tajā okeānā.

    Sergejs
    02.02.2024 09:07
    Reply to  Gundars

    Ja, atgādina tas viss mūsdienās anekdoti:
    Narkomāns noķer zelta zivtiņu un kā jau pienākās ši piedāvā izpildīt dažas vēlēšanās pret brīvības atgūšanu. Narkomāns:
    -Gribu lai mongoļi iekaro Zviedriju!
    Čiks, un mongoļu vilnis Zviedrijai pāri.
    -Gribu lai Zviedrija atbrīvojās no mongoļiem!
    Zviedri saņemās un padzen mongoļus.
    -Gribu lai mongoļi iekaro Zviedriju!
    Čiks, un mongoļu vilnis atkal Zviedrijai pāri.
    -Gribu lai Zviedrija atbrīvojās no mongoļiem!
    Zviedri saņemās un vēl reiz padzen mongoļus.
    Zivtiņa:
    -Vēlēšanās cauri, bet pasaki kur tam visam jēga?
    Narkomāns:
    -Patīk man kad cilvēki tusē!

    hmmm :)
    02.02.2024 19:47

    Varbūt Google iet uz bankrotu ?

    Bien Venidos
    03.02.2024 11:27

    Labāk par tiem miljardiem būtu darbiniekiem algas maksājuši 😂 bet priekš kam ja var izmest miljardus vēja un izmest darbiniekus. Vai gudri cilvēki vēl ir palikuši uz šīs zemes vai apkārt tikai bioroboti? Jo normāls cilvēks jau tā nedarītu kā to dara Google.

    Reklāma