Web Analytics
More
    Reklāma

    “Google” atzīmē 25 gadu jubileju

    Jaunākie raksti

    27. septembris “Google” ir ļoti nozīmīgs datums – tad uzņēmums atzīmē savu jubileju. Šogad kompānija atzīmēja 25 gadu pastāvēšanu. Par “Google” dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1998. gada 27. septembris, lai gan precīzāk būtu tā gada 4. vai 7. septembris. Lai vai kā, kompānijai bagāts mūžs aiz muguras, un šodien grūti būtu iedomāties internetu bez “Google Search” un citiem uzņēmuma piedāvātajiem pakalpojumiem.

    Uzņēmumu dibināja divi tehnoloģiju entuziasti Lerijs Peidžs (Larry Page) un Sergejs Brins (Sergey Brin) laikā, kad viņi vēl mācījās universitātē. Faktiski sākotnēji “Google” dzīvoja Stenfordas serveros, tā bija Peidža un Brina doktora grāda projekts, ar kura palīdzību abi jaunieši centās noskaidrot, kā indeksēt un atrast informāciju globālajā tīmeklī.

    Reklāma

    Sākotnēji “Google” bija pilnībā brīvi izmantojama. Uzņēmums ar reklāmām sāka gūt peļņu tikai 2000. gadu sākumā. Reklāmdevēji varēja iegādāties noteiktus atslēgvārdus, ļaujot tos rādīt vizuāli atšķirīgā stilā līdzās meklēšanas rezultātiem.

    Nākamo gadu laikā kompānija piedzīvoja strauju izaugsmi. 2006. gadā “Google” iegādājās “YouTube“, padarot to par standartu video satura izveidei internetā. Divus gadus vēlāk uzņēmums laida tautās operētājsistēmu “Android”. Mazliet vēlāk “Google” sāka piedāvāt “Gmail” e-pastu pakalpojumu ar 1 GB bezmaksas krātuvi, šādi piesaistot daudz jauno lietotāju. Vēl pēc dažiem gadiem uzņēmums ieviesa savu pārlūkprogrammu “Chrome”, kas nupat nosvinēja 15 gadu jubileju.

    Tiesa, pa ceļam uz izaugsmi “Google” bija arī jāatsakās no daļas savu pakalpojumu, kas, pēc uzņēmuma domām, klientiem kļuva neaktuāli un tiem vairs nebija vietas tirgū. Piemēram, “Google Reader”, “Google+”, “Stadia“, 2024. gadā atvadīsimies arī no “Google Podcasts”.

    Pašreizējā desmitgade “Google” ir patiesi izaicinājumu pilna. Uzņēmumam, piemēram, jānotur konkurence mākslīgā intelekta risinājumu jomā, jākaro ar regulatoriem saistībā ar monopola stāvokli tirgū. Visam pa vidu arī jāizstrādā jaunas ierīces mūsdienu prasīgajam lietotājam. Katrā ziņā tuvākie gadi “Google” garlaicīgi nebūs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    28.09.2023 14:04

    Lidz ar savu jubileju google kartejo reizi nogalina applikaciju. Google Podcasts. Protams podcasts itka nekur nepazudis. Tiks integreta ieks Youtube Music.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    29.09.2023 16:35

    Apsveicu!

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    29.09.2023 21:25

    Sergej, Larij – apsveicu! Novēlu gūt panākumus uzņēmējdarbībā!

    Reklāma