Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Hyundai Kona electric (2024) elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Ļoti aktīvi turpinām mūsu ceturto 1000km elektroauto testu sezonu un iepriekšējā nedēļas nogalē esam aizvadījuši jau 38. šīs sērijas testu. Tāpat tuvākajam mēnesim esam ieplānojuši vairāku ļoti interesantu elektroauto izmēģinājumus. Seko Kursora jaunumiem, mūsu Instagram kontam (tajā brauciena laikā publicējam storijus) un aplūko pārstrādāto 1000km testu lapu.

    Jau tuvākajās nedēļās varēsi sekot līdzi Volvo EX30, Hyundai IONIQ 6, Renault Scenic E-tech, KIA EV9, Maserati Grecale Folgore un Volkswagen ID.7 1000km testiem. Nepalaid garām! :)

    2017. gadā Hyundai izlaida pirmās paaudzes Kona electric elektroauto un tas izrādījās ļoti labi uzbūvēts! Auto bija pieejams divās akumulatoru versijās – 39.2kWh vai 64kWh un no mūsu 1000km testa atceros, ka tas ļoti uzticami attēloja potenciālo nobraukumu. Tāpat atceros, ka šajā auto bija pašauri.

    Nezaudējot savas labās tehniskās spējas, Hyundai Kona electric 2022. gadā piedzīvoja savu otro paaudzi. Ja pirmās paaudzes Kona pamatā bija būvēta kā ar iekšdedzes dzinējiem aprīkots auto, tad jaunā Kona pamatā ir elektriska un tikai papildus tiek piedāvātas hibrīda versijas. Ņem vērā, ka jauno Konu vairs nevar nopirkt ar dīzeļa dzinēju. Bet šādi dzinēji šī testa konteksta mums vispār neinteresē.

    Tāpat kā Apple veido vislabākos viedtālruņus, Hyundai veido vislabākos elektroauto! Jaunais Hyundai Kona electric ir ne tikai mūsu testu topa jaunais līderis, bet burtiski samala putekļos visus konkurentus nobraucot 1000km par stundu ātrāk – 13h 30min. Pie lādētājiem tikai 1h 10min!

    Dizains, kas nevienu neatstās vienaldzīgu

    No sāna šis auto izskatās tāds diezgan neuzkrītošs. Ja to izvēlēsimies latviešu mīļākajā pelēkajā vai melnā krāsā, tad pavisam mierīgi ar šo auto “pazudīsim” satiksmē.

    Taču atliek uz šo mašīnu paskatīties no priekšas vai aizmugures, tā varēsim gūt jau krietni spilgtākas emocijas. Izteikti lielākajam vairumam cilvēku, kuriem parādīju šī auto bildes, tas šķita neglīts. Interesanti, jo man pašam tas dizains šķiet tāds savdabīgs, taču es nevaru teikt, ka auto ir neglīts. Tāds specifisks.

    Starp citu tās nepārtrauktās gaismu joslas auto priekšpusē un aizmugurē var tikt izgaismotas visā garumā un skats ir feins. Elektriskajai Konai tās gaismas ir pikseļainas (sastāv no maziem LED blokiem), kamēr hibrīdiem vienlaidus. Tā tu vari pa gabalu pateikt, kāda Kona pabrauc garām.

    Pogas, pogas, pogas

    Ja Tesla mašīnās ir pavisam maz fizisku pogu un teju visas darbības veicamas galvenajā multimediju displejā, tad Hyundai šoreiz ir izvēlējušies iet pretējā virzienā. Te, protams, ir palieli un labi nostrādāti skārienjūtīgi displeji, taču mašīnā ir arī daaaaudz fizisku spiežamu pogu. Un tas ir labi!

    Nav nekā kaitinošāka kā ikdienā nepieciešamas funkcijas (piemēram, salona apsildes/dzesēšanas iestatījumus) meklēt displejā. Ne vienmēr vajadzīgā funkcija ir uzreiz atrodama un ne vienmēr to ir ērti un droši displejā uzspaidīt. Ar fiziskām pogām ir krietni vienkāršāk – tās nemaina savu atrašanās vietu un varam nepieciešamo funkciju nospiest bez liekas skatīšanās. Lieliski!

    Es jau teicu, ka displeji ir labi nostrādāti un tajos ir mazas iespējas pielāgot mērinstrumentu elementu dizainu, kā arī visa nepieciešamā informācija ir attēlota vizuāli saprotami un ar lieliem burtiem vai cipariem. Nav jāmeklē brilles, kā tas bija GWM Ora 03 gadījumā.

    Viss kārtībā ir arī uz stūres. Arī te ir vesels lērums pogu. Kruīzkontroles sistēmas vadība, manuprāt, nav tik ērta kā Fiat 600e, taču var pierast. Interesanti, ka šis ir pirmais auto, kurā man nekretinēja joslā noturēšanās un piestūrēšanas sistēmas. Tās ir samērā neitrālas un palīdz nevis traucē. Lielākajā vairumā citu auto man šīs palīgsistēmas nākas slēgt laukā.

    Braukšanas režīma pārslēgšana gan ir ļoti amerikāniska – sviru jāmeklē aiz stūres un pirmajās reizēs būs jāpiešaujas. Gan pie sviras pelēkās daļas pagriešanas virziena, gan jāiemācās nemeklēt P režīmu uz logu tīrītāja sviras.

    Viss ir labi arī ar vietu mūsu mantām. Glāžu turētājus var ielocīt un tad mums būs ļoti daudz vietas visādiem sīkumiem. Vēl viena liela mantu kaste ir zem elkoņa atbalsta, kas gan šajā mašīnā ir nekustīgs. Par laimi tas vismaz manai rokai bija pareizā izmērā un novietojumā.

    Papildus mantas varam uzglabāt ne tikai cimdu nodalījumā, bet uz maza plauktiņa virs tā. Šis nav pirmais auto, kuram redzu šādu risinājumu, bet kopumā tas ir forši. Hyundai Kona electric ir tiešām praktisks auto daudzos aspektos.

    Auto priekšpusē ir daudz vietas gan horizontāli, gan vertikāli. Ja iepriekšējās paaudzes Konā bija šaurības sajūta arī šofera pozīcijā, tad tagad ir plašuma sajūta. Abi priekšējie krēsli (vidējā komplektācijas līmenī) ir ne tikai elektriski vadāmi, bet ir pietiekami ērti, lai nejustu nogurumu arī pēc 1000km mērošanas.

    Lai arī sānu spoguļi vizuāli neizskatās pārlieku lieli, tajos varam labi saskatīt auto sānos notiekošo. Labi darbojas arī aklās zonas brīdinājuma sistēma. Aizmugures spogulis arī labi dara savu darbu un pārskatāmībai uz aizmuguri palīdz arī aizmugurējā stikla mazgāšanas slotiņa. Vienīgi vidējās statnes mašīnā man šķita par platu un tas var apgrūtināt pārskatāmību, kad vēlamies pārkārtoties uz citu ceļu. Jāpierod krietni laicīgāk skatīties uz sāniem.

    Beidzot Kona ir ietilpīga!

    Iepriekšējās paaudzes Konā vietas pamaz bija arī aizmugurē. Tagad tas ir izlabots un pat aiz 1.85m gara cilvēka var apsēsties vēl viens tāds pats lempis. Es, protams, runāju par sevi. Galva gan teju atdursies griestos, taču par šo izmēru īsāki cilvēki šajā mašīnā aizmugurē jutīsies ļoti ērti. Plus, te ir normāls elkoņu atbalsts ar glāžu turētāju (jā, ne visos auto tas ir iebūvēts), divi USB-C porti, kā arī 230V rozete lielāku gadžetu darbināšanai. Ak, jā, aizmugurē ir pat sēdekļu apsilde.

    Aizmugurē ne tikai ir daudz vietas kājām, bet tām tur ir ērti atrastie, jo grīda ir pavisam plakana.

    Auto bagāžnieks ir ne tikai plašs (446 litru ietilpība), bet arī praktiski nostrādāts. Sānos ir mazas “kabatiņas” sīkumiem, ir maisiņu pakaramie, ir bagāžnieka apgaismojums un zem grīdas ir vēl viens nodalījums, piemēram, kabeļiem. Kad nolocīsim aizmugurējo sēdekļu rindu, iegūsim pavisam daudz vietas. Var braukt pēc mēbelēm uz IKEA.

    Ak, jā, zem motora pārsega ir vēl viens mazs mantu nodalījums. Es gan nezinu, ko šādas formas un ietilpības kastītē varam ievietot.

    Auto uzlādes spējas

    Arī jaunā otrās paaudzes Kona electric ir nopērkama divās akumulatora versijās – 48.4kWh un 65.4kWh ar kuru braucām testā. Mazāka akumulatora verijas auto ir mazāk jaudīgs – 156Zs un nodrošina līdz 74kW līdzstrāvas uzlādes jaudu. Savukārt, lielākā akumulatora versija spēj attīstīt līdz 217Zs jaudu un nodrošina līdz 102kW uzlādes jaudu. Abām versijām ir 10.4kW maiņstrāvas (AC) uzlāde. Ar šo Konu varam vilkt līdz 750kg smagu piekabi (lielākā akumulatora versijai). Kā redzam attēlā zemāk, CCS uzlādes ports atroda auto purngalā. Ļoti ērti piebraukt pie lādētājiem, taču man ir sajūta, ka ziemā šī vieta varētu apledot un aizsalt.

    Hyundai ir baigie malači ne tikai tāpēc, ka šajā mašīnā ir iestrādājuši gūzmu fizisku pogu, bet arī par detalizēto informāciju par uzlādes un izlādes procesu. Ļoti, ļoti retas mašīnas rāda uzlādes jaudu un tas mani izbrīna. Tā taču ir ļoti svarīga informācija, kas mums uzskatāmi ļauj saprast, kurā brīdī varam slēgties nost no lādētāja, lai turpinātu ceļu. Tāpat šajā mašīnā mēs ļoti precīzi redzēsim, cik daudz enerģijas tiek patērēts, piemēram, uz salona vai akumulatora (jā, te ir akumulatora priekšapsildes funkcija aukstām ziemām) uzsildīšanai. Lieliski!

    Internetā atradu šīs mašīnas uzlādes jaudas grafiku un tajā redzam, ka līdz kādiem 60% mašīna lādējas maksimālajā jaudā un tad tā sāk samazināties. Pie kādiem 80% vairs nav jēgas sēdēt pie lādētāja un varam doties tālāk. Bez tam, lielā akumulatora versijai šāda 80% uzlāde tāpat nodrošinās kādu 300km nobraukumu. Reālu 300km nobraukumu. Hyundai lielā akumulatora versijai sola līdz 683km nobraukumu, bet mazajai – līdz 512km. Tie ir maksimālie WLTP pilsētas režīma nobraukumi. Reāli gan jau būs kaut kas ap 500km lielajai un ap 400km mazajai versijai.

    Zemāk vari aplūkot precīzāku informāciju par visām trīs garajām uzlādēm, ko veicām Viršu ātrajās uzlādes stacijās. Paldies, Anrij, par grafikiem!

    Pirmā uzlāde Brocēnos (11%-84%)
    Otrā uzlāde Rēzeknē (15%-68%)

    Lai arī šoreiz mūsu 1000km testā bija nepieciešamas tikai divas uzlādes, tās tika uzsāktas bez problēmām. Pāris reizes auto lādēju arī mājās pie mana wallbox lādētāja un arī tur savienojums izveidojās stabili un bez problēmām. Neko mazāk es no Hyundai nemaz nesagaidu.

    Uzticams un precīzs nobraukuma aprēķins

    Visos Hyundai elektroauto ar kuriem esmu braucis, divas lietas ir nemainīgas. Pirmkārt, tie ir efektīvi auto. Otrkārt, tie nobrauc tik, cik parāda. Ja Stellantis grupas mašīnās tu nekad nenobrauksi tik, cik mašīna rāda un galvā visu laiku jāpierēķina tie papildus desmiti vai pat simti kilometru, tad Hyundai mašīnās viss ir ļoti vienkārši. Ja panelī redzi 486km nobraukumu, tad zini, ka bez problēmām nobrauksi 400+ kilometrus. Tādējādi tas rada uzticamības sajūtu un zini, ka auto tevi nepievils. Un tas ir ļoti svarīgi.

    Noderīga, bet pārbāzta mobilā lietotne

    Šai mašīnai bez dīlera palīdzības varam iestatīt Bluelink mobilo lietotni, lai ērti aplūkotu auto uzlādes līmeni, kā arī veiktu tā apsildi, logu atkausēšanu, kā arī noskaidrotu mūsu braucienu statistikas datus. Man šī lietotne šķita pārbāzta ar funkcijām un vizuāli nepārskatāma, jo elementi ir pārlieku smalki. Bet darboties darbojas, tur man pārmetumu īsti nav.

    Kā Hyundai Kona electric (2024) brauc?

    Šis ir ļoti viegli braucams auto. Tas ir komfortabls, ar labu skaņas izolāciju un lieliski tiek galā ar ne pārāk brutāliem ceļu nelīdzenumiem (arī grantenēm). Stūre ir viegla, bremzes paredzami darbojas. Braucot ar šo auto, var just, ka Hyundai ir daudz strādājuši pie tā, lai braukt ar šo mašīnu būtu patiešām viegli un patīkami. Apvienojumā ar ietilpīgo un pārdomāto salonu un bagāžas nodalījumu, es teiktu, ka jaunā Kona electric ir lielisks auto ne pārāk lielām ģimenēm.

    Galvenās atziņas 1000km braucienā ar Hyundai Kona electric (2024)

    • 1000km brauciena laikā es auto lādēju divas reizes, tam veltot precīzi 1h 10min. Brauciena gaitā veiktās uzlādes man izmaksāja 31.35 eiro. Uzlādes process stabils gan Emobi, gan Viršu stacijās un nepilnas stundas laikā varam ielādēt aptuveni 400km nobraukumu.
    • Šajā 1h 10min auto tika ielādēt 92.2 kWh enerģijas.
    • Auto šo braucienu noslēdza ar vidējo enerģijas patēriņu 14.3 kWh uz 100km un tas ir lielisks sniegums. Pat neskatoties uz izmēra pieaugumu, jaunā Kona electric joprojām ir ļoti ekonomisks auto. Un vēlreiz uzsvēršu – šis ir auto, kas ļoti precīzi parāda nobraukuma atlikumu. Citi auto zīmoli no korejiešiem varētu šo pamācīties.
    • Auto ir pietiekami ietilpīgs un ērts ne tikai braucot divatā, bet tajā ērti jutīsies pasažieri. Viņi varēs līdzi paņemt arī gana daudz mantu. Šis ir ļoti praktisks auto priekš savas kompaktā krosovera klases (piezīmēšu, ka modeļu klāstā Kona atrodas zem Tucson).
    • Braukt ar jauno Hyundai Kona electric ir viegli – auto brauc un stūrējas paredzami un komfortabli. Ar šo auto būs viegli pārvietoties kā pilsētā, tā arī garākos ceļojumos. Runājot par ceļojumiem, ar šādu auto es pārlieki nebaidītos doties braucienos uz Eiropu.
    • Jaunā Kona electric šo testa distanci veica 13h 30min un tādējādi mūsu rezultātu tabulā ierindojās pirmajā vietā aiz sevis otro vietu atstājot stundas attālumā. Ļoti iespējams, ka šo rezultātu pārspēs vien Hyundai Ioniq 6 un tad visi pārējie konkurenti vēl vairākus gadus varēs centies noķert Hyundai :)

    Pēcvārds: Labākais elektroauto ar ko es esmu braucis!

    Es jau publiski esmu to teicis un pateikšu vēlreiz – uzskatu, ka Hyundai joprojām ražo pašus labākos elektroauto pasaulē! Jā, tu vari atrast modernākus elektroauto, dārgākus vai lētākus elektroauto, taču kopumā vislabākie ir Hyundai auto. Pamatošu kāpēc. Šīs mašīnas ir saprotamas, viegli braucamas un uzticamas. Ko tev dod kaut kādi milzu nobraukuma skaitļi displejā, ja auto reāli nobrauc mazāk? Ko tev dod kaut kādas 200kW+ uzlādes jaudas, ja Latvijā mums vēl gadiem izplatītākie būs 50kW lādētāji un ātrie būs ap 150kW. Un pogas, displeji, un drošības sistēmas, kas darbojas. Tas viss padara Hyundai mašīnas par lielisku izvēli. Un to es saku kā cilvēks, kas ikdienā brauc ar pavecu lietotu Hyundai elektroauto. Tik liels šī auto zīmola fans es esmu!

    Jaunas otrās paaudzes Kona electric maksā sākot no aptuveni 40 tūkstošiem eiro un tā nav maza nauda. Tomēr jau tagad varam redzēt, ka zīmols samazina cenas un es pieņemu, ka lietoto auto tirgū pēc pāris gadiem šī mašīna maksās pusi no šodienas cenas. Tā vismaz ir ar pirmās paaudzes Konām (kas joprojām ir lieliski auto, ja vien tev pietiek izmēra). Pagaidām visiem rekomendēju praktiski iepazīties ar jauno Kona electric, bet es pats ar interesi gaidīšu šī auto nonākšanu lietoto auto tirdziņā.

    Sasodīts, cik ļoti man patīk šis auto!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    21.05.2024 22:29

    Pamazām citi ražotāji pārņem Teslas “atrumkloķa” izkārtojumu, Ja pierod, ir ērti. Prieks ka šis auto nav apveltīts ar Teslas durvju rokturiem. Un ja vēl telefona ekrāns būtu redzams no uzlādes vietas…bet cerams ka Androidauto un CarPlay darbojas bezvadu režīmā.

    Janis
    23.05.2024 09:48
    Reply to  Elektriķis

    Kāpēc Teslas ātrumkloķis? Citiem USA auto ražotājiem ātrumkloķis pie stūres bija stipri pirms Teslas.

    Elektriķis
    24.05.2024 19:49
    Reply to  Janis

    Tāpēc ka tieši pēc Teslas parādīšanās tāds kloķis sāk parādīties arī citiem EV. Tas gan drīzāk saistīts ar to ka vairs nav vajadzīga mehāniska saite ar ātrumkārbu. Kad ASV visi auto bija ar automātisko ātrumkārbu, vietējie (Eiropas) ņirdza par nespēju darboties ar kloķi. Kas notiek tagad?

    Valērijs
    22.05.2024 06:27

    Paldies “Kursors” un Kristapam par šo un citiem testiem! Aiz tā stāv liels darbs, izbraukt, uzrakstīt, utt.
    Kas attiecas uz auto, gaumes jautājums. It īpaši šī koši sarkanā krāsa.

    Elons*
    22.05.2024 06:30

    Ar tādu cenas birku tā mašīna ir bīstami tuvu mod3. Tas arī RWD ir 40k, awd – 50k €

    Latvijā, protams, ir arguments par servisa neesamību. Bet nu tirgū kopumā …

    Kartupelis3
    22.05.2024 08:03
    Reply to  Elons*

    Bīstami tuvu – tas ir kā? Piemaksā 10k un iespēja iegādāties 29. vietas ieguvēju? :)

    Artjoms
    22.05.2024 09:31
    Reply to  Kartupelis3

    Tā 29. vieta neko daudz nenozīmē, jo tas bija sen. Gan uzlādes stacijas tagad ir vairāk un tās ir jaudīgākas, gan Model 3 ir jaunāka versija.
    Arī piekrītu, es labāk ņemtu Teslu, jo kā Kristaps saka par Kona: “lietoto auto tirgū pēc pāris gadiem šī mašīna maksās pusi no šodienas cenas”. Ar Teslu šķiet, ka tā nav un vērtība turas ilgāk.

    Kārlis
    22.05.2024 09:50

    Vispār, es domāju ka liela daļa auditorijas būtu ļoti priecīga redzēt braucienu ar M3 LR Highland Tavā izpildījumā. Jums jau ir padaudz sadarbības partneru, gan jau kaut kur variet nomedīt šo versiju.

    nedarata
    22.05.2024 11:39

    Varbūt pie reizes varētu pārbaudīt “Incorrect Tesla Odometer” konspirācijas teoriju?
    T.i. Tesla odometrs skaita km būtiski vairāk nekā Google mapā. >10%

    Sergejs
    22.05.2024 11:52

    A var ar atbildi uz līzinga pieteikumu papildināt apskatu?
    Izejot no tā ka MI par vidējo algu pēc nodokļu nomaksas izdod ciparu 932eur 2023g 3 ceturksnī tad pieteikumā ierakstam kādus 1200-1300eur.
    Nav nekāds sarkasms, reāla lieta kas interesē un kura ir nozīmīga kad apsver jebkura auto iegādi.

    Šis auto kā tāds izskatās reāli lietojams, manas domas (it īpaši par pogām) praktiski 1:1 sakrīt ar autora domām. Vienīgi jautājums par redzamību dispejos pie dažādiem saules staru leņķiem: prasās kartona aizsegu augšā uzlīmēt jeb viss labi redzams visos apstākļos (labi ir domāts ka tāpat kā klasiskājā merinstrumentu panelī kas iegremdēts iekšup)? Tekstā šī nianse nav aprakstīta, bet bildes ar lielākiem vai mazākiem atspulgiem gan ir.

    Kaspars
    23.05.2024 11:24

    Nu kā – sagaidāms, ka taisi līzinga pieteikumus (visu smuki ar printscreeniem dokumentējot(protams, neaizsedzot nekādus datus, jo kā tad lasītājs objektīvi novērtēs un salīdzinas ar savu situāciju?)).

    Protams 4 lielākajās bankās un, visādam gadījumam arī mogo un aizdevums.lv

    rādam atbildes

    un vēl viens, lielisks, padoms no manas puses – ierīko, lūdzu, sev lādētaju ar biržas tarifu un rādi reālās elektrības izmaksas elektrības izmaksas (kas būs kaut cik līdzīgas tam, ko maksā cilveks, kas ladējas privātmājā) vienkārši taču :))

    Ivars
    22.05.2024 13:43

    Uz 1000km ~40€ ?

    Elektriķis
    24.05.2024 19:53

    Cita starpā, izlaista viena būtiska lieta: kā ir ar gaismām? Pieņemu ka vasarā to nevar pamanīt, bet esmu lasījis ka korejiešiem gaismas nav prioritāte. Izbraucot rudenī/ziemā uz šosejas, tas ir diezgan bīutiski.

    Gundars
    27.05.2024 01:31

    Tas salons ir traģikomisks. Šķiet ”Atpakaļ nākotnē” bija identiski dizaini. Pogas viennozīmīgi ir apsveicama lieta, salīdzinot ar skārienekrāniem, bet nu var taču izveidot gaumīgi. Nu kautvai neitrāli, vienkārši. Te šķiet ir mērķēts uz bezgaumīgākā dizaina balvu. Eksterjers arī ir specifisks, bet vēl kaut kā sagremojams. Bet tas dažādu formu saļepījums salonā ar to viduskonsoles šedevru nogalina!

    Reklāma