Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Subaru Solterra elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Atceries Subaru BRZ / Toyota 86, ko abi autoražotāji izstrādāja kopā, bet tirgoja katrs ar savu nozīmīti? Izskatās, ka šī sadarbība abiem japāņiem iepatikās un šie ir izlēmuši kopā izstrādāt vēl vienu auto. Tagad modīgi ir tirgot elektroauto un Subaru Solterra / Toyota bZ4x ir tieši tāds auto. Uz mūsu 1000km elektroauto testu ar laipnu AD REM Auto gādību esam saņēmuši Subaru Solterra.

    Vispār interesanti. Toyota tik ļoti pretojas elektrifikācijai, ka lielai daļai elektroauto jomas entuziastu automātiski ir negatīvs priekšstats par šī zīmola veidotu elektrisko auto neskatoties uz to, kāds šis auto īsti ir. Liels un diezgan patīkams bija mans pārsteigums, kad jau pirmajās minūtēs pie šī auto stūres sapratu, ka Toyota pat negribot ir izveidojusi ļoti sakarīgu elektroauto.

    Bet kas šis vispār ir par auto un ar ko tam nākas konkurēt? Te ir īstais brīdis atšifrēt bZ4x nosaukumu. “bZ” ir saīsinājums no Toyota “Beyond zero” bezizmešu auto vīzijas, “4” apzīmē Toyota RAV4 auto izmēru un “X” burts nozīmē to, ka auto ir kompaktais krosovers. Tādējādi šis auto tiešā veidā konkurē ar tādiem auto kā Hyundai IONIQ 5, Volkswagen ID.4 un Škoda Enyaq IV. Tādējādi tas ir paliels un ietilpīgs krosovers, kas būs laba izvēle arī ne pārāk kuplām ģimenēm.

    Toyota bZ4x ir pieejams priekšpiedziņas vai pilnpiedziņas versijā, taču Subaru Solterra nopērkama tikai kā pilnpiedziņas auto. Šīs sistēmas izstrādē ar savām zināšanām varēja paspīdēt tieši Subaru. Eiropā šis auto ir aprīkots ar 71.4 kWh (lietotājam pieejamas 64 kWh) akumulatoru un uzlādi varam veikt ar līdz 6.6 kW maiņstrāvas vai 150 kW līdzstrāvas lādētājiem. Šis auto maksā sākot no aptuveni 53 tūkstošiem eiro, kas nav maz. Šī raksta tapšanas brīdī ļoti sīvu konkurenci cenas ziņā sastāda Volkswagen ID.4, kam ir ap 47 tūkstošu eiro (dempinga) akcijas cena. Nomīnusojam vēl nost 4500 eiro valsts atbalstu un iegūstam ļoti interesantu gala cenu. Bet nu labi, atpakaļ pie testa auto.

    Vizuālā puse, protams, ir ļoti subjektīvi vērtājama, bet man šis auto tīri labi patīk. No sāna varbūt tas nav pārlieku izteiksmīgs (acīs īpaši krīt tās lielās plastmasas riteņu arkas), taču optika priekšā un aizmugurē padara šo auto glītu.

    Interjers šim auto varbūt izskatās nepierasts, tomēr praksē tur viss ir labi. Vienīgi šoferis nevar braukt ar plati izplestām kājām, jo viduskonsole ir ļoti plata un labā kāja tur visu laiku atdursies. Ļaudis soc. tīklos norādīja, ka stūre šķiet maza un līdzīgi kā to esam redzējuši franču auto, guļ klēpī. Aptuveni tā arī ir un es paredzu, ka garākiem (virs 1.90m) šoferiem var nākties stūri pacelt tā, ka tā aizsegs priekšējo mērinstrumentu paneli. Man ar maniem 1.86m gan abi displeji bija labi redzami un arī ar stūrēšanu nebija problēmu. Pati stūrēšana gan ir tāda diezgan stīva, jo auto ir aprīkots ar veselu lērumu drošības sistēmu, kas ir ļoti jūtamas ikdienas braukšanā. Visvairāk “traucē” sistēma, kas rūpējas par šofera uzmanības noteikšanu. Tā gluži vienkārši visu laiku pīkst, kad uz pāris sekundēm aizskaties pa sānu logu vai uz borta datoru. Šī auto prāt sejai visu laiku ir jābūt pavērstai uz ceļu. Neko te īsti pārmest nevar.

    Sēdekļi priekšā un aizmugurē nav nekādi pārlieku ergonomiski vai sarežģīti, taču savu darbu dara un pat pēc 1000km nobraukšanas nejutu nekādu izteiktu diskomfortu. Un pat neskatoties uz to, ka šim demo auto bija panorāmas jumts, galva nedūrās griestos kā tas bija manā iepriekšējā testā ar Nissan Ariya. Starp citu, šim auto ir pasakaini ērta viduskonsole ar īpaši platu elkoņa atbalstu un mantu glabātuvi zem tā. Ļoti praktisks izpildījums!

    Aizmugurē aiz sevis varēju ērti apsēsties un vietas pietika gan kājām, gan galvai. Šajā auto varēsim tālākus ceļus nobraukt kā priekšā, tā aizmugurē.

    Tāpat atzinīgus vārdus vēlos veltīt bagāžas nodalījumam. Tas ir plats, ar lielu atvērumu un tādējādi varēsim ar šo auto braukt iepirkties. Zem plakanās grīdas mums ir vēl atsevišķs nodalījums kabeļiem un citiem krāmiem.

    Lādēšanas pieslēgvieta šim auto ir novietota auto kreisajā pusē priekšpusē. Neteiktu, ka tā vienmēr būs ērtākā vieta un joprojām uzskatu, ka lādēšanas pieslēgvietai ir jābūt maksimāli auto priekšpusē vai aizmugurpusē, lai pēc vajadzības varam piebraukt tuvāk uzlādes kabelim. Auto iebūvēts 6.6 kW maiņstrāvas lādētājs, kas nobāl uz vairuma konkurentu fona, taču vismaz ar ātro līdzstrāvas lādētāja 150 kW jaudu būtu jāpietiek optimālai uzlādei pie arvien pieaugošā ātro lādētāju piedāvājuma Latvijā. Ja ar citiem auto biju piedzīvojis dažādas uzlādes stabilitātes problēmas, tad Subaru Solterra mūsu testā stabili savienojās ar Eleport un Viršu lādētājiem un mazliet jāpamokās bija vien ar “lēno” emobi staciju. Pieredzēju arī 150 kW uzlādi, taču tā ilgi neturpinājās un ap 75% procentu uzlādes līmeni auto samazināja uzlādes jaudu jau zem 50 kW. Praksē tas nozīmē, ka varam slēgties nost un doties tālāk ceļā. Nepatika tas, ka auto savos displejos ir ļoti neinformatīvs par uzlādes procesu un nerāda uzlādes jaudu. Tik vien kā baterijas uzlādes līmeni procentos un laiku, kas nepieciešams līdz pilnai uzlādei.

    Galvenās atziņas 1000km braucienā ar Subaru Solterra

    • 1000km brauciena laikā es auto lādēju četras reizes, tam veltot precīzi 2h. Brauciena gaitā veiktās uzlādes man izmaksāja 39.43 eiro. Uzlādes process stabils ar Eleport un Viršu lādētājiem, bet emobi stacija gan bija cimperlīgāka un savienojumu izveidoju ar kādu otro vai trešo piegājienu. Un arī pēc tam uzlāde bija lēna, ar aptuveni 30 kW jaudu.
    • Šajās 2h auto tika ielādētas 131.8 kWh enerģijas ar vidējo uzlādes jaudu 65.90 kW. Tehniski šis auto spēj nodrošināt ātro uzlādi līdz 150 kW un vismaz Rīgā šādu lādētāju jau kļūst arvien vairāk. Pusstunda pie šāda lādētāja un auto esam dabūjuši iekšā vismaz 200 nobraukuma kilometrus. Pavisam neslikti!
    • Auto šo braucienu noslēdza ar vidējo enerģijas patēriņu 17.6 kWh uz 100km. Ņemot vērā auto izmērus un svaru, tas nav pavisam slikts rādītājs. Tas arī atbilst Subaru solītajam patēriņam un šādā ziņā auto ir diezgan precīzs. Man arī nebija būtisku problēmu saprast, cik ilgi būs jālādējas un cik tālu ar šo auto aizbrauksim. Tas ir ļoti paredzams. Vienā rāvienā ar šo auto vasarā varēsim stabili nobraukt 300km.
    • Auto ir pietiekami ietilpīgs un ērts arī garākiem braucieniem ar visu ģimeni un mantām.
    • Braukt ar Subaru Solterra ir viegli – tas brauc un stūrējas paredzami un komfortabli. Vienīgi ar laiku sāk kaitināt pārlieku centīgā šofera sejas atpazīšanas (uzmanības noteikšanas) funkcija. Brauciena pirmajā pusē divas reizes uz mirkli bija atslēgusies adaptīvā kruīzkontrole un iemeslu šādai auto rīcībai nesapratu. Pēc kāda brīsniņa tā atsāka darboties un brauciena otrajā pusē vairs nenovēroju šādu problēmu.
    • Subaru Solterra šo testa distanci veica 15h un tādējādi mūsu rezultātu tabulā ierindojās ceturtajā vietā. Tas ir ļoti atzīstams sniegums un lielā mērā šim auto gāja tik labi tāpēc, ka trīs no četrām uzlādes reizēm tika veiktas pie 80 kW un 160 kW lielas jaudas lādētājiem. Infrastruktūrai ir milzu nozīme!

    Pēcvārds

    Subaru Solterra ir patiešām feins auto, kas man patika ar savu paredzamību un vienkāršo lietošanu. Jā, tas varbūt nav dulls dizaina ziņā un tajā neatradīsim kaut kādas nereālas kosmosa tehnoloģijas, taču tas, kas auto ir iebūvēts, pārsvarā darbojas labi. Šis ir tāds izteikts “Sēdies un brauc!” auto pie kura mums kā braucējiem nav pārlieku jāpielāgojas un jāiespringst. Kaut šādu auto būtu vairāk!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    41 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Diesel und Schnitzel
    27.08.2023 02:01

    Uzmanības nenovēršanas pīkstulis iekš elektroauto ir svarīgs visu drošībai un veselībai. Viena lieta, ja hokejists, skrienot pakaļ bumbiņai, piedzīvo cieto sadursmi laukuma bortā, tad pavisam cita postaža, ja sadursmi piedzīvo 2300 kg smags auto ar visiem okupantiem un bagāžu tajā. Sadursmes spēks pret nekustīgu šķērsli = masa (kg) x ātrums (m/s).
    Piemēram, novēršot uzmanību uz 3 sek. braucot 55 km/h, uz aklo tiek veikti 45 metri. Savukārt pie 95 km/h tie jau ir 79 metri ( tankštellei ir paskriets garām ).

    Kaspars
    28.08.2023 13:48

    Redzēju kaut kādu apskatu, tur šim subaru ieliekot reverse, tas sāka pīkstēt bez apstājas. Vai tā bija arī šim auto?
    Apskatnieka komentārs bija, ka visu to pīsktēšanu var paciest, bet to, ka pīkst ieliekot reverse, tas gan ir iemesls, lai auto nepirktu.

    Par daudz ir par daudz, kad mēģini sakoncentrēties, lai atmuguriski ieparkotos starp 2 citiem auto, tad pīsktēšana nepalīdzēs. Tā pat, kā ja novērsies uz sekundi, lai displejā pārslēgtu no radio uz map skatu..

    Basics
    28.08.2023 14:00
    Reply to  Kaspars

    Daudzi auto pīkst, braucot atpakaļgaitā. Atklāšu noslēpumu – pīkst, lai brīdinātu apkārtējos, nevis lai vadītājam traucētu koncentrēties)

    Kaspars
    28.08.2023 14:42
    Reply to  Basics

    Atklāšu noslēpumu arī Tev – par to tiešam grūti iedomāties, bet lai brīdinātu apkārtējos, auto pīkst un šalc mašīnas ārpusē, nevis “ding, ding, ding” pa salona skāļruņiem pārkliedzot iesēgtu rādio

    redz, ja logi ir aizvērti, tad apkārtējie to pīsktienu var arī nedzirdēt ;)

    Kaspars
    28.08.2023 15:13

    Skaidrs
    Šo nevarētu neatcerēties, tad jau ir vai nu ar atjauninājumiem novākts vai arī atkarīgs no reģiona.

    Basics
    28.08.2023 16:38
    Reply to  Kaspars

    Parasti jau atpakaļgaitā brauc niecīgus attālumus, salīdzinot ar braukšanu uz priekšu. Pat ne katru dienu, ja nav garāžas ar 1 durvīm. Līdz ar to tā pīkstoņa vairumam cilvētu pat nepaliek atmiņā, kā redzams. Nospieķotie bakstekrāni ir kaitinošāki….

    Kaspars
    28.08.2023 18:08
    Reply to  Basics

    Ak dies, ar auto nebrauc atpakaļgaitā katru dienu :D
    Labi – Tev nav ne jausmas par ko Tu runā, ne Tu to skaņu esi dzirdejis, ne saproti kapec ir skaņa nedz arī nodarbojies ar braukšanu atpakaļgaitā. Pie tā arī paliekam.

    Jautājums bija autoram(cilvēkam, kurš ir braucis ar minēto auto), uz to viņš atbildēja, paldies viņam

    Arčiņš
    28.08.2023 17:50
    Reply to  Kaspars

    Pirms pāris mēnešiem bija lielais atjauninājums. Apskatnieki uzsvēra, ka pēc tā auto jau bija diezgan sakarīgs , nevis kā tā bēdu ieleja kas pirms tam.

    KKTK
    31.08.2023 08:51
    Reply to  Kaspars

    Vajag izslēgt no savas dzīves to laucinieku parkošanos atpakaļgaitā. Parkingā iebrauc ar priekšu, kur visu eleganti redzi sev priekšā. Bet ārā brauc atmuguriski, kur “ak kāds pārsteigums”, būs daudz platāka vieta un varēs vienkārši lūrēt auto atpakaļkamerā :D

    viens
    01.09.2023 09:13

    tad hokejists cauri bortam ieslido futbola laukumā

    Elons*
    28.08.2023 16:31

    Tādējādi šis auto tiešā veidā konkurē ar tādiem auto kā Hyundai IONIQ 5, Volkswagen ID.4 un Škoda Enyaq IV.
    Ar Y šis nekonkurē ?

    Elektriķis
    28.08.2023 16:40

    Laikam ka vārds “nelieto” būs nevietā. Ja šo var reģistrēt Latvijā, tad pilnīgi lieto oficiāli.
    Laikam domāji: neviens oficiāli netirgo.

    Elektriķis
    28.08.2023 16:50

    Kādi ir “oficiālās lietošanas” kritēriji?

    Elektriķis
    28.08.2023 16:53

    Jā, arī inerfeisa valodu sarakstā nav latviešu valodas (lietuviešu ir).
    Kā Subaru ar latviešu valodu?

    Elektriķis
    28.08.2023 16:43
    Reply to  Elektriķis

    …lieto pilnīgi oficiāli…

    Edit zobratiņš nestrādā.

    Elons*
    28.08.2023 19:33

    Kristap, ļoti vāja vārdu izvēle
    Latvijas rezidenti Teslas lieto pilnīgi oficiāli, reģistrē csdd utt.
    Tāpat iegādājās oficiāli, no tesla kom
    Servisa centra Latvijā nav, tas tiesa. Tas iespaido gan tikai garantijas remontus. Ir pietiekami daudz servisu, kuri Teslu saremontēs (ja ofic netiks galā attālināti). Tiesa – izrakstīs rēķinu arī garantijas periodā

    Skābene
    29.08.2023 08:33

    Apkalpot var kaktu servisā, kā daudzi dara ar saviem jaunajiem auto, lai nevajadzētu dīlerim maksāt lielo kāpostu.

    Kaspars
    29.08.2023 10:58

    Es ar nesaprotu kāda jēga pirkt jaunu auto, ja tas pirmo 3-5 gadu laikā zaudēs vērtību, kas rakstās ar 5 ciparu skaitli un jāmaksā vēl vidēji 400-600 eur par katru ikgadējo apkopi

    aaa
    31.08.2023 18:16
    Reply to  Elons*

    Kursors klusībā heito teslu. Model 3 ir 26. vietā ;D

    Noass
    29.08.2023 22:30

    Nesaprotu šāda testa jēgu….. un vēl tabulu uztaisījis ar vietām. Ja tu nelādējies super ātros lādētajos tad visi EV būs līdzīgi. Ievērojot satiksmes noteikumus Bugatti Veyron ir līdzvērtīgs Golfam ,jo ar abiem var aizbraukt uz mērķim ar vienu un to pašu laiku. Un Tesla Model Y nav pieminēts ,jo to aizliedz dīleri ,vai pašcenzūra ,lai tev dotu testa mašīnas. Reāli šis EV ir mēsls ,jo lēna uzlāde mājās. Vajag būt 11kw uzlādei. Ātrā uzlāde ar palēna 150 tas ir tik minimums kas prasās.

    Noass
    29.08.2023 23:03

    Reāli braucieni ir pilsētas un korķi ,jo reāli 70-80 % dzīvo Pierīgā. Un es nesaprotu tu it kā lādē visus EV četras reizes neskatoties uz iespēju nobraukt ar 2 vai 3 uzlādēm?

    Muah
    31.08.2023 11:58

    galīgi nav saprotams ko nozīmē – oficiāli nevar apkalpot? Teslai var dabūt LV numuru no CSDD un to var aizdzīt uz servisu tepat Rīgā, pierīgā un saņemt par veiktajiem darbiem rēķinu/čeku., tāpat braucot pa LV tava Tesla būs pieslēgusies korporatīvajai sistēmai un onlainā tiks veiktas nepieciešamās diagnostikas. Viss ir pilnīgi oficiāli. Nav nekādas pagrīdes darbības, norēķini bitkoinos par remontiem, nekādi VPN vai proxy jāizmanto lai pieslēgtu tīklam. Kas tieši nav oficiāls?

    Noass
    31.08.2023 12:44

    Nu visi ir līdzīgi tik tad kad tu neizmanto dažu EV priekšrocības ,garāku nobraukumu un ātrāku uzlādi ,bet iespied savā testā ,lai pārējie izskatītos labi. Vispār es nesaprotu auto žurnālistus viņi tak nevar teikt ,ka kāds auto ir mēsla…. Dīleris tak vairs nedos auto apskatiem? Youtube ir kaudzēm tādu gadījumu. Tā kā to noliegt nevar. Kāda jēga tad testiem un apskatiem? Daudzi youtuberi tagad vienkārši nopērk auto un var droši teikt visu.

    Zane
    03.09.2023 12:36

    Es joprojām nesaprotu dažas lietas ar elektroauto. Piemēram, ja sākas karš un visi nav iesprūduši uz kāda tilta, cik tālu es aizbēgšu ar elektroauto? Vai nav drošāk tomēr ar parasto auto? Grāmatā “Vongezers” cilvēki bēg prom vīrusa. Viņiem bija jābrauc tālu, elektrības valstī nav, bet degvielu vienmēr var kaut kur vēl dabūt. Un ziemā, ja jābrauc uz tāliem laukiem sniegputenī un izlādējas auto, tad viss es kaut kur palieku, bet degvielu es varu doties meklēt, vai to var kāds atgādāt.

    Ivars
    04.09.2023 09:57

    Es mēģinu saprast šīs divas lietas:
    * 1000km brauciena laikā es auto lādēju četras reizes, tam veltot precīzi 2h. Brauciena gaitā veiktās uzlādes man izmaksāja 39.43 eiro
    *Šajās 2h 40min auto tika ielādētas 131.8 kWh.

    Tad veltīji precīzi 2h vai precīzi 2h40min? Vai lādēji 2h un 40minūtes mēģināji iebakstīt to spraudni kontaktā?

    Reklāma