Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Maserati Grecale Folgore elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Ir pagājuši tie laiki, kad Latvijā nopērkamos elektroauto modeļus varēja saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Tagad gandrīz visi sevi cienošie auto ražotāji piedāvā vismaz vienu elektroauto modeli un varam nopirkt elektroauto, kas atbildīs dažādām vajadzībām un maciņa biezumam. Mēs savos 1000km elektroauto testos nesmādējam nevienu Latvijā nopērkamu elektroauto modeli un tāpēc arī ar lielu interesi sēdāmies pie Maserati Grecale Folgore luksusa klases krosovera stūres.

    Itāļu auto ražotāja Maserati saknes meklējamas tālajā 1914. gadā un līdz šai dienai uzņēmums ir mainījis vairākus īpašniekus līdz 2021. gadā nonāca Stellantis paspārnē. Tas, kas nav mainījies, Maserati joprojām ražo jaudīgus un dārgus auto. Konkrētais testa auto maksā vairāk nekā 130 tūkstošus eiro.

    Pirms ķeramies pie konkrētā auto apskata, iepazīsimies ar šī modeļa vietu Maserati piedāvājumā. Maserati piedāvāto modeļu klāsts nav pārlieku plašs un kokrēti Grecale ir šī zīmola kompaktais krosovers. Tas ir nopērkams kā ar benzīna dzinējiem, tā elektrisks par ko liecina “Folgore” vārds, kas no itāļu valodas nozīmē “zibens”. Grecale ir pirmais Maserati veidotais krosovers, kas pieejams elektriskajā versijā, taču uzņēmuma vadītājs sola, ka jau nākamgad uzņēmums visiem saviem auto piedāvās elektriskās versijas un līdz 2030. gadam vispār pārstās ražot automašīnas, kas aprīkotas ar iekšdedzes dzinējiem. Laiks rādīs vai šie solījumi piepildīsies.

    Tā kā Maserati pieder Stellantis, tad Grecale izmanto Giorgio platformu uz kuras ir uzbūvēti tādi auto kā Alfa Romeo Giulia, Alfa Romeo Stelvio, piektās paaudzes Jeep Grand Cherokee un arī Maserati GranTurismo, Maserati GranCabrio.

    Minēju, ka Grecale ir nopērkama arī ar benzīna dzinējiem. Vienkāršākajās GT un Modena versijās šo auto varam aprīkot ar 2 litru turbo motoru, kas attīsta attiecīgi 296 vai 325 zirgspēku jaudu. Vissulīgākā Trofeo versija izmanto Nettuno 3 litru tvinturbo dzinēju, kas attīsta iespaidīgu 523 zirgspēku jaudu. Starp citu, šis motors vēl jaudīgākā variantā tiek izmantots arī Maserati MC20 sporta auto. Grecale Folgore elektriskā versija tiek pielīdzināta Trofeo benzīna versijai, jo spēj attīstīt 558 Zs jaudu. Šis ir ellīgi jaudīgs un ātrs auto! Mašīnai ir tikai viena 105 kWh akumulatora versija.

    Neuzkrītošs dizains

    Šī nav mašīna, kas uz ielas uzreiz piesaistīs maksimāli lielu uzmanību. Pat gribēdami mēs elektrisko Grecale nevaram nopirkt izteikti spilgtā krāsā. Šis ir tāds neuzkrītošs auto ar ko varam pavisam normāli pārvietoties ikdienā. Un neviens pat neuzzinās, ka mašīnai ir 500+ zirgspēki. Protams, ja mēs negribēsim parādīt apkārtējiem, ka līdz 100 km/h varam ieskrieties nieka 4.1 sekundē.

    Ja no priekšpuses šis auto kaut kādā mērā atgādina Ford Puma, tad aizmugure man gan šķiet simpātiska. Nekas uzkrītošs, bet tāds gaumīgi pievilcīgs.

    Kā uz ielas atšķirt Grecale elektrisko versiju? Uz mašīnas varam meklēt īpaša toņa bronzas krāsas uzrakstu Folgore, Maserati logo un tikai šai versijai pieejami šādi nokrāsoti bremžu suporti. Starp citu, Maserati raksturīgās “žaunas” elektriskajā versijā tiek izgaismotas. Jo zibens.

    Interesanti realizētas durvis. No ārpuses rokturi ir vienā līmenī ar pašām durvīm un atvēršanas pogu būs jāsatausta roktura iekšpusē. Un arī no salona priekšējās un aizmugurējās durvis varam atvērt nospiežot ar pogu līdzīgi kā to esam redzējuši Teslās. Praksē tas nav tik neērti, kā varētu šķist tikai apskatot bildes.

    Konkrētais demo auto bija aprīkots ar pašiem lielākajiem pieejamajiem 21 collu riteņiem, bet principā Maserati šim auto piedāvā arī 20 un 19 collu riteņus. Ņem arī vērā, ka aizmugurē ir platākas riepas nekā priekšā. Šāds aerodinamiskais riteņu dizains ir pieejams tikai Folgore versijai.

    Esmu internetos redzējis Grecale Trofeo versiju spilgti dzeltenā krāsā, taču, manuprāt, tas šādam auto nav nepieciešams. Manās acīs šis ir tāds neuzkrītošs un komfortabls ikdienā braucams auto, kas VAR iedot mizā tā, ka maz neliksies.

    Luksusa interjers, bet ne elektriskajai versijai

    Jau uzreiz, kad iekāp šajā auto, sajūti dārdzību. Šajā mašīnā mums ir ar mīkstu audumu iztapsētas statnes un griesti. Īsta un auksta metāla elementi, karbons un precīzi izšuvumi. Šajā mašīnā ir ļoti patīkami atrasties. Bet ir viens “bet”. Ja “parasto” Grecale varam aprīkot ar īstas ādas salonu, tad elektriskajā versijā tiekam tikai pie ādas aizvietotāja un auduma. Arī tas vizuāli un uz tausti izskatās labi un kvalitatīvi nostrādāts, tomēr šādā auto es gribu redzēt īstu un dabīgu ādu. Bet zaļais kurss to, protams, nepieļauj.

    Podziņas uz stūres, lai arī izskatās skārienjūtīgas, ir normālas un spiežamas. Tas gan ir elements, kas grab. Tik dārgā mašīnā es negribu redzēt tādus elementus. Toties reģenerācijas režīmu pārslēgšanas lāpstiņas aiz stūres veidotas no pamatīgiem alumīnija gabaliem. Tām gan ir patīkami pieskarties. Es labprāt uz stūres redzētu metāla podziņas, jo tās tomēr ir izmantojamas ikdienā.

    Redzi to zilo pogu uz stūres pa kreisi? Tā ir auto ieslēgšanas/izslēgšanas poga. Dīleris teica, ka iepriekš tā poga bija melna un tad ļaudis ilgi nevarēja atrast, kā šo auto ieslēgt. Jāsaka, ka arī zili krāsota šī poga nav baigi intuitīva.

    Stūres otrā pusē ir grozāms elements ar kuru varam pārslēgties starp vairākiem braukšanas režīmiem. Varam pārslēgties sākot no OFFROAD režīma, kad pneimatiskā piekare auto pacels maksimālajā augstumā līdz SPORT režīmam, kad auto būs visszemākais un atsaucīgākais uz stūres un akseleratora pedāļa darbībām. Šis sporta režīms man šķita par ciešu ikdienas braukšanai un šis bija retais auto ar kuru nebraucu eco režīmā (šīs mašīnas gadījumā to sauc par MAX RANGE). Kāpēc? Jo… ar šo mašīnu nav iespējams braukt mierīgi. Visa tās būtība ir būt nemitīgā zemajā startā un auto UZREIZ strauji lec uz priekšu līdzko mazliet stiprāk piespiežam labo kāju.

    Auto ir aprīkots ar diviem elektromotoriem un jāsaka, ka pretbuksēšanas un stabilizācijas sistēmām ir ko pastrādāt. Auto spēj paātrināties tik strauji, ka stūre rokās jāpietur ciešāk. Un priekšējās riepas arī var nākties mainīt biežāk.

    Kā jau glaunā auto pieņemts, paneļa centrā gozējas liels digitāls pulkstenis, kam varam nomainīt vairākus ciparnīcu dizainus vai vispār ieslēgt akumulatora atlikuma indikāciju.

    Ja runājam par pārējiem displejiem, tad tie šajā mašīnā ir vairāki. Visi ir kvalitatīvi nostrādāti – ar augstu izšķirtspēju un ļoti labi reģistrē pieskārienus. Kā varam redzēt attēlos zemāk, to dizains ir diezgan smalks un Maserati dizaineri ir izvēlējušies displejos sabāzt ļoti daudz informācijas. Manuprāt, tās tur varētu būt mazāk un tādējādi viss būs krietni vienkāršāk pārskatāms.

    Maserati ir izvēlējies klimata kontroles sistēmas vadību realizēt atsevišķā displejā, kas novietots zem multimediju displeja. Tajā ir iekļautas arī dažas citas funkcijas – paneļa pulksteņa vai salona apgaismojuma pielāgošana. Darboties jau darbojas arī šāda pieeja, bet ērtāk to būtu realizēt ar pogām. Un ja tās izveidotu no metāla, tad iegūtu plusiņus arī dārdzības sajūtas ziņā. Arī lielā multimediju displeja dizains man šķita mazliet pārbāzts un saskarnē ir padaudz smalku elementu. It kā nav arī pavisam slikti, bet noteikti gribētos šos displejus padarīt vieglāk nolasāmus un vizuāli tīrākus.

    Elkoņa atbalsts ir milzīgs un to var pastumt uz priekšu un atpakaļ. Ja uz tā spēcīgāk uzspiedīsimies, varam kādā straujākā līkumā ar visu roku aizbraukt uz priekšu. Glāžu turētājos L izmēra Viršu kafijas krūzītes nogrimst mazliet par dziļu, taču blakus novietotā aizveramā mantu kastīte ir glīta un praktiska. Tur dziļāk uz priekšu vēl ir kabata telefonam. Šajā vietā telefons spēs arī uzlādēties bezvadu režīmā.

    Visi trīs spoguļi ir pietiekami lieli un saprotami. Vispār kopumā ar pārskatāmību šajā mašīnā viss ir labi. Pat neraugoties uz palielajiem auto izmēriem, jebkurā brīdī varēsim saprast, kas mums notiek apkārt un vai nebraucam virsū kādam objektam.

    Mašīna ir aprīkota ar stikla lūku un auduma aizkaru, kas mūs paslēps no Saules stariem un karstuma. Praktiski un ērti. Es vispār uzskatu, ka tumšie griesti ir opcija par ko ir vērts maksāt naudu. Un te šajā ziņā viss ir vislabākajā kārtībā.

    Es jau iepriekš rakstīju, bet atkārtošos vēlreiz – šajā mašīnā ir ļoti patīkami atrasties. Pat neskatoties uz to, ka mums nav dabīgas ādas elementu, materiāli ir kvalitatīvi un ļoti patīkami uz tausti. Skaņas izolācija ir augstā līmenī un šādā mašīnā mēs jūtamies pat mazliet atrauti no apkārtējās pasaules problēmām. Tieši tas, kas vajadzīgs!

    Ja adaptīvās kruīzkontroles sistēma darbojas saprotami un ērti, tad joslā noturēšanās palīgsistēma man šķita mazliet par agresīvu un principā slēdzu laukā. Uz šaurākiem un līkumainākiem ceļiem auto izvēlējās man nepieņemamas trajektorijas.

    Komforts priekšā un aizmugurē

    Jau vizuāli varam redzēt, ka krēsli ir veidoti ar sportiskiem motīviem. Sānu atbalsti ir augsti un ja muguras daļā to platumu varam regulēt, apakšā šādas iespējas nav. Ja mums ir pagadījušās kuplākas kājas, sānu atzveltnes daļas sāks nepatīkami spiest jau pēc dažu stundu brauciena. Iespējams, ar laiku ienēsāsies. Krēsli ne tikai apsildāmi un dzesējami, bet arī piedāvā masāžas funkciju. Labā kāja gribētu vairāk brīvības, jo tā atduras pret plato viduskonsoli.

    Aizmugurē krēsli arī ir glauni un pietiekami ērti, lai vismaz divi pieauguši cilvēki šajā mašīnā varētu nobraukt arī tālākus braucienus. Tiesa, sānos prasītos mazliet vairāk plašuma.

    Bagāžnieks nav mazs

    Maserati Grecale Folgore ir ticis pie normāla izmēra bagāžnieka. Tas ir viegli piekļūstams un pietiekami ietilpīgs, lai sakrāmētu palielākus čemodānus kādam attālākam braucienam. Mums ir pieejama arī mantu novietne zem grīdas, bet tā gan nav pārāk liela. Tāpat šis ir auto, kam nav pieejams priekšējais bagāžnieks.

    Uzlādes iespējas

    CCS uzlādes pieslēgvieta ir novietota auto kreisajā sānā aizmugurē. Mašīna nodrošina līdz 22 kW maiņstrāvas (AC) uzlādi, kas ir labs rādītājs vidēji lēnajos publiskajos lādētājos vai mājās un 150 kW līdzstrāvas (DC) uzlādi. Šeit gan esmu mazliet vīlies, jo nu jau ir daudz elektroauto, kas nodrošina augstākas uzlādes jaudas. Un šādas mašīnas gadījumā man tas šķiet svarīgi. Redzi, Maserati Grecale Folgore ir gana rijīga mašīna un to būs bieži jāuzlādē. Tā ir arī forši jaudīga un patīkami braucama mašīna ar kuru gribēsim aizbraukt kādā tālākā ceļojumā un tad sagaidām īpaši ātru uzlādi. Plus, šajā ziņā Grecale Folgore piekāpjas savam tiešajam konkurentam – jaunajam elektriskajam Porsche Macan.

    Kopumā patēriņa aprēķins šai mašīnai ir samērā uzticams un nekādus nepatīkamos pārsteigumus mašīna mums nesagādāja, taču ir jāsaprot, ka pat mierīgi braucot šī mašīna ir ļoooti rijīga. Es iepriekš nebiju braucis ar tādu elektroauto, kas pat kruīzā uz 100 km/h “ēd” virs 25 kWh/100km. Tas ir daudz. Tad kad braucam dinamiskāk, tad tas patēriņš būtiski vairs nepieaug un šķiet adekvāts pret tām emocijām, ko šis auto spēj sniegt.

    Pilnībā uzlādēts šis auto man rādīja ap 500 km nobraukumu un mūsu testā secinu, ka reāli šosejas režīmā vasaras apstākļos varam nobraukt ap kādiem 400 km.

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Maserati Grecale Folgore

    • 1000km brauciena laikā es auto lādēju trīs reizes, tam veltot 1h 42 min. Brauciena gaitā veiktās uzlādes man izmaksāja 68.29 eiro. Uzlādes process stabils Viršu stacijās un pusstundas laikā varam ielādēt aptuveni 260 km nobraukumu.
    • Šajā 1h 42 min auto tika ielādētas 200.8 kWh enerģijas.
    • Auto šo braucienu noslēdza ar vidējo enerģijas patēriņu 25.6 kWh uz 100km un tas ir daudz. Šis ir līdz šim rijīgais elektroauto, ko testējam un šajā ziņā pārspēj pat lielo Audi e-tron. Šis ir auto, kas precīzi parāda nobraukuma atlikumu.
    • Auto ir pietiekami ietilpīgs un ļoti ērts ne tikai braucot divatā, bet tajā ērti jutīsies pāris pasažieri.
    • Braukt ar Maserati Grecale Folgore ir viegli – auto brauc un stūrējas paredzami un komfortabli. Ar šo auto būs viegli pārvietoties kā pilsētā, tā arī garākos ceļojumos. Vienīgā grūtība būs braukt mierīgi, jo šis auto visu laiku ir gatavs skriet.
    • Maserati Grecale Folgore mūsu 1000km testa distanci veica 13h 30 min un tādējādi mūsu rezultātu tabulā ierindojās sestajā vietā. Tas ir atzīstams sniegums pat pie tik liela patēriņa.

    Pēcvārds: Es izvēlētos… Grecale Trofeo versiju

    Man nav nekādu pretenziju pret dārgiem luksusa klases auto. Ja cilvēkam ir nauda, tad tas var pirkt arī dārgākas mantas un mašīnas var būt vienas no tām mantām, kas spēj radīt gūzmu pozitīvu emociju. Jā, Grecale Folgore elektroauto ir iespaidīgi jaudīgs un ātrs. Tas brauc viegli, klusu un lieliski vadās. Bet šādā emociju auto man pietrūkst vienas būtiskas dimensijas – skaņas un vibrācijas. Paklausies, kā skan jaudīgākā Grecale Trofeo versija un uzreiz sapratīsi par ko es runāju.

    Vistiešākais Grecale Folgore konkurents ir jaunais elektriskais Porsche Macan un jāsaka, ka vāciešu piedāvājums ir modernāks. Macan ir 800V arhitektūras mašīna, kas spēj nodrošināt krietni augstāku (līdz 270 kW) uzlādes jaudu, zemāku patēriņu (līdz 20 kWh/100km) un līdzīgas cenas jaudīgajā Macan Turbo Electric versijā arī pārspēt ar 639 Zs jaudu. Porsche šoreiz ir krietni modernāks piedāvājums.

    Tomēr dārgo luksusa auto kategorijā ir jāņem vērā arī vēl kāds aspekts. Šādu auto pircēji novērtē arī unikalitāti un pasaulē, kur visiem draugiem un draudzenēm ir dārgi BMW, Mercedes vai Porsche auto, ar šādu itāļu Maserati pavisam noteikti atšķirsies. Un emocijas šis Grecale Folgore spēj radīt pozitīvas un patiešām košas.

    P.S. Es kādu laiku vairs negribu mūsu 1000km testos braukt ar tik jaudīgiem auto, jo tās ir elles mocības visas dienas garumā braukt rātnā režīmā. Šo mašīnu visa būtība ir pretrunā ar mūsu efektivitātes un vienmērīgas braukšanas paraugstundām. Brr… :)

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ervīns Ābele
    16.06.2024 22:03

    Pieļauju iespēju kad Latvijā neviens to nenopirks jo benzīna īpašnieki arī reti redzami.

    Nja
    18.06.2024 08:21

    Tad tev tabulā kļūda, ID7 16.05.2024, es jau domāju, kur ta video ….

    priex
    17.06.2024 09:42
    Reply to  Ervīns Ābele

    Vismaz 1 ir jau nopirkta, redzēju Rīgas ielās

    Alberts Kviesis
    17.06.2024 10:55

    Lai tā noslīpētu riepas ārmalu, tur reāli ir gonkojuši, bēdu nezinot, testa mantu netaupot. Riepas nežēlīgos izmēros. Cieta kā taburete. Tomēr auto kopumā izskatās foršs. Tik jautājums, kādēļ zem aizmugures bampera ir 4 izpūtēju gali? Pontam?

    fons
    18.06.2024 07:50

    Ja Tu par bildi no pēdējā video, tad šis video nav par elektro auto.

    Bats
    20.06.2024 12:48

    Manas divas lielākās bažas būtu Maserati iekšdedzes dzinēju uzticamība un apkopju izmaksas, un benzīna versijas patēriņš EUR/100km. Bet es neesmu turīgs un šādi jautājumi Maserati pircējiem, iespējams, nav tie svarīgākie.

    Alberts Kviesis
    20.06.2024 12:53
    Reply to  Bats

    Maserati iekšdedzes dzinējus ražo Ferrari (vismaz tos ar darba tilpumu virs 3.0L). Apkopes domāju ir pozīcija, pie kuras būtu grūti pierast – sveces ik pa 10k km, dzesēšanas šķidrums 5k km, eļļa 10k km, riepas vismaz EUR 200 katra.. Virsbūves detaļas bojājumu gadījumā – kosmoss. Intervāli katram auto būs individuāli

    Bats
    20.06.2024 13:13

    Tas viss baigi mazinātu prieku par to benzīna versijas izvēli, kad lielāko daļu laika brauc pa pilsētu ar 50km/h ierobežojumu un negribi būt par to klaunu, kas no katra krustojuma taisa uzrāvienu un tad psiho pa Jūrmalas vai Siguldas šoseju.

    Biteme
    20.06.2024 13:23
    Reply to  Bats

    Šie auto ir domāti braukšanai savam priekam pa skaistām, ainaviskām vietām, nevis stāvēt ikdienas sastrēgumos un pētīt netīrumus uz priekšā stāvošā bampera)

    Reklāma