Web Analytics
More
    Reklāma

    Dell Latitude 7400 biznesa portatīvā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā mēnesī pamatīgi iepazinos ar jauno Dell Latitude 5400 biznesa klases portatīvo datoru un man tas patika. Tāds kārtīgs un izturīgs darba zirgs, kas apvieno pietiekamu veiktspēju un pieejams sākot no aptuveni 1000 eiro! Kopā ar Latitude 5400 uz testu bijām saņēmuši arī par klasi augstāko Dell Latitude 7400.

    Kopējā Dell biznesa datoru piedāvājumā Latitude 7000 Series ir visvieglākie, mazākie un spējīgākie portatīvie datori. Tie ir pieejami ar 12, 13 vai 14 collu displejiem, kā arī 2-in-1 versijās (12 un 14 collu modeļi), kurus var pārlocīt par 360 grādiem un izmantot kā planšetdatoru.

    Reklāma

    Uz testu saņemtais Latitude 7400 ir aprīkots ar 14 collu Full HD izšķirtspējas displeju, Intel Core i5 8365U procesoru, 8 GB operatīvo un 256 GB iebūvēto atmiņu.

    Dell Latitude 7400 cenas Latvijā sākas no aptuveni 1300 eiro par versiju ar 14 collu Full HD izšķirtspējas displeju, Intel Core i5 8265U procesoru, 8 GB operatīvo un 256 GB iebūvēto atmiņu līdz pat aptuveni 1800 eiro par versiju ar Intel Core i7 8665U procesoru, 16 GB operatīvo un 512 GB iebūvēto atmiņu.

    Gaumīgs dizains, kas iederēsies birojā

    Šo datoru varam izvēlēties vai nu tumšā, vai alumīnija pelēkā krāsā. Pirmajā gadījumā datora vākam būs karbona šķiedras zīmējums, bet otrajā – datora korpuss būs veidots no alumīnija. Uz testu saņemtais alumīnija modelis izskatās diezgan pieklājīgs, taču uz tausti tas nešķiet tik pamatīgi uzbūvēts, kā, piemēram, Apple MacBook. Dell dators rokās gluži vienkārši jūtas kā skārda bundža nevis pamatīgs alumīnija klucis.

    Dell Latitude 7400 biezākajā vietā ir 18.96mm augsts, 321.35mm plats un 214.08mm dziļš. Šī datora svars sākas no 1.36kg, kas šādam biznesa klases datoram ir pat ļoti labs rādītājs.

    Acīmredzot, lai panāktu labāku datora ventilāciju, atverot tā vāku, dators tiek piepacelts augstāk. Tas ir noderīgi, jo šim datoram ir tendence diezgan pamatīgi uzsilt.

    Latitude 5400 apskatā es sūkstījos, ka datora kreisajā pusē ir dzesēšanas atvere un caur to uz kreiso roku visu laiku tiek pūsts silts gaiss. Latitude 7400 šādas atveres nav, taču ir cita problēma. Dators kreisajā pusē pats par sevi var kļūt nepatīkami silts, taču tā nav lielākā bēda. Man nesaprotami darbojas datora ventilatori. Tie visu laiku ieslēdzas un izslēdzas, pie tam skaņa ir tik sīcoši augsta, ka atgādina zobārsta urbi. To dzirdu es un to dzird pie blakus galdiem sēdošie kolēģi. Kaitinoši! Var just, ka Dell inženieriem nav gājis viegli ar pieklājīgās jaudas iedabūšanu tik mazā korpusā.

    Bagātīgs pieslēgvietu klāsts

    Latitude 7400 kreisajā sānā redzam Dell lādētāja pieslēgvietu, Thunderbolt 3 pieslēgvietu ar Power Delivery & Display Port atbalstu, HDMI 1.4, USB Type A 3.1 Gen 1 pieslēgvietu, kā arī papildus piekomplektējamu viedkaršu lasītāju.

    Datora labajā sānā atrodam apvienoto austiņu un mikrofona pieslēgvietu, microSD atmiņas kartes slotu, USB 3.1 Gen 1 pieslēgvietu ar Powershare funkciju (ļauj uzlādēt ierīces arī tad, kad dators izslēgts), kā arī Noble Wedge drošības slēdzenes pieslēgvietu. Papildus ir iespējams piekomplektēt arī mobilā interneta modemu, tad zem microSD atmiņas kartes slota būs novietota atvilknīte mikroSIM kartei. Šim datoram pa tieši nepieslēgsim RJ45 tīkla kabeli.

    Kopumā ļoti pieklājīgs pieslēgvietu klāsts, kas šo datoru ļauj ērti izmantot gan esot ceļā, gan birojā pieslēdzot pie ārējā monitora un citām perifērijas ierīcēm. Ja ar piedāvāto pieslēgvietu klāstu nepietiek, var situāciju uzlabot ar, piemēram, Dell WD19 vai Dell WD19TB Thunderbolt dokstaciju.

    Dell WD19TB Thunderbolt dokstacija

    Tastatūra un skārienpaliktnis derēs pamatīgam darbam

    Tā kā pirms Latitude 7400 testa izmēģināju Latitude 5400 portatīvo datoru, tad pie tastatūras biju pieradis un man radās sajūta, ka abi datori izmanto gandrīz identisku tastatūru. Taustiņi rakstās aptuveni tāpat, tikai uz Latitude 7400 datora tastatūras vidū nav Dell PointStick kursorsvira un tādējādi peles taustiņi ir tikai zem skārienpaliktņa. Kopumā es šo datoru vērtēju kā pietiekami ērtu ilgstošai drukāšanai un skārienpaliktnis var pavisam labi aizvietot ārēji pieslēdzamu peli. Ievades ierīcēm nav nekādu būtisku trūkumu, tik cik jāpierod tās lietot.

    Pieklājīgs displejs darbam birojā

    Dell Latitude ir nopērkams ar 14 collu displeju, kas darbojas ar HD (1366 x 768 pikseļu) vai Full HD (1920 x 1080 pikseļu) izšķirtspēju. Dārgākajās šī datora versijās varam atrast arī skārienjūtīgu displeju. Lētākās datora versijas nodrošina 220 nitu spilgtumu, kamēr dārgākie modeļi līdz 300 nitiem. Displejam ir pretatspīdumu (anti-glare) pārklājums. Manuprāt, ļoti pieņemams, kaut ne pārsteidzošs, displejs šādas klases datoram.

    Veiktspēja būs pietiekama biroja darbiem

    Dell Latitude 7400 var aprīkot ar astotās paaudzes Intel Core i5 8265U, Intel Core i5 8365U (vPro) vai Intel Core i7 8665U (vPro) procesoriem un DDr4 2666 MHz operatīvo atmiņu līdz 32 GB (2 x 16 GB). Par attēla izvadīšanu uz displeja atbild Intel UHD Graphics 620 integrētā videokarte. Kā redzam, šis nav nekāds videospēļu spēlēšanai paredzēts dators.

    Uz testu saņemtais dators ir aprīkots ar Toshiba KXG60ZNV256G NVMe atmiņu ar 256 GB ietilpību. Dell Latitude 7400 varam aprīkot ar M.2 PCIe NVMe atmiņu līdz pat 1 TB.

    Ja Latitude 5400 testā man iebūvētā (SATA) atmiņa sagādāja vilšanos, tad šim datoram iebūvētā atmiņa jau ir krietni, krietni ātrāka.

    Ražotājs norāda, ka atmiņai ir jānodrošina lidz 3050 MB/s lasīšanas un 1550 MB/s rakstīšanas ātrums. Tests ar CrystalDiskMark parāda, ka arī praksē varam sasniegt līdzīgus solītajam ātrumus. Tie ir pietiekami, lai dators darbotos naski un mēs varētu ātri darboties ar lielākiem un mazākiem failiem.

    PassMark PerformanceTest 9.0 testā ar izmēģinājuma datoru ieguvu 3318.5 punktus un tas ir mazliet vairāk nekā Dell Latitude 5400 (2868.8 punkti), taču mazāk nekā Lenovo ThinkPad E490 (3681.8 punkti). Tiesa, jāņem vērā, ka testētais Lenovo dators bija aprīkots ar jaudīgāku Intel Core i7 8565U procesoru, lielāku 16 GB operatīvo atmiņu un Intel UHD Graphics 620 integrēto videokarti papildina arī AMD Radeon RX 550X videokarte.

    Interesantā kārtā Cinebench R20 testā Latitude 7400 ieguva mazāku rezultātu (1219 punkti) nekā klasi zemākais Latitude 5400 portatīvais dators (1338 punkti). Pie tam, Latitude 5400 bija aprīkots ar knapāku Intel Core i5 1265U procesoru.

    Arī 3DMark Cloud Gate veiktspējas testā Latitude 5400 ieguva augstāku rezultātu – 8395 punktus.

    Rezumējot, jāsaka, ka mani pārsteidza Latitude 7400 nespēja pārspēt nesen testēto Latitude 5400 modeli. Tāpat skaidrs, ka ne viens, ne otrs no abiem pieminētajiem datoriem nederēs nekam citam, kā tikai biroja darbam. Šis nav nedz spēļu, nedz multimediju apstrādes aparāts.

    Akumulators spēj nodrošināt pilnu darba dienu

    Uz testu saņemtais Latitude 7400 bija papildināts ar diezgan kompakta izmēra 65W lādētāju, kuram galā ir Dell 7.4mm lādētāja spraudnis, taču šo datoru var iegādāties arī šādas pašas jaudas lādētāju ar USB Type-C spraudni, kā arī krietni jaudīgāku 90W lādētāju ar Dell vai Type-C spraudni.

    Dell Latitude 7400 var aprīkot ar dažādiem akumulatoriem. Mazākais ir 3 šūnu 42 WHr modelis, bet eksistē arī lielāks 4 šūnu 60 WHr modelis. Ar BatteryCare rīku noskaidroju, ka testa dators ir aprīkots ar ietilpīgāko 60 WHr akumulatoru.

    Dell reklamē, ka pilnībā uzlādēts Latitude 7400 var darboties bez apstājas pilnu darba dienu. Protams, rezultātu būtiski ietekmē darbības, kuras ar datoru veiksim, tomēr mana pieredze ar 60 WHr akumulatora versiju liecina, ka tipiskiem biroja darbiem (Microsoft Office dokumentu rediģēšana un tīmekļa pārlūkošana) tik tiešām baterijas spēju pietiks.

    Tā kā tagad PCMark 10 piedāvā arī baterijas testus, tad esam pasākuši tos izmantot savos apskatos, lai baterijas mērījumu būtu salīdzināmi savā starpā. Dell Latitude 7400 palaidām Modern Office baterijas testu un ieguvām 14 stundu un 13 minūšu rezultātu. Tas ir ļoti labs rezultāts! Salīdzinājumam, nesen izmēģinātais Latitude 5400 šajā testā darbojās 12 stundas un 13 minūtes.

    Ar Dell Power Manager programmu varam pielāgot dažādus datora uzlādes un akumulatora darbības aspektus. Tajā varam ieslēgt ExpressCharge ātro uzlādi, kas (izslēgtu datoru) spēj no 0 līdz 80% uzlādēt aptuveni stundā un divu stundu laikā pilnībā.

    Dell ir sarūpējis arī 18 000 mAh ārējo akumulatoru (PW7015L), kas noderēs, piemēram, ceļojumos, kad veicamo darbu daudz, bet uzlādes iespējas apkārt nav pieejamas.

    Programmatūra

    Ar Dell Command | Update programmu varam iegūt sistēmas informāciju un veikt programmatūras (arī BIOS) atjaunināšanu.

    Ar Dell SupportAssist programmas palīdzību varam datora komponenšu diagnostiku, atjaunināt programmatūru, uzlabot datora ātrdarbību, kā arī saņemt atbalstu no ražotāja.

    Kamera, skaņa un pirkstu nospiedumu lasītājs

    Dell Latitude 7400 HD kamera ir novietota virs displeja un tās HD izšķirtspēja nozīmē, ka varēsim iegūt pieņemamas kvalitātes video. Dell piedāvā iespēju iegādāties šo datoru bez kameras vai arī papildus iekļaut infrasarkano staru sensorus sejas atpazīšanai.

    Kameru sedz fizisks aizbīdnis, tādējādi jebkurā brīdī varēsim noslēpties no citu acīm. Pēdējā laikā privātuma jautājums atkal ir slavas zenītā un ražotāji priecīgi reklamē arī tik arhaiskus risinājumus. Bet tas nebūt nav slikti, jo nav nekā uzticamāka par fizisku aizbīdni.

    Datora ieslēgšanas/izslēgšanas pogā ir iestrādāts pirkstu nospiedumu lasītājs. Es pieņemu, ka tas ir tieši tāds pats, kādu redzēju iepriekš apskatītajā Latitude 5400 datorā. Arī Latitude 7400 tas darbojas ne pārāk labi. Tas nav diez ko ātrs un precīzs. Mans pirksts pārsvarā netika atpazīts un ar laiku man apnika mēģināt.

    Datora apakšpusē ir izvietoti stereo skaļruņi un tie vērsti pret galda virsmu. Tie skan pietiekami skaļi un derēs videozvaniem. Datorā ir uzstādīta MaxxAudio Pro programma, kas ļauj pielāgot skanējumu. Tajā ir iestrādāts gan ekvalaizeris, gan telpiskās skaņas uzlabojumi, gan pielāgojumi mikrofonam (trokšņu slāpēšana), lai mūsu saruna būtu saprotamāka dažādos apstākļos, piemēram, ja apkārt ir skaļa biroja telpa.

    Verdikts: Ne līdz galam pārliecinošs sniegums

    Ja iepriekš izmēģinātais Dell Latitude 5400 vidējās klases biznesa portatīvais dators mani patīkami pārsteidza, tad es nevaru to pašu teikt par Latitude 7400. No vienas puses, šis dators ir gaumīgi nostrādāts, apveltīts ar iespaidīgi labu akumulatoru un ērtu tastatūru/skārienpaliktni, taču no otras – tā veiktspēja vismaz Intel Core i5 8365U procesora versijā nepārliecina. Veiktspējas testos tas piekāpjas zemākas klases Latitude 5400 un man nav skaidrs kāpēc. Plus, tā uz nerviem krītošā ventilatoru sīcoņa.

    Man patika: Man nepatika:
    • Gaumīgs, neuzkrītošs dizains
    • Ērta tastatūra un skārienpaliktnis
    • Akumulators
    • Kaitinoši sīcoši ventilatori
    • Neprecīzs pirkstu nospiedumu sensors
    • Nepārliecinoša veiktspēja
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andron MacBeton
    12.07.2019 21:06

    Kur ir “apskats” par pašu svarīgāko? DZESI!

    gamer
    07.07.2021 01:49

    Skatos netā, tagad iznākuši pat vēl jaunāki Dell portatīvie datori – 9410 modeļi izskatās makten jaudīgi. Bet arī tiem domāju dzesēšana ir klupšanas akmens, jo tik plānos nezinu vai maz var sakarīgu ventilatoru iestum iekšā. Negribas jau lavas kluci sev klēpī pēc 1h lietošanas turēt :D

    Reklāma