Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo ThinkBook 13s portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Šī datora apskatu es rakstu ilgāk par mēnesi un pa šo laiku esmu paspējis veikt ievērojamas izmaiņas pats savā datoru parkā. Mājās iepriekš izmantoto Lenovo Yoga 910 portatīvo datoru (absolūti debešķīga ierīce!) nodevu lietošanā sievai, jo viņas vecais ASUS monstrs nodziedāja savu pēdējo dziesmu un pats pārsēdos pilnībā pie galddatora, kas reizē ir arī mūsu testu stends – tātad nemitīgi tam mainu sistēmplates, videokartes u.c. komponentes. Pēdējo reizi mājās galddators kā pamata dators man bija tikai studiju gados pirms vairāk nekā desmit gadiem.

    Otru izmaiņu veicu darbā, kur beidzot atdevu prom iepriekš izmantoto Apple MacBook Pro datoru un pārsēdos uz Windows darbinātu datoru. Gluži vienkārši man bija apnicis tas, ka MacBook visu laiku karsa, bija lēnīgs un vairs nevarēju izturēt mūžīgo noņemšanos ar pārejām. Jānolasa dati no USB ierīces? Meklējam pāreju. Jāpieslēdzas pie monitora vai projekta? Meklējam pāreju. Ej, Apple, pupās! Ko tad es izvēlējos? Balstoties uz manu iepriekšējo testu pieredzi, devu priekšroku Lenovo datoram un konkrēti – Lenovo ThinkPad T490. Gribēju totālu biznesa ierīci, kas viduvējā specifikācijā maksā zem 1000 eiro un ilgi kalpos kā tāds uzticams darba zirgs. Dažas dienas pēc mana jaunā datora izpakošanas tas gan izdomāja vairs neslēgties iekšā, taču servisā to ātri atgrieza pie dzīvības un nu jau stabili mēnesi to izmantoju ikdienā. Jā, atsevišķas nianses tam nav tik fensī, kā Apple datoriem, taču kopumā dabūju tieši to, ko gribēju – fiziskus portus, pieņemamu veiktspēju, lielisku tastatūru un Windows. Ceru, ka mans sānsolis Apple virzienā telefonu jomā neatstās iespaidu arī uz datoru jomu. Turam īkšķus! :)

    Reklāma

    Nu, vai nav smukulis?

    Ja mēs runājam par biznesa klases portatīvajiem datoriem, tad parasti tos iedomājamies kā dārgus, izturīgus, bet reizē arī ne pārāk vizuāli pievilcīgus produktus. Te gan jāsaka, ka datoru ražotāji teju vai lien no ādas laukā, lai gadu no gada šīs klases datorus padarītu arvien seksīgākus – ierīces tiek pie krāšņiem augstas izšķirtspējas displejiem, kvalitatīviem metāla korpusiem un glauniem aksesuāriem. Vismaz dārgajā biznesa datoru galā ar šo viss ir vislabākajā kārtībā.

    Ierasti melno darba zirgu ražotājs Lenovo arī nevēlas atpalikt un šogad izlaidis jauno ThinkBook portatīvo datoru sēriju. Tie ir biznesa klases datori, kas ir padarīti saprotamāki un pievilcīgāki cilvēkiem, kas varbūt baidās iegādāties šādas klases ierīci. Pozicionējuma ziņā ThinkBook datori ir salīdzināmi ar ThinkPad E sērijas ierīcēm (iepriekš esam apskatījuši ThinkPad E480ThinkPad E490 un ThinkPad E595 datorus). Tāpat var pamatoti uzskatīt, ka ThinkBook datori atrodas kaut kur pa vidu starp biznesa ThinkPad un patērētāju IdeaPad ierīcēm.

    Lenovo ThinkBook sērijas datori ir nopērkami vairākos izmēros: ThinkBook 13s (13 collas), ThinkBook 14 un ThinkBook 14s (14 collas), un ThinkBook 15 (15 collas). Tiem visiem ir pelēki krāsots alumīnija korpuss, FHD (1920 x 1080 pikseļu) izšķirtspējas IPS displejs, pirkstu nospiedumu lasītājs, pāris procesora opcijas, līdz 16GB operatīvā atmiņa, līdz 12h baterijas darbība un aptuveni pusotra kilograma svars. Pieliekam vēl klāt Harman skaņu, patiešām kvalitatīvu tastatūru un iegūstam gaumīgu un lietošanā patīkamu portatīvo datoru. Katrā ziņā testa periodā es to patiešām izbaudīju!

    Latvijā Lenovo ThinkBook 13s ar Intel Corei i5 8265U procesoru un 8GB operatīvo atmiņu maksā sākot no aptuveni 900 eiro, taču jaudīgākā konfigurācijā ar Intel Core i7 8565U procesoru un 16GB operatīvo atmiņu tā cena pieaug jau virs 1100 eiro. Tātad, šis nav nekādas budžeta klases dators, tomēr nav arī pats dārgākais. Šajā apskatā centīšos noskaidrot vai šis dators vairāk tiecas uz biznesa vai patērētāju ierīces pusi.

    Glīts dizains un izturīgs alumīnija korpuss

    Lai arī Lenovo ir eksperimentējis ar pelēkiem ThinkPad sērijas datoriem, tomēr vairums šo datoru ir melni. Pie šādas lietu kārtības esam pieraduši un patiesībā grūti tā uzreiz pieņemt, ka Lenovo biznesa klases dators var būt arī pelēks. Bet te nu tas ir! ThinkBook korpuss veidots no alumīnija un plastmasas elementi atrodami vien rāmī ap displeju. Tā arī ir vārīgākā šī datora vieta, kas viegli pakļaujas locīšanai, jo viss pārējais dators šķiet ļoti stingrs un izturīgs. Ap displeju ir diezgan plānas apmales, protams, atskaitot apakšējo un arī tīmekļa kamera novietota pareizajā vietā virs displeja.

    13 collu modelis ir arī ļoti viegls, jo tā svars ir nieka 1.3 kilogrami. Pierasts, ka biznesa klases datori ir resni un smagi. ThinkBook 13s ir 15.9mm biezs. Šādu datoru ir viegli nēsāt līdzi, tas nav pārlieku jūtams somā.

    Datora apakšā mēs uzreiz varam redzēt stereo skaļruņus, kas vērsti uz datora sāniem un iestrādāti pašā sānā, lai skanējumam nekas netraucē. Tāpat redzam pamatīgas gumijas kājas, kas datoru ļauj stabili novietot uz galda.

    Dzesēšana šim datoram ir uzbūvētā tādā veidā, ka gaiss tiek ievilkts pa visā datora platumā izgrieztajiem caurumiem un izpūsts pa atverēm datora pašā aizmugurē. Tas ir jēdzīgs dizains, jo silta gaisa pūšana pa sāniem (uz rokām) ir ļoti kaitinoša. Ventilatoru darbību pie lielākām slodzēm dzirdēt var, tomēr es to nevērtēju kā pārāk neciešamu. Coil whine skaņas šim datoram nenovēroju. Karstākās vietas datora augšā ir tastatūras augšpusē un skārienpaliktnis, kā arī plaukstu atbalsta vietas paliek vēsumā. Datora apakšā karstākā zona ir ap ventilācijas caurumiem.

    Eņģes pēc skata ir vienkāršas, taču praksē ļoti stingras. Katrā ziņā ar vienu roku datoru nesanāks atvērt, tas celsies kopā ar vāku. Bet šoreiz tas netraucē un man patīk izturīgas lietas. Starp citu, eņģes ļauj datoru atvērt 180 grādu leņķī un būs cilvēki, kam šāda iespēja ir nozīmīga. Lenovo norāda, ka šīs eņģes ir veidotas tā, lai nodrošinātu vismaz 25 000 atvēršanas un aizvēršanas reizes.

    Man patīk kā šis dators izskatās, kā tas jūtas rokās un kā tas sava mazā svara dēļ “pazūd” somā. Vairs nav jāpērk ļoti dārgais X1 Carbon portatīvais dators, lai iegūtu mazu svaru un plānu korpusu.

    Pieslēgvietas

    Es jau šī apskata ievadā sūkstījos par Apple datoriem, kuriem nav “normālu” pieslēgvietu, tāpēc priecājos par katru datoru, kura sānos redzu man tik nepieciešamos USB vai HDMI portus. Arī ThinkBook datoru sānus rotā pašu nepieciešamāko portu iztikas minimums.

    Datora kreisajā sānā no kreisās puses raugoties, redzam Lenovo slim-tip lādētāja portu, HDMI video izeju, USB-C Gen 2 pieslēgvietu (ar DisplayPort funkciju) un austiņu/mikrofona 3.5mm džeku. Man tā arī nav skaidrs, kāpēc šajā datorā ir izmantots tik novecojis uzlādes risinājums, jo pat blakus esošais USB-C ports nenodrošina datora uzlādi. Tāpat šim datoram nav Thunderbolt 3 atbalsta. Kauns!

    Datora otrajā pusē atradīsim divus pilnizmēra USB 3.1 Gen 1 (5Gbps) portus no kuriem viens ir visu laiku ir aktīvs un var tikt izmantots, lai, piemēram, uzlādētu telefonu arī tad, ja dators ir aizvērts.

    Un tagad parunāsim par lietām, kas ir izlaistas. Šim datoram nav nedz atmiņas karšu, nedz ID karšu lasītāja un nekur nav redzams arī Ethernet tīkla ports. Pie vada savienojuma ar datortīklu gan var tikt izmantojot Lenovo USB-C portā spraužamu pāreju.

    Savienojumu iespējas

    ThinkBook sērijas datoriem ir iebūvēta Wi-Fi 802.11ac standartu atbalstoša Intel AC 9560 bezvadu tīkla karte ar 2×2 antenu. Papildus tiekam arī pie Bluetooth 5.0 savienojumiem. Šajā datorā nav pieejams NFC un arī LTE savienojumu atbalsts, tāpēc būsim atkarīgi no Wi-Fi tīklu labvēlības. Visādi citādi interneta savienojumu ātrums un stabilitāte man neraisīja nekādus pārmetumus, viss darbojas tieši tā, kā sagaidām.

    Laba tastatūra un skārienpaliktnis

    Jau pēc pirmajiem ar šo datoru uzrakstītajiem teikumiem ir skaidrs, ka šī noteikti nav ThinkPad datoros pierastā tastatūra. Taustiņi nespiežas tik mīksti un vairāk atgādina IdeaPad vai citu patērētāju klases datoru tastatūras. Rakstīt gan tas netraucē, jo taustiņi spiežas saprotami un patīkami “kraukšķīgi”. Man gan ne pārāk patīk mazie bultiņu taustiņi un arī Ctrl un Fn taustiņi ir apmainīti vietām salīdzinot ar ThinkPad datoru tastatūrām. Tas gan kaut kādā mērā var tikt uzskatīts par plusu, jo es vairāk nekā mēneša laikā ikdienā lietojot savu ThinkPad T490 tā arī vēl neesmu pieradis pie tā, ka Ctrl taustiņš nav pašā tastatūras stūrī. ThinkBook datoros neatradīsim arī TrackPoint sarkano kursorsviru un būs jāiztiek tikai ar skārienpaliktni. Tastatūras dizains uzskatāmi parāda, ka Lenovo ir ļoti mēģinājuši šo datoru nodalīt nostāk no ThinkPad datoriem.

    Šis dators ir ticis pie diezgan liela izmēra (10.5 x 6.5 cm) skārienpaliktņa, kuru klāj plastmasas virsma. Tajā ir iestrādātas divas spiežamas pogas un skārienpaliktnis atbalsta Windows 10 vairākpirkstu žestus. Kopumā man nav pārmetumu šim elementam, skārienpaliktnis darbojas paredzami un saprotami.

    Datoru var nokonfigurēt arī ar izgaismojamu tastatūru, bet testējamais dators nebija ticis pie šādas iespējas.

    Uz tastatūras ir īpaši atzīmēti zvanu sākšanas un beigšanas taustiņi un tas noderēs, lai mēs ērtāk varētu aizvadīt savus sazvanus. Monitora apmalē ir iebūvēta Skype For Business sertificēta divu mikrofonu sistēma, kas ir optimizēta tieši balss uztveršanai.

    Ražotājs sola, ka šī tastatūra izdzīvos, ja to mazliet apšļakstīsim. Tāpat dators ir testēts, lai spētu korekti darboties pie spēcīgām vibrācijām un ekstrēmām temperatūrām.

    Pirkstu nospiedumu sensors un citi drošības risinājumi

    ThinkBook sērijas datori var būt aprīkoti ar ieslēgšanas/izslēgšanas pogā integrētu pirkstu nospiedumu sensoru. Vizuāli tas izskatās gandrīz identisks sensoram, ko šogad pieredzējām aktuālajos Dell Latitude (piemēram, Latitude 7400) biznesa portatīvajos datoros. Un ja Dell datoru gadījumā tas darbojas neprecīzi, Lenovo ThinkBook datorā šis sensors darbojas ātri un precīzi. Aleljuja! Pie tam riņķītis ap pogu iedegas zaļš, kad varam nolasīt mūsu pirksta nospiedumu. Šis risinājums būtiski atvieglo pieteikšanos Windows sistēmā.

    Tā kā tas ir biznesa klases dators, tad palūkosimies kādus vēl drošības risinājumus piedāvā ThinkBook sērijas portatīvie datori. Nekas diži daudz nav, jo datoram nav Kensington vai līdzvērtīga slēdzenes porta un nav kur iebāzt viedkarti. Tāpat nav pieejama kameru sistēma, kas ļautu ar Windows Hello pieteikties sistēmā noskenējot savu seju.

    Lenovo šim datoram piedāvā tikai pašu minimumu – TPM 2.0 čipu un ieslēgšanās/cietā diska/administratora paroles BIOS līmenī. Ak, jā, tīmekļa kamerai varam priekšā aizbīdīt fizisku aizbīdni, ko Lenovo dēvē par ThinkShutter.

    Displejs ir “okei”, bet ne vairāk

    ThinkBook sērijas portatīvie datori izmanto IPS tipa displejus ar maksimālo FHD (1920 x 1080 pikseļu) izšķirtspēju. Displeji ir matēti (anti-glare) un tiem pat par papildus naudu nav nopērkama skārienjūtīgā versija. Tas lai paliek dārgākiem ThinkPad sērijas datoriem.

    Ražotājs displejam sola 300 nitu spilgtumu un 800:1 kontrasta attiecību. Ražotājs pat norāda, ka datoram ir HDR atbalsts, kas gan ir drīzāk nosacīts, jo pienācīgam HDR ir nepieciešams pamatīgs spilgtums, kas šim displejam gluži vienkārši nav. Praksē šis man šķita pieņemamas kvalitātes displejs, taču tas noteikti nav salīdzināms nedz ar dārgā gala biznesa klases datoru vai mājas lietotājiem paredzēto (dārgo) datoru displejiem, kas piedāvā augstākas izšķirtspējas, augstāku spilgtumu un košākas krāsas. Lai arī citu veiktos testos varam lasīt, ka ThinkBook displeja krāsu attēlojums ir diezgan korekts, šis diez vai būs labākais dators foto un video profesionāļiem.

    Citos apskatos lasu, ka šajā datorā ekrāna apgaismojuma kontrole notiek izmantojot PWM pieeju, kad apgaismojums tiek ļoti ātri ieslēgts un izslēgts, lai ekrānu rādītu tumšāku. Šāda pieeja parasti jūtami nogurdina acis ilgstošāk lietojot datoru un ir cilvēki, ka ir ļoti jūtīgi pret šo. Konkrētajam datoram gan PWM ieslēdzas tikai pie zema (ap 20%) apgaismojuma līmeņa un displejs mirgo ar ļoti augstu 25 000Hz frekvenci. Tas nav sliktākais variants.

    Veiktspēja viduvēja, bet situācija ir uzlabojama

    Mūsu tirgū Lenovo šo datoru piedāvā ar diviem procesoriem. Tas ir astotās paaudzes (Whiskey Lake) Intel Core i5 8265U, vai Intel Core i7 8565U procesors. Abiem procesoriem ir četri fiziski kodoli un to darbības frekvences ir attiecīgi 1.6GHz – 3.9GHz vai 1.8GHz – 4.6GHz. Datoram ir viens brīvi pieejams DDR4 2400MHz operatīvās atmiņas slots un ražotājs piedāvā divas operatīvās atmiņas konfigurācijas vai nu 8GB, vai 16GB. Bet mēs varam nomainīties arī uz 32GB moduli. Ja runājam par pamatatmiņu, tad te Lenovo piedāvā trīs opcijas: 128GB, 256Gb vai 512GB PCIe NVMe SSD.

    ThinkBook datori ir aprīkoti ar Intel UHD Graphics 620 integrēto videokarti, taču var piekomplektēt klāt arī AMD Radeon 540X 2GB GDDR5 diskrēto videokarti, ja ir nepieciešama lielāka video apstrādes jauda. Dators var darbināt trīs displejus ar maksimālo izšķirtspēju 3840 x 2160 pikseļi. Tā kā testa dators izmanto integrēto videokarti, varam aizmirst par videospēlēm. Kaut kādu Dota 2 cienījami spēsim palaist, bet tas arī aptuveni viss.

    Datora aizmugurējais vāks ir pieskrūvēts ar deviņām T5 (Torx) skrūvēm un kad to noņemam nost, varam brīvi piekļūt operatīvās atmiņas slotam un M.2 pamatatmiņas slotam. Par laimi operatīvā atmiņa nav pielodēta un varam datorā ievietot citu līdz 32GB lielu DDR-4 2400MHz operatīvās atmiņas moduli. Tas gan arī nozīmē, ka operatīvā atmiņa darbojas tikai viena kanāla režīmā, tātad lēnāk nekā tad, ja būtu divi atmiņas kanāli. Tāpat varam arī uzlabot pamatatmiņu, ievietojot M.2 (2280) SSD vai PCIe NVMe atmiņas moduli. Pie tam, PCIe atmiņas gadījumā tas darbosies PCIe 3.0 x4 režīmā. Vairāk par šo var lasīt Lenovo sagatavotajā pamācībā.

    Attēls no Notebookcheck.com

    Kā redzam CrystalDiskInfo rīka sniegtajā atskaitē, testa dators ir aprīkots ar Western Digital ražotu 256GB PCIe 3.0 x2 NVMe atmiņu. Ražotājs tai sola 200 TBW un secīgās lasīšanas un rakstīšanas ātrumus attiecīgi līdz 1700 un 1300MB/s.

    Kā redzam zemāk testos ar CrystalDiskMark un Samsung Magician rīkiem, tad ar solīto secīgās lasīšanas ātrumu sasniegšanu nav nekādu problēmu, bet rakstīšana gan realitātē ir lēnāka. Bet tomēr arī neskatoties uz to, šī tomēr ir pietiekami ātra atmiņa un failu kopēšana notiek pieņemami ātri. Plus, mums vienmēr paliek iespēja datorā ielikt ātrāku PCIe 3.0 x4 NVMe atmiņu, kas būtiski uzlabos datora veiktspēju.

    Testējamais dators veiksmīgi izturēja LatencyMon testu, kas pārbauda vai dators spēj darboties bez sistēmas aizturēm un vai to var izmantot, piemēram, reāllaika audio/video satura apstrādei.

    UserBenchmark testā mēs varam uzskatāmi redzēt, ka šis dators nav paredzēts videospēļu spēlēšanai un es pat nemēģināju tādas darbināt. Tomēr biznesa pielietojumam šis dators ir gatavs – ofisa programmatūru un tīmekļa pārlūku spēs darbināt kā pienākas.

    GeekBench testā procesora testā šis dators spēja iegūt 987 punktus viena kodola un 3122 punktus vairāku kodolu darbības testā. OpenCL testā tika iegūti 4299 punkti.

    PassMark PerformanceTest 9.0 veiktspējas testā, kas analizē kopējo sistēmas veiktspēju, tika iegūti 3404.6 punkti, kas ir diezgan viduvējs rezultāts. Līdzīgi tehniski aprīkoti datori sasniedza dažādus rezultātus. Piemēram, Dell Latitude 5400, kas arī izmanto tieši tādu pašu procesoru un operatīvo atmiņu, sasniedza tikai 2868.8 punktus, bet ASUS VivoBook X512U – 3469 punktus. Izteikts līderis šajā testā mums bija ASUS ZenBook 15, kas sasniedza 4069.6 punktus. Te gan jāpiezīmē, ka šim datoram ir vēl viena papildus NVIDIA GeForce MX150 videokarte.

    Ar Cinebench R20 pārbaudīsim datora procesora spējas. Ar 1249 punktiem šis dators piekāpjas visiem citiem iepriekš pieminētajiem portatīvajiem datoriem. Bet pieredze rāda, ka šajā testā var slikti iet pat datoriem ar tehniski pārākiem procesoriem. Bet neskatoties uz šo rezultātu, ThinkBook 13s ikdienas darbiem ir pietiekami nasks, bet nevajag tam dot smagus uzdevumus, piemēram, video renderēšanu vai milzīgu fotogrāfiju apstrādi.

    Arī PCMark 10 ir komplekss veiktspējas tests, kurā tiek pārbaudītas datora spējas tikt galā ar ikdienas uzdevumiem. Šajā testā ThinkBook 13s ar 3760 punktiem pārspēj ASUS VivoBook X512U (3659 punkti), bet piekāpjas ASUS ZenBook 15 (3951 punkti).

    3DMark Time Spy testā, kas fokusējas uz datora videospējām, redzam, ka to praktiski nav. Šajā testā iegūts mūsu testu vēsturē otrs sliktākais rezultāts un šis dators pārspēj vienīgi Dell Latitude 3400 (331 punkts), kas aprīkots ar Intel Core i3 8145U procesoru, 4GB operatīvo atmiņu un Intel UHD Graphics 620 integrēto videokarti.

    Lai arī sintētiskajos veiktspējas testos ThinkBook 13s uzrāda viduvēju sniegumu, ikdienas lietošanā pat ar knapāko procesoru man šis dators likās ļoti adekvāts. Tomēr, ja plāno datoru izmantot ilgāku laiku, es izvēlētos versiju ar jaudīgāko procesoru un vairāk operatīvās atmiņas. Pozitīvi, ka Lenovo šim datoram piedāvā iespēju lietotājam pašam nomainīt gan operatīvo atmiņu, gan pamatatmiņu. Šo abu komponenšu nomaiņa pavisam noteikti var jūtami uzlabot datora ātrdarbību un veiktspēju.

    Vecmodīgs spraudnis un pamazs baterijas darbības laiks

    Lenovo ThinkBook 13s ir aprīkots ar 45Wh akumulatoru, kas atbalsta Rapid Charge funkciju – spēj stundas laikā uzlādēties līdz 80%, ja izmantojam Lenovo 65W lādētāju, kāds bija iekļauts arī testējamā datora komplektācijā.

    Atkārtošos vēlreiz, es nesaprotu, kāpēc Lenovo ir izvēlējies šo datoru piedāvāt ar novecojušo uzlādes spraudni. Tā vietā krietni modernāk un nu jau arī ērtāk būtu izmantot USB-C lādētāju. Tas arī ļautu šo datoru izmantot ar USB-C dokstacijām.

    Lenovo sola, ka uzlādēts šis dators spēs darboties līdz 11 stundām ilgi. Tā kā baterijas apjoms nav graujoši liels, tad to var panākt tikai uz efektīva enerģijas izlietojuma rēķina. Tomēr PCMark 10 Modern Office baterijas testā, ko izmantojam šādu biznesa datoru apskatos, iegūts tikai nepilnu 6 stundu darbības rezultāts. Rezultāts ir labāks nekā ASUS VivoBook X512U (3h 46min), bet ievērojami piekāpjas Dell Latitude 5400 (12h 13min) un ASUS ZenBook 15 (12h 53min). No šāda datora es sagaidu stabilu 10 stundu darbību un ThinkBook 13s diemžēl to nespēj nodrošināt.

    Programmatūra

    Kā jau Lenovo datoros ierasts, galvenā pārvaldības programma ir Lenovo VANTAGE. Tajā varam uzzināt informāciju par mūsu datoru, veikt tā iestatījumu maiņu un programmatūras atjaunināšanu, kā arī iegūt atbalstu.

    Lenovo šajā programmā piedāvā uzstādīt arī savu partneru drošības risinājumus. Tā, piemēram, antivīrusu un ugunsmūri varam iegūt no McAfee, paroļu pārvaldnieku no Dashlane, Wi-Fi drošības risinājumu no Coronet un VPN risinājumu no SurfEasy. Neviens mūs gan nespiež izmantot šos risinājumus, taču šāda iespēja pastāv.

    Kamera un audio

    Šis dators ir aprīkots ar 720p izšķirtspējas tīmekļa kameru, kurai priekšā ir fizisks privātuma aizbīdnis, ko Lenovo sauc par ThinkShutter. Kameras spējas ir viduvējas, lai neteiktu vairāk. Bildes ir diezgan miglainas un būs jāpameklē gaišākas telpas, kurās veikt mūsu videozvanus. Bet mans novērojums ir tāds, ka arī citos biznesa datoros ražotāji īpaši neiespringst uz kvalitatīvu tīmekļa kameru izvēli un tas mani diezgan izbrīna, jo šādi sensori noteikti nemaksā dārgi.

    Lai arī datora korpusu rotā lepns “audio by HARMAN” uzraksts un stereo skaļruņu novietojums ir prātīgs (datora apakšā un pa sāniem), skanējums caur tiem ir diezgan kluss un nebaudāms. Bet līdzīgi kā ar tīmekļa kamerām, audio ir vēl viena joma, kur biznesa datori ir diezgan nespējīgi. Tiesa, situāciju var uzlabot ar pieklājīgām austiņām vai papildus skaļruņiem.

    Secinājumi: Man patīk ThinkBook 13s, bet…

    Uzreiz tiksim galā ar vienu lietu – jaunie ThinkBook sērijas portatīvie datori, lai arī tiek reklamēti kā biznesa klases ierīces, tomēr nav tieši konkurenti ThinkPad ierīcēm. Tas tiešām ir vairāk IdeaPad nekā ThinkPad dators. Tiem gluži vienkārši pietrūkst daudzu nianšu, kas ThinkPad datorus padara par biznesa klases datoru leģendām, kā, piemēram, tastatūra, TrackPoint kursorsvira, biznesa lietotājiem aktuāli drošības risinājumi u.c. Tomēr pat neskatoties uz to, man šis dators ļoti patika.

    Ja tomēr esi sapratis, ka meklē līdzīga izmēra pilnvērtīgu biznesa datoru, tad Lenovo tev labprāt piedāvās ThinkPad X390, kas maksās ap 1500 eiro, Dell piedāvās Latitude 13 (5300), kas maksās ap 1300 eiro, bet HP par gandrīz 1700 eiro uz galda noliks EliteBook x360 1030 G3.

    ThinkBook 13s trumpis ir tā gaumīgais alumīnija korpuss, plānais dizains un mazais svars. ThinkPad datoriem plāns dizains un mazs svars maksā krietni, krietni dārgāk. Tādējādi šis dators varētu būt interesants tiem pircējiem, kas grib Lenovo datoru, kas izskatās pēc biznesa klases ierīces, bet nav depresīvi melns klucis.

    Tastatūra, lai arī nejūtas kā ThinkPad datoriem, man patika – tā ir “kraukšķīgāka” un skārienpaliktnis darbojas labi. Displejs, kamera un audio spējas ir okei, bet ne vairāk un patērētāju klases ierīcēs ir krietni labāki displeji, kameras un audio. Bet ThinkBook var slēpties aiz biznesa pasaulē sagaidāmā viduvējā snieguma.

    Lai arī datoram ir noderīgi USB-A, USB-C un HDMI porti, tomēr mani neapmierina tas, ka tiek izmantots specifisks un novecojis uzlādes savienojums un datoram pietrūkst Thunderbolt savienojums, kas ļautu to pilnvērtīgi izmantot ar USB-C dokstacijām. Tāpat mūsu testos šis dators ne tuvu nespēja darboties solītās 11 stundas ar vienu uzlādi. Lasu, ka citos testos daudzi slavē ilgo baterijas darbību, bet es varu runāt tikai par savu pieredzi un ar testa datoru tā bija viduvēja.

    Kā jau minēju apskatā, es šo datoru izvēlētos ar jaudīgāko Intel Core i7-8565U procesoru un 16GB operatīvo atmiņu. Plus, pēc iegādes uzreiz nomainītos uz ātrāku PCIe 3.0 x4 NVMe pamatatmiņu. Tad dators būs pietiekami nasks samērīgai ikdienas (tīmekļa, ofisa lietotņu) lietošanai un biznesa datora raduraksti tam nodrošinās ilgu gadu stabilu darbību. Vismaz tā tam būtu jābūt.

    Jo plašāks ir šis apskats, jo vairāk trūkumus saredzu šim datoram. Tomēr pat neskatoties uz to man ThinkBook 13s patīk. Laikam Lenovo zīmolam joprojām ir kaut kāds šarms, kas viegli aizmiglo manu visādi citādi skaidro skatienu.

    Kādas ir tavas domas par šo ThinkBook 13s datoru? Vai tu pats sev tādu pirktu?

    Man patika:

    • Dizains un alumīnija korpuss
    • Tastatūra un skārienpaliktnis
    • Iespēja nomainīt RAM un SSD
    • Cena

    Man nepatika:

    • Nav Thunderbolt
    • Nav atmiņas un ID karšu lasītājs
    • Novecojis lādētājs un nepārliecinošas baterijas spējas
    • Viduvēja veiktspēja
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    28.12.2019 15:36

    Jā, gluži MacBook Air alternatīva vēl nesanāks. Thunderbolt nebūs ielikuši licences maksas dēļ. Ražošanas izmaksu “optimizēšanas” dēļ nav arī lādēšanas caur USB-C.

    Artis Abols
    28.12.2019 18:48
    Reply to  Krotow

    Thunderbolt jau kopš marta ir bez licences maksas!

    Krotow
    28.12.2019 19:48
    Reply to  Artis Abols

    Tas tiesa. Taču minētais laptops tika radīts gan jau ka +/- gadu agrāk, kad licence vēl bija jāmaksā.

    29.12.2019 13:22
    Reply to  Krotow

    Šim nevar nepiekrist.

    KKTK
    29.12.2019 15:37

    Studentiņa laptops. Es sev tādu nepirktu jo nav rezolūcijas un nav baterijas un nav Type-C. Un par to HARMAN skaņu var nepļukstēt. Sākuši kā mašīnās līmēt bļembas pilnīgi bez pamata.

    Oskars
    29.12.2019 16:12

    Interesanti, ka shim datoram var ielikt lidz 32Gb RAM, lai gan Thinkpad T480s lidz 24Gb RAM. Es pielauju, ka gan var ielikt lidz 40Gb RAM, balstoties ka nav parbaudits ar 32Gb ieliekot. Jo shim ir lidziga specifikacija T serijai.

    x x
    29.12.2019 23:09

    Vantage ļauj konfigurēt baterijas min/max lādēšanas robežas – varbūt mūsdienās bateriju kontrolieri ir gana gudri un ilgstoši turot laptopu pie vada, tie parūpējas lai tā netiek kauta ar nepārtrauktu lādēšanu. Bet nu tāds tas vantage ir, nodrošina potenciāli nevajadzīgu iespēju tiem, kas to uzskata par potenciāli noderīgu. Katrā ziņā redzeslaukā ir kāds cits laptops, kas ilgstoši turēts pie vada, ātri ir zaudējis baterijas ietilpību.

    Raivis Terinks
    31.12.2019 10:57

    ThinkBook Mani kaitina korpusa plastmasas/metala krāsojuma matetais materiāls. Īpaši melnajā versija Uz ārpuses (ekrāna vāka) metāla virmas paliek pirkstu nospiedumi, kurus nemaz nav tik viegli notīrīt (un nevajag komentēt kā rokas biežāk jāmazgā :), pirksti paliek pat no cimdiem. Un ar laiku, vietās kur biežāk liek rokas nesot vai atverot, veidojas tumšāki plankumi. Tas pats ir par klaviatūras virsmu, ap klaviatūru un īpaši ap mouse-pad – pēc pus gada lietošanas izveidojas izdiluma plankumi. Rezultātā, pat jauns dators izskatās pamatīgi palietots.
    Diezgan nesmuki priekš “biznesa” datora. Neērti sēdēt sanāksmē, kad dators spīd kā ar taukainām rokām apgramstīts.

    Reklāma