Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Hyundai Ioniq 5 elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Ja pagājušajā vasarā mēs par visām varītēm centāmies uzspēt izbraukt mūsu 1000km elektroauto testu ar toreiz pavisam svaigo Volkswagen ID.3, tad varu droši teikt, ka šī gada viens no gaidītākajiem elektroauto bija jaunais Hyundai Ioniq 5. Un mēs to paveicām, iepriekšējā nedēļas nogalē pamatīgi iepazināmies ar šo jaunumu un esmu gatavs padalīties ar savām atziņām. Skaties video un lasi tālāk!

    Lai arī Hyundai arī iepriekš ir izlaiduši elektriskos auto un gan Hyundai Ioniq Electric, gan Hyundai Kona Electric sevi lieliski parādīja mūsu testos, tomēr Ioniq 5 ir īpašs. Tas ir pirmais šī zīmola auto, kas veidots uz jaunās E-GMP (Electric Global Modular Platform) platformas. Tādējādi, ražotājam vairs nav jāņem vērā iekšdedzes dzinēju prasības un var visus savus spēkus veltīt sava vislabākā elektroauto izstrādē. E-GMP platforma no šī gada tiks izmantota arī KIA (gaidām KIA EV6) un Genesis elektroauto ražošanā.

    Tehniskā puse

    Tehniski ar šo auto viss ir diezgan vienkārši. Kaut kur plašajā pasaulē var atrast Ioniq 5 versiju ar 58 kWh akumulatoru, taču Latvijā oficiāli ir pieejams šis auto ar 72.6 kWh akumulatoru un aizmugures vai pilnpiedziņu. Pilnpiedziņas gadījumā jauda ir iespaidīgi ap 300 Zs, kamēr aizmugures piedziņas Ioniq 5 spēj attīstīt ap 200 Zs jaudu. Uz testu tika saņemts tieši šāds vienas ass dzīts auto.

    Auto priekšpusē mēs zem plastmasas vāka atradīsim diezgan lielu mantu kasti, kurā varam sakrāmēt, piemēram, uzlādes kabeļus. Pilnpiedziņas gadījumā, kad priekšpusē ir motors, kaste būs mazāka.

    Auto ir iebūvēts 10.5 kW lādētājs, lai varam to uzlādēt mājās vai pie publiskajiem vidējā ātruma lādētājiem. Šādā režīmā no 10% līdz 80% akumulatoru varēsim uzlādēt nepilnu 7 stundu laikā. Ātrā uzlāde tiek organizēta izmantojot auto labajā sānā aizmugurē iestrādāto CCS pieslēgvietu un šo auto varam pieslēgt pat pie 350 kW lādētājiem. Jāpiezīmē, ka auto atbalsta gan 400V, gan 800V lādētājus, kas ļauj optimāli uzlādēties no dažādu veidu lādētājiem. Ātrā uzlāde būs patiešām stabila un ātra – pat no mūsu pusē plaši izplatītajām 50 kW stacijām stundas laikā varam ielādēt visas 50 kWh enerģijas un iegūt līdz pat 270km nobraukuma. Lādēšanas pieslēgvieta ir paslēpusies zem motorizēta vāciņa un blakus novietotas gaumīga dizaina LED gaismiņas, kas vizuāli pa gabalu ļauj saprast, kāds ir auto uzlādes statuss.

    Interesanti, ka Hyundai Ioniq 5 nodrošina iespēju uzlādēt cita veida elektroierīces. Mums auto salonā pie sēdekļa ir “parastā” rozete pie kuras varam pieslēgt datoru vai kādu citu ierīci un bagāžniekā atradīsim attēlā zemāk redzamo uzparikti. To varam piespraust pie auto uzlādes pieslēgvietas un nodrošināt 16A (līdz 3.6 kW) uzlādi kādam citam auto, elektriskajam skrejritenim vai kempinga aprīkojumam. Tā ir diezgan unikāla funkcija, kādu nepiedāvā praktiski neviens cits mūsu pusē nopērkamais elektroauto.

    Reāli fifīgs dizains

    Šim auto ir diezgan unikāls dizains un uz auto cilvēki atskatās. Tas priecē, jo mūsdienās vairums auto savā starpā ir ļoti līdzīgi un vairs nespēj raisīt nekādas emocijas. Hyundai šī auto dizaina iedvesmu smēlies no Hyundai Pony mazauto, ko ražoja no 1975. gada līdz 1990. gadam un kas bija Dienvidkorejas pirmais masveidā ražotais eksporta auto.

    Hyundai Pony

    Auto lukturi noteikti ir viena Ioniq 5 raksturīgākajām dizaina iezīmē. Pa gabalu šie priekšējie lukturi izskatās ļoti sarežģīti, taču realitātē tie pat mazliet liek vilties. Auto tuvās gaismas ir adekvātas, labi darbojas arī automātiskā pārslēgšanās uz tālajām gaismām, taču pašas tālās gaismas man būtu gribējies spilgtākas un tālākas. Vienkārši, pirms nedēļas izmēģinātajam Audi Q4 e-tron apgaismojums bija par galvastiesu pārāks. Bet vismaz forši, ka priekšpusē ir vēl kāds negaidīts apgaismojuma risinājums. Noskaties video un redzēsi par ko es runāju.

    Kubiciņu dizains ir pamanāms arī auto aizmugurē un te šīs gaismas diodes arī ir ļoti izteiksmīga nianse. Izgaismota ir arī mazā sarkanā svītriņa starp abiem lukturiem.

    Vienīgā dizaina nianse, kas man ļoti nepatika – durvju rokturi. Tie ir vienā pusē jāiespiež mašīnā un tikai tad varēsim atvērt durvis. Briesmīgi neērti! Hyundai gan par nepilniem 2 tūkstošiem eiro tos padarīs automātiskus un šajā naudā vēl klāt iedos Saules bateriju uz jumta.

    Auto nav nekāds mazais. Tas ir 4.6m garš (3m garenbāze) un 1.89m plats. Pret šo auto milzīgi izskatās arī riteņi. Bet nu nav brīnums, jo šoreiz tiem ir 19 collu diski. Lieti noder parkošanās sensori, jo šaurās vietās varēsim labi pamanīt, ka auto ir diezgan liels pagrieziena rādiuss. Šis pavisam noteikti nav mazs auto.

    Šis auto mūs iepriecina ar pietiekami ērtiem krēsliem, kas dārgākā komplektācijā būs ne tikai elektriski regulējami, bet arī ventilējami un ar izbīdāmu atbalstu kāju ikriem. Priekšā vispār ir izteikta plašuma sajūta un mums ir daudz vietas mantām. Elkoņu atbalsts ir plats un ērts, kā arī viss viduskonsoles bloks ir bīdāms uz priekšu/aizmuguri.

    Pieņemami daudz vietas ir arī auto aizmugurē (pat es tur varēju normāli nosēdēt) un aizmugurējā rinda ir ne tikai sadalīta 60:40 daļās, bet arī ir bīdāma uz priekšu/aizmuguri un ar regulējamu muguras daļas slīpumu. Šādu iespēju piedāvā tikai retais elektroauto, lai neteiktu, ka gandrīz neviens.

    Bagāžas nodalījums nav pārlieku dziļš (zem grīdas ir divas nišas kabeļiem vai citiem sīkumiem), taču tas ir plats un pilnībā nolokāmie aizmugurējie sēdekļi kopumā rada diezgan lielu bagāžas telpu.

    Auto interjers arī ir ne mazāk interesants. Mums tiek piedāvāta ļoti labi nostrādāta stūre (hei, kur tad Hyundai logo?) ar fiziski spiežamām pogām un divi 12 collas lieli displeji. Video esmu detalizēti parādījis, kā tie izskatās un darbojas, tāpēc šeit tikai pateikšu, ka Hyundai ir malači. Īpaši man patika multimediju datora displeja galvenais skats. Neitrāls, minimālistisks un reizē nodrošina visu nepieciešamo informāciju.

    Jep, ik pa laikam uzmetās šāda kļūda akumulatora atlikuma attēlojumā

    Ļoti patika arī projekcijas displejs (HUD), jo tas attēlo ne tikai kustības ātrumu, bet arī tādu noderīgu informāciju kā navigācijas norādes, aklo zonu brīdinājumus un informē par izbraukšanu ārpus mūsu joslas. Un tas viss realizēts patiešām gaumīgi.

    Kā jau modernos auto ierasts, mums salonā ir iebūvētas gaismas diodes. Tās šoreiz ir visās četrās durvīs un neierastā kārtā ir izgaismoti arī visu durvju skaļruņu apļi. Tas man īsti gaumīgi nešķiet. Bose skaļruņu skanējums gan man šķiet sulīgs un pietiekami skaļš. Ak, jā, šim auto neatradu to mazo neitrālo apgaismojumu, kas ļauj saskatīt, kur spraužam savu krūzīti. Vairumam auto tomēr griestos ir maza gaismas diode, kas izgaismo šo zonu, bet te nav.

    Auto ir unikāls dizains no ārpuses un dažādi interesanti dizaina elementi ir atrodami arī interjerā. Vairums no tiem man šķita labi nostrādāti un kvalitatīvi uzbūvēti. Šeit laikam vietā arī īsa diskusija par mašīnas cenu. No vienas puses, ir traki iedomāties, ka Hyundai par savu auto var paprasīt 50-60 tūkstošus eiro. Taču no otras – šis ir pavisam jaunas paaudzes auto, kādus Hyundai iepriekš vēl nebija veidojuši un es neteiktu, ka šajā auto ir daudz sliktāka sajūta kā tādas pašas cenas premium vācietī. Dizains ir, materiāli izvēlēti kvalitatīvi un viss kopā salikts precīzi.

    Klusa un negaidīti dinamiska braukšana

    Cik ļoti man Audi Q4 e-tron testā pietrūka dinamikas sajūtas, tik ļoti šajā ziņā mani pārsteidza Ioniq 5. Šis auto braucas viegli, paredzami un var just, ka tas ir gana dinamisks pat savā mazāk jaudīgākajā ap 200 Zs versijā. Plus, tas brauc līdzīgi kā lielais Audi e-tron, kad pat atlaižot akseleratora pedāli, auto vēl turpina dinamiski braukt. Rezultātā rodas sajūta, ka auto slīd kā pa sviestu. Šo sajūtu ir grūti aprakstīt, bet uzreiz sajutīsi, kad ar to izbrauksi. Piesakies uz testu!

    Ja pirmajā dienā, kad saņēmu šo testa auto un braucu pa pilsētu, man šķita, ka auto ir diezgan ciets, šī sajūta pazuda, kad izbraucu lielākos ātrumos ārpus apdzīvotām vietām. Pie lielāka ātruma auto pavisam cienījami tiek galā ar ceļu negludumiem gan uz asfalta, gan grants segumiem. Tāpat priecēja skaņas izolācija, jo auto ir salīdzinoši kluss un tādējādi komfortabls.

    Kas attiecas uz nobraukuma iespējām, tad ražotājs sola pat līdz 480km nobraukumu un es teiktu, ka siltos vasaras apstākļos ar šo auto mierīgi varēsim nobraukt vismaz 400km. Šis auto tiešām rada tik labu un uzticamu sajūtu. Protams, vēsākā laikā nobraukuma spējas samazināsies, bet tā ir visu elektroauto lielā sāpe. Nobraukuma atlikuma aprēķins bija pietiekami precīzs un man nevienā brīdī nebija būtisku bažu, ka kaut kur varētu neaizbraukt. Kā nekā akumulators mums ir liels, un ražotājs ir paredzējis arī kaut kādu buferi, ja nu nokļūdāmies ar saviem aprēķiniem. Bez tam, Latvija ir maza un e-Mobi tīkla stacijas ir teju ik uz katra soļa. Bija interesanti redzēt, ka šis auto no 50 kW stacijas spēj paņemt 55 kW jaudu :)

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Hyundai Ioniq 5

    • 1000 km brauciena gaitā es auto lādēju 3 reizes, kopā tam veltīju 2 stundas un 40 minūtes. Braucienā beigās auto rādīja vidējo patēriņu 18 kWh/100 km. Brauciena gaitā ielādēju 135.9 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 24.45 EUR, jo E-mobi tīkla tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu 14.95 EUR.
    • Ar šo auto vasaras apstākļos pavisam reāli ir nobraukt ap 400 kilometriem ar vienu uzlādi. Arī nobraukuma atlikums pēc vidējā patēriņa nostabilizēšanās tika attēlots diezgan precīzi. Tas rada uzticama auto sajūtu.
    • Auto brauc stabili un paredzami, taču patēriņš var negatīvi pārsteigt. Dienas siltajā daļā auto uzrādīja ļoti cienījamu 17-18 kWh/100km vidējo patēriņu, taču temperatūrai samazinoties zem 10 grādu atzīmes, patēriņš sāka pietuvoties 20 kWh/100km atzīmei. Kas nav maz. Tāpat šis auto ir diezgan rijīgs, ja braucam lielākos ātrumos. Varam secināt, ka šis nav pats aerodinamiskākais auto.
    • Lai arī šis nav vēsturiski ierasta premium zīmola auto, gan eksterjera dizains ir stilīgi nostrādāts, gan interjerā mūs pārsteidz kvalitatīvā apdare un ļoti inovatīvi dizaina risinājumi. Šis auto noteikti nav “pelēkā pelīte”!

    Secinājumi

    Uh, kas par iespaidīgu mūsu otrās elektroauto 1000km testu sezonas noslēgumu! Vislielākais prieks man Hyundai Ioniq 5 sakarā pat nav par to, ka šis ir tehniski ļoti spējīgs elektroauto (hei, tas ir mūsu TOP 3), bet gan par to, ka Hyundai nav baidījies eksperimentēt ar unikāla un pamanāma dizaina izveidošanu un veltījuši ļoti daudz enerģijas, lai vairumu interesanto nianšu izveidotu ļoti ērtas un patīkamas lietošanā. Šis bija tas auto, kur es labpatikā murrāju par katru sīkumu, kas man šķita perfekti nostrādāts. Un tieši tāpēc es teikšu, ka prasītā ļoti augstā cena par šo auto ir pamatota!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    47 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Māris Dzelzgalvis
    28.09.2021 09:40

    Man nepatika 2 lietas. Pakalejam logam nav slotinas un kamera tapat lietaina laika vai puteklos ir netira. Paskaidrojumi no dilera, ka aerodinamiski viss izdomats dzive nedarbojas

    Elektriķis
    28.09.2021 10:06

    Prieks ka VW ir atrisinājis aizmugures kameras tīrības problēu. Vienīgais, kas kaitina: ja esi pabraucis atpakaļgaitā, izkāp un gribi attaisīt bagāznieka vāku, jāpagaida, kamēr kamera ielien atpakaļ vietā. Ja kamera tīra, tad aizmugures slotiņa nav tik būtiska.

    Elons*
    28.09.2021 09:47

    Nostūma Tukānu uz #4 :o
    Izskatās kā ļoti laba alternatīva VW / mazajai Teslai / Polestaram.
    Cena +/- tur pat.
    Pārējais jau emocijas. Tā kā pie mums serviss ir – domāju, ka pārdosies labi
    Tikai hjundaja seilspīpliem nevajadzētu vientiesīgiem pesantiem stāstīt pasakas par uzlādes ātrumu.

    Par 1k km gonku
    Ja atstrādātajā maršrutā būtu Ionity – šamais būtu pirmais. Bet nebūs. Toties Rēzeknē būs Teslas SuC. Kad to palaidīs, tad ar M3 būs jāpārbrauc un varēs Teslu noparkot topiņa augšiņā :)

    Elons*
    28.09.2021 10:10

    Man vienam čomiņam bija stāstījuši, ka to mašīnu var salādēt 5 min laikā utt
    Var jau. Pie 350 kW @ 800 V

    Korekti būtu klientam teikt, cik ātri to var salādēt no mums pieejamiem, 50 kW torņiem
    Un ka ceļojot pa EU būs labāk ar lādi

    Elektriķis
    28.09.2021 09:52

    Tas tiešām ir jocīgi ar tiem neērtajiem durvju rokturiem – kā Tesla3 to aizsāka, tā daži māžojas pakaļ.
    Vai tad, kad tie atverās ar motoru, tie stāv paralēli durvīm, kā TeslaS rokturi, vai tomēr tik pat šķībi kā ar pirkstu spiežamie?

    Elektriķis
    28.09.2021 15:05

    Interesanti, kā šo rokturi varēs dabūt ārā ziemā, kad tas būs iesaldēts? Tesla3 atvēršanai esot īpašie paņēmieni.

    Elons*
    04.10.2021 17:47
    Reply to  Elektriķis

    Oho, izstāsti man, kas nav labi ar M3 rokturiem ziemā ?

    Viesturs
    28.09.2021 14:49

    Kur Latvijā var iegūt elektrību par 0.11 eur kw/h?

    Viesturs
    28.09.2021 17:36

    Tikai nozagt. Tabulu būtu tikai normāli aktualizēt, sareizinot elektrības izmaksas ar 2, lai saglabātu objektivitāti un, ko tur slēpt, pasildītu dīzeļfanu sirdis.

    Elektriķis
    28.09.2021 18:24

    Tabulā taču ir e-mobi summa un miers. Varētu kasīties par to, cik auto jau no sākuma ir pilns, un par kādu naudu.
    Cita starpā, cik ilgi e-mobi turēsies pie 15centiem minūtē? Vai drīz nebūs izdevīgi uzlādēt testēto auto tur un barot māju? :)

    Last edited 2 years ago by Elektriķis
    Abols
    28.09.2021 19:07
    Reply to  Elektriķis

    Kam ir pieslegums ar biržas tarifu, tam jau tagad periodiski ir izdevīgāk piesprausties emobi.

    KKTK
    28.09.2021 22:32

    Interesanti kāpēc programmētāji nevar pēc temperatūras un laika prognozes nedaudz samazināt pārāk optimistiskos nobraucamos kilometrus? Cerams, ka vienkārši trūkst lielo datu no vēsajām zemēm un pēc 3 gadu varēs uzlabot šo.

    Aidzis
    29.09.2021 20:16

    Kā uzzināju cenu – attā. Par tādu naudu jau…

    Krotow
    30.09.2021 15:34

    Kaut kur iepriekš jau minēju ka viss iet uz to ka tuvā nākotnē ar auto brauks tikai turīgie un bagātie. Pārējiem nāksies saspiesties sabiedriskajā transportā vai vicot ar K2. Welcome to USSR 2.0.

    Rudolfs
    30.09.2021 19:10
    Reply to  Krotow

    Kāpēc tieši? Ir jau tendence, ka auto paaugstinās cenā, bet šaubos, ka auto ražotāji ir ieinteresēti mazināt pārdošanas apjomus (tie nemazinās). Būs izvēle visās cenu kategorijās.

    kādivi
    30.09.2021 19:15
    Reply to  Krotow

    Ja tas būtu papildus trigeris elektriskā sab. transporta attīstībai pilsētā – grūti par to nepriecāties.

    Krotow
    30.09.2021 19:36
    Reply to  kādivi

    Beigu galā tas būs papildus iemesls vienai cilvēkpūžņa tipa megapilsētai Rīgas vietā un dažām lielsaimniecībām pārējā valsts teritorijā. Tevi tas apmierina? Manuprāt tas galīgi neiet kopā ne ar lauku teritoriju attīstību, ne ar cilvēktiesībām vispār. Par kaut kādām iespējām dzīvot ārpus ūdensgalvas pat nerunājot.

    kādivi
    30.09.2021 19:53
    Reply to  Krotow

    Lauku teritorijas jāattīsta, dzīvojot uz vietas, nevis braucot uz turieni nedēļas nogalēs)) Cilvēki dzīvo laukos, ka prieks. Par cilvēktiesībām runājot, tu vari ēst desu, dzert ūdeni, aiz loga nešauj, meitai nav jāiet pie barona atdot nevainību, dēlam nav jāiet armijā uz 25 gadiem, pats vari rakstīt komentārus neparakstoties kā ārzemju aģents un tiesā tevi dienesti nesūdz par ekstremālām štellēm – nu jā, vienīgi elektrība un gāze nav par kapeikām kā krievu laikos.

    Krotow
    30.09.2021 22:11
    Reply to  kādivi

    Tev pašam auto un īpašums laukos ir? Ja nav, izmanto iespēju paklusēt.

    kādivi
    30.09.2021 22:32
    Reply to  Krotow

    Kamēr tu pa brīvdienām braukā un sēdi korķos, lauku vīri tikmēr ko dara vai vienkārši atpūšas. Braukšana kļūs arvien dārgāka un pats sapratīsi, ka tas nav ilgtspējīgi. Sēdēšana uz diviem krēsliem nav diezko komfortabla, arīdzan.

    Crack
    30.09.2021 14:41

    Iedvesma no Pony, nopietni? Līdzība tik cik abi uz ļitakiem.

    ddsds
    01.10.2021 17:29

    50 shtukas par hunday :D :D

    Gints Rotčenkovs
    02.10.2021 10:59
    Reply to  ddsds

    Pie ElektroAuto “nosaukumam” vairs nebūs gandrīz nekādas nozīmes.
    OOOO un BMW fetišistiem būs grūti sagremot, ka visas markas maksā līdzīgi

    Krotow
    02.10.2021 19:20

    Krāniņu staipītāju izvēle nevienu neinteresē. Kas gan interesē – jebkādu auto nopirkt zem 30K€ normāli vairs nebūs iespējams. Latvijas realitātē tas nozīmē arvien vecāku autoparku un arvien vairāk neapmierinātu publiku.

    Gints Rotčenkovs
    02.10.2021 11:02

    Vakar atbraucu 320 km Tallinn (sastrēgumi tikt ārā) – Rīga.
    4,3L D uz 100 km.
    D cena igaunijā ar uzņēmuma E100 karti bija 1,175 (1,299 parastā cena).
    Atgūstam 20% Igaunijas PVN.
    ceļa izmaksas 12,93 EUR.

    Vajadzētu objektivitātei izmaksu ailē likt šī brīža 2x-4x elektrības cenas. citādi sāk pēc propagandas, nevis analītikas izskatīties.

    https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/LV/Hourly/?view=table
    (klāt nāk OIKi un nodokļi un sadales tarifi)

    Elons*
    02.10.2021 17:12

    Šinī kaujā Tu nevari uzvarēt 😁

    Es pie veikala uzlādēju par brīvu un nobraucu 450 km
    Pie kam, braucu nevis ar 3cyl dyzelini, bet ar 400 hp awd 😎

    Gints Rotcenkovs Senior
    02.10.2021 17:24
    Reply to  Elons*

    Nu forša haļava. Bet cik ilgi būs?
    Un kā tu Baltijas darba izbraukumus iedomājies ar “bezmaksas pie veikala”? Uzņēmuma darbiniekiem arī pateiksi – patorčī 2h pie IKEA? Cik darbinieka stunda izmaksā? ;)

    Haļava
    02.10.2021 17:58
    Reply to  Elons*

    Atceries bezmaksas tualetes lielveikalos? Bet tās bija!
    Tāpat būs ar bezmaksas uzlādi, un ņemot vērā cenu dinamiku – ātrāk, kā tagad izskatās.

    Elektriķis
    02.10.2021 19:07
    Reply to  Haļava

    Joprojām lielveikalos ir bezmaksas tualetes, tikai dažos, kuri atrodas īpaši bomzīgās vietās, to nav. Bet, runājot par elektrību vs. lejamo vielu, būtiskāks ir jautājums: vai ir vispār dabūjama (tagad UK) un vai šeit to var saražot? Elektrība pazudīs pēdējā, jo bez tās nebūs arī lejamās.

    Normunds
    02.10.2021 19:12
    Reply to  Elektriķis

    Katram izsniegs talonu priekš 5kwh dienā.

    Elektriķis
    02.10.2021 20:16
    Reply to  Normunds

    Un ar sauli klāt vēl 20kWh, kopā 25kWh :)

    Krotow
    02.10.2021 19:18
    Reply to  Elektriķis

    Ir palikušas lielveikalos kā Riga Plaza vai Spice, kur bez lielveikala ir arī outleti. Atsevišķajos lielajos Rimi un Maxima tualetes tagad ir tikai pa maksu.

    Elektriķis
    02.10.2021 20:03
    Reply to  Krotow

    Ir vēl arī lielveikali ārpus Rīgas…

    Gints Rotčenkovs
    02.10.2021 19:28

    Baigā beztēmā saruna ievirzījās….
    Atnāca viens pastaipīt savu “krāniņu” ar 400 hp
    Dīzelim 4 cilindri, bet ko man dotu 400 hp vai vari izskaidrot?

    test
    02.10.2021 23:01

    Ja runa ir par braukšanas izmaksām, tad 400 hp dod tieši neko. Cita lieta, ja tev ir maz naudas un daudz laika, tad vari elektroauto lādēt par brīvu pie IKEA, un kāpēc gan to neizmantot – ja nu varbūt tāpēc, ka tev ir maz naudas un elektroauto nopirkt nevari. Ja tev ir daudz naudas, tad gan jau negribēsi pi..ies ar vadiem katrreiz piebraucot pie IKEA, bet, ja būsi progresīvs, nopirksi elektroauto un par 10 štukām uzstādīsi savai mājai saules paneļus un lādēšanas ierīci garāžā, un varēsi zīmēties, ka esi progresīvs. Katram savas izklaides :)

    Pest
    02.10.2021 23:07
    Reply to  test

    Vēl krutāk būtu pagalms ar bezvadu lādēšanu auto. Nekādu vadu, štepseļu. Steidzoties uz vakariņām vai pie TV, nevar aizmirst pieslēgt auto lādētājam.

    Alberts Kviesis
    03.10.2021 12:47
    Reply to  test

    Cita lieta, ja tev ir maz naudas un daudz laika, tad vari elektroauto lādēt par brīvu pie IKEA, un kāpēc gan to neizmantot
    ———————————————————
    Ja tev iz maz naudas, tad tev nav elektroauto. Strupceļš. Tomēr ar to štepšeļu bunti nāksies gan kādu rozeti ikdienā pameklēt. Neko ērtu tur nesaskatu. Vakar ielēju vietējo DD pa 1.247 mīnus 0.03, mīnus klienta atlaide 0.019 un mīnus PVN. Sanāk zem 6 EUR / 100 km, 255HP, 550 Nm. Darbības ilgums – maksimums 2 minūtes

    Elons*
    04.10.2021 18:09

    Paga, krāniņu sāki staipīt Tu, ar savām 12 monētām uz 300 km.

    Es tikai atbildēju, ka e-mašīnai izmaksas ir vēl zemākas. Un varu paskaidrot “uz pirkstiem”
    Tikko atkabinājos no biržas un Enefit man nofiksēja 0.09 €/kWh
    Ar visiem PēVēeN un oikiem/šmoikiem (atkarīgs no kopējā patēriņa, jo SK ir fix) kopā sanāk ~ 0.16 €/kWh
    Tad 1 km no mājām izmaksā ~ 2,3… 2.5 € / 100
    “tikai” 2 X lētāk, nekā mega ekonomisks dīzelis :) nemaz nerunājot par apkopēm un nodokļiem

    Un īstenībā es tos 2,5 € vēl ~ sadalu uz pusēm, veiksmīgi paķerot talkā savu piemājas tirdzniecības centru :)

    Arguments par e-mašīnu reindžu neiztur kritiku, jo es tā pat non-stopā vairāk par 450 km nebraucu ne ar vienu mašīnu. Nu un ja baigi vajadzētu – paņemtu nomā kaut kādu cool limuzīnu. Tā pat gada griezumā kopumā būtu ietaupījis lielu piķi

    Gints Rotčenkovs
    04.10.2021 18:18
    Reply to  Elons*

    Nu tas jau ļoti sakarīgs cipars un analīze no Tavas puses. paldies!
    Kursorā gribētos vairāk šādas matemātikas, nevis 2 gadi vecas “ciparu reizināšanas”.
    Nu viss iet uz to, ka “pierīgas” darbinieks labāk ELEKTRO sēdināms, nekā ekonomiskā dīzelī.
    Ja vēl VIDs mācētu sakārtot jautājumus, kā firma darbiniekam atlīdzina mājās veikto uzlādi…. tur ir dir*ā pagaidām.
    Varu pameklēt universitātes biedra saraksti par šo tēmu ar VID, ja interesē.

    myself
    06.05.2022 14:42

    Manuprāt, būtu jau laiks šī gada braucieniem. Nevaru sagaidīt! :)
    Kristap, neslinko!

    Reklāma