Web Analytics
More
    Reklāma

    Dell Latitude 5400 biznesa portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Īsi pirms vasaras saulgriežiem uz testu saņēmām divus svaigus Dell biznesa portatīvos datorus – kompakto 14 collu divi vienā tipa Dell Latitude 7400 un uzticamo, kā arī cenas ziņā pieejamāko Dell Latitude 5400 darba zirgu. Testus sāku ar Latitude 5400, ko pāris nedēļas lietoju kā manu primāro ikdienas datoru. Man ir ko teikt par šo produktu. Ķeramies klāt!

    Šī gada sākumā Dell izlaida savu populāro biznesa portatīvo datoru atjaunotās versijas un jaunie datori ir ne tikai tehniski uzlaboti, bet aizņēmušies XPS sērijas datoru dizaina idejas. Dell šo datoru dēvē par savā klasē mazāko biznesa portatīvo datoru, kam ap 14 collu neatspīdošo (anti-glare) displeju ir šauras apmales un datora korpuss spēcināts ar karbona šķiedrām. Dell Latitude 5500 modelis ir pieejams arī ar alumīnija korpusu.

    Reklāma

    Latitude 5400 var aprīkot ar astotās paaudzes Intel Core procesoriem (līdz i7 modelim ar vPro tehnoloģiju) un 32 GB DDR4 operatīvo atmiņu un 1 TB PCIe SSD iebūvēto atmiņu. Šo datoru var aprīkot ar 68 Whr akumulatoru, kuru no nulles līdz 80% var uzlādēt 1 stundas laikā. Latitude 5400 tiek piedāvāts ar 14 collu HD (1366 x 768) vai Full HD (1920 x 1080) izšķirtspēju. Pie tam, eksistē arī skārienjutīgā FHD displeja versija. Ja gribam mazāka izmēra displeju, tad lūkojamies uz Latitude 5300, kas pieejams ar 13.3 collu displeju, bet, ja meklējam lielāku displeju, tad skatiens jāvērš uz Latitude 5500, kas pieejams ar 15.6 collu displeju.

    Šis dators ir nopērkams ar uzstādītu Windows 10 Home vai Windows 10 Pro, kā arī Ubuntu 18.04 LTS operētājsistēmu.

    Dell Latitude 5400 var iegādāties no aptuveni 1000 eiro par versiju ar Intel Core i5 procesoru, 8 GB operatīvo atmiņu, 256 GB iebūvēto atmiņu un WIndows 10 Pro. Dārgākā Latitude 5400 versija ar Intel Core i7 procesoru, 16 GB operatīvo atmiņu, 512 GB iebūvēto atmiņu un Windows 10 Pro maksā jau tuvāk 1500 eiro.

    Neuzkrītošs dizains un augsta uzbūves kvalitāte

    Man patīk biznesa klases portatīvie datori, jo ražotāji tos cenšas veidot bez liekām dizaina ciku cakām. Tie izskatās vienkārši, neuzkrītoši un izturīgi. Konkrēto uz testu saņemot Latitude 5400 ražotājs ir iestrādājis 12.7 collu datora korpusā: 323.05mm x 216mm x 19.6mm. Dators sver sākot no aptuveni pusotra kilograma. Salīdzinot ar plānajiem un super vieglajiem ultrabukiem šāds biezums un svars varētu šķist daudz, tomēr Latitude šādi parametri ir pieņemami, jo dators izskatās un uz tausti šķiet izturīgs un ilgmūžīgs. Tieši tas, ko mēs sagaidām no biznesa portatīvā datora!

    Ja nesen testētais Lenovo ThinkPad E490 bija īstens pirkstu nospiedumu magnēts, tad uz Dell Latitude 5400 korpusa atsevišķus pirkstu nospiedumus tik ļoti neredzēsim, drīzāk viegli taukainus apgabalus.

    Šo datoru var atvērt ar vienu roku. Banāls, bet labs veids kā pārbaudīt datora izsvarojumu. Rezumējot, man tīri labi patīk, kā šis dators izskatās un kā tas jūtas rokā. Es gan to gribētu par kādiem 100-200 gramiem vieglāku.

    Bagātīgs pieslēgvietu klāsts

    Salīdzinot ar iepriekšējās paaudzes Dell Latitude 5490, pieslēgvietas no datora aizmugures ir pārnestas uz ierīces sāniem. No aizmugures uz kreiso sānu ir pārceļojusi arī dzesēšanas atvere un tā mani testa periodā spēja pamatīgi nokaitināt. Lai arī standarta ofisa darbu slodzē šis dators nemēdz pārāk uzkarst, tomēr kreisā roka man visu laiku atrodas virs ventilācijas atveres un tiek appūsta ar siltu gaisu. Ilgstošākā periodā tas kļūst ļoti kaitinoši.

    Datora kreisajā sānā atradīsim uzlādes pieslēgvietu, USB Type C 3.1 Gen 2 pieslēgvietu ar Power Delivery & Display Port atbalstu (papildus var piekomplektēt arī Thunderbolt 3), USB Type A 3.1 Gen 1 pieslēgvietu, kā arī papildus piekomplektējamu viedkaršu lasītāju.

    Labajā sānā kompakti izvietots vēl lielāks skaits dažādu pieslēgvietu. Te mēs atradīsim drošības pieslēgvietu, pilnizmēra RJ45 tīkla pieslēgvietu, HDMI 1.4 portu, USB 3.1 Gen un USB 3.1 Gen 1 pieslēgvietu ar Power Share atbalstu (ļauj uzlādēt ierīces arī tad, kad dators izslēgts), apvienoto audio/mikrofona pieslēgvietu, kā arī microSD atmiņas karšu lasītāju un papildus piekomplektējamu atvilknīti mikro SIM kartei, ja vēlamies būt neatkarīgi no Wi-Fi bezvadu tīkliem un izmantot mobilo internetu.

    Kopumā ļoti pieklājīgs pieslēgvietu klāsts, kas šo datoru ļauj ērti izmantot gan esot ceļā, gan birojā pieslēdzot pie ārējā monitora un citām perifērijas ierīcēm. Ja ar piedāvāto pieslēgvietu klāstu nepietiek, var situāciju uzlabot ar, piemēram, Dell WD19 vai Dell WD19TB Thunderbolt dokstaciju.

    Dell WD19TB Thunderbolt dokstacija

    Tastatūra un skārienpaliktnis neliks vilties

    Katram ražotājam sanāk dažādas tastatūras un pie katras no tām ir jāpierod. Dell Latitude 5400 izmantotā tastatūra ir vairāk līdzīga Lenovo ThinkPad sērijas datoros izmantotajām tastatūrām – tā nav pārlieku plāna un spiežas drīzāk smagnēji. Tāpat jāpiešaujas arī pie Page Up un Page Down taustiņiem, kas novietoti uzreiz blakus taustiņu pogām. Šo datoru var aprīkot arī ar tastatūras apgaismojumu, kas darbojas divos spožuma režīmos. Dell šo tastatūru arī reklamē kā spill resistant, jeb šļakstu drošu. Kopumā man ļoti patīk šīs tastatūras darbība, tā ir saprotama un visai ātri es iemanījos ar to rakstīt raiti un pavisam bez kļūdām pat neskatoties uz taustiņiem. Arī šis apskats ir rakstīts uz testa datora.

    Tastatūras vidū atradīsim mazu gumijotu kursorsviru ar ko varam vadīt peles kursoru. Jā, jā, līdzīgu kursorsviru esam pieredzējuši uz Lenovo datoriem. Lai šo ievades veidu varētu ērti izmantot, Dell ir novietojis fiziskās peles pogas ne tikai zem skārienpaliktņa, bet arī virs tā. Šajā gadījumā pat veselas trīs.

    Pats skārienpaliktnis nav pats lielākais savos izmēros, tomēr darbojas saprotami un atbalsta dažādus žestus. Piemēram, ar slidinot trīs pirkstus, varam pārslēgties starp programmām, bet ar četru vienlaicīgi skārienpaliktnim pieliktu pirkstu palīdzību varam ātri pārslēgties starp mūsu virtuālajām darbvirsmām.

    Pieklājīgs displejs

    Modernie patērētāju ultrabuki ir mūs izlutinājuši ar īpaši augstām izšķirtspējām, tomēr vidējās klases biznesa portatīvajos datoros ierastāka ir Full HD izšķirtspēja. Šādai izšķirtspējai ir pluss, jo attēla veidošanai vajag mazāku jaudu un tādējādi dators ilgāk darbosies.

    Dell Latitude 5400 ir pieejams ar 14 collu displejiem vairākās versijās. Vienkāršākā ir ar HD (1366 x 768) izšķirtspēju, bet Full HD (1920 x 1080) displejs ir pieejams gan skārienjutīgs, gan bez šādas funkcijas. Dell norāda, ka displeja vāks ir spēcināts ar karbona šķiedrām un tas šādam biznesa datoram ir noderīgi.

    Ražotājs norāda, ka Latitude 5400 displejs spēj nodrošināt līdz 220 nitu spilgtumu un uz testu saņemtais dators ticis pie anti-glare displeja, kurā samazināti nevēlami atspīdumi. Lai arī tehniski šis nav pārāk spilgts displejs, tomēr praksē tas man šķita ļoti pieņemams. Ārpus telpām strādāšana nebūs diezko patīkama, taču visādi citādi pietiek ij spilgtuma, ij krāsu attēlojums ir pietiekams ierindas ofisa samuraja vajadzībām.

    Veiktspēja pietiekama biroja darbiem

    Dell Latitude 5400 var aprīkot ar astotās paaudzes Intel Core procesoriem līdz pat i7 ar vPro tehnoloģijas atbalstu. Konkrētais uz testu saņemtais dators darbojas ar Intel Core i5 8265U procesoru un 8 GB DDR4 2666 MHz operatīvo atmiņu. Datoram ir divi operatīvās atmiņas sloti, tādējādi ar 2 x 16 GB moduļiem varam tam iegūt 32 GB operatīvās atmiņas apjomu.

    Ja neskaita, manuprāt, neveiksmīgo ventilācijas atveres novietojumu, dators kopumā dzesējas pietiekami labi. Uzlādes laikā jūtami uzsilst zona pa labi no skārienpaliktņa, bet strādāt joprojām var. Datora apakšpusi arī veiktspējas testi nespēja uzkarsēt tik ļoti, lai ierīce nebūtu noturama uz plikiem ceļiem. Ir pieredzēti krietni, krietni karstāki datori.

    Uz testu saņemtais dators ir aprīkots ar SK Hynix SC401 SATA disku ar 256 GB ietilpību. Šo datoru var aprīkot ar SATA SSD atmiņu līdz 512 GB, PCIe NVMe SSD atmiņu līdz 1 TB vai 1 TB paššifrējošo OPAL atmiņu.

    Ražotājs norāda, ka šī atmiņa nodrošina līdz 560 MB/s lasīšanas un 500 MB/s rakstīšanas ātrumu. Testi ar CrystalDiskMark un Samsung Magician parāda, ka praksē atmiņa darbojas aptuveni tā, kā solīts. Bet kopumā, protams, šo atmiņu par ātru nenosauksi. Ikdienas darbos gan tas pārāk netraucē, dators iestartējas pienācīgi ātri un atmiņas lēnīgā daba vien jūtama kopējot vai arhivējot lielākus failus.

    Gan Passmark, gan Cinebench testos redzam, ka videokartes spējas šim datoram ir ļoti ierobežotas. Konkrētais testa dators darbojas tikai ar integrēto Intel UHD Graphics 620 videokarti, taču var iegādāties arī datora versiju ar AMD Radeon 540X videokarti. Bet arī ar to šis dators nekļūs par videospēļu mašīnu.

    Programmatūra un akumulators

    Datorā ir uzstādītas vairākas noderīgas Dell programmas ar kuru palīdzību varam ierīci uzturēt labā darba kārtībā.

    Ar Dell Command | Update programmu varam iegūt sistēmas informāciju un veikt programmatūras (arī BIOS) atjaunināšanu.

    Savukārt ar Dell PointStick Assistant programmas palīdzību varam kontrolēt tastatūrā iebūvēto kursorsviru. Programmā varam to ieslēgt/izslēgt, padarīt to klikšķināmu, kā arī pielāgot zem tastatūras novietoto peles pogu funkcijas.

    Ar Dell SupportAssist programmas palīdzību varam pārbaudīt datora atsevišķās komponentes, kā arī saņemt atbalstu no ražotāja.

    Ļoti noderīga ir Dell Power Manager programma ar kuru var pielāgot dažādus datora uzlādes un akumulatora darbības aspektus. Tajā varam ieslēgt ExpressCharge ātro uzlādi, kas (izslēgtu datoru) spēj no 0 līdz 80% uzlādēt aptuveni stundā un divu stundu laikā pilnībā. Ļoti noderīga programma!

    Dell Latitude var aprīkot ar dažādiem akumulatoriem. Mazākais ir 3 šūnu 42 Whr modelis, bet eksistē arī lielāki 3 šūnu 51 Whr un 4 šūnu 68 Whr modeļi. Ar BatteryCare rīku noskaidroju, ka testa dators ir aprīkots ar ietilpīgāko 68 Whr akumulatoru. Pilnībā uzlādēts dators sola 11 ar pusi stundu darbību, bet praksē darbības laiku ļoti ietekmē tas, ko ar datoru darīsim. Es vairākas dienas mēģināju savus ierastos tīmekļa pārlūkošanas un ofisa darbu darīt ar šo datoru, kad tas atslēgts no barošanas un secināju, ka principā ar Latitude 5400 un 68 Whr akumulatoru var droši darboties visu darba dienu. Vēl piecos pēcpusdienā datora akumulators nebija tukšs un varētu vēl vakarā apskatīties ienākušos epastus.

    Tā kā tagad PCMark 10 piedāvā arī baterijas testus, tad esam pasākuši tos izmantot savos apskatos, lai baterijas mērījumu būtu salīdzināmi savā starpā. Dell Latitude 5400 Modern Office baterijas testā (šāds darba režīms šim datoram būs visizplatītākais) darbojas 12 stundas un 13 minūtes. Labs rādītājs!

    Testa datora komplektācijā ir iekļauts diezgan kompakts 90W lādētājs ar Dell 7.4mm lādētāja spraudni, bet šo datoru var iegādāties arī ar 65W lādētāju, kam var būt gan Dell 7.4mm, gan USB Type-C spraudnis.

    Dell ir sarūpējis arī 18 000 mAh ārējo akumulatoru (PW7015L), kas noderēs, piemēram, ceļojumos, kad veicamo darbu daudz, bet uzlādes iespējas apkārt nav pieejamas.

    Kamera, skaņa un pirkstu nospiedumu lasītājs

    Lai arī Dell atsevišķos savos datoros ir grēkojis ar kameras novietojumu zem displeja, Latitude 5400 gadījumā HD izšķirtspējas kamera ir pareizajā vietā – virs displeja. Tās kvalitāte ir OK, varēsim to labi izmantot mūsu video zvanos. Dell piedāvā iespēju iegādāties šo datoru bez kameras vai arī papildus iekļaut infrasarkano staru sensorus sejas atpazīšanai.

    Tātad tai ir fizisks privātuma aizbīdnis, lai mēs būtu pavisam droši, ka neviens mūs neredzēs. Šādi aizbīdņi nav nekāds jaunums, taču pēdējos dažos gados tie atkal kļuvuši ļoti populāri.

    Uz testu saņemtais dators ir aprīkots arī ar pirkstu nospiedumu lasītāju. Tas ir iebūvēts datora ieslēgšanas/izslēgšanas pogā. Cik labi tas darbojas? Godīgi? Tā ne pārāk. Manu pirksta nospiedumu tas spēja nolasīt tikai pēc kāda 3-5 mēģinājuma.

    Dell Latitude 5400 ir aprīkots ar stereo skaļruņiem, kas novietoti datora apakšpusē tā, lai skaņa atstarotos no galda virsmas. Kopumā skaļruņi ir pietiekami skaļi, kaut tiem pietrūkst sulīga zemo frekvenču skanējuma.

    Datorā ir uzstādīta MaxxAudio Pro programma, kas ļauj pielāgot skanējumu. Tajā ir iestrādāts gan ekvalaizeris, gan telpiskās skaņas uzlabojumi, gan pielāgojumi mikrofonam (trokšņu slāpēšana), lai mūsu saruna būtu saprotamāka dažādos apstākļos, piemēram, ja apkārt ir skaļa biroja telpa.

    Verdikts: lielisks dators biznesam

    Dell Latitude 5400 ir uzskatāms piemērs tam, ka arī ikdienā neuzkrītoši darba zirgi var būt reāli forši. Man ļoti patika šī datora pieklājīgais dizains, izturīgais korpuss, kvalitatīvais displejs un iespaidīgi ilgā akumulatora darbība. Visdrīzāk mājas lietošanai šādu biznesa datoru nepirksim, taču, ja ir iespēja ietekmēt sava ofisa datora iegādes procesu, ar Latitude 5400 būsi apmierināts. Tikai paprasi tā pavairāk operatīvās atmiņas un ātrāku galveno atmiņu.

    Man patika: Man nepatika:
    • Gaumīgs, neuzkrītošs dizains
    • Ērta tastatūra un skārienpaliktnis
    • Akumulators
    • Lēna iebūvētā atmiņa
    • Ventilācijas atveres novietojums
    • Neprecīzs pirkstu nospiedumu sensors

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Artūrs
    26.06.2019 12:20

    Dažkārt nesaprotu, kādēļ vispār vairs ražo un tirgo portatīvos datorus ar 1366*768 izšķirtspēju. Šad tad iznāk tādus instalēt klientam, un daļa mājas lapu atveras kaut kādā pa pusei mobilajā skatā vai arī logi nesatilpst ekrānā. Daudzas mājas lapas tāpat iznāk tādas, ka lai redzētu kādu konkrētu pogu (download, pay utt.) nākas ritināt ekrānu visu laiku uz augšu, uz leju.

    3 lietas, ko būtu jāaizliedz portatīvo datoru biznesā:
    Sistēma uz mehāniskā cietā diska;
    1366*768 izšķirtspēja;
    Samainītas vietām Fn un Ctrl pogas.

    Tas tā vispārīgi, ne konkrēti par šo Dell. :)

    26.06.2019 15:38
    Reply to  Artūrs

    Ar to 1366*768 izšķirtspēju viss nav viennozīmīgi slikti.
    Kamēr tu laptopu lieto vienu pašu, tikmēr FullHD un augstāka izšķirtspēja sniedz piesātinātāku attēlu, bet… uz lielās izšķirtspējas tev stāvēs 150% scalings kuru Windows un 3šās puses softi ne visos gadījumos prot izmantot korekti. Bieži vien kādi vecāki vai specifiski softi netiek galā ar šo palielinājumu. Otrā problēma ir 2. displejs. Bieži vien šādu laptopu slēdz pie 24″ displeja, atstājot vaļā arī pašu laptopu kā otro displeju dažādām sarakstēm u.c. sīkumiem. Un tad nu vispār sākas auzas. Mazajā displejā tev ir 150% lielajā 100%… aplikācijas (tas pats Ofiss) nespēj pārslēgties atkarībā no displeja kurā tās atvērtas, un vienā vai otrā displejā rādās miglainas…
    Windowsa gadījumā es esmu tomēr par native izšķirtspējas lietošanu, kur viss rādās pikselis pikselī un nav nekādu problēmu. 1366*768 ir ļoti optimāls izmērs uz 14″ ekrāna, jo palielinot fullHD izšķirtspējas bildi uz 150%, parādāmās informācijas apjoms ekrānā nav lielāks kā 1366*768!

    26.06.2019 16:04

    paga, tu uz 14″ FullHD vari iztikt ar 100%? Respekt! Es pamēģināju un sapratu ka man acis sāk sāpēt no standarta izmēra tekstuālās informācijas… Un man ar redzi viss ir kārtībā. Tiem kam redze nav pārāk laba šāds 100% scalings nemaz nederētu principā…

    Artūrs
    26.06.2019 21:52

    Pašam šad tad iznāk izmantot 14 collu elitebookus. Pirmais ko izdaru, uzlieku 100% scaling, jo pēc noklusējuma ir 150% un viss ir baigi liels. 14 collas fullhd man ir sweet spot. Ikdienā izmantoju 27 collu ekrānu 4K izšķirtspējā uz 150% scaling, bet tas tāpēc, ka monitors ir tālāk no acīm, nekā portatīvā ekrāns.

    Agnis
    27.06.2019 10:49
    Reply to  Uldis M.

    Man pašam ir 14″ FullHD laptops, kuru lietoju tikai ar 100% scale .Un es labprāt redzētu 1440p. Var tos pikseļus redzēt arī 14 collās un tā kā esmu smalka GUI piekritējs (t.i, lai dažādas rīkjoslas aizņemtu iespējami maz ekrāna vietas), tad pikseļu intensitāte man ir svarīga lieta.

    26.06.2019 15:51

    Nez… jauns laptops ar SATA SSD?
    Tas pats Latitude 3400 vai Vostro 5481 šķiet labāka opcija…

    Reklāma