Nokia 7 Plus apskats

45

Pievilcīga šķiet ideja par Nokia vēlmi atjaunot vēsturisko telefonu sērijas jaunā formātā ar Android operētājsistēmu. Pagājušajā gadā Nokia parādīja Nokia 3, Nokia 5 un Nokia 6, kas šķita pieņemas cenas, drīzāk budžeta klases viedtālruņi. Tad vēl bija Nokia 8, kas bija HMD pirmais mēģinājums sacensties ar augstākās raudzes viedtālruņiem.

Nokia bija nedaudz piemirsusi septīto sēriju, kas man vienmēr asociējusies ar nedaudz vājprātīgas formas telefoniem (te es runāju par divtūkstošo gadu Nokia). Laikam vecās Nokia ikoniskākais 7. sērijas modelis bija Nokia 7110 jeb zaļais banāniņš, šis gan nebija Matrix telefons. Vēl no šīs sērijas bija Nokia 7650 modelis, kas bija pirmais telefons ar krāsainu ekrānu, pirmais telefons ar kameru, pirmais Symbian modelis un pirmais telefons ar tā saukto kursorsviru jeb džoistiku. Nevajag piemirst piles formas Nokia 7600, Nokia 7280 bija puļķītis ar ritināmu rullīti un iebūvētu spoguli. Arī Nokia 7370 un 7380 bija gana vājprātīgi. Pat Windows Phone ērā Nokia viedtālruņi pieturējās pie spilgtām krāsām un interesantiem dizainiem.

Arī no Nokia 7 Plus gaidīju kaut ko drusku dullu, kaut ko īpatnu, kādu trakāku krāsu salikumu, bet ar nožēlu jāsaka, ka Nokia 7 Plus it nemaz nespēja aplaimot šajās kategorijās.

Tehniskā specifikācija

  • Operētājsistēma: Android 8.0 Oreo, Android One
  • Ekrāns: IPS LCD, 6.0 collas, 1080 x 2160 (18:9), ap 403 ppi, skrambu drošs Corning Gorilla Glass 3 ekrāna pārklājums
  • Procesors: Qualcomm Snapdragon 660, x2.2 GHz Kryo 260 & 4×1.8 GHz Kryo 260 kodoli, Adreno 512 video apakšsistēma
  • RAM: 4.0 GB
  • Atmiņa: 64 GB, microSD līdz 256 GB
  • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX HD), 4G, NFC, USB Type-C
  • Kameras: 12 megapikseļi, f/1.8 objektīvs un 2x zoom 13 megapikseļi, f/2.6 objektīvs elektroniskā attēla stabilizācija, HDR, fāzes nobīdes autofokuss, sejas noteikšana, LED zibspuldze. 16 megapikseļu priekšējā kamera
  • GPS: ar A-GPS, GLONASS, BDS
  • Papildus: e-kompass, pirkstu nospiedumu lasītājs, USB Type-C un ātra akumulatora uzlāde
  • Izmēri un svars: 158.4 x 75.6 x 8 mm, 183 g
  • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 3800 mAh
  • Krāsas: Black/Copper, White/Copper
  • Cena: ap 400 eiro

Izskats un uzbūve

Nokia 7 Plus (gluži kā visi pārējie Nokia Android modeļi) ir visai piezemēta izskata viedtālrunis. To būtu grūti nodēvēt par atšķirīgu, tomēr Nokia 7 Plus spējis saglabāt gaidīto Nokia kvalitāti materiālu izvēlē. Nokia 7 Plus ir metāla apmales, līdzīgas apmales ir Nokia 8 Sirocco modelim. Apmales šķietas nedaudz asas, ilgi (piemēram, filmas skatīšanās laikā) rokās turēt Nokia 7 Plus varētu būt nekomfortabli.

Nokia 7 Plus aizmuguri klāj matēta plastmasa, tā pārāk ātri savāc pirkstu nospiedumus, kas pēcāk ļoti negribīgi nāk nost.

Viedtālrunis pieejams vairākās glītās krāsās – melnā krāsa nav pliki melna, tā ir ar nelielu tumša zelta piešprici dažās detaļās, kas kopumā izskatās atšķirīgi no ierastajām melnajām vai sudrabotajām plāksnēm.

400 eiro vērtais Nokia 7 Plus rokās šķiet nedaudz par lielu, jo ap 6.0 collu ekrānu ir platas apmales. Šajā cenā Nokia varēja drusku pacensties, samazinot ekrāna apmales par pāris milimetriem.

Viedtālrunis saglabājis 3.5 mm standarta austiņu pieslēgvietu, vienlaikus iegūstot USB Type-C uzlādes spraudni.

Parasti neaizraujos ar iebūvēto skaļruņu apspriešanu, jo tie gandrīz nekad nav pārāk labi, bet 400 eiro vērtais Nokia 7 Plus ticis pie nožēlojama skaļrunīša, kas atrodas viedtālruņa lejasdaļā. Visticamāk, to vienmēr būsi aizspiedis ar plaukstu.

Nokia 7 Plus ir pirkstu nospiedumu nolasītājs, kas šķiet gana ātrs, virs tā izvietotas divas galvenās kameras ar Zeiss logo. Kameras ir vienādas ar Nokia 8 Sirocco atrodamajām.

Ekrāns

6.0 collu LCD ekrānam ir standarta 1080p+ izšķirtspēja. Nebūs te nekādi HDR atbalsti, bet ir modernā 18:9 malu attiecība. Nokia 7 Plus saņēmis visai parastu ekrānu, vienīgi nedaudz piestrādāts pie ekrāna malu noapaļošanas, bet tas arī ir viss.

Kopumā – Nokia 7 Plus ekrāns atbilst viedtālruņa cenai. Nekādu izlēcienu, nekādu pārspīlējumu.

Veiktspēja

Nokia 7 Plus saņēmis gana modernu Snapdragon 660 procesoru kopā ar 4 GB RAM un 64 GB atmiņu. Atmiņu varēsi papildināt ar microSD atmiņas karti līdz 256 GB.

Lai arī tehniskā specifikācija šķiet varbūt pat atbilstoša Nokia 7 Plus cenai, tomēr galvenais ir viedtālruņa ikdienas spējas. Un te mēs atduramies pret visai lēnu izmantoto iebūvēto atmiņu. Ar 280 MB/s nolasīšanas ātrumu un 200 MB/s ieraksta ātrumu Nokia 7 Plus atmiņa nebūt nav dēvējama par dikti žiperīgu. Ieraksta ātrums pat ir pieņemams (vairumam pēdējo mēnešu flagmaņu ieraksta ātrums ir ap 230 MB/s), bet nolasīšanas ātrums pamatīgi iegriež ātrdarbībai. Labs nolasīšanas ātrums skaitās ap 650 MB/s, izcils (Galaxy S9, Huawei flagmaņi) ir jau ap 800 MB/s.

Ikdienā Nokia 7 Plus pavisam noteikti varēja būt ātrāks par prasīto cenu. Manuprāt, visai līdzīgi darbojās Samsung Galaxy A8 (32 GB atmiņa) modelis, kas arī šobrīd maksā ap 400 eiro. Manuprāt, Galaxy A8 bija daudz interesantāks viedtālrunis ar kvalitatīvāku ekrānu.

Programmatūra

Nokia 7 Plus darbina Android One (Android 8.1 Oreo) operētājsistēma, ko noteikti var uzskatīt par pamatīgu plusu. Nokia nav piemēslojusi Android ar reklāmu lietotnēm, nekādu atšķirību starp Android One un Android neredzēsi.

Android One arī piedāvā ļoti laicīgus programmatūras labojumus un atjauninājumus. Jau pirmo reizi ieslēdzot Nokia 7 Plus, tiek piedāvāts ielādēt atjauninājumus. Faktiski tiek uzspiests veikt atjauninājumus. Nokia ir apsolījusi 7 Plus modeli nodrošināt arī ar Android P un Android Q operētājsistēmas atjauninājumiem.

Rodas sajūta, ka Android One nav perfekti nostrādāta operētājsistēma – Nokia 7 Plus pāris reizes bez lielām ceremonijām pārstartējās, novēroju arī problēmas ar kameras lietotnes darbību. Kameras lietotne gan ir nākusi no Nokia, tāpēc par to Google nevajadzētu nest atbildību.

Kopumā Nokia 7 Plus šķiet nedaudz sasteigts modelis. Nekādas programmatūras problēmas neredzēju Nokia 8 Sirocco modelī, kas arī saņēmis to pašu Android One operētājsistēmu un Nokia izstrādāto kameras lietotni.

Kamera

Nokia 7 Plus kamera vismaz teorētiski ir tā pati, kas atrodama Nokia 8 Sirocco viedtālruņa modelī. Arī Nokia 7 Plus kamera ir pamatīgi izvirzīta no korpusa, kameras lietotnei ir tās pašas Pro sadaļas iespējas, kas Nokia 8 Sirocco un nu jau arī vecākajam Nokia 8 modelim pēc atjauninājuma saņemšanas.

Atzīšos, ka man nekad (pēc Nokia Android atdzimšanas) nav patikusi kameru darbība. Ārā nāk diezgan prastas fotogrāfijas, kaut arī kameru moduļi it kā top sadarbībā ar Zeiss. Dārgajiem Nokia Windows Phone modeļiem ar kamerām gāja daudz, daudz labāk.

Nokia 7 Plus ir divas galvenās kameras – 12 megapikseļu f/1.7 platleņķa kamera un divkāršā palielinājuma kamera ar 13 megapikseļiem un f/2.6 objektīvu. Interesanti, ka Nokia 7 Plus veidotās fotogrāfijas izskatās nedaudz labāk par Nokia 8 Sirocco. Kamera nav tikusi pie optiskās attēla stabilizācijas, kas drusku iegriež fotogrāfijām sliktākos gaismas apstākļos.

Manuprāt, Nokia 7 Plus mazāk agresīvi cenšas fotogrāfijas apstrādāt, tāpat lietotne necenšas padarīt fotogrāfijas gaišākas, nekā būtu nepieciešams.

Gaišā dienas laikā, ja tiešām gaisma ir pārpārēm, Nokia 7 Plus veido glītas fotogrāfijas, turklāt kamera neveido nekādus sauleszaķīšus, kā tas ir Nokia 8 Sirocco. Varbūt nedaudz ieklibo automātiskā HDR darbība.

Tad vēl, protams, jāņem vērā Nokia 7 Plus cena ap 400 eiro un visai dullā Nokia 8 Sirocco 800 eiro cena. Nokia 7 Plus kameras spējas atbilst viedtālruņa cenai, bet par Nokia 8 Sirocco tā īsti sacīt nevarētu. Vērtēju, ka Nokia 7 Plus kameras darbība aptuveni atbilst OnePlus 5, varbūt pat OnePlus 5T kameras iespējām un kvalitātei.

Akumulators

Nokia 7 Plus ticis pie visai ietilpīga 3800 mAh akumulatora, no lielajiem ražotājiem vēl tikai Huawei sadūšojies ievietot 4000 mAh akumulatorus savos modeļos. Pārējie lielie ražotāji īsti netiek pāri 3200… 3300… 3500 mAh.

Ar Nokia 7 Plus ar vienu uzlādi pavisam noteikti iztiks pusotru dienu, varbūt pat divas dienas, ja neglūnēsi YouTube video. Spēles noēd aptuveni 25…30% stundas laikā, video skatīšanās stundā – aptuveni 12…15%. Naktī Nokia 7 Plus iztiek ar 3% no akumulatora enerģijas. Uzlāde no gandrīz tukša akumulatora ar līdzi doto lādētāju aizņem aptuveni divas stundas, kas ir visai labs rādītājs.

Nobeigumā

Nokia 7 Plus ieņēmis visai blīvi apdzīvotu cenu segmentu. Ap 400 eiro nav nekādu problēmu piemeklēt sev tīkamu viedtālruni. Vairums no zemāk minētajiem modeļiem ir aptuveni gadu veci flagmaņi, daži ir jaunāki modeļi, kas būtu dēvējami par virs-vidējo klasi.

  • Gadu vecais Huawei Honor 9 (4 GB RAM + 64 GB) ap 350 eiro
  • Pie mums oficiāli netirgotais LG G6 (4 GB RAM + 32 GB) ap 350 eiro
  • Drusku novecojušais Samsung Galaxy S7 (4 GB RAM + 32 GB) ap 350 eiro
  • Ļoti svaigais Huawei P20 Lite (4 GB RAM + 64 GB) ap 380 eiro
  • Maziņais Sony Xperia XZ1 Compact ap 390 eiro
  • Šī gada Samsung Galaxy A8 (2018) (4 GB RAM + 32 GB) ap 400 eiro
  • Eksperimentētājiem – Xiaomi Mi 6 (6 GB RAM + 64 GB) un Xiaomi Mi Mix 2 (6 GB RAM + 64 GB) pie 400 eiro
  • Klasisko formu Huawei P10 (4 GB RAM + 64 GB) ap 410 eiro
  • Tīņu elks Apple iPhone SE 128 GB ap 415 eiro
  • Un pagājušā gada Nokia 8 Dual (4 GB RAM + 64 GB) 425 eiro

Pats par sevi (atrauts no skarbās konkurences) Nokia 7 Plus ir gana pieklājīgs pirkums. Tam ir liels akumulators, labs ekrāns, savai cenai atbilstoša kamera. Pat varētu sacīt, ka Nokia 7 Plus uzbūve ir pārdomāta un kvalitatīva. Liels pluss ir Android One operētājsistēma, kas tiek ļoti veikli atjaunināta.

Tomēr aptuveni gadu veci konkurenti ierāda Nokia 7 Plus vietu. No uzskaitītajiem konkurentiem es pats ņemtu Huawei P10, nesmādētu Samsung Galaxy A8 (2018), noteikti daudzi pircēji iekritīs Apple iPhone SE 128 GB izliktajās lamatās, dullie dosies Xiaomi Mi Mix 2 skāvienos. Viedtālruņu tirgus ir skarbs.

Pagājušā gada Nokia modeļi (Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 un Nokia 8) nesa visai līdzīgu dizainu vai vismaz pāris vienojošas detaļas, piemēram, kameras dizainu. Šogad Nokia ir sataisījusi lielāku dizaina miksli. Mani kā potenciālu pircēju drusku baida atsauksmes no Nokia pagājušā gada lēto modeļu lietotājiem – esot pamatīgi klibojusi kvalitāte, kas konstatējama tikai pēc pāris mēnešu lietošanas. Kaut kā nepamet sajūta, ka arī šī gada Nokia modeļi ir vēl pārāk “ķīniski”.

Patika

+ ietilpīgs akumulators
+ Android One (ja neskaita pāris bugus)
+ pieklājīga uzbūve
+ savai cenai pieņemama kamera

Nepatika

– 6.0 collu ekrānam – visai palielas kopējās formas
– ķellējas aizmugures vāks
– programmatūras kļūdas

Ierīces vērtējums
Dizains & korpuss
6
Ekrāns
5
Kamera
6
Veiktspēja
7
Akumulators
7
Programmatūra
6
Salīdzinot ar konkurentiem (cenā ap 400 eiro)
5
nokia-7-plus-apskatsIespējams, starta cena drusku nedraudzīga, bet viedtālrunis pats par sevi ir tīri lietojams.
Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
45 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
azad
13.06.2018 11:45

Šos apskatus vajadzētu izplatīt visur kur iespējams, lai cilvēki neiepērkas!
Kāpēc tik zemu tiek vērtēti vecāki flagmaņi? Manuprāt S6 vai S7 izpogā visu to sarakstu kas minēts. Iespējams ne visos parametros, bet kopumā gan.
Kā tiek tagad vērtēta S7 kamera? Vai tā nebūtu vērtējama kā labākā no visiem vidējās klases telefoniem, kas iznākuši pēc S7?
Ieteiktu izcelt atseviķi kaut kādus būtuskus raksturlielumus, kā šajā aprakstā rakstīšanas un lasīšanas ātrums! Jo reizēm paskatoties un GB, Mp, RAM liekas baigais mežonis, bet patiesībā ir daži knifiņi, kas ir būtiski.

Kristaps Skutelis
13.06.2018 11:48
Reply to  azad

Mēs izplatām saturu soc. tīklos, bet te talkā var nākt arī paši lasītāji un nodot ziņu tālāk arī saviem draugiem.

Kas attiecas uz S6 vai S7, tad mēs tomēr uzskatām, ka tie ir pārāk veci telefoni un īpaši uzsvērt nevēlamies. Pat ja tas darbosies OK šobrīd, jau pēc gada tas būs pagalam novecojis telefons.

azad
13.06.2018 11:51

Tas saprotams, ka tas ir novecojis, bet ja man jāizvēlas šāds s… par 400Eur, kam turklāt viena no svarīgākajām komponentēm kamera ir visai slikta, es tad labprātāk izvēlos vecāku flagmani par to pašu vai pat zemāku cenu.
Es tik jautāju aiz intereses, kā šobrīd izskatās telefoni, kas savulaik tika uzskatīti par labākajiem pieejamajiem tirgū?

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 12:33
Reply to  azad

Es īsti nepiekritīšu. Man ir Nokia 7 Plus un pēc maija update telefons īsti nelago. Par kameru runājot, es nekad nelietoju stock Nokia kameras lietotni, uzreiz uzstādīju Google camera mod (Nokia 7 plus uzreiz iet ar Camera2api atbalstu, tāpēč papildus nevajag uzstādīt nekādus plugin vai arī izmantot buildpro) un attēla kvalitāte tagad neatpaliek no tā paša Samsung S7. Kā arī mani pilnībā apmierina telefona dzīvotspēja. Iespējams Samsung S7 var ar to konkurēt, bet S6 noteikti nē. Par ekrānu runājot, protams, amoled Samsungos būs labāks, bet daudziem nepatīk tieši AMOLED ekrāni. Nokia 7 plus ir pieklājīga IPS matrica, pie tam Nokia ir 6 collu ekrāns, kur media kontentu patērēt daudz patīkamāk nekā uz mazā Samsung S7 vai S6, kaut arī daudziem ļoti patīk formfactor tieši 5 collas 16:9.

azad
13.06.2018 13:05

Nu redz, tu nopērc telefonu par pieklājīgu naudiņu un sāc kaut ko instalēt un darīties. Manuprāt ja ražotājs prasa no tevis naudu, turkāt ne mazu, tad būtu jāpiedāvā kaut kas sakarīgs. Naudas summa jau katram liekas savādāk liela vai maza, bet nu domāju vidējam latvietim 400Eur nav tāda nieka summa.
Un par kameras softu nedomāju gan, ka tu sliktu kameru padarīsi labāku tikai ar softu! Tad sanāk pēc tevis teiktā, ka atšķirība ir tikai softā? Un kāpēc tad ražotājs pie tā nepiestrādāja, ja kameru varēja uzlabot tik viegli??? Turklāt kā minēts gan šim gan arī 8. modelim kameras ir vienādas, ja tie ir ražotāja tā teikt labākie veikumi, tad vajadzētu uztaisīt to kameru pēc iespējas labāku! Un ja tas ir izdarāms tik vienkārši ar softa palīdzību…
Rezultātā viņi aši sev iegriež! Izlaiž pavāji strādājošu kameru, iznāk šāds apskats un atsauksmes sliktas par šo verķi. Es noteikti tāda iegadi pat neapsvērtu un arī paziņas atrunātu no tāda pirkšanas.
Tāpēc vai nu ražotājs pats kaut ko nesaprot vai tevis teiktais nav patiesība.

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 13:16
Reply to  azad

Man tiešām nav saprotams, ar ko tiek pamatots Tavs apgalvojums, ka kamera ir slikta/sūdīga. Pat ja es nopirktu Samsung S7, visdrīzāk es neizmantotu Samsung stock soft, bet tāpat uzlikto google camera, jo Google camera uzlabo jebkuras modeļa sniegumu, ieskaitot Samsung stock kamera lietotni (vismaz tā apgalvo ļoti daudzi XDA forumā Samsung S8 īpašnieki, kuri ir uzinstalējuši Google camera mod).
Tāpēc īsti nesaprotu, kāpēc tiek apgalvots, ka kamera ir sūds?! Kamera, iespējams, nav tik laba kā S9 vai P20/P20 Plus, bet Nokia arī nemaksā tik daudz, kā minētie modeļi.
Vienīgi Nokia 8 Sirocco īpašnieki varētu būt neapmierināti, ka tāds pats kamera modulis stāv Nokia 7 plus un Nokia 8 Sirocco maksā divtik vairāk.

azad
13.06.2018 13:42

To ka kamera ir sūdīga apgalvo raksta autors, kurš man liekas kaut ko saprot no kameru veikuma un kam jāpievērš uzmanība, lai izvērtētu tās darbību un kvalitāti. Iespējams Madara, kura liekas ka saprot no fotografēšanas, var savu vodokli izteikt, ja ir kāda pieredze ar šo Nokia kameru?
Es kā cilvēks parastais varu izteikt savu viedokli uz aci, tas ir uzņēmu bildi un pasaku vai man patīk vai nepatīk. Man ir P20 lite, atvēru bildes uz datora un sapratu, ka nav pat ko tur diskutēt, bildes ir sliktas kvalitātes. Katram ir savas prasības un uzskati par kvalitāti, iespējams par P20 lite bildēm tu arī teiktu, ka laba kvalitāte, tas ir diskutējami.
Man kaut kā neticās, ka kaut kāds softs var uzlabot kameras veikumu. Var būt kāds no kursora var izteikt savas domas par šādu lietu?
Ja tu autiņā 95 benzīna vietā ieliesi 98 atšķirība jau būs nedaudz jūtama, bet ne jau tev būs 50 zirgi klāt, pat 5 nebūs:D

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 13:59
Reply to  azad

Protams, man arī būtu interesanti dzirdēt Kursors.lv redakcijas/pārstāvja viedokli. Šeit konkrēti vari apskatīt kā atšķiras fotogrāfijas ar Nokia stock kamera aplikāciju un Google camera: https://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=76238052&postcount=5 sliktākajā apgaismojumā ir https://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=76238052&postcount=5 un https://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=76346378&postcount=22
Kameras softs un algoritmi, ko izmanto ražotājs tiešām būtiski ietekmē gala rezultātu, Tavs piemērs ar benzīnu nebūs visai korekts. Šajā gadījumā neviens pagaidām ražotājs uz Snapdragon procesoriem nav spējis izveidot tādus kameras algoritmus kā Google.

Kristaps Skutelis
13.06.2018 14:02

Programmatūra tik tiešām var ietekmēt to kādas laukā nāks bildes, bet es nebūtu tik kategorisks apgalvot, ka viena noteikta aplikācija pilnīgi visos gadījumos izpogās laukā natīvo kameras aplikāciju uz visiem telefoniem. Patiesība ir kaut kur pa vidu.

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 14:10

Paldies Kristaps par atbildi. Vismaz man liekas, ka Nokia 7 Plus gadījumā Google camera palīdz, tāpat ļoti daudzi Oneplus 3 un 3T lietotāji ir sajūsmā par šo kameru, it īpaši, ak tas dod iespēju kā Google Pixel 2 un Pixel 2XL lietotājiem veikt portretbildes ar vienu kameru. Es vnk saku, ka Nokia 7 Plus sniegums ir labs un atbilstošs savai cenai, un manuprāt, vērtējums 6 ir nedaudz par mazu. Es liktu 7, jo sniegums jau ir tāds pats kā Nokia 8 Sirocco, bet cena ir divtik mazāka (8 Sirocco vērtējums ir 5).

xG
18.06.2018 12:15

Arī Mi A1 lietotāji ir sajūsmā par GC, jo stock kamera ir diezgan pašvaka.

Stanislavs Lopatinskis
18.06.2018 12:20
Reply to  xG

Jā, tieši tā. Lielākā daļa, kas ieskatās XDA vai krievu vietnē 4PDA, parasti izmanto Google camera. Esmu pārliecināts, ka tāda tendence saglabāsies arī ar Xiaomi Mi A2

azad
13.06.2018 16:16

Es redzu, ka esi nopircis Nokia un mēģini aizstāvēt savu izvēli, tas ir saprotams, domāju, ka katrs tā darīs!
Bet tas kas man nav pieņemami, ka pats ražotājs nenodrošina maksimāli labāko veiktspēju ar savu tehniku. Labi tu zini kā nedaudz uzlabot sava telefona kameras veiktspēju, bet ja es neizlasītu tavu komentāru, es neko tādu pat neiedomātos! Tāpēc manās acīs tas pazemina ražotāju, jo ja es maksāju, turklāt 400 peso nav maza nauda, un man pēc tam pašam vēl kaut kas jāķimerējas un jāinstalē, jāmeklē, vai forumos jālasa kā ko uzlabot, tas nav labs priekšstats par ražotāju. Tas ir kaut kāds tūnings! Tāpēc es saku, ka labāk izvēlētos vecāku flagmani, kuram dzelži nebūs nemaz tik švakri un kamera gan būs labāka.
Vienkārši mūsu laikmetā, kad var uzražot visu un pielāgoties visam, nav pieņemami kaut ko uzkleksēt, to pārdot un vēl prasīt par to palielu naudu. To laikam vairāk varētu teikt par 8 Nokia Sirocco, par kuru prasa praktiski tikpat cik par S9, P20, bet veiktspējā tu tū!

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 16:25
Reply to  azad

Jā, es esmu Nokia 7 Plus īpašnieks, man arī bijuši daudzi citi telefoni – Oneplus 3T, Oneplus 5, Xiaomi Mi Note 2, visiem esmu licis Google camera mod. Tāpat es to darītu arī Samsungam S8 vai S9. Neviens ražotājs nevar nodrošināt to, ko nodrošina Google camera mod, tā vnk ir, ka šī lietotne ir labākā camera app.
Nokia 7 Plus 400 peso maksā pie operatora, tirgū to var nopirkt par 340-345 eiro un tas nav perfekts aparāts, bet tas ir labs aparāts ar labu kameru, uzbūvi un veiktspēju. Protams, tam ir savi un lieli mīnusi. Mani apmierina viņa veiktspēja, vnk man neliekas, ka Huawei P20 lite ir par veselu balli labāks nekā Nokia 7 Plus. Šie aparāti ir līdzvērtīgi.

azad
13.06.2018 16:56

Redzi, tos telefonus, kurus nosauci, nevienu nevar īsti pieskaitīt augšgalam, diemžēl. Es arī netērēju štuku telefonam, pērku tādā pašā cenu kategorijā kātu, bet man kamera nav tas svarīgākais un es saprotu, ka manam P20 lite kamera ir pavāja. Labā gaismā bildes ir ciešamas, telefonā izskatāš normāli, bet datorā labāk bildes neapskatīt:D Bet es nemēģinu strīdēties par kameras kvalitāti, ja kāds pasaka ka tavam telefonam kamera ir pašvaka. Es to saprotu, ka tā ir. Tāpat vērtējumā diži neko nemainīs, ja ieliks vienu balli uz augšu vai leju. Kopbilde tāpat izlasot apskatu ir saprotama, kas tas ir par telefonu, nepērku lite versiju ar cerībām par nez kādu veiktspēju. Ja man vajadzētu pieņemamu kameru un premium dzelžus, tad visticamākais jāskatās augstākajā plauktā.
Un nopērkot to flagmani moš sapratīsi, ka nav vajadzības kaut ko instalēt un tūningot, bet tas jau tāpat ir maksimāli labs.

azad
13.06.2018 16:37

Un tu tici kaut kādam komentētājam? Tik pat labi tas varēju būt es, kas ielika šo salīdzinājumu:D
Es nečakarēju tevi, neuztver to tā, bet man, kā jau rakstīju parastam cilvēkam, aplūkojot bildes abas liekas visai līdzīgas. Viena tumšāka, otr agaišāka. Nakts apstākļos gan bildes bija krietni atšķirīgas, tur neko nepateiksi.

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 17:33
Reply to  azad

Vispār, jā Tu nezināji, tad XDA ir lielākais angliski runājošais forums lielākoties par sportu. Es ticu savai pieredzei ar iepriekšējiem modeļiem Oneplus 3T, 5 un Xiaomi Mi Note 2. Dienas gaismā atšķirības lielas nav, jo dienā, kā jau Artis minēja, N7P taisa labas bildes, Google camera tam iedod lielāku dynamic range, kas dažkārt traucē, bet lielākoties palīdz. Es vnk gribu pateikt, ka ar Google camera var panākt labākus rezultātus.

wils
13.06.2018 14:07
Reply to  azad

Es galīgi neesmu fotokameru eksperts, bet to, ka programnodrošinājums izsaka vairāk kā pusi no telefona cenas. To kādi algoritmi tiek pielietoti iegūtās informācijas pēcapstrādei, mēs varam tikai censties nojaust. Vai Leica dod ko vairāk par savām lēcām, nezinu, to lai komentē HMD. Bet neviens viņiem neliedz izlaist kameras programnodrošinājuma atjauninājumus. Šobrīd diemžēl ir tendence pēc iespējas ātrāk izmest telefonu tirgū un brāķis programnodrošinājumā tiek pielabots pēcāk.

13.06.2018 15:02
Reply to  azad

Kamera nav kritiski slikta. Mani vairāk mulsina tas, ka kameras acis torčī ārā no aizmugures vāka, tur ir milzu Zeiss uzraksts, bet ārā nāk drīzāk nassing-spešals.

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 15:15
Reply to  Artis Ābols

Vnk man liekas, ka Kursors.lv ir nedaudz lielāka nosliece dod priekšroku Huawei aparātiem. Savu viedokli paskaidrošu – Huawei P20 Lite apskatā minat, ka pie operatoriem ir 370 EUR (Nokia 7 Plus cena pie operatoriem 400 EUR) un tajā pašā apskatā minat, ka internetbodēs varat to nopirkt par 300 eiro un par tādu cenu tas ir lielisks aparāts. Bet īsti nesaprotu, kāpēc tad neminat, ka interneta bodēs Nokia 7 Plus ir sākot no 330 eiro un lielākoties par 335-345 to var tiešām nopirkt.
Tad attiecīgi kamera sniegums Nokia 7 plus pat ar stock camera nemaz jau nav tik kritisks, vai nē? Man tā galvenā pretenzija pret apskata veidotāju ir nekonsekvence salīdzinājumā ar iepriekšējo apskatu. (Saprotu, ka apskatus veidot dažādi cilvēki, tomēr pieejai jābūt vienotai).

madarasaule
13.06.2018 15:22

Nē, es neteicu, ka par 300 ir lielisks. Par 250 būtu lielisks.
Mēs cenšamies pieturēties pie daudz maz līdzīgiem vērtēšanas principiem, bet nevar izslēgt atšķirīgus emocionālos momentus. Diez vai kāds izdara 100% izvēli, vadoties TIKAI no apskatiem kursorā. Un tīri matemātiski – Nokia 7+ ir tieši 50 eiro vairāk vērts, pateicoties atšķirīgai fotokamerai.

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 15:32
Reply to  madarasaule

Madara, tomēr Jūsu apskatā pēdējā vērtēšanas kritērijā “Konkurence (+/- 300 eiro)” Jūs ielikāt “8”, ņemot vērā, ka minat interneta bodes cenu. Artis, savukārt, “Konkurence (+/- 400 eiro)” min operatora cenu un ieliek “5”. Jums nešķiet, ka tas ir nedaudz nekonsekventi?
Un otrs, kas tiešām norāda uz nekonsekvenci ir, ka pie veiktspējas abiem telefoniem Jūs abi ielikāt “7”, kaut arī Kriin 659 salīdzinājumā ar Snapdragon 660 maigi izsakoties ir stipri vājāks – gan veiktspējā, gan arī grafiskajā čipsetā. Šeit gan gribētu norādīt, ka piekrītu Nokia 7 Plus vērtējumam, bet Huawei P20 lite vērtējums gan šķiet ir par augstu.
Es pat nerunāju par to, ka Jūs Madara pie plusiem minat 3,5 jack, USB type C, NFC un ātro uzlādi, kas arī ir Nokia 7 Plus, bet tas netiek minēts kā priekšrocība.

Kristaps Skutelis
13.06.2018 15:42

Tā kā abiem apskatiem ir dažādi autori, tad ir jāņem vērā, ka būs arī kaut kādas subjektīvas viedokļa noslieces. Kamēr tās būtiski neietekmē vērtējumu, nedomāju, ka man kā šīs bodītes pieskatītājam būtu pamatīgi jāiejaucas. Tas ir viens no lasītāju uzdevumiem – prasīt autoriem pamatot savu viedokli un kamēr tas notiek objektīvi un pamatoti, ir ļoti sagaidāma rīcība :)

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 15:49

Protams, Kristap, es saprotu, ka apskatus veidoja divi dažādi autori, tomēr es arī pamatoju tieši kurās sadaļās man šķiet, ka tie vērtējumi nav konsekventi, ja salīdzināt ar iepriekšējiem apskatiem. Vnk veidojas tāda sajūta, ka pat neapzināti Madarai nedaudz patīk Huawei P20 lite, tāpēc kopējs vērtējums ir “7”, bet Nokia 7 Plus kopējs vērtējums ir “6”, jo man liekas, ka Artim nedaudz nepatīk Nokia ar HMD Global vadībā. Manuprāt, šiem diviem aparātiem jābūt ļoti tuvu novērtējumā, jo ir lietas, kur Huawei ir labākas ir lietas, kur ir Nokia labākas.

Kristaps Skutelis
13.06.2018 15:57

Viss kārtībā :) Vienkārši Madara īpaši neko vairāk par Huawei telefoniem savā jaunās meitenes dzīvē nav redzējusi, tāpēc brīvāk jūtas rakstot un runājot par Huawei telefoniem. Te gan jāatzīst, ka dažos pēdējos gados tie Huawei telefoni ir kļuvuši reāli labi un dažos gadījumos pat pārspēj daļu savu tiešo konkurentu.

Kas attiecas uz Arti, tad viņš savā testētāja karjerā ir izēdis tik daudz s*dus, kas jau pa gabalu saprot kas tā ir par ierīci un es sliecos piekrist viņa vērtējumam par jaunajiem Nokia telefoniem. Arī mans uzskats ir tāds, ka tie ir “parasta čaina”, bet tikai ar Nokia logo un vismaz starta cenu ne visos gadījumos spēj pamatot.

Un rezumējot – viedokļi dažādiem cilvēkiem var atšķirties un kamēr katra puse to var pamatot, tiem ir vieta eksistēt.

madarasaule
13.06.2018 16:03

comment image

madarasaule
13.06.2018 15:56

Viss ir ļoti vienkārši: Nokia 7+ tēmē drusku augstākā plauktā (drīzāk tur, kur Samsung ar A8), kā Huawei ar saviem Lite modeļiem. Līdz ar to – arī prasības nedaudz augstākas. Kas vienam pašsaprotama norma, tas otram – patīkams bonuss. P20Lite gadījumā – usb-C IR patīkams bonuss, lai arī var sagādāt galvassāpes, jo jāmaina visa… hm – ekosistēma.
Ikdienas lietošanā nekādu atšķirību (pamanāmu) starp Kirin 659 un Snapdragon 660 gan nejūt.

Bet taisnība nedaudz ir – mēģināsim ar Arti apsēsties un atsevišķus vērtēšanas kritērijus saskaņot turpmākajos apskatos. Ja vien viņš nemuks mana ugunīgā skatiena :D

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 16:00
Reply to  madarasaule

Labi, paldies! Uz šīs pozitīvās nots es domāju, ka mēs varētu nobeigt mūsu saraksti. Paldies Madara, Kristap un Arti par sniegtajām atbildēm, es esmu sadzirdējis Jūsu argumentus, cerams, ka arī Jūs ņemsiet vērā manas piezīmes. Paldies par apskatiem :)

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 16:09
Reply to  madarasaule

Piedošanu, pēdējais komentārs :) par tiem procesoriem, ļoti daudzas ierīces perfekti strādā uz SD 625, jo tiešām ražotāji jau iemācījušies visu smuki optimizēt priekš SD625, bet tas taču nenozīmē, ka SD625 ir tikpat labs kā SD835 vai SD845. Ikdienas lietošanā nebūs nekādas atšķirības, tomēr spēlēšanā, video renderingā un citās specifiskajā lietās starpība būs krietni jūtama.

madarasaule
13.06.2018 16:13

protams, bet parādi man kādu, kas uz Lite aparātiem nodarbojās ar video renderēšanu.

Stanislavs Lopatinskis
13.06.2018 16:17
Reply to  madarasaule

Neviens :D bet tas nenozīmēs, ka apmēram vienā cenu kategorijā Huawei -300 un Nokia 340 eiro var likt pie novērtējuma Veiktspēja – 7 abiem, ja vienam AnTuTu ir 75000, bet otram 160 000. Sintētiskie testi, protams, neko neizsaka user experience, bet tomēr vai nu jāliek kaut kāda minimāla diferencācija, vai vienkārši jāatsakās no šāda novērtējuma – jo taču visi strādā ikdienas režīmā vienādi labi.

azad
13.06.2018 16:34

Labi, ieliktu Nokia 7, ko tas izmainītu vai padarītu to telefonu labāku? Diez vai.

madarasaule
13.06.2018 15:25
Reply to  azad

diemžēl tā nu sanāca, ka nokijas aizceļoja pie Arta un Huawei – pie manis. P20Lite bildes, apskatot uz datora, ne ar ko neizceļās starp citām šī segmenta tālruņu bildēm. Ne labā, ne sliktā nozīmē.

13.06.2018 15:00

Paldies par pamatīgo iesaisti, bet mēs 100% izmantojam tikai stock kameru lietotnes un arī 99% gadījumu izmantojam kameras Auto režīmu, jo to izmanto arī absolūts vairums lietotāju.

Par konkrētās kameras veikumu iekš 7 Plus varētu teikt, ka tā nav slikta, bet, manuprāt, uz šādas kameras nevajadzētu karināt virsū Zeiss uzrakstu. Vienkārši gaidas ir būtiski augstākas par realitātē iegūto.

x
14.06.2018 11:49
Reply to  Artis Ābols

pārskrēju pa diagonāli – tā jau saka, ka android nevajag pou un tamagochi – tas lieliski aizstāj abus.

azad
13.06.2018 16:22

Kristap, Arti, Madara – kā tad īsti ir, uz ko ir spējīgas vecāko flagmaņu kameras? Salīdzinot pēdējo vidējās klases telefonu kameras ar kā jau minēju S6, S7 kaut vai, kā jūs vērtējat vecāko flagmaņu sniegumu pret jaunajiem midrange telefoniem?

wils
13.06.2018 17:48
Reply to  azad

Kaut ko var izlobīt no dxomark vērtējumiem, jo viņi arīdzen vienmēr izmanto stock programnodrošinājumu.

Lapsinieks
13.06.2018 18:22
Reply to  wils

galvenā problēma dxomarkam – viņi drāž pikseļus; finālā P20pro ir ze best, bet visos aklajos testos cilvēkiem labāk patīk vai nu aifona, vai samsunga vai pikseļa bildes. tas par kaut ko liecina, ne?

wils
14.06.2018 11:25
Reply to  Lapsinieks

Tur jau tā problēma, ka dxomark visus testē pēc viena algoritma, bet cilvēki …

madarasaule
14.06.2018 11:43
Reply to  wils

Pavisam drīz mēģināsim tikt skaidrībā – vai P20Pro ir savas “slavas” vērta – tieši foto lauciņā. Divu mēnešu rūpīga izpēte veikta, jāsaliek tik akcenti. Lai vai kā – interesantāks pat ir aspekts, nevis kā tad īsti ir ar Huawei, bet gan tas, uz ko būs sasparojušies konkurenti – Samsung un Apple. Jo skaidrs, ka tā Dxomark pirmā vieta ar pamatīgu atrāvienu rīvē kantes; skaidrs, ka tādus aklos testus mārketingā izmantot ir daudz grūtāk…

x
14.06.2018 18:06

if it ain’t broke, don’t fix it

Stanislavs Lopatinskis
14.06.2018 22:34

Tas jau tikai Android P Beta lietotājiem, ik pa laikam gan Pixel, gan Android One ierīcēs gadās pa šādām tādām nagam no Google. Pats tikko uz Reo uzstādīju June security patch, viss darbojas labi

Oskars
19.06.2018 14:16

Kad šie varētu būt pie operatoriem?

Stanislavs Lopatinskis
26.06.2018 10:56
Reply to  Oskars

Es pie Bites dabūju šo telefonu iepriekšpārdošanā – 3.maijā, un uzreiz N7+ pazuda no pārdošanas. Ļoti dīvaini, ka jau gandrīz 2 mēneši pagāja, bet telefons vēl joprojām nav pārdošanā.